A Ruger legnépszerűbb forgó tolózáras fegyverének új változata jó teljesítményt és értelmes fejlesztéseket kínál.

A Ruger American Rifle Generation II 6.5 Creedmoor

Az elmúlt hetekben sok időt töltöttem az új Ruger American puska Generation II-vel, vadásztam vele a terepen és bíbelődtem vele a lőtéren, és biztos vagyok benne, hogy a Ruger egy újabb sikert könyvelhet el.

Ez a puska jelentős frissítést jelent a vállalat népszerű első generációs Ruger American Rifle puskájához képest, amely 2010-es bevezetésekor új csúcsot állított fel a megfizethető teljesítmény tekintetében.

 

Ez az új verzió jobb funkcionalitással, innovatív moduláris agyazásával és jobb esztétikával rendelkezik, nem sokkal több pénzért. A Generation II körülbelül 130 dollárral többe kerül, mint az eredeti Ruger American, és ezzel a középáras puskák közé tartozik.

Ruger American Rifle Generation II műszaki adatok

 • Kaliber: 6.5 Creedmoor (tesztelt)
 • Egyéb elérhető kaliberek: 308 Win., 7mm/08, 450 Bushmaster, 204 Ruger, 223 Rem.
 • Tárkapacitás: 3+1, kivehető polimer dobozos tár
 • Agyazás: Szürke fröccsenés, moduláris
 • Puskacső: 20 hüvelyk, hornyolt, 1:8-as csavarás, 5/8-24-es menettel, radiális csőszáj-fékkel
 • Kivitelezés: Gun Metal Gray Cerakote
 • Hossz: 41,25 hüvelyk (agytalp és elsütőbillentyű távolságától függően)
 • Agytalp és elsütőbillentyű távolsága: 12 és 13,75 hüvelyk között
 • Súly: 6 font, 7,8 uncia (mérve, üres tárral)
 • Elsütőszerkezet: Felhasználó által állítható, 4 font 2 uncia (mérve)
 • Biztosító: Háromállású, kétkezes
 • Ár: 729 dollár (Amerikában)

 

Újdonságok a Ruger American Rifle II. generációjával kapcsolatban

Ez a puska nem pusztán egy szériabővítés, hanem a platform legitim átalakítása. Bár néhány elemet megoszt az első generációs Ruger Americannel, sok mindenben különbözik.

Ruger American Gen II nagyobb fejlesztések

 • Kétkezes, háromállású biztosító
 • Konfigurálható moduláris agyazás
 • Javított esztétika

Ez a három legnagyobb különbség a II. és az I. generációs Ruger American között.

A Ruger American Rifle II. generációs puska elsütőszerkezetének összekötőrésze a tang biztosítót egy három retesszel ellátott lemezhez kapcsolja, mindhárom pozícióhoz egy retesz tartozik. –

Háromállású biztosító

Bár a klasszikus, kétállású biztosító rendszerrel nincs semmi baj, lehet, hogy nem is tudja, mit veszít, ha még nem viselt és lőtt háromállású biztosító rendszerrel ellátott puskával. A puska tolózárának rögzítése, miközben a fegyver biztosított állásban van, értékes funkció a terepen való átkelés során. Megnyugvást nyújt, hogy a tolózár nem fog véletlenül kinyílni, mert beleakad a bozótba vagy beleakad a hátizsák pántjába.

A biztosító mechanizmus középső pozíciója feloldja a tolózárat, és lehetővé teszi a puska kiürítését vagy állapotának ellenőrzését anélkül, hogy a puskát „tüzelő állásba” kellene helyezni.

A Ruger a biztosító rendszert a szár mögé helyezte, így mindkét kézzel könnyen kezelhető. A biztosító könnyedén mozog a három pozícióban, anélkül, hogy nagy nyomásra lenne szükség a manipulálásához.

A Ruger American Rifle II. generációs puskájának agyazása moduláris kialakítású. –

Moduláris agyazás

A puska hátsó forgócsapja 45 fokos szögben van elhelyezve az agyazás lábujján lévő mélyedésbe. Ez a kialakítás kevésbé feltűnővé teszi a csapot, ami szép, de a heveder alsó felének rögzítésénél fontosabb funkciót is ellát.

A csavarok kicsavarása lehetővé teszi, hogy szétszedje az agyazás tus részét, és kicserélje a távtartókat, amelyek a húzás hosszát és a tusahát magasságát szabályozzák.

A gyárból a puska 13,75 hüvelykes húzáshosszal érkezik, ami a felnőttek számára szabványos méret. De megvásárolhat egy távtartó készletet, amely lehetővé teszi a LOP 12 hüvelykig történő csökkentését, a fiatalabb lövészek vagy a kisebb testalkatúak számára. Hasonlóképpen, ha kívánja, kicserélheti az pofadékokat a tusahát magasságának megemeléséhez.

