Az osztrák hadsereg Seetaler Alpe kiképzőterületén, az ausztriai Steyr fegyvergyár prezentációval egybekötött „Steyr-napokat” tartott, ahol Steyr Monobloc modellnéven bemutatták (tesztlövészettel egybekötve) a forradalmian új gyártási koncepciójú, forgó-tolózáras, ismétlő golyós vadászfegyver-újdonságukat a meghívott vendégeknek. Természetesen az új Steyr Monobloc golyós vadászpuska a 2019-es amerikai Shot Show-n, és a nürnbergi IWA-n is kitüntetett helyen szerepelt a Steyr Arms standján.

A Steyr Arms új tervezésű, forgó-tolózáras golyós puskája, a „Monobloc” puskamodell a 2019-es amerikai Shot Show-n is szerepelt. A puskakezelő komfortérzetét növelik a műanyag ágyazatból könnyen kiemelhető, valódibőr-borítású előagy-, markolat- és arctámaszelemek

Az elmúlt években, Ausztria legnagyobb fegyvergyártó cégének, a Steyr Arms-nak (2019-től ez az új neve a cégnek) a házatája jó ideig csendes volt. Most viszont egy igazi fegyverújdonsággal rukkoltak elő. Való igaz, az új „Steyr Monobloc” golyós vadászfegyver felépítés és gyártástechnológiai szempontból mérföldkőnek számít a tolózáras, ismétlő vadászfegyverek világában, lévén a puskacső és a tok egy anyagdarabból van kimunkálva. Emellett moduláris voltából sok innovatív részletet is tartogat a leendő tulajdonosok számára. Az ausztriai bemutatón meglátva az új tervezésű puskákon (mechanikai irányzékos, illetve irányzék nélküli, céltávcsöves) a klasszikus, semmivel sem összetéveszthető, márkajellemző „mannlicheres zárszerkezeti külsőt és a csavartmintás csőpalástot”, nekem az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás emlékképei villantak be, ahol a hazai vadászok sóvárgó tekintettel nézegették, az akkoriban újdonságnak számító, sokak számára ismeretlen angol és amerikai kaliberekhez (.222 Rem, .223 Rem, .243 W, .308 W, .270 W, .30-06 Spr, .264Win. Mag, .338Win. Mag, .308 Norma Mag, .300 H&H Mag, .375 H&H Mag, .458 Win. Mag. stb.) is csövezett, öt (mod. SL-L-M-S-T) modellcsaládot felölelő, új tervezésű, legendás pontosságú, csillogó sötét mélykék színű, csavartmintás csövű, Monte Carlo agyazású, a zárdugattyú paláston a zárfogantyú előtt kialakított szemölcsökkel reteszelő, kivehető műanyag testű makrolon táras, snelleres, céltávcsővel szerelt, kiállított szebbnél szebb Steyr Mannlicher osztrák vadászpuskákat. Az biztos, hogy az 1970-es években a legtöbb hazánkba látogató osztrák és NSZK-beli külföldi bérvadász kezében döntően csak ilyen puskákat láthattunk, mégpedig javarészt 8x68S és 9,3×64-es kaliberekhez csövezve. Valóságos státusszimbólum, sztárpuska volt az akkori vadászelit körében. Közben a cég megjelentette a kevésbé sikeres fix táras, Mannlicher Schönauer M 72 puskamodellt is. De tetszett, nem tetszett, idővel szépen lecsendesedett a „Mannlicher-kultusz”, puskáik kegyvesztettek lettek, mert aminek eleje van, annak bizony van vége is. Ezt az elkerülhetetlen folyamatot látványosan siettette más élre törő puskagyártók vadászszívet megdobogtató, újabb és újabb trónkövetelő puskamodelljeinek megjelenése. Ugyan a cég az 1990-es évek végén piacra dobta az új tervezésű SBS (Safe Bolt System zár) 96, Mannlicher Luxus, és Mannlicher Classic puskamodelljeit, de ezek már közel sem voltak olyan népszerűek, mint a hajdani Steyr Mannlicher puskacsaládjuk. A Steyr puskagyártó részlege csak vegetált, végül szanálták. 2007-ben a két új tulajdonos, dr. Ernst Reichmayr és Mag. Gerhard Unterganschnigg egy új, modern üzemben szinte a „nulláról élesztette újjá ezt a világmárkát. Napjainkban a katonai fegyvermodell-kínálatuk mellett, a „civil” felhasználók többek között az SM 12/SX, CL II/SX, Steyr Carbon, Mannlicher Scout, Pro Varmint, Steyr THB, Steyr Breezen, illetve az új tervezésű Steyr Arms Monobloc vadászpuskamodelljeik közül válogathatnak.

