Ajándékkönyvet hozott németföldről a posta. Érdeklődve csomagoltam ki, majd gyorsan átlapoztam, közben bele-bele is olvastam. A terjedelmes könyv szerzője, Horst Blaser (88), a neves fegyverkonstruktőr, számos új vadászfegyvermodell és úttörő jellegű fegyvertechnikai találmány kifejlesztője, a Horst Blaser Jagdwaffen fegyvergyártó manufaktúra alapítója ebben a sok fényképpel, új tervezésű fegyvermodellekkel, műszaki adatokkal, fegyverszerkezeti ábrákkal illusztrált, „Vom Querlenker zum G’wehrdenker” c. könyvében (mely önéletrajz és cégtörténelem egybegyúrva) valóban lenyűgöző és sikeres szakmai életútját tárja az érdeklődő olvasó elé.

Horst Blaser 1957. április 3-án szerezte meg puskaművesi mestervizsgáját. Kitartó munkával, előretekintő kreatív gondolkodásmóddal a vártnál jóval többet ért el. 1957-ben alapított kis cége 1984-re az NSZK vadászfegyver iparágában a piacvezetőségig küzdötte fel magát

Horst Blaser 1932-ben, a németországi Allgäuban született. Fiatalemberként, a húszas éveiben, apja vállalkozásában buszvezetőként dolgozott (nem véletlen szerepel könyve címlapján egy fiatalkori „buszos” képe). Mivel érdekelték a kézilőfegyverek, a műszaki kézművesség, 1954 szeptemberében a „fegyveresek városába”, az ausztriai Ferlachba indult, hogy beiratkozhasson a kétéves puskaművesi állami iskolába. Az iskola vezetője, Landerl igazgató részletes megbeszélést folytatott vele az előtte álló gyakorlati és elméleti képzésről. A puskaművesi iskola sikeres elvégzése után visszatért Allgäuba, ahol apja pénzügyi támogatását is élvezve, 1957-ben elindíthatta saját, szerény méretű vállalkozását. Akkoriban gondolni sem merte senki, hogy ez a fiatal puskaműves egy jövőbeni vadászfegyver világmárka alapkövét rakta le.

Horst Blaser „Vom Querlenker zum G’wehrdenker” c. könyvében valóban lenyűgöző és sikeres szakmai életútját tárja az olvasó elé

Időközben engedélyt kapott a puskaművesi mestervizsga letételéhez. A munka mellett újból kemény tanulás következett, hiszen a mestervizsga megszerzése komoly egzisztenciális jelentőséggel bírt (enélkül például nem építhetett új vadászfegyvereket). Első, 1957-ben elkészült vadászfegyvere, mely „fegyvervizsgadarabja” is volt egyben, egy teljesen új konstrukciójú, ES57 (ES = einschloss/egylakat) modelljelű, 16/70-6,5x57R kaliberű bockbüchs vadászfegyver volt. Azért választott vegyes csövű puskát, mivel ezek a fegyverek nagyon népszerűek voltak német nyelvterületen az 50-es években. A vegyes csövű puska könnyűfém zártestébe a fiatal H. Blaser tervezte, teljesen új szerkezeti felépítésű elsütő- és biztosítószerkezetet építettek. A két elsütőbillentyűs, egylakatos, de önműködő váltós elsütőszerkezetnél az elülső, gyorsítós (Rückstecher) ravasz elhúzásakor a golyós cső töltényét, míg a hátsó ravasz elhúzásakor a sörétes cső patronját lehetett elsütni. Kiváló fegyvertechnikai találmánya volt, hogy a lakatszerkezet ütőrugóját, közvetlen a lövés leadása előtt, a tusanyakon elhelyezett tolóka előretolásával (teljesen hangtalanul) lehetett csak megfeszíteni, illetve a lövés elmaradása esetén, a tolóka vállába beépített rögzítő rugós retesz benyomását követően hátrahúzva feszteleníteni. Csak a 60 cm hosszúságú sörétes/golyós csőpár készült a ferlachi Franz Sodia cégnél, a többi a „vizsgázó” keze munkáját dicsérte. A pisztolyfogásos, német pofadékos tusájú, 3 kg tömegű fegyver Kersten felső csőtoldalékzárral volt szerelve. A szabadalmaztatott, fegyvertechnikai ötletét magán viselő, kész Mod. ES57/ Diplomat „vadászfegyver-vizsgadarabját” nagyra értékelte a vizsgabizottság. Végül Horst Blaser 1957. április 3-án megszerezte a puskaművesi mestervizsgáját, melyet a németországi Ulmban székelő Kézműves Kamara vizsgabizottsága állított ki számára.

