A cikk írója: John B. Snow

A minap adta ki a Nosler a legújabb újratöltési kézikönyvét, és megtisztelő, hogy hozzájárulhattam a kedvenc töltényeim leírásaihoz: a 6.5 Creedmoor és a .257 Roberts.

Mindkettő könnyű lőszer. A jobbnál jobb hajítótöltetek és lövedékek, valamint a rendelkezésünkre álló, egyre jobb és pontosabb puskák és optikák miatt, némelyik hagyományos vita a nagyobb erejű lőszerekről már nem helytálló.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem fogok kilőni egy .300 Win. Mag.-ot, egy .375 H&H-ot, vagy egy .416 Rigby-t, ha a helyzet úgy hozza – de egy kényszerhelyzetnek kell előállnia ahhoz, hogy vállhoz vegyek egy ilyen otrombaságot és kitegyem magamat ezen brutális lőszerek visszarúgásának.

A .257 Roberts egy különleges helyet foglal el a szívemben. Mindkét gyermekem első nagyvad puskája .257-es volt és ezen felül csináltattam egy összeillő puska párt a lányomnak és magamnak az első texas-i vadászatára évekkel ezelőtt. Az övé egy Model 7 volt kivehető tárral, az enyém pedig egy Model 700. Ő már nem kislány, de amikor egymás mellett látom ezt a két puskát, visszaemlékszem azokra a napokra, amikor igencsak hátra kellett hajtania a fejét, hogy a szemembe tudjon nézni.

A 6.5 Creedmoor egy olyan lőszer, ami már a 2007-es megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. Miután tudomást szereztem róla, az volt az első dolgom, hogy elküldtem egy 700-ast Darrel Hollandnak. Megépítette nekem az elsőt abból a 6.5 CM gyűjteményből, ami az évek során gyanúsan nagyra növekedett.

Használtam a 6.5 CM-et Afrikában, hogy olyan vadakat lőjek, mint az óriás tehénantilop, használtam Észak Amerikában jávorszarvasra, szarvasra, antilopra és prérifarkasra. Éppen tavaly ősszel a fiam Jack lőtt egy Villásszarvú antilopot 370 méterről a 6.5-össel, amihez egy 140 graines ballisztikus lövedéket használt. Azt a puskát a barátom Jeff Sipe készítette, aki a Montana Rifle Company-nál dolgozik, és mint minden 6.5 CM amivel lőttem, kiváló pontossággal rendelkezik.