A Blaser K95 egy igazi gavallér, egyedi megjelenéssel és a Blaser márkára jellemző minőséggel. Bármelyik modellt is választjuk az összegyűjtött tesztek, vélemények alapján, egy igazi társat találhatunk benne.

Számos opcionális extra közül választhatunk, mellyel tökéletesen egyedivé varázsolhatjuk az általunk választott modellt. Ezek a teljesség igénye nélkül a következők.

Csőszájfék, ami akár 20-30%-al csökkenti a fegyver visszahatóerejét. Kick-stop, amely egy tusba építhető acélhenger wolfram gyöngyökkel töltve, amely szintén közel 20%-al csökkenti a visszarúgást, ezen felül javítja a fegyver egyensúlyát. 8 fafajból készített tus közül választhat a vevő, melynél a tusatalp aljára igény szerint 2,5 vagy 3,0 centiméteres gumit kérhet, ami elnyeri a lövés során keletkező rezonancia, a hátraható nyomás egy részét, szintén csökkentve ezzel a visszarúgást. Az egyedi megjelenéshez választhatjuk az egyszerűbb visszafogott gravírozást, vagy éppen az arabeszkekkel, régi német levél és tölgyfalevél-, állatmintákkal, illusztrált vagy vésett monogramokkal díszített fegyvert.

Blaser K95 Ultimate

Vegyük elsőként a Blaser K95 Ultimate modellt, amely szintetikus tussal szerelve kapható. Ennek két változata van jelenleg a piacon, az egyik a Blaser K95 Ultimate Leather, mely bőrberakásokkal készült, illetve a Blaser K95 Ultimate Carbon, amelyet karbon és bőr felhasználásával készítettek.

Habár megszokhattuk, hogy a Blaser márkanév egyet jelent a lehető leggyorsabb ismétlés lehetőségével, és alapvetően mindenkinek egyből a precíziós egyenes húzású fegyverek jutnak az eszébe. Most mégis egy különlegességet, a Blaser billenőcsövű, egylövetű fegyveréről, a K95-ről írunk néhány szóban.

Számos, a Blaser hivatalos oldalán fellelhető információ, és megannyi külföldi teszt alapján próbáltam a lehető legtöbb információt összeszedni erről a fegyverről, amely megmondom őszintén, rám is komoly hatással volt. A minőség vitathatatlanul jellemző a Blaserre, ez különösebb magyarázatot nem is igényel. Ugyanakkor külsőre hozza a tradicionális billenőcsövű fegyverek sajátját is. A K95 zárszerkezetében található egy úgynevezett blokkolóegység, amely lehetővé teszi a szerkezet szorosabb összezárását, ami egy golyós fegyvernél talán még fontosabb a nagy nyomás miatt, mint a sörétes fegyverek esetében. Ez a záróblokk kivehető, ami tulajdonképpen hatalmas biztonságot nyújt, ugyanakkor oda kell figyelni, hogy el ne veszítse a használó. Ez blokk a sátorvas belső felén található kis gomb megnyomásával távolítható el, és a puskától elkülönítve tárolható. Így az esetleges lopás esetén teljesen használhatatlanná válik maga a fegyver.

A felső kulcs működtetése könnyű és gyors, ennek köszönhetően a fegyver megtörése nem okoz különösebb gondot és nem vesz igénybe hosszú időt. Vannak, akik hiányolják a kidobószerkezetet, de tulajdonképpen erre nincs is akkora szükség, mint gondolnánk, hiszen így is kifejezetten jól és gyorsan használható. Az elsütőbillentyű egyfokozatú, ami 600 g-ra van beállítva. Ennek köszönhetően kényelmesen, és kiszámíthatóan húzható el a billentyű.