A fiatal H. Blaser nevét kezdte megismerni a vadászvilág, megkapta az első puskamegrendeléseket. Nagy szakmai lelkesedéssel újabb fegyvermodellek kifejlesztésén dolgozott, sőt eközben 1962 májusában a Ziegelstadelen hozzáfogtak egy szerény alapterületű, de már modern szerszámgépekkel felszerelt, új műhely felépítéséhez is, ahová az év őszén költöztek be. Ezzel egy időben H. Blaser úgy döntött, hogy finomít az amúgy teljes biztonságot nyújtó ES57 puska tervén. Az új ES60 vegyes csövű puskaváltozatnál az eredeti egy lakatos, két elsütőbillentyűs elsütőszerkezet, illetve a vadászbalesetek kivédését szolgáló, tökéletes biztonságot szavatoló, kézi működtetésű lakatfelhúzó-szerkezet megmaradt. Ahogyan a felső csősínbe szerelt, golyós csőhöz való váltóirányzék is. Ellenben a felső Kersten reteszelést elhagyta, viszont az alsó csőkampók erős méretezésűek lettek, a hátsó csőkampóba pedig egy retesznyelv (vagy ékzár) csúszott be a puska összezárásakor. A keménykrómozott dúralumínium zártest továbbra is adott volt, ahogyan a „Patent Blaser HJB” vésett céglogó is a zártest fenékrészén.

H. Blaser a puskaműves mestervizsgájához készített, szabadalmaztatott, új fegyvertechnikai ötletét (kézi ütőelemfelhúzó szerkezet) magában foglaló, egylakatos, kétbillentyűs, ES57 bockbüchs „vadászfegyver-vizsgadarabját” nagyra értékelte a vizsgabizottság

H. Blaser kis vállalkozása életében startégiailag döntő momentumnak számított, amikor 1962. október 25-én egy telefonhívást kapott a neves német Waffen-Frankonia cégtől, mondván a Frankonia készen áll négyszáz (!) darab 16/70 .222 Rem kaliberű vegyes csövű vadászpuska megrendelésére. Azzal a feltétellel, hogy a kizárólagos értékesítés csak a Frankoniát illeti meg. A részleteket, árakat majd tisztázzák. Ez a „mennyei” ajánlat egyfajta sokkhatásként érte H. Blasert, aki igent mondott. Csak utána döbbent rá, micsoda teher ez a megrendelés a kis műhelyük számára. A szerencse nem pártolt el mellőle, mivel a segítség a J. P. Sauer & Sohn cégtől érkezett. Lényeg, hogy a Waffen-Frankonia 1963. évi katalógusában, 880 német márkáért, Frankonia Leichtmodell 63 jelöléssel már szerepelt a 16/70 .222 Rem. kaliberű, dúralumínium zártestű, csak 2,3 kg tömegű, sorozatgyártott Blaser bockbüchs puska. Ez volt a Horst Blaser Jagdwaffen első jelentős üzleti sikere!

