Ez a kézreálló, pontos .22-es csodálatosan alkalmas vadászatra és versenyzésre egyaránt.

A Bergara Micro Rifle, BMR, zárszerkezete recézett zárfogantyúval, 30-MOA céltávcső talppal és lapát stílusú tárkioldóval rendelkezik. –

A Bergara BMR Carbon egy ragyogó példa arra, hogy a peremgyújtású puska miért az egyik legkedveltebb lőfegyverünk. Amellett, hogy a .22 LR az apróvadak királya, gyakorló, hobbi lövöldöző és versenypuska is. A .22-es puskák szinte minden elképzelhető konfigurációban megtalálhatóak, a csupasz túlélő puskáktól, egészen a kisméretű céllövő felszerelésekig, amelyek többe kerülnek, mint a kisteherautóm. Mégis, a .22-es puskák, amelyek a legnagyobb visszhangot keltik, azok a hasznos mindenre alkalmas puskák, amelyek ugyanúgy alkalmasak hódokra vadászni egy jeges tavaszi folyóban Alaszkában, mint nyulakra egy coloradói bozótosban, vagy acélcélokra lövöldözni 200 méterről a lőtéren. A BMR Carbon mindezeket ígéri, és én 500 lövést adtam le, hogy lássam, beváltja-e ezeket az állításokat.

Műszaki adatok

 • Kaliber: .22 long rifle
 • Egyéb elérhető kaliberek: .22 WMR, .17 HMR
 • Tárkapacitás: 5+1 vagy 10+1, levehető polimer dobozos tár
 • Agyazás: Fekete szürke fröccsentett mintával, fröccsöntött
 • Puskacső: 18 hüvelyk, karbon, 1:16-os huzagolás, ½-28-as menetes, menetvédővel.
 • Kivitelezés: Fekete
 • Hossz: 36 hüvelyk
 • Agytalp és elsütőbillentyű távolsága: 13,5 hüvelyk
 • Súly: 5 font, 2 uncia (mérve, üres tárral)
 • Elsütőszerkezet: Felhasználó által állítható, 2 font, 10 uncia (mérve)
 • Biztosító: Remington M700 stílusú, kétállású
 • Ár: 649 dollár (Amerikában)

Bergara BMR Carbon ismertető fénypontok

 • Sokoldalú és pontos
 • Jó érték
 • Megbízható működés és jó töltény kivetés
 • Átlagos csoportméret: 0,928 hüvelyk (5 lövéses csoportok 50 yardon)
 • A legjobb 10 csoport átlaga: 0,515 hüvelyk (5 lövéses csoportok 50 yardról)
 • A legpontosabb lőszer: Norma Tac-22 40-grain LRN (.603 hüvelykes átlagos csoport).

A Bergara micro puska

A Bergara puskákkal való első találkozásom egy 2019-es dél-afrikai vadászaton hagyott bennem maradandó nyomot. Miután a táborban lévő európai sportolók már válogattak az alomból, megragadtam a maradékot – egy egyszerű, szintetikus szárú B-14 Ridge-et, .308 Winchester kaliberben. Életem néhány legjobb lövését adtam le ezen az úton, és a B-14 Ridge különleges helyet szerzett a szívemben.

Ebben a szellemben az érdeklődésemet a Bergara BMR, vagy Bergara Micro Rifle felkeltette. A „mikro” inkább a gyerekeknek szánt kupica méretű lővas helyett a B-14 Ridge hasonmásaként kialakított, kicsinyített zárszerkezetre utal. A BMR egy peremgyújtású zárszerkezet, amelyet .17 HMR és .22 WMR, valamint .22 LR méretre gyártanak, de nem foglal magában egy teljes méretű Remington 700-as lábnyomot, mint a B-14 Rimfire. Én a BMR carbon .22 LR változatát választottam, amely karbonnal bevont csővel rendelkezik, menetes csőszájjal.

A Bergara BMR Carbon egy .22 LR-es, hangtompítóhoz kialakított .22 LR, amely a nagyobb B-14-es középsőtüzű puskák érzetét és ergonómiáját utánozza. –

A B-14 Ridge-t utánzó ergonómia

A Bergara BMR Carbon a B-14 Ridge után készült, és sok olyan ergonómiai tulajdonsággal rendelkezik, amelyek az afrikai szafarin megkedveltették velem. Ugyanazzal az általános megjelenéssel, arányokkal és érzéssel rendelkezik, mint a nagyobb központi gyújtású puska. Az agyazás formája a kézreállóságot szolgálja, de elég stabil a precíz lövéshez. A fröccsöntött agyazás felépítése egy lépéssel lejjebb van a centerfire modellekhez képest. Eléggé alap, de nem is rossz. Az elülső végén van egy kis hajlítás, és a cső nem ül tökéletesen középen a csőcsatornában. De szép agytalppal van ellátva, jól néz ki, és a zárszerkezet és az alkatrészek csúnya hézagok nélkül illeszkednek egymáshoz.

