A ballisztikus adatok az ismételhető pontosság alapjai, mindegy, hogy hobbi lövész, íjász, precíziós lövész vagy nagy távolságon vadászó vagy. Akár a tökéletes irányzékot választod ki az íjadhoz vagy a precíziós puskádat használod 1000 méteren, a chronograph (lövedék-sebességmérő) elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy a puska vagy íj által nyújtott összes teljesítményt kisajtoljuk. Még jobb, hogy különböző lövedék-sebességmérők léteznek a különböző felhasználási területekhez és árban is különböznek – ismerned kell a különbségeket, hogy eldönthesd melyik a jó számodra.

Miért van szükséged egy chronographra?

Mi az a chronograph? A chronograph a lövedék vagy a nyílvessző sebességét méri. A piacon található különböző modellek különböző módon mérik a sebességet, ami fontos tényező lesz a megfelelő chronograph kiválasztásában.

A legrövidebb út a tanulási folyamat lerövidítésére a messzebb és pontosabb lövéshez, ha egy chronograph-al egészíted ki az eszköztáradat. Habár gyűjthetünk ballisztikus adatokat egy chronograph nélkül is, fáradságos és időigényes feladat, ami egyenetlenségekhez és pontatlanságokhoz vezethet – vagy rosszabb – elpazarolt lőszerhez. A korábbi lövészetek adatainak elemzése elengedhetetlen a különböző távolságokon való fölétartások kifejlesztéséhez. Mielőtt elkezded tárcsázni a tornyokat, tölts időt egy chronograph használatával.

Én magam lövök pisztollyal, puskával és íjjal is, ezért úgy döntöttem, hogy egy igazi szakérőtől kérek tanácsot. Ezért beszéltem Ryan Muckenhirn-el a Vortex Optics fogyasztó értékesítési vezetőjével arról, hogy miért van szükség egy chronographra és hogyan találjuk meg a legjobb chronographot a piacon. Muckenhirn vezeti a Vortex fogyasztó értékesítési csapatát és hetente 1700 hívást folytatnak vásárlókkal, hogy válaszoljanak a optikai, lőfegyver és egyéb technikai kérdésekre. Muckenhirn egy szenvedélyes vadász, lelkes újra töltő, és nem rég részt vett egy új töltény kutatásában – a 6.5 BC.

„Előbb a fegyver, aztán a chronograph – bármilyen chronograph,” mondta Muckenhirn.  „Legtöbb esetben az összes lőfegyvergyártó átlagos sebességértékeket nyomtat a lőszerdobozra. Azonban a fontos érték, amit a lövésznek tudnia kell, az a sebesség, amivel a saját puskája kilövi a lövedéket. Mihelyt megértettük a sebességet, a többi már elég egyszerű és begépelhetjük egy ballisztika számolóba.”

Muckenhirn kihangsúlyozta a torkolati sebesség megértésének fontosságát, amikor a 6.5 Creedmoorra utalt. A 143-grain ELD-X lövedék dobozán, amivel lő, 823 m/s átlagos torkolati sebesség van megadva. Ennek ellenére a puskája 865 m/s sebességgel lövi ki, ami 42 m/s eltérést jelent a dobozon megadott adathoz képest.

„Amennyiben a dobozon megadott 823 m/s átlagos torkolati sebességet használom, az azt jelenti, hogy 30.06 MOA-t kell tárcsáznom, hogy 1000 yardon eltaláljak egy célpontot. Azonban, mivel tudom, hogy a puskám 865 m/s sebességgel lövi ki azt a lövedéket, ez azt jelenti, hogy 27.72 MOA-t kell tárcsáznom – durván 3.25 MOA különbség. 1000 yardon ez 89cm lövedékesés különbséget jelent – ami egy teljes hibázás és egy telitalálat különbsége,” mondta Muckenhirn.

A legjobb Chronographok

Újra töltőknek, íjászoknak, légpuska lövészeknek és lövészeknek is minőségi chronographokra van szükségük a megbízható adatokhoz. Elvégeztük a munkát és kiválogattuk a legjobb chronographokat bármely célra vagy költség kerethez.

A legjobb chronograph: LabRadar

A legsokoldalúbb a piacon

A LabRadar chronographok adat mániákusoknak valók, akik meg akarják érteni a lövedék nüanszokat az egész röppályán.