A Horst Blaser Jagdwaffen első üzleti sikere volt, amikor a Waffen Frankonia 1963. évi katalógusában, Frankonia Leichtmodell 63 jelöléssel szerepelt az áttervezett, 16/70 .222 Rem. kaliberű, csőkampó-ékzáras, egylakatos, kézi működtetésű lakatfelhúzó-szerkezettel szerelt, 2,3 kg tömegű Horst Blaser bockbüchs puska

A fegyvereiket választó vadászok kényelmi igényét kiszolgálva, az ES63 puska csőfarvállába bemart kétoldali prizmasínhez 1965-ben H. Blaser megtervezte a „Blaser Aufkippmontage” csúszósínes céltávcsőszereléket. Majd a 70-es években a nagyobb méretű, nagy teljesítményű varia céltávcsövek rögzítéséhez az oldalra kifordíthatós „Blaser Schwenkmontage” szereléket is bevezették.

Időközben H. Blaser a maximális kezelési biztonságra törekedve, továbbfejlesztette az ES63 egylakatos, kétbillentyűs vegyes csövű puskáját. A kézi működtetésű lakatfelhúzó szerkezet mellé egy lengősúlyú biztonsági automatikát is tervezett. A fegyver elejtésekor, erős ütődéskor, a fegyvert ért rezgések hatására az alaphelyzetéből elmozduló lengősúly azonnal kioldotta az ütőrugó megfeszítését szabályozó tolóka vállába beépített rögzítő rugós reteszt, aminek következtében a tusanyakon lévő szabályozó tolóka nyugalmi, hátsó helyzetbe történő visszacsúszása közben, automatikusan fesztelenítődött a felhúzott ütőrugó. Így a fegyver nem szándékolt elsülése kizárt volt. Ezt a biztonsági automatikát beépítették az összes billenő csövű modellváltozatba.

A Blaser billenő csövű puskáknál a kézi feszítőtolókával megfeszíthető lakatszerkezet (kék nyíl) kiegészült egy lengősúlyú (piros nyíl) biztonsági automatikával is. A fegyvert ért erős ütéskor, leejtésekor az elmozduló lengősúly fesztelenítette az ütőrugót és az ütőelemet (zöld nyíl), így a fegyver nem szándékolt elsülése kizárt volt

Többek között, az ES63, ES67 és ES70, különféle kis és közép kaliberű golyós csőösszeállítású, 2,7 kg tömegű bockbüchs puskákba is. Az ES70 és az ES70W (wechsellauf) modellváltozat esetében lehetőség volt a szokásos sörétes, illetve golyós kaliberekben cserecsövek rendelése is. K71 modellnéven a Blaser 1971-ben egy relatíve olcsó, egyszerű, de biztonságos (szabadalmaztatott) szerkezetű (egy ütőelemes lakat, kézi ütőrugó-megfeszítés, lengősúly, kétszeres alsó csőkampóreteszelés), 60 cm csőhosszúságú, 2,5 kg súlyú, 5,6x50R Magnum, 7x57R, 7x65R kaliberű, billenő csövű, egylövetű golyós puskát is bemutatott. A bockbüchs és a kipplauf Blaser puskamodelleket standard, luxus és excluzív kivitelben is kiállították az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás NSZK-pavilonjában, melyeket a hazai vadászok bizony sóvárgó tekintettel mustrálták. A világkiállítás nemzetközi propagandájának köszönhetően, a Blaser fegyverek külföldön is egyre népszerűbbé váltak, ami határozottan jót tett a cég további üzletmenetének. Kevesebb, mint húsz év alatt (1957–1971) H. Blaser kisvállalkozása nemzetközileg is ismertté vált.

Az 1971-es budapesti VVK volt látható először a 60 cm csőhosszúságú, 2,5 kg súlyú, 5,6x50R Magnum, 7x57R, 7x65R kaliberű, billenő csövű, egylövetű Blaser K71 kipplauf golyós (egy ütőelemes lakat, kézi ütőrugó-megfeszítés, lengősúly, kétszeres alsó csőkampóreteszelés)

