Nézzük át azokat a töltényeket, amik a rossz időzítésnek, hanyag tervezésnek vagy balszerencsének estek áldozatul.

Írta: Bryce M. Towsley

Egy új töltény sorsáról mindenki csak találgathat – annyira kiszámíthatatlan, mint Miley Cyrus. Néhány a legjobbak közül lemorzsolódik útközben míg azokról, amik sikeresek lesznek gyakran olyan visszajelzéseket hallunk, hogy „ki gondolta volna?”.

Gondoljatok csak a Newton töltényekre. Soha nem hallottál róluk? Pontosan.

Charles Newton volt az a töltény fejlesztő, aki a .250-3000 Savage-et adta nekünk. Ezen kívül volt néhány magnum tölténye. A .30 Newton ballisztikája hasonló volt a .300 Winchesterhez, és a .35 Newton erőben meghaladta a .375 H&H-t némelyik töltettel. Ez 1913-ban volt, 50 évvel a .300 Winchester bemutatása előtt. Ezek a töltényeknek nagyon sikereseknek kellett volna lenniük, de nem lettek. Nem tudom miért, csak arra tudok gondolni, hogy a nyilvánosság még nem volt kész rá.

Nagyon sok olyan töltény van, aminek nem sikerült. Némelyik már régóta eltűnt, míg sok másik ezen a listán épphogy kapaszkodik az életben maradásért. De mindegyikben van egy közös dolog, félresikerültek.

Itt a listánk azokról a töltényekről, amiknek nagy valószínűséggel sikeresnek kellett volna lenniük, de nem lettek.

6i5remmag

6.5 Remington Magnum

6.5 REMINGTON MAGNUM

Egy rövid, magnum teljesítményű töltény 6.5mm-es kiadásban, ma valószínűleg szétszedné a piacot. De 1964-ben az amerikai nyilvánosság válasza nagyjából az volt, hogy „Ez itt Amerika és nem akarunk külföldi méretű komcsi töltényeket.”

Természetesen a használt puska piac látta a fényt. Egy Remington Model 600, 6.5 Remington Magnum kaliberben ma többe kerül, mint az első három autóm összesen.

17mach2

.17 Mach 2

.17 MACH 2

Ez a cuki kis töltény egy 17 kaliberűvé átalakított .22 LR Stinger. Minden joga megvolt a szárnyaláshoz, de rosszul időzítettek. Két évvel korábban bemutatták a .17 HMR-t, aminek az alapja egy .22 Magnum volt és nagy sikert aratott. Még csak rá sem néztek a kisebb erejű .17 Mach 2-re.

Azon elgondolkodhatunk, hogy mi lett volna akkor, ha a bemutatás sorrendje fordítva lett volna?

221fireball

.221 Fireball

.221 FIREBALL

Ezt a levágott .222 hüvelyt a Remington XP 100-assal mutatták be, de korlátozott sikere puskákkal is volt. Nagyon korlátozott. Manapság csak annyi sikert könyvelhet el, hogy belőle született a .300 Blackout/Whisper, ami viszonylag jó sikernek örvendett.

7x30waters

7×30 Waters

7X30 WATERS

Az volt a terv, hogy a régi .30/30 Winchester elavult ballisztikáját feljavítják, aztán biztonságos helyen várják a rajongó tömeg érkezését. De a tömeg soha nem értesült erről.

A Winchester néhány tucat puskát adott el, és a töltény rövid sikernek örvendhetett a T/C versenypuskánál. Manapság nagyrészt már csak egy lábjegyzet a töltény történelemben.

225win

.225 Winchester

.225 WINCHESTER

1964-ben mutatták be a varmint töltény őrület közepén, a .225 jól teljesített. Kivéve, hogy senki sem akart egy peremes hüvelyt. (Nos, félig peremes, hogy szakmai legyek.) A .22/250 Remington úgy hajtott át a .225 Winchester-en, mint egy úthenger, és összetörve ott hagyta az elavulás mezején.

