Elvittük az új Springfield 2020 Redline-t a hegyekbe, Dall juhokra vadászni

A Springfield 2020 Redline pontos és otthonosan mozog a hegyekben. –

Bár igyekszem az új fegyverkiadások véget nem érő folyamát követni, a Springfield 2020 Redline váratlanul ért. Nem hallottam semmilyen előzetes pletykát vagy suttogást róla, és egy dolgot tudtam, amikor néhány héttel az éves Dall-birka vadászatom előtt, itt Alaszkában, a számítógépem képernyőjén megjelent: Meg kell szereznem egyet.

Amióta a vadászok puskákat visznek a hegyekbe, a fegyvergyártók azon dolgoznak, hogy a puskák kisebb súlyúak legyenek, és mégis pontosan lőjenek – változó sikerrel. A súlycsökkentés olyan kompromisszum, amely papíron befolyásolja a puska pontosságát, de a terepen is megnehezíti a pontos lövést. A súly, az ergonómia és a terepi funkcionalitás optimális egyensúlyának megtalálása a hegyi vadászok szent grálja. Erre a célra törekszik a Springfield 2020 Redline. Ezt úgy éri el, hogy a 2020 Waypointhoz hasonló ergonómiai jellemzők némelyikét alkalmazza egy könnyebb csomagban – alig vártam, hogy a hegyekbe vigyem.

Műszaki adatok és jellemzők

 • Kaliberek: 6.5 Creedmoor (tesztelt), .308 Win.
 • Tárkapacitás: 3+1, kivehető AICS-stílusú dobozos tárral
 • Súly: 6 font, 5 uncia (mérve)
 • Tok: Rozsdamentes acél
 • Tok Kivitelezés: Katonai zöld Cerakote:
 • Zárszerkezet: Forgó tolózáras, két-köröm
 • Puskacső: 20 hüvelykes, BSF, rozsdamentes acél, szénszálas borítású, 1:8-as huzagolás, ⅝-24-es menettel a csőszájnál
 • Optika rögzítése: Remington 700-as mintájú, egyrészes Picatinny sín a tok tetején.
 • Agyazás: Grayboe Trekker szintetikus agyazás
 • Teljes hossz: 40,5 hüvelyk (mért, állítható L.O.P.)
 • Elsütőszerkezet: Triggertech állítható, ívelt billentyű
 • Elsütőszerkezet ellenállása: 3 font, 9 uncia (mérve)
 • Ár: $2,190 (Amerikában)

 

Egy modern, könnyű hegyi puska

A Springfield 2020 Redline lényege a 2020-as zárszerkezet, amelyet a Springfield először a 2020 Waypoint modellel mutatott be. A zárszerkezetről részletesebben olvashat lövész szerkesztő John B. Snow kezdeti ismertetőjében a 2020-as platformról, de én megadom az alapokat. A 2020 Redline zárszerkezet lényegében egy optimalizált Remington M700. Két körmös zárat használ, amely bordázott, és csúszó karmos hüvely kivonótval rendelkezik, szemben a kisebb Remington kivonókkal, amelyek a zárfelület mélyedésébe illeszkednek. Triggertech állítható elsütőszerkezettel érkezik, és a zárszerkezet a sátorvas belseje helyett a tok bal oldala mentén található zárkioldó gombot tartalmaz. Sok egyéni hegyi puska használja az M700-at alapként, és ez a választás jól szolgálja a 2020 Redline-t.

A Springfield 2020 Redline modern puskacsöve

Mielőtt a szénnel bevont csövek megjelentek volna, a könnyű hegyi puskák általában spagettivékony csővel rendelkeztek, amely két-három lövés után forróbb lett, mint egy uránrúd a nukleáris olvadás során. Sokan még mindig így vannak vele. Ez a kompromisszum sok vadászati helyzetben elfogadható, de minden más esetben jobb egy olyan cső, amely képes levezetni a hőt és néhány lövésnél tovább megtartani a találati pontot.  Bonyolítja a dolgokat, hogy a tömegek felébredése miatt a hangtompítók használatának kellemességeire és előnyeire a vékony csövű ultrakönnyű puskák hiányosnak tűnnek. A hangtompítók jól működhetnek az ultrakönnyű puskákon, de a kis átmérőjű, teljesen acélból készült csövek nagyon érzékenyek a hangtompító súlyára, a találati pont drasztikus elmozdulásaival, és sokan közülük hosszúak, soványak és kényelmetlenek, amikor egy hangtompítót csatlakoztatnak.

