A Browning X-Bolt névre keresztelt ismétlőjét a 2009-es IWÁ-n mutatták be először a nagyközönségnek és az elmúlt hónapok során a Browning jóvoltából kölcsönkapott .270 WSM kaliberű, Monte Carlo modellnevű puskát kiadós tesztnek vetettük alá. Az X-Bolt tulajdonképpeni alapja a már jól bevált, eddig Herstalban gyártott European modell módosított, újrakonstruált elsütőszerkezettel (Feather Trigger). Újdonságot jelent az üvegszál erősítésű műanyagtár bevezetése.

A utahi illetőségű John Moses Browning és testvére soha nem gondolta volna, hogy egyszer a családnevük, csupa kisbetűvel írva az öntöltő pisztolyok szinonimája lesz, miként a Mauser testvérek családi neve is az ismétlő puskák szinonimája lett. Az első világháborodottságot kiváltó végzetes pisztolylövéseket is egy Browning-rendszerű pisztolyból adta le Szarajevóban egy lánglelkű terrorista. A Browning nevét viselő belgiumi Herstalban székelő Fabrique Nationalt a vadász és sportlövész közvélemény elsősorban mint a kiváló sörétes és félautomata golyós puskák gyártóját tartja számon. Ebben az impozáns repertoárban a golyós ismétlők eddig érdemtelenül alárendelt szerepet játszottak. Az új idők új szokásainak megfelelően, az X-Boltot sem Belgiumban gyártják már, hanem az FN-nel szorosan együttműködő japán Mirokunál, a korszerű CNC-megmunkálás adta összes ár- és minőségi előnnyel együtt. Így garantálható csak az X-Bolt kiviteltől függő ezer euró körüli ára is. Az X-Bolt zárdugattyúja három jól méretezett reteszelőszemölcsnek köszönhetően, 60°-ban zár. Ez lehetővé teszi az alacsony távcsőszerelék alkalmazását, ami a pontosságra igen jótékonyan hat.

Részben a 60°-os zárásnak, valamint a jól polírozott zárdugattyúnak, illetve a hónolt toknak tulajdonítható a gyors, akadálymentes ismétlés. A zártest végén egy piros, a sötétben is jól tapintható jelzőcsap emlékezteti a vadászt a zár, illetve az ütőszeg feszítettségére. A tusanyakon jól hüvelykujjra álló biztosítótolóka van, hátrahúzott állásában blokkolja a zárdugattyút és az ütőszeget. A biztosítótolóka hangtalanul teszi a dolgát. A zártest fogantyújának tövén felül elhelyezett négyszögletes gomb lenyomásával, a biztosított helyzetben lévő zárdugattyú kinyitható, így a puska már biztonságosan üríthető. Ennek a funkciónak a hiánya számos más gyártónál jogos kritikára adhat okot! Az újratervezett elsütés mindent kúszás- és nyúlásmentesen, pontosan old ki. Az 1600 grammra beállított elsütés a gyári beállítás, de ezt mindenki saját ízlése és vérmérséklete szerint állíthatja be egy, az elsütőbillentyű előtt helyet foglaló csavar segítségével 1500 és 2300 gramm között. Ehhez a művelethez sajnos a tokot ki kell szerelni a tusból. A tok jó felfekvését és a puska jó hordását a műgyanta-ágyazás biztosítja.

Erről az elsütés beállításakor mindenki maga is meggyőződhet. Az utóbbi időkben teret nyernek a fegyvergyártásban a korszerű műszaki műanyagok. Az X-Bolt tára is üvegszál erősítésű műanyagból készül à la Steyer. A tárban médium kaliberből négy, magnum kaliberből pedig három töltény fér el. A kecses vonalú fegyver diófa tusára géppel vágott pikkelyezés jó, még vizes kézzel is biztos fogást tesz lehetővé. A tusatalpon elhelyezett – „Inflex” fantázianévre hallgató – gumipárna jótékonyan kíméli a lövő vállát még a „harapósabb” magnumkaliberek lövésénél is. A már említett extrákhoz tartozik még a Monte Carlo kivitel elegánsan bordázott csöve is, amely szintén a pontosságot növeli. A lapos tok tetején négy-négy csavar csak a távcsőszerelék bombabiztos szilárd rögzítését szavatolja, az egy darabból álló és külön rendelhető gyári szerelék pontos tájolását nem! Ezért a távcső felszereléséhez célszerű a puskához gyárilag szállított Picatinny sínek felszerelése a céltávcsőhöz való megfelelő rögzítőgyűrükkel együtt. Csak így biztosítható a céltávcső minden maradó feszültségtől mentes rögzítése. Természetesen az X-Bolthoz bármilyen más szerelék is szabadon választható a mindenkori családi költségvetés függvényében. Miként az egy jó házból való puska esetében elvárható, a lőtéren egy Zeiss 4–16×50-es céltávcsővel felszerelve kiváló pontosságot produkált. Mind a Winchester 150 graines Power Point, mind pedig 130 graines Power Max lövedékkel a szórás egy 3 cm-es körön belül volt. A szórás hosszabb sorozatoknál forró csőnél sem nőtt. Német laptársunk (DWJ) tesztelője szintén kiváló eredményekről számolt be a .30-06 Spr. kaliberű változatnál; a szórás 5 lövésből 140 és 200 grain-es lövedéktől függően, 1,9–2,5 cm-es körön belül volt.

Az X-Bolt számos változatban készül, kinek-kinek az ízlése és felhasználási funkciója szerint. Így már ezer euro alatt beszerezhető a Composite változat nyílt irányzék nélkül, mattra barnított fémfelületekkel és törésbiztos műanyagtussal, míg az itt bemutatott Monte Carlo változatért már 1340 eurót kell a reménybeli tulajdonosnak az asztalra leszámolnia. Ennek fejében azonban tulajdonjogot szerez egy kiváló golyós puska felett, amely még hosszú éveken keresztül megbízhatóan teljesíti feladatát.

Bálint Elemér
Magyar Vadászlap
www.huntingpress.eu