450marlin

.450 Marlin

.450 MARLIN

A .45/70 egy csodálatos töltény, ami még mindig nagyon népszerű 143 év után is. Ez a probléma. A .45/70 1873-ban került piacra, és az alacsony nyomású feketeporos töltetekhez tervezték. Sok puska, amihez való (nagyrészt Springfield puskák) nem a modern füstnélküli puskaporhoz lett tervezve a nagy nyomás miatt. Az SAAMI korlátozza a nyomást a .45/70-ben 1930 bar-ra, és a lőszergyárosok tartják magukat ehhez a szabványhoz arra az esetre, hogy egy idióta egy régi puskával és egy jó ügyvéddel lerobbantja valamelyik testrészét. Azok, akik maguk töltik a lőszert, növelhetik a .45/70 teljesítményét az erős, modern fegyverekhez, mint a Marlin 1895. Természetesen, nem mindenki tölti saját maga a lőszert.

Ennek eredményeként 2000-ben a Marlin és a Hornady összefogtak, hogy megoldják a problémát. A .450 Marlin az, aminek a .45/70 lennie kéne a mai szabványok szerint. A belső hüvelykapacitás hasonló, de a SAAMI maximális átlagos nyomás a .450 Marlin-hoz 3000 bar, így a „modern” alsókulcsos szabványok szerint teljesít.

Ez egy jó elgondolás és egy jó töltény. Tudom, mert használtam rénszarvashoz, fehérfarkú szarvashoz és fekete medvéhez. Volt esélye a sikerre, amíg a Marlin szét nem esett.

A céget megvette a Freedom Group, ugyanaz a szervezet aminek a Remington is a tulajdonában van. A fejesek úgy döntöttek, hogy bezárják a Marlin telepet Connecticut-ban és Ilion, N.Y.-ba helyezik át a gyártást. Ahogy a fejesek szokták, nem vették figyelembe az emberi tényezőt. Mire sikerült üzembe helyezni a régi gépeket New Yorkban, nem volt senki, aki tudta működtetni őket. Ez egy hosszú és szomorú történet, de a végszó az, hogy még mindig nincsenek elrendezve a dolgok, és a megfelelő puskák nélkül ennek a tölténynek nem valami fényes a jövője.

284win

.284 Winchester

.284 WINCHESTER

Egy rövid, kövér, „öv nélküli” hüvely tompított peremmel? Nagyszerű ötlet – a WSM töltények bebizonyították. Ha elérné a .280 Remington teljesítményét egy rövid zárszerkezetű puskában, azonnal nyerő lenne, igaz?

Lehet, hogy nem.

A Winchester hozzá fűzött nagy reményeit soha nem váltotta be mióta bemutatták 1963-ban. A probléma részben az volt, hogy a cég egy magas teljesítményű, nagy távolságú töltényt, alsókulcsos és félautomata puskákba tett, amiknek nem a legjobb a pontossága. Ez egy olyan kombináció volt, ami bukásra volt ítélve.

A töltény nagyszerű, de egy hozzá passzoló jó puska nélkül senkit sem érdekelt. Épp úgy mint a többi lőszer ami eltűnt, most, hogy már nem gyártják, mindenki akar egyet. A Winchester Model 88 alsókulcsos vagy Model 100 félautomata puskák ebben a kaliberben kiválónak számítanak. Ha belebotlasz egy Savage 99-be .284 kaliberben, szükséged lesz egy második jelzálogra, hogy megvedd.

remshortactionultramag

Remington Short Action Ultra Mags

REMINGTON SHORT ACTION ULTRA MAGS

Azok, akik már elértek egy bizonyos kort, emlékezhetnek Maxwell Smart mondására: „Ennyivel ment mellé.” Ez a története ezeknek a töltényeknek.

A Remington készen állt, hogy bemutassa a .300 és 7mm SAUM-t, még a dátumot is kitűzték. Néhány héttel előtte a Winchester bemutatta a Winchester Short Magnum töltény szériáját. A Remington visszabújt a barlangjába, hogy nyalogassa a sebeit. A cég kiadta a töltényeket néhány hónappal később – és nagy harsonaszóval – de túl késő volt.