Ez a modell az új 90-es sorozatban az egyik legjobb mindenes nagyvad vadászpuska, amelyet jelenleg meg lehet vásárolni

A Sako 90 Adventure illeszkedése és kivitelezése praktikus, és kifinomult megjelenést kölcsönöz a puskának. –

Ha valaki megtervezné a tökéletes hagyományos vadászpuskát, az nagyon hasonlítana a Sako 90 Adventure-re. Első pillantásra elgondolkodhat azon, hogy vajon jogos-e ez a dicséret. A hagyományos amerikai agyazás közel sem olyan avantgárd, mint sok, az utóbbi években egyre nagyobb teret hódító, versenyzés ihlette könnyű agyazás. És a puska szíve – a Sako háromkörös forgó tolózáras zárszerkezet – már évtizedek óta a finn fegyvergyártó termékcsaládjának szerves részét képezi.

Egy alapos vizsgálat azonban gyorsan megmutatja, hogy ez nem egy átlagos puska. A Sako 90 Adventure egyszóval átgondolt. Mindenhol, ahol a lövész kapcsolatba lép a puskával – az agyazáson lévő pofadék, a markolat és az előágyszán fogása, a tárat kioldó fül, a biztosító és a ravasz – a kifinomult tervezésről és annak mély megértéséről tanúskodik, hogy a vadászoknak mire van szükségük a puskájukban.

Sako persze már régóta foglalkozik ezzel. Az új 90-es sorozatban rejlő elegancia nem az égből pottyant. Egyetlen cégnek sincs jobb érzéke a nagyvadakra szánt puskák készítéséhez. És nincs még egy cég, amelyik jobban teljesítené ezeket az alapvető tulajdonságokat, miközben elkerüli a felesleges sallangokat.

Sako 90 Adventure műszaki adatok

 • Zárszerkezet: Három körmös tolózár
 • Töltény: 6.5 Creedmoor (tesztelt)
 • Tárkapacitás: 5+1
 • Puskacső: 20,1 hüvelyk, hidegen kovácsolt, 1:8-as huzagolás.
 • Torkolat: Menetes M15x1 (5/8-24 adapterrel)
 • Hossz: 40 ¼ hüvelyk
 • Súly: 6 font, 9 uncia (mérve)
 • Elsütőszerkezet: 2 font, 1 uncia és 4 font, 2 uncia között állítható (mérve).
 • Agyazás: üveggyapot és szénszál, állítható pofadékkal
 • Ár: $2,699 (Amerikában)

Fő tulajdonságok

 • Integrált osztott Picatinny sín az optika felszereléséhez
 • Egyszerű a ravasz súlyának beállítási mechanizmusa
 • Könnyen betölthető, dupla soros tár, amely süllyesztett
 • Kapható 22-250 Rem, 243 Winchester, 6.5 Creedmoor, 7mm-08, 308 Win, 6.5×55 SE, 270 Winchester, 30-06 Spring., 8x57IS, 270 WSM, 300 WSM, 6.5 PRC, 7mm Rem Mag, 300 Win Mag, 6.5 PRC, 7mm Rem Mag.

Ismertető kiemelkedő pontjai

 • Zökkenőmentes, hibátlan működés
 • Felhasználóbarátabb kialakítás
 • Kiváló ergonómia és kezelés
 • Pontosság: Átlagos 5 lövésből álló csoportok 0,940 hüvelyk, 38 csoport mérése kilenc különböző típusú lőszerrel.

A Sako Powerhead Blade 120 graines, táguló rézhegyű lőszer rendkívül pontos volt a Sako 90-ben.

Legjobb teljesítményű lőszer

A Sako 90 Adventure sokféle lőszertípussal nagyon jól lőtt. Meglepetésemre a legjobban az ólommentes Sako 120 graines Powerhead Blade lőszer teljesített, amely átlagosan 0,585 hüvelyk volt. Négy egymást követő csoportot lőttem ezzel a lőszerrel, amelyek egy 20 lövéses összesített csoportot nyomtattak, amely 1,13 hüvelyk volt, lenyűgöző, 0,25 hüvelykes átlagos sugárral. Szokatlan olyan monometál (más néven rézötvözet) vadászlövedékeket találni, amelyek felülmúlják a match lőszereket, de itt ez volt a helyzet. A 20 lövéses csoportot úgy számították ki, hogy a négy ötlövetű csoportot egymásra helyezték, és az összes becsapódást ugyanazon célponthoz viszonyítva ábrázolták.