Különösen tetszik a viszonylag egyenes, vékony csuklós markolat. Elég széles ahhoz, hogy lehetővé tegye a modernebb lövési stílust, a hüvelykujjat a Remington-stílusú, kétállású biztosító mögé fektetve. A puska fürge. Könnyű tartani, manőverezni és irányítani egy kézzel a markolaton – ez alapvető tulajdonság egy .22-es vadászpuska esetében. Azt is megállapítottam, hogy ez a markolatszög szépen kiegészíti az ívelt elsütőbillentyű geometriáját. A kombináció kiváló, egyenletes ravaszhúzást tett lehetővé.

Az elülső vég lapos, és kielégítően fogad egy bipodot vagy egy lőzsákot. Fekvő helyzetben, lőzsákról vagy állványról, képes voltam következetesen eltalálni egy 12 hüvelykes négyzet alakú acéllemezt közel 350 yardról, viszonylag jó rendszerességgel, amint egy jó kis dope-ot generáltam – ami egy kis .22-essel teljesen kielégítő.

A Bergara BMR Micro zárszerkezet

Külsőleg a Bergara BMR zárszerkezet úgy néz ki, mint egy rövidített B-14 zárszerkezet, amely lényegében egy Remington 700 klón. A B-14 Ridge-hez hasonlóan ez is rendelkezik egy bütykös, túlméretezett zárfogantyúval, de úgy tűnik, hogy ez a BMR-nél nem cserélhető.  A tok külső része nagyszerűen utánozza a centerfire kinézetét, és még hasonló zárkioldó reteszt is használ a tok bal oldalán. A zár borítás, a felhúzott zár jelzője és a biztosító mind olyanok, mint a B-14 Ridge-en lennének.

Az zárszerkezet tetején egy szép, egy darabból álló Picatinny távcsőalap található, amely a hüvelykivető nyílás felett szűkül. Ez 30 MOA magassági fokozattal rendelkezik, hogy segítse azokat, akik valóban ki akarják nyújtani a .22-est a versenyen. Belsőleg az elsütőszerkezet egy Remington 700-as mintájú egyfokozatú elsütőszerkezetnek tűnik. Ez a felhasználó által állítható, de nem volt szükségem arra, hogy az enyémet a 2 font, 10 uncia ellenállásból elállítsam, amit beállítottak.

Bár a kakasszerkezet hasonló a Remington 700-as klónokhoz, a tolózárnak nincsenek reteszelő körmei, és kettős hüvely kivonót és rögzített hüvelykivetőt használ. Nagyon elégedett voltam azzal, hogy a Bergara BMR Carbon mennyire megbízhatóan dobta ki a kiégett hüvelyeket, még nagy mennyiségű lőszer kilövése után is. Kevés dolog hozza olyan gyorsan a felszínre a hibákat, mint a piszkos .22-es LR lőszer, és ez a puska kiváló minősítést kapott tőlem. Azt is megjegyeztem, hogy az ütőszeg a végén lekerekítettnek tűnik, nem pedig véső alakúnak, mint a legtöbb peremgyújtású, ez valószínűleg tartósabbá teszi, de úgy tűnik, hogy egyáltalán nem akadályozza a gyújtást.

Egy bosszantó pont van az én egyébként szeretett Savage Mark II-emmel, hogy a másodlagos kivonó eléggé lekerekített, és a puska nem fogja megbízhatóan kivonni az eseteket 50 (vagy kb. annyi) viaszos .22-es lőszerrel való lövés után. Ezzel szemben a Bergara bal oldali hüvely kivonója élesebb, és jobban tartja a hüvelyt, amíg a hüvelykivető ki nem dobja, amikor a zár elérkezik az útjának hátsó határához. Azt hiszem, ez nagy különbséget jelent.

A BMR a felhasználó által beállítható elsütőbillentyűvel rendelkezik. –

Egyéb fő jellemzők

A Bergara BMR alsó fém része egyáltalán nem fém, hanem keményre öntött, szálas megjelenésű műanyag. A sátorvas és a tárnyílás egy darabból áll, és a fegyver egy könnyen kezelhető, dupla lapátos tárkioldóval rendelkezik közvetlenül a sátorvas előtt. Ez az elsütő ujjával működtethető előre nyomva, és a sátorvas mindkét oldalán kinyúlik.

A BMR két tárral érkezik, egy 5-ös tárral, amely körülbelül ⅜ hüvelykkel az agyazás alja fölött ül, és egy hosszabb 10-es tárral. Mindkettő ugyanabból a kemény polimerből készült, amiből az alsó fémet öntik. Az zárszerkezet és a tárak a hosszabb .17 HMR és .22 WMR patronokhoz vannak méretezve, a .22 LR tárak pedig beépített távtartókkal rendelkeznek, hogy kitöltsék ezt a plusz hosszúságot. A tárakat könnyű betölteni, és kis erőfeszítéssel egyenesen benyomva biztonságosan bepattannak a puskába – és ugyanilyen tapintatosan ki is engedik.