A szintetikus (különböző színű) agyazású „Steyr Monobloc” golyós vadászpuska moduláris szerkezetű, könnyen szétszerelhető főbb elemeire

Amint kézbe vehettem a nagyon elegáns, modern Monobloc golyós fegyvert, rögtön feltűnt, hogy a fegyvercső ravaszul, mindenféle „átmenet” nélkül kapcsolódott a tokhoz. Innen eredeztethető a puskamodell neve is „Monobloc” (egy darabból készült). Ezzel rögtön lerombolva (az ezt kedvelő vadászok körében) a csőcserék lehetőségének túlfetisizált mítoszát. Tehát a hidegkovácsolt fegyvercső és a tok egy anyagdarabból (acélrúdból) lett kidolgozva, mely így jobb vibrációs viselkedése révén, a fegyver lőpontosságát nagyon kedvezően befolyásolja. Természetesen ennek a fődarabnak a gyártása speciális, titkosan kezelt gyártástechnológiát igényel, ami viszont megdrágítja a fegyvert. Egyébként a puska európai piaci ára 4800 euró körül alakul. A tengeren túli javasolt alapára pedig 5400 US dollár. Tehát nem nevezhető olcsó vadászfegyvernek. De ne feledjük, hogy a makulátlan minőségnek és a modern fegyvertechnikának „ára” van! Az is igaz, hogy az amerikai hosszú távú céllövészek, az ott felkapott 6,5 Creedmoor (6,5×48) kaliberhez csövezett, szintetikus agyazású, Steyr Scout univerzális puskát már 1800 US dollárért megvásárolhatják. Míg egy elegáns faágyazatú, SBS zárszerkezetű, Steyr CL II vadászpuskához 2400 US dollárért juthatnak hozzá.

Fegyvermérnöki szemmel nézve az bizonyos, hogy a „Monobloc” technológia nem a legegyszerűbb módja egy golyós vadászfegyver gyártásának, de valamiért valamit. Arról nem beszélve, hogy a technológiai haladás és modernizáció a polgári felhasználású fegyvertervezésben és fegyvergyártásban sem állhat meg. Persze az is igaz, hogy egy esetleges csőcsere esetén az egész főegységet (cső az egybeépített tokkal) cserélni kel, ami éppen nem nevezhető „bugyelláriskímélő” műveletnek.

A „Steyr Monobloc” puska felépítési és gyártástechnológiai szempontból mérföldkőnek számít a tolózáras vadászfegyverek világában, lévén a puskacső és a tok egy anyagdarabból van kimunkálva. A fegyver új nyerges céltávcsőszereléket is kapott. A zárdugattyútestből könnyen kiszerelhető a 3 nagyméretű reteszelőszemölccsel ellátott zárhomlok

