2020 januárjában, a Dortmundban megrendezett Jagd und Hund szakkiállításon debütált a német Blaser csoporthoz tartozó Mauser cég megfizethető árú, szintetikus agyazású, forgó-tolózáras, ismétlő M18-as golyós puskájának két különböző vadászati területre tervezett Waldjagd, illetve Feldjagd modellváltozata, melyeket az európai vadászok figyelmébe ajánlott a cég. Az új puskamodelleket a 2020. februári FeHoVa-n is megtekinthették a vadászok.

A Mauser M18, a jelenlegi Mauser modellsorozat legmegfizethetőbb tagja, egy szintetikus agyazású, megbízható működésű, jó összeszerelési minőségű, pontos vadászfegyver a hétköznapokra

Modelltörténet

Két éve, a 2018 januári Las Vegas-i Shot Show-n, Christian Socher (akkor még a Blaser-USA igazgatója, ma már az Isney-ben székelő Blaser csoport új vezére) Matthias Klotz (a Sauer és Mauser márkák cégvezetője) jelenlétében, így mutatta be az új tervezésű Mauser M18 puskát: „Azzal, hogy ilyen jó puskát gyártottunk megfizethető áron, sokkal több amerikai vadász valósíthatja meg álmát, hogy egy Mausert birtokolhasson.” Az új M18 puskamodell gyári beceneve nem véletlen lett „Volkswaffe”, azaz „Népfegyver”. Való igaz, hogy a fegyver a 699 USD-os ára és jó minősége valóban vevőcsalogatónak hangzott, de azért nem szabad elfeledni az amerikai vadászok erős nemzeti érzelműségét sem, ami azt jelenti, hogy egy hazai fegyvermárkát mindig előtérbe fognak helyezni egy „idegennel” szemben. Tény, hogy az M18 puska a jelenlegi Mauser modellsorozat legmegfizethetőbb tagja. Tervezése sem okozott különösebb megerőltetést, mivel lényegében a Sauer 100-as puska „átfésült” klónja (zár, elsütő-, biztosítószerkezet, műanyag tár ugyanaz). Ezen nincs csodálkozni való, hiszen a két márka egy „istállóhoz”, a Blaser csoporthoz tartozik. Mivel a Mauser márka önálló irányítását 2016-ban megszűntették, és beszervezték a Sauer márka alá, így a viszonylagos „szabad mozgásterüket” is eleve korlátozták. Az már egy ravasz kérdés, hogy a kiélezett és zsúfolt piaci környezetben, közel azonos műszaki színvonalú és árfekvésű, csak éppen más márkanéven futó „mostohatestvér” puskákat „nyerő döntés-e” versenyeztetni.

Persze a makulátlan kivitelezést, az erőt, az elnyűhetetlenséget és a megkérdőjelezhetetlen működési biztonságot megtestesítő Mauser M98 világmárkát etalonnak tartó, megrögzött Mauser-rajongók világszerte értetlenkedve követték az eseményeket: „most akkor mi is van ezzel az olcsó csúzlival”?! A válasz egyszerű, a túlkínálattal küzdő, kegyetlen piaci konkurenciaharc késztette a Blaser csoporthoz tartozó Mauser céget arra a lépésre, hogy az „alsó” szegmensben is versenyezzen a vevők kegyeiért. Ne feledjük, a világ pénzügyileg-gazdaságilag legerősebb piacán, kereslet híján, az USA-ban sem lehet tömegesen eladni öt-, hat-, hét-, tízezer dolláros vadászpuskákat. A Mauser M18 puska esetében, hűen a márka világhírnevéhez, a puska gazdaságos előállítása nem befolyásolta a minőséget és a megbízhatóságot. A végtermék ugyan eltért a hagyománytól, de olyan megbízható golyós vadászpuska lett, melynek megvásárlásához az USA-ban nincs szükség harmonikás pénztárcára, netán jelzálogkölcsönre.

