Ismertető és teszt: Blaser R8 Silence vadászpuska .308 Winchester kaliberben

Sok tartományban most már engedélyezett a hangtompítók használata a vadászatnál. Miért ne vennénk tehát egyből egy beépített hangtompítóval ellátott fegyvert? A VISIER-nél dolgozó kollégák alaposan megvizsgálták az új Blaser R8 Silence ismétlőpuskát.

 

Írta: all4hunters // szöveg: Alexander Losert és Andreas Wilhelmus / VISIER, fényképek: Michael Schippers

A vadászpuskán lévő hangtompítók nagy népszerűségnek örvendenek. Nem csak a vadász és kutya hallását óvják, hanem vadászterületek lakóit sem zavarják annyira.

Blaser R8 Silence vadászpuska .308 Winchester kaliberben

Egy klasszikus szépség - ezt a benyomást teszi első látásra a beépített hangtompítós fegyver. A 4-es osztályú diófaagyazás (pisztolymarkolat, bajor pofadék, egyenes hát, a végén egy 15 mm-es gumi agytalp található) és az előagy, aminek a vége fekete magukért beszélnek. Ebbe a nemes képbe passzol a matt fekete alumínium rendszerkamra, amibe az R8 feliratot arany színnel gravírozták.

A Blaser R8 Silence egy klasszikus szépség. A matt fekete alumínium tokba, arany színnel gravírozták az R8 feliratot.

A vadászpuska teljes hossza 1.085 mm felcsavart hangtompítóval. A 17 mm vastag puskacső összesen 420 mm hosszú. A csőszáj és töltényűr vége közötti távolság 392 mm. A csövet teljesen körülvevő hangtompítót egy M 15 x 1 menettel szereljük fel. A hangtompító teljes hossza 625 mm, átmérője 31 mm. Az egésznek olyan hatása van, mint egy Bull Barrel, azért is, mert a hangtompító és a tok között nincs szinteltérés. Így a Blaser R8 Silence teljes súlya 3.674 g, hangtompító nélkül 3.080 g. Az agyazás hossza 370 mm. Az elsütőszerkezettel kombinált tárba 4 töltény fért a .308 Winchester kaliberű teszt fegyvernél. Ezen kívül kapható még 8 x 57 IS és 9,3 x 62 kaliberben is.

Új funkció: A kézi felhúzó láthatósági jelzése most be tudja kapcsolni a Blaser céltávcsövek világítópontját.

Az R8 Silence ugyanazt a rendszert használja, mint a széria többi modellje a radiál peremzárat. A teszt puska egy finom elsütőbillentyűzettel érkezett, aminek az ellenállása 685 g volt. A felépítéséből adódóan az R8 Silence nem rendelkezik nyílt irányzékkal, de a tokba már megtalálható a Blaser szerelék helye.

A teszt fegyver műszaki adatai:

Modell: R8 Silence
Gyártó: Blaser
Kaliber: .308 Winchester
Tárkapacitás: 4+1 lőszer
Puskacső hossza: 420 mm
Elsütőbillentyű ellenállása: 685 g
Agyazás hossza: 370 mm
Teljes hossz: 1.085 mm
Súly: 3.080 g (hangtompító nélkül)
3.674 g (hangtompítóval)
GYÁRTÓ ÁLTAL MEGADOTT ELADÁSI ÁR: 5.090,- Euro

 

Kivitel: Egyenes húzású ismétlőpuska radiál peremzárral. Matt fekete alumínium rendszerkamra. Kivehető elsütőbillentyű-/tárcsoport. Finom elsütőbillentyű. 4. kategóriás diófaagyazás pisztolymarkolattal, egyenes hát, bajor pofadék, és gumi agytalp. Fekete előagyvégződés. M15x1 menet a csőszájon. Integrált hangtompító. Kialakított hely a Blaser szerelék számára.

A Blaser R8 Silence .308 Winchester kaliberű vadászpuska - ZEISS Duralyt céltávcső a lőtéren...