A megszerzett üzleti babérokon nem ücsörögtek tétlenül. A Blaser BBF (bockbüchsflinte) puska folyamatos fejlesztés alatt állt, aminek eredményeként a mod ES670 vegyes csövű puska golyós kaliberkínálata a .308 W és a .30-06 kaliberrel bővült. A mod ES700-as bockbüchs puska a szokásosokon kívül 9,3x74R kaliberben is elérhető lett. Ezek mellett 1975-ben piacra került a B 750 Bergstutzen (állítható felső kis kaliberű cső, az alsó nagy kaliberű golyós cső) modellváltozat. Az erős magnum golyós patronok kaliberpalettára történő felvétele miatt, a K71 billenő egycsövű, egylövetű gavallérpuskájukat is korszerűsítették. Ennek eredményeként 1977-ben, K 770 Kipplaufbüchse modellnéven mutatták be a tökéletes biztonságot nyújtó, Jäger-féle nagy zárófelületű, billenő acélblokkzárral szerelt, finom elsütőszerkezetű, kiváló lőpontosságú, egylövetű billenő csövű golyós puskájukat. Az eloxált duralumínium zártest megmaradhatott, mivel lövéskor, még a nagy gáznyomású magnum patronok esetében is, az acélblokk biztonságosan felfogta a horizontálisan, hátrafelé ható feszítő- és nyíróerőket.

K 770 Kipplaufbüchse modellnéven mutatták be az erős magnum golyós patronokhoz is megfelelő, tökéletes biztonságot nyújtó, Jäger-féle nagy zárófelületű, billenő acélblokkzárral szerelt, finom elsütőszerkezetű, kiváló lőpontosságú, egylövetű billenő csövű golyós puskájukat

H. Blaser felismerte, hogy az a világ, amikor a kereskedő becsületét korlátozás nélküli értéknek lehetett elfogadni, már a múlté. Ebből kiindulva a Blaser márkájú vadászfegyverek értékesítésére létrehozta a „Blaser kereskedőhálózatot”, melynek tagjai csak az általa megszabott feltételek teljesítése mellette forgalmazhatták a Blaser vadászpuskákat.

1980-ban elkészült a klasszikus ES63 bockbüchs puska 25 000. darabja, mely már ES 800 modelljelzéssel került a vadászokhoz. 1981-ben mutatták be a B 810 Bockdoppelbüchse dupla csövű golyósukat, melyet egészen .375 H&H kaliberig csöveztek. Ez az elegáns fegyver már két lakattal és egy (gyorsítós) elsütőbillentyűvel volt szerelve. Az erős magnum patronokra tekintettel, a puska biztonságos zárását szintén a Jäger-féle, billenő acélblokkzár végezte. A felső golyós cső állítható volt. A cég modellkínálatában csupán kuriózumként szerepelt a Blaser-féle biztonsági kézi rögzítőrendszerrel szerelt, BL 820 blokkzáras, rögzített csövű, egylövetű golyós puska.

A céglogóval ellátott, B 810 elegáns dupla csövű golyósuk biztonsági automatikával, kézi lakatfelhúzó rendszerrel, két lakattal és egy ravasszal volt szerelve. Az erős magnum patronok miatt a puska biztonságos zárását Jäger-féle billenő acél blokkzár végezte

Mivel megrendeléseik növekedtek, H. Blaser elérkezettnek látta az időt egy nagyméretű, modern gépparkkal (többek között CNC marógépekkel) felszerelt, kétszintes főépülettel és nagy üzemcsarnokkal kiegészített épületegyüttes felépítéséhez Allgäuban. Az impozáns, 10 000 négyzetméteres új Horst Blaser Jagdwaffen „fellegvárat” 1983-ban adták át. Vallotta a „kevesebb mindig több” elvet. Könnyen cserélhető alkatrészekből megépíthető puskákat tervezett. Bevezette az alkatrészek modern és pontos szerszámgépeken, nagy sorozatban történő gyártását, ami kedvezően befolyásolta a méretpontosságot, a kevés kézi munkával történő összeszerelést, nemkülönben a fegyvereik árát. Ez volt a gyors növekedésük egyik titka.