Nyilván, aki több egyedi, fejlett műszaki funkciót és luxus diófa agyazást szeretne Mauser puskáján látni, továbbra is megteheti, hiszen a cég a prémium kategóriás Mauser M98 Magnum/Diplomat/Expert, M12, M03 puskamodelljeit továbbra is gyártja. Az még a „jövő zenéje”, hogy az alacsony árszegmensbe belépő Mauser M18 puska, mint új piaci szereplő, hogyan tudja majd érdekeit érvényesíteni a többi amerikai és európai, egymással versengő gyártó céggel szemben. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy a Blaser csoport (Blaser, Sauer, Mauser, Rigby márkák) az idei (2020. január), a világ legnagyobb fegyver szakvásárának számító Las Vegas-i Shot Show-n nem vett részt. Helyette a „blaseresek” az európai piacokra fókuszáltak, így a Mauser is a két újM18-as modellváltozatának (Waldjagd, Feldjagd) bemutatásával, 2020 januárjában a dortmundi Jagd und Hund szakkiállításon indította a piaci évét.

Műszaki jellemzők

A Mauser M18 golyós puska rendszerkamráját nagy szilárdságú ötvözött kovácsolt acéltömbből, nagy pontosságú, számítógép vezérelte, CNC szerszámgépen marják ki. A puska egyéb fémelemeit is kiváló minőségű anyagokból gyártják. Az anyagmegmunkálási minőség, hűen a cég hagyományaihoz, makulátlan. A tok két speciális menetes csappal van rögzítve a polimerágyazathoz, melyek a puskához kapott 4 mm-es imbuszkulccsal húzhatók meg (vagy oldhatók). A lövés közbeni csőhátrasiklás csillapítására az elülső tokrögzítő menetes csap mögött, a belülről üreges szintetikus ágyazat öntött hornyába csupán egy kis fémlap van rögzítve, erre támaszkodik a tok elülső, alsó részébe kimart hosszanti nút. Ez nagyon leegyszerűsített műszaki kialakítás. A Sauer 100-as puskához hasonlóan, legalább egy nagyméretű alumíniumblokkot építhettek volna be az ágyazatba, melyhez stabilabban kapcsolódhatott volna a tok elülső, csővel összekapcsolt része.

A műanyag ágyazatból, a két menetes csap oldását követően, könnyen kiszerelhető a komplett fegyvertest, illetve a műanyagból készült tár

Az új Mauser M18 modellen, az amerikai vadászoknak kedvezve, a tok elülső és hátsó, két-két menetes furattal ellátott vállrésze a Remington 700-as puskák tokvállára jellemző formát kapott. Így azokra az amerikai vadászok körében nagyon kedvelt, strapabíró és számos szereléktípus rögzítésére alkalmas weaver/picatinny sínes rendszerek is könnyen rögzíthetők. Az európai vásárlóknak a saját tervezésű, borsos árú, Hexalock gyűrűs szereléket ajánlja cég.

A fegyver klasszikus forgó-tolózárral van szerelve. A kb. 18 cm hosszú zárdugattyútest formája hengeres alakú. A hátsó ütőszeg fejrésze tömzsi, lekerekített, rajta kezelőszerv nem található. A zárdugattyútest hátsó részébe került az abból oldalra kiálló, meghajlított, 70 mm hosszú zárfogantyúkar, mely a stabilabb fogás érdekében egy nagyméretű (22,5 mm-es), gömb formájú fogantyúgombban végződik. A zár nyitásszöge 60 fokos. A zárdugattyútest tokból való eltávolítása a hátsó tokrész bal oldalába beépített rögzítőretesz megnyomása után végezhető el.

A jó kidolgozásnak köszönhetően, töltéskor-ürítéskor akadálytalanul siklik a zárdugattyú a töltősíkban. A zárfogantyúgombot a hüvelyk- és mutatóujjunkkal megfogva, a zárdugattyú könnyedén kezelhető. Az új „nem bejáratott, száraz zárfelületű” puskánál kis karistoló hang reteszeléskor ugyan hallható, de ez megfelelő felületi olajozást követően hamar megszűnik, tehát elhanyagolható tényező. A fémfelületek nagy része plazmanitridálással (felületkeményítő eljárás, amelynek eredményeképpen max. 30 µm vastag, kopásálló, jó siklási tulajdonságú, kemény, korrózióálló felső réteg keletkezik) kezelt.

Amikor először volt lehetőségem kézbe venni az új M18-as puska zárdugattyúját és közelebbről is megvizitálni, ránézve a zárdugattyúhomlokra, mintha az egykori, nagyon népszerű Voere Voehrenbach Titan II golyós puska zárát tartottam volna a kezemben, olyan nagy volt a hasonlóság. Nos, ez nem véletlen. A Mauser 1987-ben megvásárolta az NSZK-ban üzemelő, csődbe ment német Voere-Voetter fegyvergyártó manufaktúrát. A Voere fejlesztette ki annak idején a modern vonalú ismétlő golyósához a három nagy reteszelőszemölcsös zárhomlokot, mely szemölcsök záráskor egy sztellit (stellite – magas kopásállóságáról ismert, szuperkemény kobalt-króm ötvözet) betétgyűrűbe bajonettzárszerűen befordulva nagyon erősen reteszeltek. Tehát nem véletlen, hogy a puska műszaki dokumentációja átkerült a Mauserhez. Az új M18-as puska tervezésekor (ahogyan a Sauer 100 esetében is) a Mauser/Sauer mérnökeinek csak le kellett venni a polcról a régi tervrajzokat. Leporolták, és mivel tetszett (nem véletlenül) a konstruktőröknek a 3 reteszelőszemölcsös, Voere stílusú reteszhomlok-kialakítás, már aktualizálhatták is. Nem csoda, hogy az M18-as Mauser puska esetében a tökéletesen biztonságos reteszelést, a 20,4 mm Ø zárdugattyútest homlokrészébe „6, 10 és 2 óra irányába” kialakított (fordított „A” profilt képező) 3 db, nagyméretű reteszelőszemölcs végzi, melyek záráskor a csőfar kimart fészkébe bajonettzárszerűen befordulva, nagyon erősen és biztonságosan reteszelnek.

A fegyver csöve zsugorkötéssel rögzül a tokhoz. A biztonságos reteszelést, a zárdugattyútest homlokrészébe kialakított, Voere stílusú, 3 db, nagyméretű reteszelőszemölcs végzi. A két kivetőszem erőteljesen veti ki az üres hüvelyt a tok kivetőnyílásán, a kisméretű kivonókarom lehetne erősebb méretezésű

Amint megtapasztalhattam, a zárhomlokba beszerelt két kivetőszem kiválóan teszi a dolgát, erőteljesen és megfelelő szögben veti ki az üres hüvelyt a tok kivetőnyílásán. Viszont a zárhomlok egyik reteszelőszemölcsébe beszerelt kisméretű, huzalrugós, süllyesztett kivonókarom lehetne erősebb méretezésű.

A Mauser M18 tokhoz rögzített elsütőszerkezete egy elsütőbillentyűvel szerelt. A mély ívű, 8 mm széles elsütőbillentyű-test elsütéskor korrekten a mutatóujjbegyre fekszik. Működtetése vastag télikesztyűs ujjal sem gond. Az elsütőszerkezeten, az elsütőbillentyűbe szerelt állítócsavar és egy kis imbuszkulcs segítségével az elsütőerő 1000-1500 g közötti értékekre állítható. A „mütyür” méretű imbuszkulcsra tekintettel, a beállítást célszerű odahaza, nyugodt körülmények között elvégezni. De az állítócsavar teljes kicsavarása nem javallott. Sokaknak furcsa lehet, hogy a puska műanyag sátorvasa, a szintetikus ágyazathoz kapcsolódva, annak anyagából van kiöntve.

A 8 mm széles elsütőbillentyűbe szerelt állítócsavar és egy kis imbuszkulcs segítségével az elsütőerő 1000-1500 g közötti értékekre állítható. A „mütyür” méretű imbuszkulcsra tekintettel, a beállítást célszerű odahaza, nyugodt körülmények között elvégezni

Ahogyan a Sauer 100 puskánál, úgy a Mauser M18 puska esetében is, háromállású (a helyzetét az ágyazat felső élén két fehér és egy piros pont jelzi) oldalsó biztosító mellett döntött (házon belül) a tervező, melynek a recézett működtető karja a tokfarok jobb oldalán található. Ha a biztosítókar hátsó végállásban van (egy fehér pont jelzi) az a bebiztosított helyzet, a fegyvert sem elsütni, sem a zárszerkezetet kinyitni nem lehet. A kar elülső állása (második fehér pont) esetén a zárszerkezet nyitható, a fegyver üríthető, de a ravasz nem működtethető. A kar előretolt végállásban (piros pont jelez) a kibiztosított, tűzkész helyzetet mutatja, a csőre töltött, felhúzott ütőszegű fegyver lövésre kész. A megfeszített ütőszegre az ütőszegfejből kicsúszó, pirosra festett jelzőstift is figyelmezteti a puskakezelőt. Mindent összevetve, a zárszerkezet és a biztosító egyáltalán nem „Mauseres”, de a célnak megfelel.