Sako 90 kontra Sako 85

Az új 90-es széria nagyon hasonlít az azt megelőző Sakokra. A puska származása nem téveszthető össze. A háromkörmös zárszerkezet, az agyazás geometriája, a biztonsági rendszer és a tár kialakítása azonos, vagy majdnem azonos.

A Sako 90 frissítései és módosításai a következők:

 • Állítható elsütőbillentyű gyorsabb záridővel
 • Módosított zárszerkezet, adagoló és töltény kivető rendszer
 • Integrált osztott Picatinny sín (egyes modelleknél)
 • Módosított hüvelykivető nyílás
 • Módosított tolózár szétszedhető
 • Szénszálas cső (Sako 90 Quest Ultra)

Sako 90 zárszerkezet

Külsőleg a 85 és 90 zárszerkezet közötti legjelentősebb különbség a hüvelykivető nyílás alakja és a tokon lévő integrált osztott Picatinny sín hozzáadása. A sín üdvözlendő fejlesztés, mivel megszabadítja a felhasználót attól, hogy Sako-specifikus gyűrűket vagy talpakat kelljen vásárolnia, ezáltal egyszerűsítve a távcső felszerelését.

A Sako 85-öshöz képest, amely szélesre nyitott töltőnyílással rendelkezett, a Sako 90-es zárszerkezet zárt, egy fémcsíkkal, amely hidat képez a sínszelvények között. Ezen kívül a hüvelykivető nyílás a kerületénél recézett, míg a 85-ösön szögletes volt.

Nem tudnám megmondani, hogy ezek a változtatások megváltoztatják-e a zárszerkezet merevségét, súlyát, vagy érdemben megváltoztatják-e a teljesítményt, de a 90-esnek frissített megjelenést adnak. Ami még fontosabb, hogy a Sako 90 továbbra is rengeteg helyet biztosít a felhasználónak a töltények betöltéséhez.

A Sako 90-es sorozat áttért a tolótáplálási rendszerre, kettős hüvelykivetővel.

A Controlled-Roundtól a Push Feedig

A Sako 85-nek volt egy mechanikus hüvelykivetővel ellátott, szabályozott újratöltésű zárszerkezete, amelyet a Sako 90-nél egy kettős dugattyús hüvelykivetővel ellátott tolótáplálású zárszerkezet váltott fel. A hüvely kivonó, amely a két tolózár köröm között helyezkedik el, ugyanaz marad.

A zárfelületeket egymás mellett összehasonlítva a Sako 90 a teljes kerületén tartja a patront, míg a 85-ösön a zárfelület alsó harmada nyitott volt, és egy megmunkált hornyot tartalmazott a rugós hüvelykivető számára. Kíváncsi leszek hallani a Sako mérnökeitől, hogy az új konstrukció képes-e nagyobb kamra nyomást kezelni, mint a régi.

Soha nem volt semmilyen töltési, kivonási vagy töltény kivetési problémám a Sako 85-ösökkel, de alkalmanként hallottam valakitől, akinek volt, és talán ezeket a váltásokat azért léptették életbe, hogy kezeljék ezeket az aggodalmakat. Mindenesetre sem én, sem a fegyvertesztelő csapat többi tagja nem tapasztalt semmilyen hibát vagy tétovázást az új Sako 90 zárszerkezetben, amikor a működésre került sor.

Simább felhúzás

A Sakok ismertek a sima és könnyű felhúzásukról, különösen a háromkörmös zárszerkezetek esetében. Bár mindenki szereti a rövidebb (általában 60 fokos) elfordítást a háromkörmös zárszerkezeteknél, szemben a kétkörmös rendszerek 90 fokos elfordításával, ennek ára van. Konkrétan, a lövésznek ugyanannyit kell visszatolni az ütőszeget (ha minden dolog egyenlő) egy rövidebb távolságon keresztül, és így a felhúzás nagyobb erőfeszítést igényel. Ez az oka annak, hogy néhány háromkörmös zárszerkezetet olyan szörnyű a vállról lőni. (A Cooper puskák, különösen a hosszú zárszerkezetes töltények, hírhedtek voltak ebből a szempontból – érdekes lesz látni, hogy az új tulajdonosuk képes lesz-e orvosolni ezt a problémát).