A 2020 Redline radiális fékkel és menetvédővel van ellátva. Láthatja az anyát, amely a szénszálas hüvelyt a helyén tartja.

A 2020 Waypointhoz hasonlóan a Springfield 2020 Ridgeline is a karboncső technológiát használja, a BSF rozsdamentes acélcsöveket, amelyek szénszálas hüvelyt tartalmaznak. Nem helyes azt mondani, hogy ezek a csövek szénszálas burkolatúak, mert ellentétben a lefelé fordított és laminált szénrétegekkel burkolt csövekkel, ezek lefelé fordítottak, bordázottak, majd szénszálas hüvelyt kapnak, amelyet a tömörítés tart egy elülső sapkából, amely úgy tűnik, hogy a torkolat fölé van csavarva.

A legtöbb vadászati forgatókönyvben a cső hő nem jelent nagy problémát, de a Redline 2020-mal sok padon dolgoztam, és úgy tűnt, hogy mind a cső, mind a tömör acél kamra lassabban melegszik és gyorsabban vezeti el a hőt, mint az összes többi puska, amit mellette lőttem.

Optimalizálva egy hangtompítóhoz

A 2020 Redline nagyobb átmérőjű és merevebb szénszálas csövének előnye, hogy a puska tökéletesen illeszkedik a hangtompítókhoz. A puska 20 hüvelykes vagy 16 hüvelykes csövű konfigurációban kapható, és 6,5 Creedmoor vagy .308 Winchester kaliberben. Ezek a rövidebb csövek kis sebességveszteséget eredményeznek, de felszerelhetők egy könnyű hangtompítóval, mint a Silencerco Scythe Ti vagy a Silencer Central Banish Backcountry anélkül, hogy gangos vagy nehézkessé válnának. Lőttem a puskát egy Silencerco Omega 36M-el is, de azt túl nehéznek ítéltem ahhoz, hogy birkavadászatra vigyem.

A 16 és 20 hüvelykes csőkonfigurációk ideálisak egy olyan ultrakönnyű hangtompítóhoz, mint a Silencerco Scythe Ti.

Hátizsákos vadászaton csak addig vagyok hajlandó vadászni hangtompítóval, amíg nem válik kényelmetlenné. Ez a puska képes zökkenőmentesen beépíteni egyet. Bár általában megvetem a torkolatféket, ez a puska radiális fékkel van felszerelve. Szerencsére egy sima, megfelelő színű menetvédőt is tartalmaz.

Könnyű agyazás precíziós puska ergonómiával

A Springfield 2020 Redline leglátványosabb látnivalója az agyazás – a Grayboe Trekker. A csövekhez hasonlóan a könnyű vadászpuskához való agyazás kiválasztása is kompromisszumot jelent. Hagyományosan a karcsúsított M700-asok, Winchester 70-es modellek és klónjaik vékony előagyakkal ellátott, kecses agyazást használnak a súlymegtakarítás érdekében. A majdnem mitikus Kifaru Rambling Rifle alapvetően teljesen megszüntette az előagyat. A Grayboe más megközelítést alkalmazott a Trekkerrel. Ez egy karcsúsított agyazás, amely még mindig megtartja a teljes méretű target agyazás néhány kedvező tulajdonságát: magas pofadék, tenyérbegyes függőleges markolat és lapos előagy. A súlya 23 uncia a postai mérlegemen.

A Grayboe Trekker agyazás egy kivájt, lecsupaszított tussal rendelkezik.