Az M18-as puska háromállású (a helyzetét az ágyazat felső élén két fehér és egy piros pont jelzi) oldalsó biztosítóval szerelt, melynek recézett működtető karja a tokfarok jobb oldalán található. A megfeszített ütőszegre az ütőszegfejből kicsúszó piros jelzőstift figyelmeztet

A műanyag ágyazat tárnyílásába közvetlenül helyezhető be a műanyag testű, tenyérbe illő tár, melyet egy, az előagyba beépített nyomógomb rögzít. A tárkioldó gomb védve van, nem áll ki az előagy síkjából. A véletlen megnyomását viszont kerülni kell, mert a reteszrugó érzékeny, kis nyomásra is kiold, és a tártest pillanatok alatt a földre eshet, ami adott esetben kellemetlen helyzetet okozhat a puskakezelőnek. A polimer ágyazat tárkeretébe pontosan illeszkedő műanyag, masszív tártest kopásállósága és strapabírósága nem kérdés, hiszen ezt a tárat (és tárrögzítő szerkezetet) szerelik a Mauser M12, illetve a Sauer 100 és 101-es golyósokba is. A kétsoros műanyag tár kapacitása 5 db standard vagy 4 db magnum töltény (plusz egy a csőbe). A tok aránylag szűk (85×15 mm-es) kivetőnyílása miatt kis kézügyesség kell, ha hátrahúzott zárdugattyú mellett felülről akarjuk betárazni a puskát. Acsőre töltés művelete sima és zökkenőmentes. Ebben nagy segítség a csőfarban kialakított kettős adagoló rámpa, melyet a töltési akadály elkerülése végett, félautomata fegyvereknél alkalmaznak előszeretettel a tervezők.

A lövés közbeni csőhátrasiklás csillapítására, az elülső tokrögzítő menetes csap mögött, a belülről üreges szintetikus ágyazat öntött hornyába csupán egy kis fémlap van rögzítve, erre támaszkodik a tok elülső alsó részébe kimart hosszanti nút

Csőjellemző, kaliber, lőpontosság

A Mauser M18 forgó-tolózáras golyós puska különböző kaliberű, huzagolt csőfuratú, cserélhető golyós csöveit kiváló minőségű, nagy szilárdságú csőacélból, hidegen kovácsolva, cégen belül gyártják. A cső fixen (anyag, idő és költségmegtakarítást eredményező, nem „puskaművesbarát”), zsugorkötéssel (vagy átfedéses kötéssel) van rögzítve a tokhoz. A zsugorkötés szilárdságát az érintkező fémfelületek nagysága és a köztük ébredő nyomás adja. A zsugorkötés hátránya, hogy pl. csőcsere esetén, a zsugorkötés oldását követően, a felületek elkenődnek, így a következő összeszereléskor a túlfedés kisebb lesz, miáltal csökken az átvihető nyomaték, ami lőfegyver esetében veszélyes lehet.

A csőre töltés művelete sima és zökkenőmentes. Ebben nagy segítség a csőfarban kialakított kettős adagoló rámpa

A barnított csőpaláston finom barázdák futnak. A csőszáj 11 fokos konkáv kialakítású, ami kedvezően befolyásolja a lőpontosságot. A csőszájnál 17 mm (Standard) vagy 19 mm (Feldjagd, Waldjagd) lehet a cső átmérője. A cső hossza az M18 Feldjagd modellnél, standard kaliberek esetén, 56 cm, míg a magnum kaliberek esetében 62 cm. Az M18 Waldjagd modellnél 51 cm. Az európai piacra gyártott modelleknél gyűrűvel lezárt, M15x1 menettel van ellátva a csőszáj, így azokra pl. csőszájfék könnyen felszerelhető. Nem kérdés a lengőcsöves kivitel. A Feldjagd modellváltozat csőpalástja hűtőnútos kialakítású. A Waldjagd modellváltozat opcióban 120 euróért (!) mechanikai irányzékkal is megrendelhető. A kaliberválaszték az alábbiak szerint alakul:

Mauser M18 Feldjagd: .223 Rem., .243 Win., .270 Win., .308 Win., .30-06, 6,5×55 SE, 6,5 Creedmoor, 8×57 IS, 9,3×62, 7 mm Rem.Mag.,.300 Win.Mag.

Mauser M18 Waldjagd: .223 Rem., .243 Win., .270 Win., .308 Win., .30-06, 6,5×55 SE, 6,5 Creedmoor, 8×57 IS, 9,3×62.

Németországban lőtéri körülmények között volt alkalmam kipróbálni egy céltávcsővel szerelt, .30-06 kaliberű Mauser M18 Waldjagd puskát. Az elsütőerőt 1000 g-ra állítottam be. Belövőállványba fogva a fegyvert, a (HPC 11,7 g-os) Sellier & Bellot patronokkal, 100 m-re leadott öt lövésből elért 25 mm-es szóráskör kiválónak számít. ELD-X 11 g-os, Hornady patronokkal megismételve az ötös sorozatot, a 19 mm-es szóráskör még meggyőzőbb volt. A gyár ugyan garantálja a csövek 1 MOA környéki (25,4 mm) szórásteljesítményét, de csak megfelelő minőségű, az adott csőhöz „illő” lőszerekkel.

Les-, cserkelő és hajtóvadászatokhoz egyaránt ajánlja a cég a rövid csövű (51 cm), fenyőzöld színű polimer ágyazattal szerelt Mauser M18 Waldjagd puskát

Agyazás és modellválaszték

Az M18-as puskák közös jellemzője, hogy az agyazásuk szintetikus, fröccsöntött polimerből készül. Az amerikai felhasználók gyakran felemlítik, hogy a műanyag ágyazat felszíne nem éppen „karcálló”. Kemény terepi vadászat után úgy nézett ki a tusa, mintha a puskakezelő rozsomákkal birkózott volna. Többen „rugalmasnak”, nem kellően merevnek tartják az olcsó szintetikus ágyazat alapanyagát. Tapasztalták, hogy az előagyat bármilyen oldalról ért külső nyomás alig észrevehető deformálódást okozhat az ágyazatban, melynek hatására nyomást gyakorol az így már nem „lengő” csőre, ami a lőpontosság rovására megy. („The stock is, even at this price point, a disappointment.”) Az ágyazat még ezen az áron is csalódás.) Ezeken a vadászgyakorlat során előjött tapasztalati véleményeken el kell gondolkodnia a gyártónak. Most mondom, ha valaki netán azon törné a fejét, hogy esetlegesen utólag egy szép diófa agyat csináltat, vagy GRS agyat szereltet az M18-as puskájára, gyorsan lebeszélem róla, mert ez rendkívül költséges, és fegyverműszakilag igencsak kacifántos lenne. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a Mauser M18 fegyver külön fém sátorvassal és fém tárkerettel nem rendelkezik, lévén a sátorvas és a tárkeret is a szintetikus ágyazat részét képezi. Ezeket a részelemeket utóbb megtervezni, majd legyártani és a fegyverre építeni egyszerűen nem éri meg.

A műanyag ágyazat tárnyílásába könnyen behelyezhető a műanyagtestű tár, melyet az előagyba beépített nyomógomb rögzít. A kétsoros műanyag tár kapacitása 5 db standard vagy 4 db magnum töltény. A sátorvas és a tárkeret is a szintetikus ágyazat részét képezi