Az általam tesztelt Sako 90 Adventure zárszerkezete egy kicsivel kevesebb erőfeszítést igényelt a kakas felhúzásához, mint a két Sako 85 Grey Wolf puskám, amelyek már elég simák voltak.

A Sako 90 Adventure visszarúgó köröm a lapos aljú zárszerkezet és a szénszál erősítésű agyazás között helyezkedik el.

Ágyazási rendszer

A Sako 90-es széria ágyazási rendszere lényegében nem változott a 85-öshöz képest. A lapos aljú zárszerkezetnek van egy kis téglalap alakú körme, amely kiáll belőle, és ahol az első csavar a zárszerkezetbe csavarodik. Ez a sekély köröm beleilleszkedik a tényleges visszarúgó fülön lévő téglalap alakú vágásba, amely az agyazás és a zárszerkezet között van elhelyezve. A visszarúgó köröm elülső része 0,337 hüvelyk vastag, és 0,5 hüvelyk mélyen benyúlik az agyazásban lévő visszarúgó köröm mélyedésébe. Ez a bevált és hatékony rendszer erős, és szilárd kapcsolatot teremt az agyazás és a zárszerkezet között, miközben minimálisra csökkenti a pontosságot rontó nyomaték bevezetésének esélyét a tokon.

Az zárszerkezet csavarok is bőséges menettel rendelkeznek a tokban, ami csökkenti annak lehetőségét, hogy egy csavar meglazuljon, és zéró-eltolódást vagy pontosságvesztést tapasztaljon.

Zár szétszedés

A Sako 85 és 90 tolózárak kézzel is karbantarthatók a terepen. A 90-es tolózárnak van egy biztosítéka, ahol a tolózárburkolaton lévő fület le kell nyomni, mielőtt elfordíthatná és szétszerelhetné. A 85-ösnél az a probléma, hogy miután eltávolította a tolózárat a puskából, egy egyszerű csavarás a tolózár borításon kioldja azt, és potenciálisan alkatrészek repülhetnek mindenhová, ha nem volt felkészülve. Tehát a skandináv szociális biztonsági háló szellemében a Sako úgy tervezte a 90-es tolózárat, hogy egy darabban maradjon, hacsak nem akarja tényleg szétszedni.

A Sako 90 Adventure elsütőbillentyűjének öt beállítási lehetősége van, amit a beállítási csavaron lévő jelek vastagsága jelez. Az elsütőbillentyű egy állítócsavar meglazításával előre-hátra is mozgatható.

Sako 90 elsütőszerkezet

A Sako 90-en vitathatatlanul jobb az elsütőszerkezet, amely egy T-20-as Torx csavarhúzóval a sátorvason lévő lyukon keresztül történő behelyezésével állítható. (A puska egy T-nyelű csavarhúzóval van felszerelve erre a célra.) A ravaszon öt beállítás közül lehet választani, amelyeket különböző szélességű vonalakkal jelölnek. Minél szélesebb a vonal, annál erősebb az elsütőszerkezet ellenállása. Az én mintámon a elsütőszerkezet ellenállása az egyes beállításoknál a következőképpen mérhető:

 • 2 font, 1 uncia
 • 2 font, 8 uncia
 • 3 font, 0 uncia
 • 3 font, 9 uncia
 • 4 font, 2 uncia

Néhány dolog kiemelkedik itt. Az egyik a szinte tökéletes fél fontos lépések az egyes beállítások között. Lenyűgöz, hogy a Sako képes volt ezt megtervezni. A második a hasznos (és megfelelő) beállítási tartomány, amely 2 és 4 font között mozog, ami tökéletes egy vadászpuskához.

A ravasz villámgyors záridővel büszkélkedhet, amely az az idő, amely az ütőszeg eséséhez és a patron gyutacsának ütéséhez szükséges. Ezt természetesen nem tudtam magam megmérni, de ha a Sako szavát vesszük, a záridő kevesebb, mint 1,3 ezredmásodperc, ami az egyik leggyorsabb ravasszá teszi. A közzétett jelentések szerint egy tipikus Remington 700-as short action zárideje 2,6 ms körül van, míg egy Winchester M70-esé 3 ms, a Savage AccuTriggeré pedig 1,6 ms.

A gyors záridő csökkenti annak az esélyét, hogy a puska célzási pontja eltolódik a ravasz megtörése és a gyutacsnak az ütőszeg által történő leütése között. Ez minden puskánál kívánatos, de különösen fontos a versenyzésben.

A ravasztörés minden beállításnál éles és tiszta, és nincs érzékelhető kúszás a kioldás előtt. Az elsütőbillentyű távolsága is beállítható. Egy kis állítócsavar meglazításával előre-hátra csúsztatható a pozíció finomhangolásához. Minden mérőszám alapján a Sako nagyszerű munkát végzett ezzel a tűzelésvezérlő rendszerrel.

A Sako 90 Adventure jól kezelhető a gyakorlati terep pozíciókból.

Sako 90 Adventure agyazás

Az Adventure agyazása egyszerű, funkcionális, erős és jól kidolgozott. Üveggyapotból készült, amelyet szénszállal erősítettek meg a tok és a visszarúgó köröm körül, és súlya egy kicsit több mint két font (33,5 uncia az én mérlegemen).

Az agyazás nagymértékben hozzájárul a Sako kiváló pontosságához, mind a padról, mind a gyakorlati terep pozíciókból történő lövészet során.

Először is, rendkívül merev, és alig enged, még akkor is, ha erős oldalirányú nyomásnak van kitéve. Emellett a betétet szakértelemmel, tiszta élekkel és pontos vágásokkal készítették el, hogy tökéletesen illeszkedjen a tokhoz. Mindkét tulajdonság a pontosság javát szolgálja azáltal, hogy következetesen és merev módon támogatja a zárszerkezetet.

Ergonómia és pontosság

Az agyazás kialakítása is szerepet játszik abban, hogy a puska mennyire lő jól. Az American Classic geometria, a jellegzetes lapos tusaháttal, kiegészül egy nyomógombos magasságállító mechanizmussal ellátott pofadékkal. Ez a felhasználóbarát kialakítás következetesen a céltávcső mögé állítja a lövész szemét. (Az is praktikus, hogy a pofadékot gyorsan le lehet engedni a legalacsonyabb beállításra, amikor eljön az ideje a tolózár meghúzásának, és a cső tisztításának, vagy a puska belövésének.)

A markolat mély sugárral rendelkezik, amely az elsütőkezet függőlegesebben pozícionálja, mint a régimódi American Classic agyazás. Ez lehetővé teszi, hogy a lövész könnyebben a vállába húzza az agyazást, és kiváló elsütőbillentyű kontrollt biztosít.

A Sako egy gumiszerű anyagot helyezett a markolatba és az elülső részbe, amely nagyszerű tapadást biztosít a lövész kezének. Nem tudom, hogy pontosan miből készült, de a legjobb tapintása van minden anyag közül, amit valaha láttam, amit ilyen célból adtak hozzá az agyazáshoz.

A gumiszerű anyag fazettált textúrával rendelkezik, amely vonzó, és hűvös és modern hangulatot kölcsönöz a puskának. Az agyazás többi része is szépen kidolgozott. A szín az agyazáson egyenletes és sima, látható varratok vagy megmunkálási nyomok nélkül, és az értékelés során néhány kemény ütésnek és koppanásnak is ellenállt. Ez a tiszta és fényes kivitel kiterjed az agyazás inlettált részére is. Mint minden más a Sako 90-en, elmondható, hogy nagy szakmai büszkeséggel készült.

A Sako 90 Adventure gumírozott markolat anyaga kiváló fogást biztosít a kéznek.

Sako 90 Adventure puskacső

A fémszerkezetek ugyanolyan esztétikusan szép kivitelben készülnek. A rozsdamentes acélból készült zárszerkezet és a cső egy volfrámszínű Cerakote bevonatot kapott, amely jó védelmet biztosít, és kiegészíti az agyazás megjelenését.