A tesztelők egy megfelelő céltávcsövet szereltek fel. A választás a ZEISS Duralyt 2-8x42-re esett. A tesztelést a 100 méteres klasszikus távolságon végezték. 5 fajta lőszerrel lőttünk, amik a vadász szegmens széles tartományát lefedik. A legkönnyebb a 136 gr GECO Zero volt, ezt követte a 150 gr Sellier & Bellot SPCE, a 165 gr RWS Hit, a 168 gr Hornady BTHP Match és végül a Remington zárta a sort a 180 gr Core-Lokt Softpoint lövedékkel.

 

Az utóbbi aztán sajnos kicsit kiesett a keretből: A Remington lőszer produkálta a legrosszabb csoportot a vadászatilag még mindig jó és még használható 54 mm-es szóráskörrel. A Sellier & Bellot követte 3. helyen 29 mm-rel. A második helyet 23 mm-es szóráskörrel a GECO lőszer érte el a könnyű ón lövedékkel. Az RWS és a Hornady egyformán 22 mm-es szóráskört produkáltak.

A teszteléshez egy ZEISS Duralyt 2-8x42 céltávcsövet szereltek a Blaser R8 Silence puskára.

Az R8 Silence mellett jobbra a zárszerkezet található. A Blaser fegyvernél a kivehető tár és az elsütőszerkezet egy egységet alkotnak.

A fegyver az egész teszt alatt példaszerűen viselkedett: az ismétlés kifogástalanul működött kézzel, a zárszerkezet tökéletesen működött. Az elsütőbillenytű is hajszálpontosan működött - pont így kell lennie. Az összes tölténnyel, még az erős Remington lőszer is kellemes volt a lövés, mivel a gumi agytalp mellett a hangtompító is elnyeli a visszarúgás egy részét.

 

Sajnos a laborkapacitás hiánya miatt nem volt lehetőségünk a hangszint mérésére. A hangtompítási teljesítménynél szubjektíven össze kell hasonlítani a lövés hangerejét hangtompítóval és nélküle, ez meggyőző volt - ebben minden tesztelő egyetértett.

A Blaser R8 Silence rendszerkamráján gyárilag 4 félhold alakú bázis van a Blaser saját szereléke számára.

Blaser R8 Silence .308 Winchester teszt, összegzés

A Blaser R8 Silence hangtompítási teljesítménye magáért beszél. A hallásunkat határozottan védi és csökkenti a zajemissziót. A lőkép szempontjából is teljesen meggyőzött minket az egyenes húzású, az szóráskörök alapján az összes lövedék elvenné a vad életét. Ezért azonban a Blaser R8 Silence semmi esetre sem tartozik az olcsó puskák közé az 5.000 euro feletti árával. Azonban a puska a nemes külseje mellett még sok fifikás részletével pontot szerez, többek között a kidolgozás minőségével - mint ahogy ugyebár egy ilyen árkategóriájú vadász ismétlőpuskától elvárhatjuk. A jól kezelhető puska nagyon jól kiegyensúlyozott és a vadászaton - mindegy, hogy lesvadászat, cserkelés vagy hajtóvadászat - megbízhatóan fogja végezni a dolgát.

Akinek van elég pénz a pénztárcájában és egy hangtompítós vadászpuskát szeretne, az mindenképpen vegye számításba a Blaser R8 Silence puskát. Itt azt is figyelembe kell venni, hogy az R8 Silence alapból tartalmazza a hangtompítót, ami a kicsivel több, mint 5.000,- euros árat egy kicsit mérsékeli.

A Blaser R8 Silence lecsavart hangtompítóval. A hangtompítót, ami egy köpenyként veszi körül a puskacsövet egy M15x1 menettel rögzítjük az összesen 42 cm hosszú cső szájára.

Akik még több pénzt szeretnének befektetni, azoknak ajánljuk a fegyver egy másik változatát. Méghozzá az R8 Silence Black Edition. Itt például 7. kategóriás diófát használnak. Továbbá hozzá tartozik még egy aranyszínű elsütőbillentyű valamint egy a titán nitridezésből származó színű zárfej. Ha az R8 Silence ezen különleges kiadása ugyanazt a teljesítményt fogja nyújtani, mint a tesztünkben használt fegyver, akkor a rajongók bátran megvehetik akár a "Black Edition-t” is.

Hozzászólások nincsenek engedélyezve