A fenék alja úgy néz ki, mint egy target-agyazás, amelynek az alját levágták és kivágták, és a merev előagy nem érintkezik a csővel. Az agyazás két hevedercsapszeggel van ellátva az elülső végén, és ez egy jó platform egy ultrakönnyű bipodtartóhoz, mint például a Spartan Precision (ezzel szereltem fel az enyémet). Szintén kellemes egy lőzsákra támasztani. A húzás hossza állítható a mellékelt műanyag alátétek hozzáadásával vagy eltávolításával az agyazás és az egy hüvelykes gumi agytalp között. Okos és praktikus funkció a kis buborékos vízszintmérő, amely az agyazásba van beépítve.

A Springfield 2020 Redline a terepen

A legjobb teszt minden hegyi puska számára, ha terepre viszi. A hegyi puskák unalmas ténye, hogy a legtöbbször csak cipeled őket. Lehet, hogy két hétig és 80 mérföldet cipelsz egy puskát a hegyekben, és még csak el sem tudod sütni azt az átkozottat. Kérdezd meg, honnan tudom. Ennek eredményeképpen az alpesi puskák kezelési tulajdonságai ugyanolyan értékesek, mint a pontosságuk.

A juhokra való beállítás

Egy héttel a vadászat előtt sietve állítottam be a Redline-omat, 6,5 Creedmoor kaliberben és 20 hüvelykes csővel. Ha több időm lett volna, rendeltem volna egy készlet Talley Lightweight gyűrűt, és eltávolítottam volna a fegyverhez mellékelt egyrészes Picatinny sínt. Felszereltem egy Leupold VX2 2-7x33mm CDS-t, amely az egyik kedvenc távcsövem a birkapuskákhoz.

Volt néhány kézi töltet a polcomon, ezért elindultam, hogy megnézzem, vajon az egyik működne-e a birkavadászathoz. Az első lövéseknél lenyűgözött az agyazás ergonómiája. Mivel könnyű puska, határozottan nem olyan könnyű pontosan lőni, mint egy nehéz vázas fegyverrel. De a pofadék és a markolat sokkal jobb irányítást tesz lehetővé a puska felett, mint a vonzóbb, hagyományos stílusú, könnyűsúlyú agyazások. A markolat kitöltötte a kezemet, és mély, szilárd fogást engedett a ravaszon. A lövéseim tiszták voltak, és nem kellett az elsütőbillentyű ellenállásán módosítanom.

A 2020-as Redline könnyű alkatrészeket használ, például karbon hüvelyes csövet.

A tolózár 90 fokos, de a lefelé hajló zárfogantyú lehetővé teszi a sima működtetést anélkül, hogy az ujjait vagy az ujjperceit a távcsőhöz ütné. Amikor ezt a puskát használtuk, a zár nyitása könnyű volt, simán működött, és a réz élesen kilökődött.

Volt két kézzel töltött lőszerem Hornady 143 graines ELDX golyókkal, egy H4895-ös és egy Superformance lőporral. Mindkettő 0,9 és 0,95 hüvelyk közötti 10 lövéses csoportot eredményezett, ezért a Superformance töltetet választottam – több volt belőle. Nulláztam a puskát, és ellenőriztem a magassági megoldásaimat 700 yardig – jóval azon a távolságon túl, ahonnan valaha is első lövést adnék egy kosra. Készen álltam a vadászatra.

Egy hátizsákos puska

Mint említettük, a vadonban történő birkavadászat nagy része abból áll, hogy a puskát a hátizsákodban cipeled. Számos különböző hátizsák és módja van a puska hordozásának ezekben a hátizsákokban, de úgy találtam, hogy a 2020 Redline ugyanolyan kényelmesen hordozható, mint bármelyik másik, és az agyazáson lévő kivágás különösen szépen rögzíthető egy kompressziós hevederrel.

A tárkioldó a sátorvas alsó elülső sarkában található, így védve van a véletlen aktiválástól.

A zár nem záródik, amikor a puska biztosító be van kapcsolva, de én általában a puskát a zárfogantyú a hátizsákomhoz támasztva rögzítem. Hallottam már történeteket szerencsétlen vagy óvatlan vadászokról, akik a terepen elveszítették a puska tolózárját, amikor azt a bozót kinyomta, majd a kioldógombot a szorosan megtömött csomagnak nyomta.