A Ruger súlykészletet is kínál a puska egyensúlyának és súlyának beállításához. Üres tárral az enyém súlya éppen 6,5 font alatt van, ami a könnyű hordozhatóság érdekében praktikus súly. De a hangtompítók növekvő használatával, amelyek hajlamosak a puskák torkolati súlyát és a sima kezelhetőséget akadályozni, előnyösebb lehet némi súlyt adni a fenékhez, hogy kiegyenlítse a dolgokat. Az extra súly az érzékelt visszarúgás mérséklésében is hasznos. A Ruger szerint a készlet akár 1,6 fontot is hozzáadhat az agyazáshoz.

Ruger American Rifle Generation II szétszerelése

Az agyazás másik moduláris eleme a tár nyílás, amely a különböző típusú tárak befogadására cserélhető. Az enyém egy polimer AICS-szabványú 3 lőszer kapacitású tárral érkezett, amely alapfelszereltség ebben a modellben. A Ruger American Gen II más iterációi AR-stílusú, Mini Thirty és süllyesztett tárakat vesznek fel.

A tárnyílás eltávolítása és a puska szétszerelése ugyanazt a folyamatot jelenti. Van egy 3/16 hüvelykes hatlapfejű rögzítőelem a tárnyílás előtt, és egy másik a tárkioldó retesz mögött.

A hátsó rögzítőelemet a tárzár mögött elrejtve nehéz elérni, és egy kerek fejű hatlapú imbuszkulcsra van szükség. Tehát, ha nincs egy ilyen a szerszámosládában, akkor érdemes hozzáadni a gyűjteményéhez, ha kap egy Gen II Ruger American Rifle-t.

Még ha nem is szándékozik tárrendszert cserélni a puskán, fontos, hogy hozzáférjen a lőfegyver belsejéhez, mivel így állíthatja be a elsütőbillentyű ellenállását, és mélytisztítást végezhet a fegyveren.

A csövön található mély spirális bordázat és az agyazásba öntött drámai kontúrok javítják a puska megjelenését, kezelhetőségét és egyensúlyát. –

Javított esztétika

Bár az eredeti Ruger American Rifle teljesítményével nem lehet vitatkozni, különösen az árát tekintve, senki sem vádolta soha azzal, hogy jól néz ki. Alapvető, haszonelvű kialakítással rendelkezik, ami egy belépő szintű puskára jellemző.

A Gen II puska nagyobb törekvésekkel rendelkezik. Az agyazás vonalvezetése sokkal érdekesebb, mint az eredetié. Sok faragott, de praktikus kontúrral rendelkezik, amelyeket az elülső részbe, a markolatba és a tusba öntöttek.

A Ruger az agyazást pókháló stílusú tálcás kivitelben fejezte be, amely fekete és világosabb szürke szálakat ad az állomány alap csatahajószürke színéhez.

A fémszerkezetet is felújították. A 20 hüvelykes cső mély spirális hornyokkal van ellátva, amelyek némi súlyt levágnak a fegyver elejéről, de jól is néznek ki. A Ruger American Rifle Generation II féme – különösen a cső, a tok, a torkolatfék és a zárfogantyú – vonzó szürke Cerakote bevonattal van ellátva.

Összességében a puska vad, masszív megjelenése az első generáció fölé emeli.

A szerző az új Rugert egy nyugat-texasi fehérfarkú vadászaton vitte magával. –

A Ruger American Rifle Generation II használata

Az egyik dolog, amit szeretek ebben az új Rugerben, hogy az eredeti sikeres alapjaira épül, miközben bővíti a funkciókészletet. Az árához képest lenyűgöző számú dolgot kipipál.

Mint a legtöbb dolog az életben, itt is azt kapod, amiért fizetsz, és ez alól a Ruger American Rifle Generation II sem kivétel. Ez leginkább a puska kezelésében és ergonómiájában nyilvánul meg.

Most ne értsen félre – a puska jól működik, és nagyon jó értéket képvisel. Nincs elem a kialakításában, ami miatt a fejünket kéne vakarni. Minden a konstrukciójában hasznos célt szolgál, és azt teszi, amit tennie kell.

De ez még mindig egy 700 dolláros puska, és nem olyan kifinomult, mint a drágább versenytársai. A tár például szorosan illeszkedik a tárnyílásba, és nem esik ki magától, amikor a kioldókart működtetjük. Könnyed rántással kell kihúzni. A tár behelyezésekor pedig egy kis babrálást igényel, hogy beinduljon – nem csúszik könnyedén a helyére, bár, ha egyszer már sikerült, akkor egy határozott kattanással ül be.