A lőfegyver bevonatának minőségét úgy lehet felmérni, hogy megvizsgáljuk, mennyire illeszkednek (vagy nem illeszkednek) egymáshoz a különböző alkatrészek. Az én Sako 90-es fegyverem esetében a cső, a zárszerkezet, a torkolatadapter, a zárfogantyú, az alsó fém és a tár alapjának bevonata megkülönböztethetetlen.

Hidegen kovácsolt puskacső

Meggyőződésem, hogy Sako valamilyen varázslat révén megcsapolta Ilmarinen varázserejét, az ősi finn istenét, aki az égbolt kupoláját kovácsolta, és aki „az örök kalapácsos” néven ismert mesterember és kovács volt. Ha meg kell fejteni, hogy miért lőnek olyan jól a hidegen kovácsolt puskacsöveik, ez a magyarázat legalább annyira ésszerű, mint bármelyik.

A Sako figyelemre méltó csöveiről már korábban is beszéltem, többek között a TRG 22 A1, az általam tesztelt legkövetkezetesebben pontos gyári puska ismertetőjében. (A mai napig 46 ötlövetű csoportot adtam le a TRG 22 A1-gyel. A legnagyobb csoport 0,802 hüvelyk volt, és az összes csoport átlaga 0,501 hüvelyk. Ez az adatsor 13 különböző típusú gyári lőszert tartalmaz).

A Sako 90 Adventure csöve ugyanebből a kategóriából származik. Nem okozott gondot a különböző stílusú és súlyú, különböző gyártóktól származó lövedékek apró, kielégítő csoportokba rakása.

Miikka Tamminen, a Sako kutatási és fejlesztési igazgatója szerint a hideg kovácsolási eljárás megváltoztatja a csőacél metallurgiai tulajdonságait is, ami növeli a tartósságát és hosszabb élettartamot eredményez.

Metrikus menetek és csőszáj adapter

A csőszáj menete metrikus osztású, ami érthető a finn vadászok és más európai sportolók igényeit figyelembe véve, akiknél ez a szabvány. De érthető frusztrációt jelent azok számára, akik az inch, yard és mérföldek országából származnak.

Ennek megoldására a Sako minden 90-es sorozatú puskát olyan adapterrel szállít, amely a menetet 5/8-24-re növeli. Gyorsan kicseréltem a cső menetvédőjét az adapterre, hogy a puskán hangtompítókat tudjunk használni. A pontossági munka nagy részét a fedélzeten lévő konzervdobozzal végeztük.

A Sako belép a szénszálas cső korszakába

A Sako 90 család hét különböző modellel indult, és fából, laminált anyagból, üvegszálból és szénszálból készült agyazásokkal ellátott puskákat tartalmaz. A nyílt irányzék egyeseknél elérhető opció, akárcsak a beállított elsütőszerkezet. A Sako mindezt már korábban is megcsinálta. Az egyetlen újdonság a cégnél az első szénszálas csövük a Sako 90 Quest Ultra, amelyet már bejelentettek, de még nem kapható.

Az olyan régi Sako rajongók, mint én, nagyon kíváncsiak arra, hogy ez az új puskacső formátum (amely még mindig a hidegen kovácsolt acél nyersanyagon alapul) hogyan áll a hagyományos kínálatukkal szemben.

A szerző a Sako 90 Adventure-t használja a Scrambler-en a Gunsite-on.

A Sako 90 Adventure használata

Pontos. Olyan szexi, mint egy havannai éjszakai klub. És tartós, mint egy feszítővas. Kár lenne, ha a kézben nyújtott teljesítménye nem felelne meg ezeknek a tulajdonságoknak – szerencsére nem ez a helyzet.

Mindenki, aki a tesztcsapatunkban részt vett az Adventure tesztelésén, hasonlóan lenyűgözve távozott az élménytől, hogy mennyire intuitív és természetes volt a kezelése és működtetése. És nem kicsit irigykedtek, hogy a teszt végén hazavihettem magammal.

Egy szuperlatívusz tár

A kétsoros fém tár a valaha kifejlesztett legjobbak közé tartozik. Könnyedén töltődik. Öt lövedék befogadására alkalmas a 6,5 Creedmoorból. És süllyesztett ül az agyazásban. Ha üres, akkor is könnyen feltölthetjük. A kioldó fül süllyesztett és reteszelő mechanizmussal rendelkezik, amely megakadályozza, hogy véletlenül kioldódjon. Ennél többet nem is kérhetsz.