A LabRadar chronographok adat mániákusoknak valók, akik meg akarják érteni a lövedék nüanszokat az egész röppályán. Adatokat szolgáltat íjakhoz, puskákhoz, pisztolyokhoz és légpuskákhoz, de az íjakhoz és légpuskákhoz szükség van a kiegészítő légpuska vagy íjász kiegészítőre. A fejlett doppler technológia ára (pontosan $559.95), ami radar és elektromágneses hullámokat küld amikor kilőjük a lövedéket. A készülék megszakításokat keres a radaron, hogy meghatározott pontokat rajzoljon a 100 méteres repülési pályán.  Az eredmény hihetetlenül részletes információ, ami megjeleníti a lövedék sebességet és röppályát az egyedi adatlapokhoz lövészek és íjászok számára, ellenben más chronographokkal, amik csak a torkolati sebességet mérik.

A LabRadar készülékeknek a lövész mellett kell lenniük a lövéskor, hogy egy 3 dimenziós képet készítsen, ami részletesebben mutatja a lövedék repülési útvonalát és nem csupán egy sima sebességet mér a torkolatnál. Íjászok számára ez azt jelenti, hogy a LabRadar adat különbséget tud tenni két különböző íj között, ami hasonló nyilat lő ki, de különböző súlyeloszlással a száron.

„Két íjász ugyanolyan sebességgel lőhet ki egy nyilat, de ahogy más változtatásokat hajtottak végre a nyílon, mint a toll vagy a spirális felépítés, mi módosíthatjuk azt, hogy a nyíl repül egy bizonyos távolságon,” mondta Muckenhirn. „Egy íj laposabban lőhet messzire, mint a másik, még ha ugyanolyan sebességgel lövik is ki a nyilat.”

Ugyanez igaz a lövedékekre is, ami még fontosabbá teszi a LabRadar technológiát. Az íjász példához hasonlóan, a lövedékeket különböző lőfegyverekből lőhetjük ki, még ha a torkolati sebességük állandó is a lövésnél, nem jelenti azt, hogy a röppályájuk is állandó lesz.

„Más chronographok nem veszik figyelembe az olyan dolgokat, mint a lövedék sodródás. Ehelyett csak a sebesség mérik, ami része az egyenletnek, de nem a teljes történet,” mondta Muckenhirn.

A legjobb chronograp puskákhoz: MagnetoSpeed Sporter

Hordozható kialakítás puskákhoz

A MagnetoSpeed chronographokat közvetlenül a puskára lehet felszerelni.

A MagnetoSpeed chronographokat közvetlenül a puskára lehet felszerelni és pontos sebesség értékeket nyújt anélkül, hogy az olyan környezeti tényezők miatt kéne aggódni, mint a fényviszonyok. Plusz $20 befektetéssel a Beta Master-ért, a MagnetoSpeed Sporter eleget tesz annak az egyszerűségnek, amit a MagnetoSpeed hangoztat, „Tedd fel. Csatlakoztasd. Lőj!” A készülék egy bajonett stílusú érzékelőt használ ami elbír különböző puskacső típusokkal, a ceruza méretű ultra könnyű puskáktól az .50-es kaliberű elöltöltősökig, egyszerűen a mellékelt shim rendszerrel kell módosítani. A hordozható kialakításnak köszönhetően a MagnetoSpeed Sporter a tökéletes megoldás az utazó vadászok vagy versenylövészek számára, akik biztosra akarnak menni a vadászat vagy verseny előtt.

„Habár nem tudod használni egy íjhoz a MagnetoSpeed Sportert, nem lehet eléggé kihangsúlyozni a puskáknál nyújtott kényelmet,” mondta Muckenhirn. „Egy csekély áremelkedésért ($179.99, a $149.99 Beta Master helyett), vitathatatlanul a legpontosabb sebességmérést kapjuk a piacon.

Habár határozottan jobb a pontossága és szállíthatósága a MagnetoSpeed Sporternek, csak a puskacsőnél ad pontos sebesség értékeket, a Beta Masterhez hasonlóan. Ha még részletesebb adatokat szeretnénk, akkor tovább mehetünk az ennél is komolyabb chronographokra, mint a MagnetoSpeed V3.

A legjobb Chronograph íjászoknak: Caldwell G2 Ballistic Precision

Szuper teljesítmény bent és kint

Egy nagyszerű választás az olyan íjászoknak, akik értékelik a Bluetooth csatlakozást a telefonjukkal és az ismételhető pontosságot, lövésről-lövésre.