Az 558 mm hosszúságú, kiváló minőségű, hidegen kovácsolt cső magán viseli a Steyr gyártású, huzagolt golyós csövek csőpalástjára (összetéveszthetetlen márkajelként) a hajdani új tervezésű Steyr Mannlicher puskacsalád bevezetése (1969) óta jellemző, hosszanti csavartmintázatot. Mivel sok vadászt hallottam, amint tévesen magyarázta a „hidegen kovácsolt” szakkifejezést, pár szót ejtek róla. Ebben az esetben nem valami „fagyasztott” eljárásról van szó. Bár a csőacél a megmunkálása során felmelegszik, mégsem hasonlítható össze a klasszikus forró (izzó vagy vörös) kovácsoláshoz, ahol az anyagmegmunkálási művelet általában a fém olvadáspontjának 80%-a körül történik. Magát a hidegkovácsolási műveletet, melyet CNC vezérelt, robotizált, speciális csőkovácsoló gépen hajtanak végre, szobahőmérsékleten végzik. A gépbe szerelt cserélhető, speciális négy kalapács a folyamat alatt kb. 50 tonna erővel körkörösen, percenkénti 1000-1500 ütésszám mellett alakítja, nyújtja az előmunkált és előfúrt fegyvercsőacél anyagát, melyet egy tüskére húznak rá, mely alakban és méretben a kívánt huzagolás negatívjának felel meg. A kovácsolás alatt a csőacél nem csak megnyúlik, de atomi szerkezetében is olyan kedvező átalakulás megy végbe, ami pozitívan befolyásolja a kész fegyvercső zárványmentességét, deformációs ellenállását, szilárdságát. A művelet végére (mely kb. öt perc) lényegében a cső belső és külső méreteit teljesen készre gyártják.

A Monobloc puska csőpalástjára, megrendelőtől függően, mechanikai irányzékelemek (lapirányzék, célgömb) is felszerelhetők. A csőszáj kérhető menetes kivitelben is, így hangtompító vagy csőszájfékadapter utólagos felszerelése is egyszerűvé válik. A lengőcsöves kialakítás természetes. A cső 100 m-re van belőve. A fegyver lőpontossága (hasonlóan a nagy előd Steyr Mannlicher puskákhoz) valóban kiváló. A bemutatón feltámasztott fegyverrel, könyöklő testhelyzetből, „becsukott szemmel” lehetett öt lövésből (!) a 1,5 cm-es, mesterlövészpuskákra emlékeztető szórásképet lőni. A fegyver kezelhetősége, kiegyensúlyozottsága elsőrendű, lövés közbeni visszarúgása alig érezhető. Az új fegyvert egyelőre csak .30-06 kaliberben lehet megvásárolni, később .270W, .308W, 7×64 és 8×57 JS kaliberben is elérhető lesz. Viszont az amerikai piac igényeit ismerve, üzletileg egészen biztos nem lenne „nyerő húzás”, ha a tengerentúlon kedvelt, közép kaliberű Magnum golyós patronok kimaradnának a kaliberkínálatból.

Az új „Monobloc” golyós vadászfegyver lőpontossága (hasonlóan a nagy előd Steyr Mannlicher puskákhoz) valóban kiváló

Az új Steyr Monobloc puska esetében, a csőanyagból marják ki, a szűkített hüvelykivető-nyílású, klasszikus formájú tokszerkezetet is. A zárfej és a zárfogantyúkar továbbra is összetéveszthetetlenül megtartotta a „mannlicheres” formáját. A tökéletesen biztonságos reteszelést, a zárdugattyútestből könnyen kiszerelhető zárhomlokon kialakított, 3 db nagyméretű reteszelőszemölcs végzi. A zár 60 fokban nyílik. A zárfogantyúkar lapos, kézre eső formájú. A precíz kidolgozottságú zárdugattyútest szinte hangtalanul siklik a tok finoman kidolgozott zárvezető alagútjában. A fesztelenítő tolóka előrenyomását követően a zárdugattyútest kivehető a tokból.

A komplett cső és tok két csavarral rögzül az ágyazathoz, melyet egy „T” nyeles célszerszámmal könnyen be, illetve kicsavarhatunk. Sokak örömére nem műanyag elemekből, hanem fémlemezből készült. A 4 db lőszerkapacitású tár rögzítőgombja a tártest elülső részénél van beépítve az ágyazatba.

