Bármely új kaliber sikere részben attól függ, hogy a fegyvergyártók mennyire veszik fel azt a kínálatukba, és úgy tűnik, hogy a 7 mm-es PRC (Precision Rifle Cartridge) kaliber a legtöbb gyártónál megjelenik az idei évben. John B. Snow fegyverszakértő, a Hornady októberi bemutatóján a 7 mm-es PRC kaliber tekintetében minden információt összegyűjtött. Amelyeket a következőkben taglalta.

Ha az Ön újévi célja az, hogy a kézremegés ne hátráltassa a lövés során, akkor szerezzen magának egy 7mm PRC fegyvert. A viccet félretéve a 7mm PCR magába foglalja a modern kalibertervezés savát és borsát és jóval nagyobb hatékonysággal és teljesítménnyel alkalmazható, mint eddigi társai. Bíztató továbbá, hogy mind a csúcskategóriás, drágább fegyverek, mind a normál árú vadászpuskák között található már 7 milliméteres kaliber. Íme néhány közülük, amelyek már 2023-ban fellelhetőek lesznek a piacon.

Mossberg Patriot Predator 7mm PRC

A 7 mm-es PRC kaliber korai alkalmazója, a Mossberg bejelentette, hogy a népszerű Patriot Predator fegyverét ezzel a kaliberrel is kínálja. A Patriot Predator egy kiváló és pontos puska, amely nagyszerűen alkalmazható ebben a kaliberben A .308-as szériában a tavalyi tesztjükön „összességében a legjobb” volt, és nagy reményeket fűznek a 7 mm-es PRC változathoz is.

Ennek a 7 mm-es PRC puskának kezdetben két változata kapható majd, az egyik FDE színű tussal és kékített változat, a másik True Timber Strata álcázásban, barna Cerakote felületkezeléssel. A Patriot Predator egy bordázott retesszel és egy süllyesztett, kivehető dobozos tárral rendelkezik, amely könnyen tölthető felülről. Sporting profilú, 24 hüvelykes csővel szerelik, amely menettel rendelkezik egy esetleges hangtompító vagy csőszájfék számára. Felszerelték továbbá egy egyrészes Picatinny sínnel, így könnyű az optika felszerelése.

Seekins Precision Havak Element

A Seekins puskák kiválóan teljesítenek és tele vannak innovációval. Imádták a Seekins Havak HIT 2022-ben bemutatott változatát, és izgatottan várják a 2023-ban épített 7 mm-es PRC puskákat. A Havak család egy másik tagja, a Havak Element várakozásaik szerint képes lesz arra, hogy teljesen kiaknázza a 7 mm-es PRC kaliber hatékonyságában rejlő lehetőségeket. A Havak Element egyike a ritka hosszú-záváros, céllövő jellegű tussal szerelt fegyvereknek, melyek csupán 6 fontot (2,7 kg) nyomnak.

Ez a fegyver egy 22 hüvelykes hegyi vadász, amelyet bordázott csővel szerelnek és szintén menettel forgalmaznak a csőszájfékhez vagy a hangtompító esetleges használatához. A karcsú, kétszemölcsös Havak zárat egy szénszálas kivehető hármas tár látja el lőszerrel. A Seekins karbon-kompozit tus könnyű, precíziós lövészetre kifejlesztett. A felhasználó által egyedileg állítható elsütőbillentyű van rajta, így igazán precíz lövés leadására alkalmas.

Alterra Arms Mountain Shadow Steel

A prémium és egyedi puskák gyártói a toppon vannak, amikor a 7mm PRC-ről van szó. Így a vadásznak nehéz lesz pontosabb 7mm PRC fegyvert találnia, mint amit az Allterra Arms tud készíteni. A fegyverszakértő, John B. Snow keményen tesztelte őket, és ősszel teljes áttekintést készített a 6,5 PRC kaliberű Mountain Shadow Steel-ről. Ő is lőtt egy Allterra Carbon 7mm PRC-vel, mielőtt a kaliber megjelent, és olyan ötlövéses szórásképet látott, amelyek átlagosan 0,726 hüvelykesek voltak; ez kiváló egy 6,75 fontos (3,06 kg) puskához képest.