Három körmös zárszerkezet

Az új Ruger American Rifle ugyanazt a háromcsöves zárszerkezetet használja, mint az eredeti. A kettős kakasrámpa segít enyhíteni az erőkifejtést, amely a tolózár 70 fokos mozgásához szükséges, amikor a zárszerkezetet működtetik, ami a platform egyik legjelentősebb tervezési újítása volt.

A teljes átmérőjű zártest minimálisra csökkenti a zárcsapkodás mértékét, amikor a zárat felfelé és lefelé mozgatja a tokban, így megbízható, pozitív újratöltés érhető el.

A zárfejben az egyik körömben egy Sako-stílusú hüvely kivonó és egy dugattyús stílusú hüvelykivető található. Abban a pár száz lövésben, amit a puskán keresztülfuttattam, nem volt semmi probléma.

A puska azonban némi erőfeszítést igényel az ismétlésnél. Nem megy olyan könnyen tüzelésbe, mint néhány más háromkörmös zárszerkezet, és a tolózár kissé nehézkes érzést kelt. Ez nem annyira észrevehető, amikor a puskát terepen, keményen futtatjuk, de sokkal inkább a padról történő célirányos lövésnél válik nyilvánvalóvá.

Az elsütőszerkezetállító csavarhoz való hozzáféréshez ki kell venni az zárszerkezetet az agyazásból. –

Felhasználó által beállítható elsütőbillentyű

Én leszek az első, aki bevallja, hogy egy kicsit elkényeztetett vagyok a puskám elsütőszerkezetével kapcsolatban. Ha egy puskám nem prémium minőségű elsütőszerkezetet kap, akkor ez az első alkatrész, amit frissítek.

A gyárból a Ruger American Rifle II. generációs puskám elsütőbillentyűjének ellenállása 4,25 font volt. Néhány évtizeddel ezelőtt ez több mint elfogadhatónak számított volna. A mai mércével mérve azonban ez egy forgó tolózárashoz képest túl nehéz. Ráadásul az elsütőbillentyű a törés előtt eléggé kúszik. A mozgás sima – az elsütőbillentyű meghúzásában nincs szemcsésedés -, de a kúszás észrevehető, és zavarónak találtam.

Ahhoz, hogy hozzáférjen a ravasz ellenállás-beállító csavarjához, a fent leírt eljárás szerint el kell távolítania a zárszerkezetet az agyazásból. A 3/32 hüvelykes imbuszfejű állítócsavar az elsütőszerkezetház elején található, és valamilyen menetzárral van rögzítve a helyén.

Miután az óramutató járásával ellentétes irányban elfordítottam a csavart, hogy csökkentsem a húzást, a elsütőbillentyű az enyémen 3 font 15 unciánál tört meg, ami olyan könnyű volt, amennyire csak állítani tudtam. Mélyebbre csavarva az elsütőbillentyűellenállása maximum 4 font 6 uncia volt, így nem igazán volt sok állítási lehetőség a ravaszon – körülbelül fél font – legalábbis az enyémen.

Agyazás és zár interfész

Az agyazás kontúrjai és textúrája a lövész számára elegendő fogást és a puska irányítását biztosítja a gyakorlati terep pozícióból történő lövés közben. A kerek zárfogantyú gomb sima, de nagyvonalú, szintén kiváló irányíthatóságot biztosít. A gombot egy 5/16-24 hüvelykes rögzítőelem rögzíti a helyén, és kívánságra könnyen kicserélhető egy utángyártott kivitelűre.

Kezelés és egyensúly

Ez az irányíthatósági szint és a puska jó egyensúlya kellemes lövést tesz lehetővé. Bármilyen furcsaságot is mutat a puska a padon, a vállról történő futtatáskor háttérbe szorul.

A célpontra való felhúzás, a biztosító átkapcsolása, a lövés leadása és a zár működtetése mind-mind gördülékenynek és intuitívnak tűnik. Az egyetlen hátránya, amit tapasztaltam, hogy nem tudtam egyesével betölteni a lőszereket, miután a tár kiürült. Amikor egyetlen töltényt dob a puskába, a lövedék hegye a cső vállához ütközik, ezért a patront az ujjaival kell a helyére csalogatnia, ha így akarja betölteni.

A puska számos szép csoportot produkált vadászlövedékkel, többek között a Sig 130 graines Elite (fent) és a Federal 140 graines Fusion lőszerrel. –

Ruger American Rifle Generation II pontossága

Emlékszem, hogy megdöbbentett az eredeti Ruger American Rifle pontossága, így a Gen II-vel szembeni elvárásaim elég magasak voltak.