Bár a felhasználónak a sátorvas belsejébe kell helyeznie az orrpiszkáló ujját, a tárkioldó okosan van elhelyezve egy olyan vadász számára, aki a puskáját egy hátizsákban hordja. Sok más tárkioldó kialakítás hajlamos arra, hogy véletlenül leejtse a tárat a puskáról, amikor a puskát hátizsákban hordja. A pokolba is, néhány puskánál még a tárat is leragasztom, hogy véletlenül se lehessen eltávolítani.

Miután elfogadható számú mérföldet cipeltem ezt a puskát, úgy döntöttem, hogy itt az ideje birkát lőni vele. A lövésem 300 méterről történt, egy viszonylag kényelmetlen helyzetből, hason fekve, felfelé fordulva, de egy szikla peremén keresztül lőttem. A hátizsákom felső fedelét használtam lőzsákként, és akárcsak a padon, az agyazás geometriája segített abban, hogy tiszta, szilárd lövést adjak le, és néhány méteren belül leterítsek egy vén kost.

A szerző egy 9 éves Dall kossal, amelyet 300 méterről lőtt a Springfield 2020 Redline 6,5 Creedmoor puskával.

Garantált pontosság?

Mint sok puska, amely a fegyverboltok állványait díszíti, a 2020 Redline is pontossági garanciával rendelkezik – pontosan háromnegyed-MOA garanciával. Pontosabban, garantálja „a három lövéses csoportot 100 yardról, minőségi gyári match-grade lőszerrel, egy gyakorlott lövész kezében”.

Bár gyakran lenézzük ezeket a pontossági garanciákat, egy józan ember semmiképpen sem mondhatja, hogy az én puskám nem felel meg a feltételeknek. Ez egy átkozottul jól lövő fegyver, különösen a súlyát tekintve. A birkavadászat után egy Leupold Mark 5HD 3-18×44-es távcsőre váltottam a pontosság további teszteléséhez.  41 5 lövéses csoportot rögzítettem 7 lőszertípussal, és a 10 legjobb csoport átlaga – az éves fegyvertesztünkben használt képlettel – 0,701 hüvelyk volt. A 41 csoport teljes átlaga 1,111 hüvelyk volt. A gyári lőszerek közül kiemelkedett a Federal Premium Centerstrike 140 graines BTHP, amely átlagosan 0,844 hüvelyk, valamint a Hornady 140 graines ELD Match, amely átlagosan 0,917 hüvelyk volt. A kézzel töltött 143 graines ELD-X lövedékek átlagosan 0,831 hüvelyket értek el.

A Springfield 2020 Redline szoros csoportokat produkált számos 6.5 Creedmoor töltettel.

Amit a Springfield 2020 Redline jól csinál

A 2020 Redline nagyszerű munkát végez olyan funkciók beépítésével, amelyek pontosabbá és könnyebbé teszik a pontos lövést, miközben könnyű marad. A rövidebb csövek lehetővé teszik, hogy a puska ésszerű hosszúságú maradjon, ha hangtompítóval párosul.

Ahol a Springfield 2020 Redline jobban teljesíthetne

A 2020 Redline-nal kapcsolatban nem sok kifogást találtam, de hosszú távon az egyrészes szereléket Talley-gyűrűkre cserélném, és szerintem esztétikusabb lenne, ha az agyazás elülső vége és a cső között nem lenne szükségtelenül nagy rés.

Végső gondolatok

Bár vannak könnyebb lehetőségek a piacon, mint például a Kimber néhány ajánlata, vagy a mindig ellenálló NULA puskák, a Springfield megállja a helyét. Ebben az árkategóriában nem sok olyan puska van, amely objektíven meg tudja verni a 2020 Redline-t, ha a pontosság, a lőhetőség, a hőelvezetés és a hangtompító kompatibilitás teljes csomagjáról van szó. T y l e r  F r e e l

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!