Az Allterra Mountain Shadow Steel egy precíziósan gyártott, tartós puska, amely úgy készült, hogy ellenálljon a hegyivadászokat érő viszontagságoknak, és még mindig fél hüvelyk alatti háromlövéses szórásképet produkáljon. A Mountain Shadow Steel körülbelül 6,5 fontot nyom, és sűrűn bordázott, vékony profilú acélcsővel rendelkezik. A szabadalmaztatott karbon Allterra-tus kivehető tárral is kapható. Karcsú profillal, és egy kicsiny Picatinny sínnel rendelkezik a kisagyon a bipod rögzítéséhez. A precíziós megmunkálású zárszerkezet kettős ejektorral, mini-M-16-os vonóval rendelkezik, és úgy van kialakítva, hogy tökéletesen igazodjon a furathoz a záráskor.

 

Ruger American Go Wild Camo

A Ruger American az egyik legnépszerűbb és legpontosabb középkategóriás vadászpuska a piacon. Sokféle kaliberben kínálják, és a fehérfarkúaktól a kodiak barnamedvékig mindenre használható. Valószínűleg ez lesz az egyik legolcsóbb 7 mm-es PRC puska 2023-ban, és szinte biztosan pontos lesz.

A Rugernek több változata van az American puskából, és általában mind kitűnően pontosak. A Go Wild Camo kiadás az első, amely 7 mm-es PRC kaliberrel rendelkezik, és ez az álcaminta látható a tuson. Az tölténytár és a cső Burnt Bronze Cerakote bevonattal rendelkezik, a 24 hüvelykes cső pedig menetes és radiális csőszájfékkel van ellátva. Állítható elsütőbillentyűje van, és ez a modell súlya 7 font.

Gunwerks Nexus

A távlövészet szakértője a Gunwerks, így szinte feltételezhető, hogy a 7 mm-es PRC kaliber gyártásában élen járnak. Az egyik ilyen puska a Nexus. Éles vonalakkal, intelligens funkciókkal és a tőle elvárható pontossággal. A Gunwerks egy ideje már dolgozik a Nexuson, mely új NXT alumínium ismétlőszerkezettel és új tuskialakítással rendelkezik. A Gunwerks szerint a függőleges markolatot javították, és a kisagy végén lévő, bipod rögzítésére szolgáló rövid Picatinny-sín mellett a markolat alján egy integrált ARCA-sín van, amit ritkán láthatunk ezeken a fegyvereken. A rozsdamentes acélból készült, karbonba burkolt cső menetes, és csőszájfékkel van ellátva. A Nexus egyik legfontosabb jellemzője, hogy a cső a felhasználó által cserélhető. Mint sok Gunwerks puskánál, a csomag tartalmazhat optikát és építést-belővést, de egyáltalán nem olcsó.

 

Savage Model 110

Bár a Savage 110-es modellt gyakran nevezik pontosnak, viszont soha nem vádolták azzal, hogy könnyű; de az M110 Ultralite megváltoztatta ezt. A szakértőnek volt lehetősége lőni és vadászni egy 110 Ultralite-tal, amikor kijöttek, és véleménye szerint nem mellesleg ez az egyik legszebb fegyver, amit a Savage piacra dobott. A Savage gyorsan átvette a 7mm PRC-t, így a 110 Ultralite egy jó választás a 7mm PRC puskák sorából.

A 110 Ultralite legfontosabb elemei az ismétlőszerkezet és a cső. A szerkezetet karcsúsították és üregesítették, hogy megszabaduljanak a felesleges súlytól. A 110-es modell töltényűrje rozsdamentes acélból készült és volt rajta némi extra súly. A megmunkálás után fekete Melonite felületkezelést kapott. Ez a modell Proof Research szénszálas bevonatú csővel rendelkezik. A torkolatnál menetes, és tartalmaz egy menetvédőt. Természetesen ezt a 7 mm-es PRC-t felszerelték Savage Accutriggerrel és Accustockkal, merev kisaggyal rendelkezik, és a tus állítható mind magasságban, mind hosszban.