A Mauser M18 forgó-tolózáras, ismétlő golyós puska jelenleg három (Standard, Waldjagd, Feldjagd) modellváltozatban kapható. A formáját tekintve a Standard puskamodell pisztolyfogásos, egyenes hátú, 2,5 cm vastag gumi agytalpas tusát kapott. A tusa hossza (a tusatalp és az elsütőbillentyű közti távolság) 35,5 cm. A markolat tenyérbe illő kialakítása kényelmes és biztos fogást kölcsönöz. Ugyancsak a fegyver biztos fogását szolgálják az előagy és a markolat alsó részébe beépített, puha, gumiszerű tenyérpanelek. A tusaborító lökéstompító gumi agytalp szerszám nélkül (két Mauser logós oldalsó fül megnyomása után) könnyen levehető. Így szabaddá válik egy kis tárolórekesz a tusa belső részébe, ahol különféle kisebb eszközök (csőkígyó, kis olaj, füldugó, tűzgyújtó eszköz stb.) tárolhatók. A tusa belső, üreges része habbetéttel van kitöltve. Ez a tusatalp-kialakítás előrevetítheti a tusa hosszát szabályozó, cserélhető adapterek későbbi bevezetését. A Mauser M18 Standard puskák sötétszürke (antracit) színű polimeragyazással és pisztolyfogásos, egyenes hátú tusával szereltek. Csőhosszuk kalibertől függően 56–62 cm. Súlyuk 2,9–3,0 kg. Egyébként az USA-ban egy 6,5 Creedmoor kaliberű, Mauser M18 standard puska a kereskedőtől már 500 USD-ért (kb. 143 000 Ft) elvihető! Idehaza ezt a fegyvert kb. 290 000 Ft körüli áron lehet megvásárolni.

Az európai piacokra szánt, les-, cserkelő-, hajtóvadászatokhoz, illetve sebzett vad utánkereséséhez egyaránt ajánlott, rövid csövű (51 cm) M18 Waldjagd puska pisztolyfogásos, egyenes hátú tusával, de fenyőzöld színű polimer ágyazattal szerelt. A puska súlya 3,1 kg. Ára kb. 1400 euró (435 000 Ft), tehát a puska valós műszaki értékéhez képest „vastagon fogott a ceruza”. (Csak a példa kedvéért, idehaza egy szintetikus agyas, 52 cm-es csövű, jó minőségű CZ 557 Eclipse puska 210 ezerért már hazavihető!)

A nagyobb lőtávolságra, pontos, célzott lövések leadásához ajánlott, 19 mm átmérőjű, 56 cm-es Solid csővel szerelt M18 Feldjagd puskamodell homokszínű polimer ágyazatot kapott. A tusa kényelmes markolatkialakítását kiegészítették egy állítható pofadékkal is. A fegyver súlya, 3,16 kg. Ára kb. 1600 euró (kb. 495 000 Ft), ami az alsó fegyverkategóriában nem tekinthető felhasználóbarátnak.

Pontos, célzott lövések leadásához készül, 56 cm-es Solid csővel, homokszínű polimer ágyazattal és állítható pofadékos tusával szerelt Mauser M18 Feldjagd puskamodell

Összegezve

A Blaser csoport égisze alatt működő Mauser, mint ikonikus fegyvermárka, hiába világhírű, a kőkemény tulajdonosi és piaci elvárások őket sem kerülhetik el. Kitörési pontként minden vadászfegyvergyártó cég nagy álmát, az USA tőkeerős fegyverpiacát vették célba, egy relatíve attraktív árú, az ottani igényekhez tervezett, alacsony költségvetésű, új puskamodelljük, a Mauser M18 forgó-tolózáras golyós piacra dobásával. Ebbe az új puskába próbálták ötvözni az amerikai felhasználói igényekhez szabott megfizethetőséget, modernizációt és a jó minőséget. Annyi bizonyos, hogy az M18-as golyós puska egy szintetikus agyazású, megbízható működésű, jó összeszerelési minőségű, pontos, és alacsony költségvetésű vadászfegyver a hétköznapokra. A fegyver tartósságáról, illetve a szélsőséges terep- és időjárási viszonyok közötti strapabíróságáról, kellő gyakorlati felhasználói tapasztalat híján, még korai nyilatkozni. Hogy az európai piacokra 2020-ban bevezetett Mauser M18 Waldjagd, illetve M18 Feldjagd modellváltozatok az európai vadászok körében kedveltek lesznek-e, még a jövő megválaszolandó kérdése. Az alsó puskakategóriában olyan olcsóbb árú, korrekt műszaki tartalmú, szintetikus agyazású fegyvermárkákkal kell megküzdenie a vásárlók kegyeinek elnyeréséért, mint a Mossberg Patriot, CZ 557 Eclipse, Savage Axis, Sabatti Rover, Winchester XPR, vagy a Ruger American.

Köszönjük a beküldőnek!
Vadászüdvözlettel: a vadaszujsag.hu csapata

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!