A Caldwell G2 Ballistic Precision egy nagyszerű választás az olyan íjászoknak, akik értékelik a Bluetooth csatlakozást a telefonjukkal és az ismételhető pontosságot, lövésről-lövésre. A többi optikai chronographal szemben ez a Caldwell chronograph egy fordított érzékelő rendszert használ a kiváló teljesítmény érdekében, rossz fényviszonyoknál is, akár kint akár bent vagyunk. Az íjászok az ingyenes alkalmazás használatával mérhetik az átlagos sebességet, a szórást, a minimális és maximális sebesség értékeket, sőt a környezeti tényezőket is. Az összes adat könnyedén előhívható az applikációban, még exportálhatjuk is SMS-be vagy emailbe és azonnal meg is oszthatjuk.

Habár a G2-höz jár egy állvány is, kétségkívül nem annyira stabil, mint más utángyártott termékek, amik stabilizálják a chronographot. Azonban a ¼-20 menetes betét csatlakoztatható a legtöbb általános alaplapra, így nagy valószínűséggel befoghatod a kedvenc távcső állványodat a feladatra. Mindent rendezetten el tudunk pakolni egy táskába a könnyű szállításhoz.

A legjobb Chronograph $100 alatt: Competition Electronics ProChrono LTD

Egy megfizethető választás

Csupán $97.74, a ProChrono elvégzi a munkát a lelkes lövészek és íjászok számára is.

Ha kevés a pénzed, vagy a keményen megkeresett fizetésedet inkább lőszerre vagy különböző nyilakra költenéd, akkor gondolkodj el a Competition Electronics ProChrono LTD-n. Csupán $97.74, a ProChrono elvégzi a munkát a lelkes lövészek és íjászok számára is. A Competition Electronics chronographokra két év garanciát kapunk, és még azt is megígérik a vevőknek, hogy nem fog a jelenlegi ár felénél többe kerülni bármely aktuális modell javítása, függetlenül az állapottól.

Habár a ProChrono a legmegfizethetőbb választás a csoportban, reálisan kell elvárásokat támasztani a készülékkel szemben. A Caldwell G2-vel ellentétben, ami a mért sebességet +/- 0.25%-os tűrésen belül méri, a ProChrono +/- 0.5%-os pontosságot ígér. A Competition Electronics ezen kívül javasolja az utángyártott beltéri világítás rendszerüket is a beltéri lövészethez, ami plusz $50-ba kerül.

GyIK

Dolgok, amiket figyelembe kell venni a legjobb chronograph kiválasztásánál.

Kérdés: Milyen pontosak a Caldwell chronographok?

A Caldwell G2 +/- 0.25%-os pontosságon belül méri a sebességet. De mint minden optikai chronographnál az egyenletes megvilágítás a pontos mérések kulcsa.

Kérdés: Pontosak a chronographok?

A prémium chronographok, mint a MagnetoSpeed és a LabRadar különösen pontosak. Az optikai chronographok általában kevésbé pontosak, mert a különböző fényviszonyok megváltoztathatják a mérésüket. A legjobb módja a pontos mérési eredménynek az optikai chronographokkal a piacon található megvilágítások egyike.

Kérdés: Szükségem van egy lövész chronographra?

Ha nagy távolságra akarsz lőni, akkor szükséged lesz egy chronographra a lövedékesés előrejelzéséhez. A készülék nélkül sok lőszert fogsz elpazarolni a különböző távolságokon való kompenzálás megállapításához. A chronograph nem feltétlenül íjászathoz való, de jó, ha van az irányzékok elkészítéséhez és a különböző konfigurációk teszteléséhez.

Befejezésül

Nem létezik olyan chronograph, ami mindenhez tökéletes. Azonban leszűkítheted a választást, ha megérted a lövész céljaidat. Akár ki akarod elemezni az összes megszerzett adatot egy egyedi íjász irányzékhoz vagy lövész adatlaphoz, akár csak a pontos torkolati sebességet akarod tudni a kezdéshez; rengeteg választék létezik a pontosság finomhangolásához. Rengeteg adattal a kezedben, ne félj és légy kreatív, kezdj el kísérletezni különböző lőszerekkel és nyilakkal addig, amíg egyenletes nem lövöd a 10-es kört.

E r i k  B a r b e r