Napjaink fegyvertervező divatjának megfelelően, a Steyr Monobloc puska is a tökéletes biztonságot szavatoló kézi ütőszegrugó-felhúzó-fesztelenítő szerkezettel van szerelve, melynek működtetető tolóretesze a tusanyakba van beépítve. A fegyver egybillentyűs, gyorsítós elsütőszerkezete egy egységként (a fesztelenítő tolóka hátrahúzását követően) könnyen kiszerelhető, melyet, ha akarjuk, a tusa kialakított üregében is tárolhatjuk. Ennek nem csak a karbantartásnál, hanem biztonsági szempontból is kiemelt a jelentősége, lévén a kivett elsütőszerkezet hiányában a fegyver avatatlan kézbe kerülve sem okozhat balesetet. A sátorvas kialakítása lehetővé teszi, hogy télen vastag kesztyűs ujjal is gondtalanul működtessük a ravaszt.

A modern külső strapabíró, hosszú élettartamú, egyedülálló lőpontosságú, moduláris kialakítású „Monobloc” vadászpuskát takar. A kézi ütőszegrugó-felhúzó-fesztelenítő szerkezet működtetető tolóretesze a tusanyakba van beépítve

Szakítva az eddigi oldalra kifordítható „mannlicheres” céltávcsőszerelékkel, az új puska új tervezésű, a domború tokra ráfekvő, oldalreteszekkel rögzíthető nyeregszereléket kapott. A tok vállába a céltávcsőszereléket stabilan rögzítő karmok négy fészke gyárilag van bemarva. De az amerikai piacra gondolva, Picatinny szerelékkel is forgalmazzák majd.

Kellemes meglepetés volt az új „Monobloc” puska modern megjelenésű, ergonomikusan kialakított, a piac igényéhez igazodva, többféle (homokszín, barna, fekete, sötétzöld) színben elérhető szintetikus agyazása. A markolat kialakítása számomra meglepően kiváló volt, ami a fegyver biztos tartását, ezáltal a pontos lövés(ek) leadását pozitívan befolyásolja. A puskakezelő komfortérzetét ugyancsak kedvezően befolyásolják a szerszám nélkül könnyen kiemelhető, különféle színű, finom, valódi borjúbőr borítású előagy-, markolat- és arctámaszelemek. De tartsuk szem előtt, hogy az időjárási szélsőségekre és fizikai hatásokra érzékeny valódi bőrbetétek hiába impregnáltak, folyamatos felületkezelést és előrelátó felületi védelmet (sűrű bozótosba nem ajánlott bőrbetétes fegyverrel becsörtetni) igényelnek. A puska terepi használatakor a bőrfelületen maradó, különféle stílusú és mélységű, macskakarmolásra emlékeztető, meghökkentő „emléknyomok” a legtöbb esetben nem javíthatók ki, a sérült bőrbetétes elem cseréje pedig plusz kiadást jelent.

A Steyr Monobloc puska szintetikus ágyazata alumíniumbetétekkel van megerősítve. Az oldalra elfordítható tusatalp lökéstompító gumitalppal szerelt. Mint már említettem, a tusa üreges kialakítású. A fegyver teljes hossza 1075 mm, súlya kb. 3,7 kg.

Az 1970-es, 80-as évek „sztárja” a mára méltatlanul elfeledett nagy modellelőd, a széles kaliberválasztékáról és kiváló lőpontosságáról híres, elegáns Steyr Mannlicher puskacsalád volt

Mindent összevetve, az új Monobloc golyós fegyvertechnikai újdonságokat magán viselő, megnyerő külcsínű, strapabíró, hosszú élettartamú, a kézi ütőszegrugó-felhúzó-fesztelenítő szerkezete révén tökéletes biztonságot szavatoló, egyedülálló lőpontosságú, moduláris kialakítású, modern vadászpuska a hétköznapokra. A több mint 150 éves fegyvermárka – világhírneve ellenére – egyelőre még ördöglakat, hogy az erős túlkínálattal küzdő vadászfegyverpiac hogyan fogadja majd az új Steyr Monobloc forgó tolózáras, ismétlő golyós vadászfegyvert. Vajon lesz-e majd olyan nagy ázsiója és stabil vevőköre, mint a hajdani nagy modellelődéjnek, a Steyr Mannlicher puskacsaládnak volt. Ennek megnyugtató, szakmailag korrekt megválaszolásához még idő szükségeltetik!

Köszönjük a beküldőnek!
Vadászüdvözlettel: a vadaszujsag.hu csapata

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!