Két-pozíciójú reteszelő biztosító

A biztosító a zárfogantyú mögött található, olyan helyen, ahol a lövész hüvelykujja könnyen megtalálja. Alacsony profilú, és minimális erőfeszítéssel előre-hátra mozgatható, de a biztonságos és a éles pozícióba pozitív módon áll be. Amikor a tolózár biztonságos állásban van, a helyén rögzül, ami nagyszerű tulajdonság egy vadászpuskánál. Egy a biztosító és a zárfogantyú közötti kis fül lenyomásakor kioldja a tolózárat, így nem kell levenni a puskát a biztonságos helyzetből a zárszerkezet kinyitásához.

Pozíciós lövészet

A puska jól lőtt egy bipodra szerelve, fekvő helyzetből, így gyűjtöttük össze a pontossági adatokat. Úgy követte a célt, mint egy varázslat, és a célkereszt természetesen állt vissza a célpontra, amennyiben a lövész lövészeti alapjai rendben voltak.

A visszarúgás nem volt durva, de a puskával még nagyobb élmény volt lőni kézből, térdelve és lőzsákra támasztva. Mint már említettem, könnyen ismételt és hibátlanul teljesített.

A Sako 90 Adventure tusahát magassága nyomógombos kioldóval állítható.

Sako 90 Adventure előnyök és hátrányok

Normális esetben úgy kezdeném ezt, hogy kipipálom a puska által jól végzett dolgok listáját. De ha eddig eljutottál, akkor már van egy érzésed az erősségeiről, amelyek közül sok van.

Azzal kezdtem ezt a ismertetőt, hogy ha megterveznéd a tökéletes vadászpuskát, az nagyon hasonlítana az Adventure-re. És ez igaz is. De ez nem jelenti azt, hogy a puska nem rendelkezik néhány fejlesztendő területtel.

Átkozott forgócsapok

A legtöbb forgó tolózáras puska még mindig forgócsapokkal van felszerelve. Értem én. Az emberek hozzászoktak, és hagyományosak. De a mai legjobban megtervezett agyazásai a történelem szemétdombjára helyezték őket, ahová tartoznak.

Ehelyett a modern agyazások M-Lok nyílásokkal rendelkeznek, vagy – ami még jobb – a Pic sín egy beillesztett részével az előágyszánon, hogy kihasználhassák a mai legjobb bipodok előnyeit. Ezek a rendszerek QD csészéket is alkalmaznak a hevederek rögzítéséhez, amelyek erősebbek, kevésbé feltűnőek, sokoldalúbbak és kényelmesebbek, mint a forgócsapok.

Bármelyik csúcsminőségű vadászpuskának – és a Sako 90 Adventure annak minősül – rendelkeznie kell ezekkel a tulajdonságokkal.

Végső gondolatok

A Sako 90 Adventure – és a 90-es sorozat többi tagja – egy jól bevált és kedvelt platformot (a Sako 85-öt) vett alapul, és új életet lehelt a cég vadászpuskáiba.

Olvastam néhány megjegyzést, amelyekben arra panaszkodtak, hogy a 90-es nem elég radikális eltérés a 85-öshöz képest, és hogy a változások bátortalanok és nem kielégítőek. Ezzel nem is tudnék jobban nem egyetérteni. Bár szívesen látnám, ha az agyazást néhány modernebb funkcióval frissítenék, úgy gondolom, hogy a vállalat értelmes fejlesztéseket hajtott végre egy amúgy is kiváló rendszeren.

Bár 2699 dollárért nem olcsó, úgy gondolom, hogy a puska minőségével és teljesítményével több mint igazolja ezt az árat.

Mindenki, aki a vadászpuskája illeszkedését, tapintását és működését ugyanolyan komolyan veszi, mint a pontosságát, biztosan értékelni fogja a Sako 90 Adventure-t, és vonzódni fog hozzá. És amikor a következő generációra száll, kétségtelenül ők is értékelni fogják. J o h n  B.  S n o w

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!