Végül, mint minden .22-es rimfire puska esetében, a Bergara BMR csöve ½-28 hüvelykes menettel rendelkezik, így bármilyen szabványos rimfire hangtompítót befogad. A karbonba burkolt cső legnagyobb funkciója a súlycsökkentés, mivel a .22 LR nem túl nagy hőtermelő. A karbon változat körülbelül fél fonttal könnyebb, mint az acélcsöves modell.

A Bergara BMR esztétikáján az egyetlen igazi kifogásolni valóm a lézergravírozás az importra, a sorozatszámra és a kaliberjelzésekre a tokon és a puskacső hátsó részén. Ezek összezavarják a puska megjelenését, és ez a vésési stílus hajlamos a rozsdásodásra, mivel áthatol a fém védőbevonatán.

A kerek gyújtószeg nem olyan éles, mint egyes rimfireseké, de a kialakításnak tartósabbnak kellene lennie, és megbízhatóbbnak kellene lennie ettől. –

Lövés a Bergara BMR Carbon .22 LR-el

A lőtéren tett számos kirándulás során úgy találtam, hogy a BMR-t öröm lőni. Elég nagy megkönnyebbülés volt a nagyobb kaliberű puskákból származó csoportok elütésétől, és a sima kis zárszerkezet jól működött, még fagypont alatti hőmérsékleten is.

A teszteléshez ezt a kis puskát egy Nightforce NX8 2,5-20X-el egészítettem ki, így a pontosságban nem volt kifogásom. Ez a puska több szerepet hivatott betölteni, az egyik ilyen egy megfizethető árú precíziós .22-es, amely az NRL22 sorozat alaposztályában futtatható. Tehát ajánlom, hogy pontos legyen.

A BMR carbonnal 39 db 5 lövéses csoportot rögzítettem 50 yardról, hatféle lőszerrel, hangtompítóval és anélkül. Összességében a puska átlagos csoportmérete 0,928 hüvelyk volt, a legjobb 10 csoport átlagosan 0,515 hüvelyk. A legpontosabb lőszer néhány régi Remington Eley match volt, amely 6 hangtompító nélküli csoportban átlagosan 0,577 hüvelyk volt. A jelenleg kapható lőszerek közül a Norma Tac-22 volt a legpontosabb, átlagosan 0,603 hüvelykes csoportokkal. Érdekes módon a szubszonikus lőszerek pontosabban lőttek hangtompító nélkül, a szuperszonikus töltetek pedig általában jobban teljesítettek hangtompítóval – ezt érdemes szem előtt tartani, amikor versenyre szánt lőszereket tesztelünk.

A puska jól működött a legkülönbözőbb .22-es lőszerekkel: az olcsó, fülviaszos üreges hegyűektől kezdve a polimer bevonatú hiper-sebességű lövedékeken át a sima régi fekete ólom match magokig, bár az egyik töltettel merev zárást tapasztaltam. Egy hatszáz dolláros .22-es jobb, ha elég hibátlanul teljesít, hogy megkapja a jóváhagyásom, és ez így is volt.

A Bergara BMR tolózár (balra) biztosabban fogja meg a hüvelyeket és biztosabban húzza ki, mint a Savage Mark II (jobbra). –

Előnyök és hátrányok

Itt a gyors összefoglaló arról, ahol a Bergara BMR Carbon erős, és ahol nem:

Előnyök

 • Pontos
 • Nagyszerű ergonómia
 • Jó elsütőbillentyű
 • Sima és megbízható működés
 • Hangtompító felszerelhető

Hátrányok

 • Jobb szeretném, ha merevebb lenne az agyazás
 • A lézergravírozás könnyen rozsdásodhat
 • Az alsó fém műanyag

A BMR megbízhatóan lőtt és ismételt a különböző .22 LR lőszerekből, némelyiket elég pontosan lőtte. –

Végső gondolatok a Bergara BMR Carbonról

Összességében a BMR nagyszerűen teljesíti ígéreteit, miközben sok lövész számára elérhető marad. Nem vagyok elszállva a puskától az áráért, de ezek a dollárok találóan indokoltak. Mindenki számára, aki egy szuper pontos, kézreálló .22-es puskát szeretne, amely nagyon hasonlít a vadászpuskájára, vagy nem nyíltan taktikai, ez egy nagyszerű lehetőség. Ez egy nagyszerű fegyver lehet a precíziós rimfire versenyzésbe való belépéshez, anélkül, hogy feláldozná a hasznosságot. T y l e r  F r e e l

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!