Blaser K95 Ultimate Leather

Blaser K95 Ultimate Carbon

Külső megjelenését tekintve egészen elképesztő összhatást nyújt a billenőcsövű konstrukció és az ergonomikus formába öntött szénszálas tus. A szénszálas anyag rétegeinek és szövésének köszönhetően a lövés során szinte nulla a rezonancia. Habár sokan csak túlértékelt marketingfogásnak tartják a karbont, úgy vélik emiatt is drágább a fegyver, de lényegében nem tesz hozzá semmit. Én úgy vélem, hogy nagyon is hasznos anyag a karbon, és nem csak a fegyvergyártás területén. Néhány mérnök úgy vélekedik, hogy a karbon egyike annak az anyagnak, ahol a mérnöki munka és a szobrászat együtt elképesztő összhatást mutat.

A csupasz fegyver súlya .308-as kaliberben 2,4 kg. Például a Blaser távcső szerelékkel együtt csak 1 kg-ot ad hozzá, ami összesen 3,4 kg-ot jelent. A távcső oldható szerelékkel is olyan pontosan fel és leszerelhető, hogy a szállítást és összeszerelést követően is tökéletesen tartja a „nullát”.

Sokan tartanak attól, hogy egylövetű, de aki beleszeret ebbe a konstrukcióba az kompromisszumképesen elfogadja a lassabb ismétlés lehetőségét. Ugyanis ennek a fegyvernek a szakértők szerint is semleges a súlya és méretének köszönhetően elképesztően szabadon és egyszerűen kezelhető bármilyen helyzetben. Az egyensúly azért is említésre méltó mert a hasonló fegyverek rövid hossza miatt ez általában nem jellemző. Ezt a Blaser K95 mérnökei úgy érték el, hogy a tömegközéppontot inkább a fegyverhasználó teste felé helyezik. A legtöbben a Blaser R8-al hasonlítják össze, ami első hallásra egyáltalán nem kiegyenlített küzdelem. Ugyanakkor meglepve tapasztaltam, hogy a tesztek legtöbbjében kiemelik a lövések pontosságát, könnyedségét, és kis gyakorlással az ismétlés gyorsaságának lehetőségét is. Kis utángondolást követően, az ember rájön, hogy a pontos lövést a tökéletes kivitelezésen felül, valószínűleg az is eredményezi, hogy a fegyver használója tisztában van azzal, hogy egyszerre csak egyetlen lehetősége van a lövésre, ezért a lehető legmegfontoltabban engedi útjára azt.

Ha azt mondjuk karbon, akkor egyértelműen a anyag ereje, formázhatósága és elavulhatatlansága kell, hogy eszünkbe jusson, ehhez a Blaser K95 Ultimate esetében hozzáadódnak még a bőrbetétek is, amelyek segítik a stabil fogást és biztosítják a kopásállóságot.

A rövidebb cső miatt sokan úgy vélik, enyhe kompromisszumot kell kötni a torkolati sebességek tekintetében, ami lényegében igaz is. Ennek ellenére a teszteket olvasva úgy tűnik semmivel sem rosszabb a szórásképe. A szakértők kiemelik, hogy a Federal Premium 150gr Nosler Ballistic Tip lőszerrel teljesített a legjobban, illetve a Hornady Superformance 178gr ELDX sem maradt el sokkal az előbbitől. A rövidebb csövekben jobbnak vélik a nehezebb lövedékeket, mivel azok kisebb sebességcsökkenést szenvednek el. Ez a Blaser K95 esetében sincs másképp.

A legtöbb vélemény azt mutatja, hogy ezt a fegyvert egyértelműen alpesi körülmények közé tervezték, pontosan a súlya miatt. Ugyanakkor az erdőben való cserkelés is élmény lehet vele, mert az ember szinte elfelejtheti, hogy a puska a vállán van.

A fegyver pikantériáját összességében az adja, hogy a Blaser K95 semmit sem áldoz be a pontosság tekintetében a szétszedhetőség oltárán, és talán éppen azért annyira szerethető, mert egyetlen esélyt ad a pontos lövés leadására.  De, mint tudjuk, mindig van egy „de”. A Blaser K95 estében sincs másként. Ez pedig nem más, mint az ára.

Fa tussal az alábbi modelleket találhatjuk meg jelenleg a piacon:

Blaser K95

Blaser K95 Luxus

Blaser K95 Stutzen

Blaser K95 Luxus Stutzen

Tarjányi Lili

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!