Horst Blasert már a 70-es években foglalkoztatta a Mauser 66 teleszkópos-rövid záras modellváltozathoz hasonló, teljesen új, rövid zárszerkezetű, könnyen szétszerelhető, tolózáras, ismétlő golyóspuska-modell kifejlesztése. Az új tervezésű golyóst 1983 végén H. Blaser SR 830 modellnéven mutatták be. Az új puskánál megmaradt a klasszikus, 58°-ban nyíló forgó-tolózár, de az áttervezett, a zárhomlokba épített 3 nagyméretű reteszelőszemölccsel (a csőfarba bemart ellenvájatokba bajonettzárszerűen befordulva) reteszelő rövid tolózár, melynek szerkezeti elemei a tolózáras golyósoknál megszokott klasszikus tokrészt nélkülöző, a nagyméretű könnyűfém rendszerkamrához vezető sínekkel kapcsolódó, rövid zárdugattyúja már teljesen új tervezési koncepciót takart. Az ütőszegrugó megfeszítését, illetve fesztelenítését, a rövid zártest feji részébe beépített, recés felületű biztosítónyelvvel lehetett szabályozni. A zártest oldalán lévő reteszgombbal lehetett blokkolni a zárszerkezet nyitását. A rövid zárszerkezetnek köszönhetően a fegyver teljes hossza 70 mm-rel lett rövidebb. A puska csak felülről volt betárazható (kapacitás 2+1 patron). Az új SR 830 fegyvermodell moduláris alapjának köszönhetően a különböző kaliberű csöveket könnyen lehetett cserélni. Céltávcsövet Blaser Schwenkmontage szerelékkel lehetett a fegyverre rögzíteni. A kaliberkínálat .22-250 Rem-tól, .375 H&H-ig terjedt. Erős kaliberek esetében a csőszáj oldalfalába visszarúgáscsökkentő „Magnaport” (gázelvezető) bemarásokkal is megrendelhető volt a cső. A rendszerkamra oldalsó fémfelületei lehetőséget adtak művészi vésetekkel való díszítésre (luxus, super luxus, excluziv, super exclusiv, royal kivitel).

Az új SR 830 golyós puskánál a rövid forgó-tolózár a nagyméretű rendszerkamrához vezető sínekkel kapcsolódott. A zárást 3 erős reteszelőszemölcs végezte. Az ütőszegrugó feszítése a zártest feji részébe beépített biztosítónyelvvel történt

A moduláris, rövid záras, új tervezesű SR 830 golyós puska az 1984-évi nürnbergi IWA-n nagyon pozitív nemzetközi visszhanggal mutatkozott be. A szakvásárt egyébként Franz Josef Strauss (1915–1988) bajor miniszterelnök (maga is szenvedélyes vadász volt) nyitotta meg. Summa-summárum, akkoriban üzletileg már nagyon futott a Blaser cég „szekere”. Ne feledjük, hogy Horst Blaser fiatal puskaművesként kevés tapasztalattal, szerény tőkével, egyszerű eszközökkel próbált bekapcsolódni a fegyveriparba, mégis szívós, kitartó munkával, előre tekintő, kreatív gondolkodásmóddal a vártnál jóval többet ért el. H. Blaser cége 1984-re az NSZK vadászfegyver iparágában a piacvezetőségig küzdötte fel magát.

Az Allgäuban felépült impozáns, új Horst Blaser Jagdwaffen „fellegvárat” 1983-ban adták át. Az új tervezesű SR 830 golyós puska az 1984-évi nürnbergi IWA-n debütált. A Blaser Jagdwaffen standján Horst Blaser cégtulajdonos (jobbról) mutatta be a fegyvert, a mellette álló Franz Josef Strauss bajor miniszterelnöknek

Figyelembe véve az új golyós puska iránti fokozott érdeklődést, H. Blaser döntést hozott a Blaser SR 830-as puskának az észak-amerikai (USA, Kanada) piacokon történő bevezetéséről. Az észak-amerikai Blaser ügynökséget 1984-től Gerhard Blenk üzletember irányította. Blenk látva a Blaser vadászfegyverek növekvő keresettségét, előrelátó, okos menedzserként nagyvonalú üzleti ajánlatot tett Horst Blasernek, a 60 alkalmazottat foglalkoztató fegyvergyártó manufaktúrája megvásárlására. Az eladási tárgyalások végül sikerrel zárultak, így 1985 végén aláírták az adás-vételi szerződést. Ezzel lezárult egy jeles korszak Horst Blaser életében.

