Steyr Carbon: új vadászpuskák a megemelkedett igényeknek

2018.04.15. - IWA 2018 / Újdonság a Steyr Mannlicher-től: a Carbon vadászpuska család A Steyr Carbon modellek egyesítik egy könnyű carbon agyazás előnyeit az osztrák gyártó fegyvereitől megszokott magas pontossággal és minőséggel. Ebben a cikkben bemutatjuk a tulajdonságait és műszaki adatokat.

Írta: all4hunters

A Steyr Mannlicher egy hosszú hagyománynak örvendő osztrák vállalat, ami már 150 évnyi tapasztalattal renelkezik a fegyvergyártás területén. Ma ez a gyártó világszerte gyárt és árul kiváló vadász- és sportfegyvereket, késeket és kiegészítőket. Emellett a Steyr Mannlicher nemzetközileg is gyárt katonai és rendészeti fegyvereket és nagyon népszerűek ezen termékei is.

 

A Steyr Mannlicher fegyverek a vadászaton és a lőtéren is a legmagasabb pontosságukkal tűnnek ki. Ezen kívül a vadász- és sportfegyverek az abszolút megbízhatóságukkal, maximális biztonságukkal és a tökéletes kialakításukkal is meggyőznek.

A Steyr Mannlicher standjának abszolút fénypontja a Steyr Carbon volt az IWA OutdoorClassics 2018-on. Itt egy új vadászpuskáról van szó, aminek a csöve hidegen kovácsolt, az agyazása pedig teljes mértékben carbonból készült.

Az új Steyr Carbon vadászpuskák tulajdonságai

Az új Steyr Carbon egy olyan vadászpuska, ami egyesíti egy innovatív carbon agyazás előnyeit a Steyr Mannlicher fegyvereitől megszokott magas pontossággal és minőséggel. A Carbon agyazást az FBT-vel együttműködve fejlesztették ki. Nem csak hihetetlenül könnyű, stabil és jó a fogása, hanem a visszarúgást is kimondottan jól elnyeli. Az eredmény: Az ismétlőpuska agyazásának csekély súlya ellenére gyengébb a visszarúgás, mint a hagyományos műanyagagyazásoknál. Ezen kívül az első olyan carbon agyazásról van szó, ami majdnem olyan akusztikus tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy fa agyazás. Ez a gyártónak úgy sikerült, hogy az agyazásba speciálisan elhelyezett habrétegeket tettek.

Alapvetően a Steyr Carbon két változatban kapható, az SM12 és a CL II. Így minden lövész kiválaszthatja az általa előnyben részesített elsütőbillentyű és biztosító változatot - kézi felhúzás vagy 3 állású biztosító. Ezen kívül a vadászpuska mindegyik kivitele 4 változatban kapható: Standard, Magnum, Light és Heavy Barrel. Itt az alábbi kaliberekből választhatunk: .308 Win., .270 Win., .30-06 Spr., .300 Win. Mag., 6,5 mm Creedmoor és .338 Lapua Mag.

Egy igazi újdonság az állás-specifikus Steyr FlexSight: Az új, szabadalmaztatott szerkezet lehetővé teszi, hogy a lövész szerszám nélkül váltson a nyílt irányzék, csőszájfék vagy hangtompító között. Mivel a célgömböt egyszerűen kézzel levehetjük és felcsavarhatjuk. Mindig pontosan a kiindulási helyzetbe ér vissza. Ez az alábbi módon működik: A levételhez elég egy kicsit felülről megnyomni a célgömböt és már le is csavarhatjuk az irányzékot az óramutató járásával ellentétes irányban. Így igény szerint kicserélhetjük csőszájfékre vagy hangtompítóra. Ha végül újra felcsavarjuk az enyhe rugófeszültség alatt álló célgömböt, az egy kis bemetszés segítségével áll be a helyes pozícióba.

 

Így az összes Steyr Carbon vadászpuska különösen változtatható és a legjobb működést biztosítja a legkülönbözőbb vadászati szituációkra.

 

A Steyr Carbon  vadászpuskák műszaki adatai

Modell: Steyr Carbon SM12 / Steyr Carbon CL II
 

Gyártó:

 

Steyr Mannlicher

Változatok: Standard, Magnum, Light és Heavy Barrel
Kaliber: .308 Win., .270 Win., .30-06 Spr., .300 Win. Mag., 6,5 mm Creedmoor és .338 Lapua Mag.
Tárkapacitás: 4 töltény (.308 Win., .270 Win., .30-06 Spr., 6,5 mm Creedmoor)
3 töltény (.300 Win. Mag., .228 Lapua Mag.)
Puskacső hossza: 508 mm (.308 Win., .270 Win., .30-06 Spr.)
558 mm (.308 Win., .270 Win., .30-06 Spr.)
635 mm (.300 Win. Mag., 6,5 mm Creedmoor)
650 mm (.338 Lapua Mag.)
Teljes hossz: 1.060 mm - 1.220 mm
Súly: 2.770 g - 3.500 g
Árak: még nem ismertek

 

Az új Steyr Carbon egy formailag tökéletes vadászpuska a megemelkedett igények számára. Az ismétlőpuska igazi előnyökkel tűnik ki a vadászati bevetésen: különleges könnyűség, stabilitás és zajszegénység, valamint hangtompítóhoz alkalmas Steyr FlexSight nyílt irányzék. A Steyr Carbon-hoz kapunk egy puskatáskát, szíjat és garanciakártyát a fegyver lőképével. A hivatalos eladási árat még nem ismertették.

Az ENFORCE TAC 2018-on a Steyr Mannlicher meglepetésként bemutatta az SSG M1 mesterlövészpuskát .338 Lapua Mag. és .308 Win. kaliberben. Ide kattintva elolvashatják az erről szóló cikket, amiben bemutatjuk a több kaliberű választható mesterlövészpuska tulajdonságait és műszaki adatait.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve