A Docter időközben már NOBLEX néven működik és ennek megfelelően a népszerű Docter sight-okat is átkeresztelték NOBLEX sight-ra. A NOBLEX sight II plus IPSC-t és a NOBLEX sight C-t kaptuk meg tesztelésre. Ebből a cikkből és a Niederweimar-i Tesztivál videóból megtudhatjátok, hogy mit tudnak a sight-ok és miben különböznek.

Írta: all4shooters


A Burrishoz hasonlóan a Noblex sightok is a mini RedDotok őskövületei közé tartoznak. Az Eisfeldben található NOBLEX vállalat hosszú hagyománnyal rendelkezik az optikák és optikai mérőeszközök gyártásában. Sok olvasó számár még biztosan ismert fogalom a Docter.

NOBLEX sight II plus IPSC és sight C és a különbségek:

A NOBLEX több szériát gyárt, amiknél a pisztolyoknál való használathoz az IPSC sight alkalmazását javasolják az ismétlések miatti nagy gyorsulás miatt. Az NOBLEX sight II plus IPSC változatnál az olcsóbb C modellel ellentétben a platinát szilikonba ágyazzák, a lencsét pedig körkörösen ragasztják, nem pontokban. A NOBLEX IPSC változat házát duralból készítik marással, míg a NOBLEX sight C egy könnyűfémből készült öntött házzal rendelkezik.

A NOBLEX sight II plus IPSC egy GLOCK 17 M.O.S-ra felszerelve.

A különböző színekben kapható C modell a gyártó szerint különösen a hosszú fegyverekhez és revolverekhez alkalmas. Pisztolyoknál inkább használjunk egy szereléksínt és azzal rögzítsük a kerethez, mint közvetlenül a szánra. A klasszikus fekete, valamint a látható “Savage Stainless” mellett a NOBLEX C változat kapható különböző színekben és mintákkal valamint gyártanak különleges szériákat is. Eisfeldben jelenleg  egy víznyomással színezett C változaton dolgoznak karbon színben. A NOBLEX sight II plus IPSC és sight C választható egy 3,5-MOA ponttal vagy 7-MOA-Dot-tal.

A NOBLEX sight C-hez 2 védőtokot és egy csavarhúzót kapunk.

Mindkét változatnál alulról kell behelyezni az elemet. Ezáltal az elemcsere után szükséges lehet egy újbóli belövés, ennek a gyártó szerint azonban vannak egyértelmű előnyei is az oldalsó elemfiókokkal szemben vízállóság szempontból. Az elemet nem kell gyakran cserélni, a NOBLEX állítása szerint egy CR2032 típusú elemnél 26.000 óra működési időre számíthatunk.

Még ha a divatban is vannak a pisztolyok a sight-okhoz passzoló szerkezetekkel, nem mindegyik rendelkezik vele. Azok számára, akik szívesen használnának egy NOBLEX sight-ot anélkül, hogy egy új pisztolyt vennének, a NOBLEX választékában van több szereléklap, amik alkalmasak a népszerűbb régi pisztoly modellekhez. A választék tartalmaz lapokat például a Heckler & Koch USP-hez, GLOCK pisztolyokhoz, a sok 1911-esnél tipikus BoMar szánkimaráshoz, SIG Sauer-hez valamint a CZ 75/85-höz.

A színválasztékban a NOBLEX sight C saját utakon jár.

A két NOBLEX sight műszaki adatai:

Modell:NOBLEX sight II plus IPSCNOBLEX sight C
Ár:440,- Euro340,- Euro
Méretek (H x Sz x M):46 x 25 x 24 mm46 x 25 x 24 mm
Kijelző (M x Sz):21 x 15 mm21 x 15 mm
Súly:25 g25 g
Világítópont mérete:3,5 / 7 MOA3,5 / 7 MOA
Elem:CR2032CR2032

Összegzés a NOBLEX sight II plus IPSC-ről és  NOBLEX sight C-ről:

A NOBLEX sight-oknál nagyon kiforrott termékekről van szó, amiknek a gyökere az 1999-ben bemutatott Docter sight-okban található. Ennek megfelelően sok lövész kedveli és használja őket. A NOBLEX sight II plus IPSC sem kivétel ez alól és teljesen meggyőzött minket egy GLOCK 17 Gen4 M.O.S. pisztolyon. Az egyetlen reklamáció: Néha jó lenne a világítópont erősségét kézzel beállítani és nem mindig az automatikára hagyatkozni. De ez már a magas színvonalú nyavalygás.

Aki a sight-ját nem egy pisztolyon akarja használni és szeretne 100 Eurot spórolni, az szerintünk nem hibázik a NOBLEX sight C-vel. Sok részletben és méretben egyezik a NOBLEX sight II plus IPSC-vel és tökéletesen alkalmazható hosszú fegyvereken és revolvereken.

A NOBLEX sight II plus IPSC nagyon jól teljesített a lőtéren a GLOCK 17-tel.