Gerhard Blenk (jobbról a második, 1986-tól a Blaser tulajdonosa) és a főkonstruktőr, Meinrad Zeh (jobbról a harmadik) már a 80-as évek végétől dolgozott a világhírű R93 lineáris zármozgású, radiálzáras új golyóspuska-modell kifejlesztésén (melynek „keresztszülője” a Blaser SR 830-as puska volt)

A Blaser cég irányítását 1986-tól az új tulajdonos, Gerhard Blenk vette át. Tény, hogy Gerhard Blenk, a Horst Blaser Jagdwaffentől megörökölt stabil technikai-technológiai, puskamodell- és gazdasági alapokat okosan kihasználva, eredményesen „tovább építkezett” a cégénél. Irányítása alatt növekedett legerőteljesebben a Blaser Jagdwaffen GmbH. Az alkalmazottak száma közel háromszorosára nőtt, folyamatos fejlesztések és bővítések történtek, miközben az értékesítési adatok is látványosan növekedtek.

Gerhard Blenk (jobbról) 1993-ban egy világrekord trófeájú (hossz 139/138,5 cm, terpesztés 103 cm) Karaganda-argali (Ovis ammon colium) kost lőtt Kazahsztánban. Az argali kosfej, mint a Blaser Jagdwaffen GmbH logója, ma is lépten-nyomon visszaköszön

Gerhard Blenk, a Blaser akkori tulajdonosa és a főkonstruktőr, Meinrad Zeh (egy új tervezőeszköz, a CAD rendszer segítségével) a rövid záras, moduláris SR 830 puskát alapul véve, már a 80-as évek végétől dolgozott (a cég új modellfilozófiájának jegyében) egy új tolózáras puskamodell kifejlesztésén. A nyúzópróbáknak alávetett prototípusok (SR 92) fegyvertechnikailag valóban különleges újdonságokat (radiális reteszelés, lineáris zármozgás, cserélhető zártest) hordoztak magukban, csövük könnyen cserélhető volt, széles kaliberválasztékkal bírtak, külcsínre pedig a rendszerkamrájuk nagy oldalsó, szabadon lévő fémfelületei révén, szabad út nyílt a művészi gravírozások előtt, kielégítve a legkényesebb luxusigényeket is. A teljesen új tervezői koncepciót felvonultató, lineáris vagy egyenes (nem forgó-toló) zármozgású, radiális (sugárirányú) zárfejjel szerelt, cserélhető csövű, elegáns megjelenésű ismétlő golyós puska végül az 1993. márciusi, nürnbergi IWA-n, Blaser R93 modellnéven debütált. Az új Blaser R93-as puska hatalmas sikert aratott már a bemutatkozásakor is. Mint különleges fegyverújdonságot hamar felkapta a szaksajtó. Ezt a hírverést csak felturbózta a Blaser agresszív marketingpolitikája. A végeredmény nem volt kétséges. A különleges, drága fegyverújdonságokért lelkesülő, anyagilag kiemelten tehetős vadászok világszerte hamar elkapkodták még a legdrágább luxus modellváltozatokat is. Így nem volt csoda, hogy szárnyaltak az eladási statisztikák. Erről a kiváló fegyvermérnöki teljesítményt magában foglaló golyóspuska-modellről (melynek „keresztszülője” a Blaser SR 830-as puska volt) ki gondolta volna, hogy tíz év elteltével elkészül a százezredik R93-as puska, melyből összességében több mint 250 000 darabot adtak el. Ennek az új tervezésű golyós vadászfegyvernek az elképesztő kereskedelmi sikerével végérvényesen felfelé ívelő pályára állt a Blaser Jagdwaffen GmbH üzleti „csillaga”.

Köszönjük a beküldőnek!
Vadászüdvözlettel: a vadaszujsag.hu csapata