A puska nem okozott csalódást. Hét különböző gyári töltetet küldtem át a fegyveren, és 19 csoportot lőttem.

Az egyik töltet nagyon rosszul lőtt – és valójában egy csomó olyan lőszerből származik, amelyet hivatalosan is kivontam a tesztelési protokollomból, mert egyetlen puska sem lövi jól. Ha nem vesszük figyelembe azt a három kutyakaka csoportot – amelyek mindegyike 1,76 és 1,78 hüvelyk között volt, tehát legalább egyenletes -, a puska teljesítménye átlagosan 1,061 hüvelyk volt az ötlövetű csoportoknál.

Sub-MOA teljesítmény

A 19 csoportból kilenc MOA alatti volt, és négy különböző töltetből származott. Ezek között volt a Federal új 140 graines OTM Center Strike, a Sig Sauer 130 graines Elite Hunter Controlled Expansion, a Freedom Munitions 140 graines BTHP Match és a Federal 140 graines Fusion.

Ez utóbbi lőszer külön említést érdemel. A két egymás utáni ötlövetű csoport, amelyet ezzel a tölténnyel végeztem a puskán, 0,747 és 0,764 hüvelyk volt, ami kiváló egy sajtolt lágyhegyű vadászlövedéktől.

A Ruger 20 hüvelykes csövén keresztül a 10 lövés átlagosan 2547 fps sebességű volt, 48,6 fps szélsőséges szórással és 16,3 fps SD-vel, ami körülbelül olyan jó, mint a tömeggyártott gyári lőszer.

(Ennek és a többi töltetnek a sebességét a Garmin kiváló Xero C1 Pro kronográfjával mértem.)

Ez a sebesség magában foglalta azt a lökést is, amit a Gunwerks 6IX+Ti ad a lőszereknek. Bár a puskát hatékony radiális csőszájfékkel szállítják, az első néhány csoport után lemondtam róla egy hangtompító javára, hogy megkíméljem a fülemet.

Optikák felszerelése

A Ruger American Rifle Generation II egy Picatinny sínnel rendelkezik, amely a tok teljes hosszában fut. Ehhez az értékeléshez az egyik céltávcsövemet, egy Leupold Mark 6 3-18x44mm FFP-t szereltem fel, amely jól illeszkedik a puskához, különösen a pontosság és a távolsági lövési potenciál értékelésénél.

Az új, második generációs Ruger American Rifle az észak-karolinai Mayodanban készül. –

Vadászat a Ruger American Rifle Generation II-vel

Néhány hete lehetőségem nyílt arra, hogy egy hétig Texasban vadászhassak a puskával, és egy óvatos Carmen fehérfarkú vadat üldözzek, amely egy apró termetű, az ismertebb Coues-okhoz hasonló állat.

Ez sok-sok órányi becserkészést jelentett Nyugat-Texas vadregényes vidékén, amelyet Carmenék otthonuknak neveznek. Gyalog és teherautóval is kilométereket tettem meg, miközben a gránit csipkézett polcain átkúsztam, és macskakarmokkal és cholla-okkal teli sűrűkön keresztül szőttem, ami végül eredménytelenül végződött, bár a Gen II bájait megismerhettük.

A puska otthonosan mozgott ezen a vadászaton. Könnyen hordozható. A kemény használat során keletkező horzsolásoknak és karcolásoknak ellenáll. És képes távoli lövésre, ha alkalom adódik rá.

Ez a tapasztalat, csakúgy, mint a kiterjedt lőtávolságom, megszilárdította véleményemet a puska hasznosságáról és értékéről, mint vadászati eszköz.

A Ruger American Rifle II. generációs puskája ugyanazt a V-alakú ágyazóblokk kialakítást használja, ahol a zárszerkezet és az agyazás találkozik. –

A Ruger American Rifle Generation II előnyei és hátrányai

Ebben az ismertetőben már érintettem a puska néhány csúcspontját és mélypontját, de összefoglalva:

Előnyök

 • Kiváló pontosság
 • Moduláris kialakítás
 • Frissített megjelenés
 • Robusztus
 • Nagyon jó érték

Hátrányok

 • Az elsütőbillentyű ellenállása nagy
 • Néhány nem kifinomult ergonómia

Végső gondolatok a Ruger American Rifle Generation II-ről

Az eredeti Ruger American Rifle már 13 éve létezik, így logikus, hogy a Ruger a felfrissítés mellett döntött.

Örülök, hogy sokkal mélyebbre mentek, mint egy egyszerű széria bővítés. A Generation II méltó a nevéhez, új magasságokba emeli a jól megbecsült Ruger American Rifle-t, és értelmes frissítéseket és új életet ad neki, mint egy szilárd középáras puska. J o h n  B.  S n o w

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!