 

Fierce MTN Reaper 7mm PRC

A Fierce Firearms, melynek székhelye a Utah állambeli Redmondban található, mind prémium kategóriás gyártású, mind félig egyedi vadászpuskákból álló csomagokat készít, és komoly követőtáborra tett szert. A tesztelő bevallotta, nagy hatással volt rá a CT Rival puska .300 Win. Mag.  kaliberben. Tavaly tesztelte és véleményezte, és több új modelljük is van 2023-ra. Az MTN Reaper a Reaper-vázas puskájuk áramvonalasított változata is egyike lesz a Fierce által kínált számos 7 mm-es PRC kaliber közül.

A precíziós megmunkálású, kétszemölcsös szerkezet és a Fierce C3 szénszálas cső egy könnyű magnézium vázban ül, amelyet egy szénszálas, szabadon lengő M-LOK csővel és összecsukható, állítható tussal és pofadékkal, valamint egy Ergo pisztolymarkolattal láttak el. A puska tartalmaz egy NIX csőszájféket és egy 20-MOA-ra cserélhető, nulla-MOA optikai sínt. Bix’n Andy állítható elsütőszerkezettel rendelkezik, és AccurateMag kivehető tárakat használ. Ez egy áramvonalas fegyver, amelynek nagyszerűen kell lőnie, és súlya alig több mint 6 font 7mm PRC-ben.

 

Proof Research Ascension High Country Hunter

Idén a Proof több 7 mm-es PRC fegyvert is felvesz a kínálatába. Az egyik teljesen új modell az Ascension. Ez a hegyivadászok álma; egy ultrakönnyű, ultra pontos és tartós vadászpuska, amely nagy figyelmet fordít a részletekre. Monte-Carlo stílusú tusa van, félig függőleges markolattal, mély bordázással a kiváló hüvelykujjpárna elhelyezéshez. Proof Sendero-contour szénszálas match-grade csővel rendelkezik, és fél-MOA alatti pontossági garanciával büszkélkedhet.

Az Ascension egy Zermatt Arms titánium szerkezetre épül, osztott sínű távcsőtalpakkal és BDL tárral. A zár egy közepes méretű, módosított zárgömbbel rendelkezik, amelyet könnyű megfogni és ismételni vele, de ennek ellenére nem nehéz. A Proof szénszálas tus párnázott, és a puska TriggerTech elsütőbillentyűt kapott. Többféle szín és minta áll rendelkezésre, A Proof puskák jellemzően összességében kiváló kivitelezést mutatnak. A 7 mm-es PRC változatnak körülbelül 6 fontot kell nyomnia, és kiváló hegyi fegyver lehet.

 

Christensen Arms Ridgeline FFT Titanium in 7mm PRC

A Christensen Arms 2022-ben kiadta a Ridgeline FFT Titaniumot. A 2023-as évre már 7mm PRC-ben szerelik a puskát. Ez egy pontos, könnyű hegyi puska, amellyel szinte bármire vadászhatunk. A Ridgeline FFT Titanium-ot kecskevadászaton teltelték.

Mint más Christensen Arms puskáknál, ennek a 7mm PRC-nek a jellegzetes tulajdonsága a 22 hüvelykes rozsdamentes acélból készült, szénszállal bevont cső. A végén menetes és oldalirányú csőszájfékkel ellátott. Az FFT Titanium puskák legfeltűnőbb jellemzői a Cerakote-bevonatú titán szerkezetek és az FFT (Flash Forged Technology) karbon alkatrészek. Az FFT alkatrészek – leginkább a tuson – olyan szénszálakból készülnek, amelyeket OSB rétegelt lemezre emlékeztető módon, egymásra rétegezett és összeolvasztott apró pelyhekkel olvasztanak össze. A tusnak van egy habmagja ágyazócsapokkal, ami FFT karbonba van csomagolva. A tár fenéklemeze és a zárgomb szintén FFT karbonból készült. A rövid zárszerkezetű puskák 4,8 fontnál kezdődnek, de a 7 mm-es PRC hosszú szerkezettel valószínűleg egy kicsit több mint 5 fontot fog nyomni. A többi puskájukhoz hasonlóan ez is 3 lövéses 1 MOA pontossági garanciával érkezik.

 

Tarjányi Lili