Ritka, hogy a minőség jelképeként egy orosz gyártmányú eszközt jelölünk meg, az AK-47 esetében mégis ez a helyzet. Az AK-47 legendás gépfegyver, ez vitathatatlan – elnyűhetetlen, erős, pontos. Lövésálló biztonsági ajtók tesztelésekor mai napig AK-47-essel lőnek szegény nyílászárókra, hiszen az a közelképzelés, hogyha azt kibírja, akkor mindent. Lássuk, mit kell tudni erről a halálos fegyverről!

Most akkor AK-47, vagy AKM?

Bizonyára sokakban felmerült a kétely, hogy az AK-47 és az AKM azonos-e, illetve, ha nem, akkor miben nyilvánul meg az eltérés. Nos, először is az a válaszunk, hogy két típusról van szó, s az utóbbi, vagyis az AKM az AK-47 továbbfejlesztett változata. Az M azt jelenti ’modernized’, vagyis modernizált, felújított változat. Ezt 1959-ben vezették be, és viszonylag hamar leváltotta a Szovjetunió és szatellit államai AK-47 állományát. Az AKM könnyebb és vékonyabb, mint az elődje, de semmivel sem kevésbé megbízható. És ha már lerántottuk a leplet arról a bizonyos ’M’-ről, vessünk egy pillantást arra is, hogy mit takar az AK rövidítés. Automata Kalasnyikov (Avtomat Kalashnikov), vagyis automata Kalasnyikov karabély.

shutterstock_108609650

Nem, az AK-74 sem elírás

Sokan, akik leírva látják az AK-74-et, úgy gondolhatják, hogy ez csupán elírás, de tévednek. Az AK-74 is egy újabb típusa az orosz ősapának. Miben tér el az AK-47-től, vagy az AKM-től? Elsősorban a kaliberében. Az orosz hadsereg úgy látta, hogy könnyebb és gyorsabb golyóval kell helyettesíteni az addig használt 7.62×39mm-es töltényeket. Ezért áttértek az amerikai M16-ban is használt 5.45×39mm-es töltényekre.

Ezen kívül látványos eltérés még a tárban figyelhető meg. Az AK-47 jellegzetesen íves tára, az AK-74-ben némileg „kiegyenesedett”. Lényegében tehát azt mondhatjuk, hogy az AK-74-el az volt a fejlesztők célja, hogy egy gyorsabb tüzelésű karabélyt hozzanak létre.