Teszteltük a legújabb digitális céltávcsöveket, hogy segítsünk eldönteni

Öt céltávcső rendezetten egy szürke háttéren.

Talán hallottál már egy újfajta céltávcső optika fajtáról, ami elektromos és vezeték nélküli technológiát használ, hogy segítsen elvégezni a céltávcső fő feladatát: folyamatosan egy kis területen belülre helyezni lövedékeket, nagy távolságokon.

Ezeket változatosan nevezik „okos céltávcsőnek”, „e-céltávcsőnek” vagy „elektro-céltávcsőnek”, de ami közös bennük, azért használják a technológiát, hogy egy célzási megoldást nyújtsanak, általában egy világítópont formájában vagy egy digitális kijelzőként a céltávcsövön belül. Némelyik beépített távolságmérőt használ. Más modellek vezeték nélküli Bluetooth antennán keresztül kap ballisztikus információkat egy mobiltelefonos applikációból. És vannak olyanok, amik vezeték nélkül kommunikálnak „okos” távolságmérőkkel.

Az ilyen típusú elektromos optikák közel tíz éve jelentek meg a piacon, a Burris forradalmi távolságmérős Eliminatorával az élen és a TrackingPoint rendszerrel, amit a Remington Arms fejlesztett, amit a vadászathoz etikátlannak minősítettek akkoriban, mert függ a technológiától. Most azonban növekszik a digitális céltávcsövek száma és típusa a kereskedelmi piacon. A fejlődés az integrált áramkörök, mikroprocesszorok és vezeték nélküli technológia területén arra ösztönözte a vállalatokat, hogy okos céltávcsöveket fejlesszenek, és sok olyan márka, aminek nincs e-céltávcsöve a termékpalettájában, tervezi a gyártást a jövőben.

Érthető, hogy az olyan elektronika, ami jelen van az életünk sok más területén, végül meg fog jelenni az optikáinkban és a puskánkon.

Sok modellt kiértékeltünk a jelenleg kapható elktro-optikák közül, megállapítottuk a saját érdemeiket, összemértük őket egymással és még a hagyományosabb céltávcsövek képviselőivel is, amiket vadászathoz és precíziós nagy távolságú lövészethez is használnak.

Habár az összes ilyen céltávcső célja ugyanaz, olyannyira más módon nyújtanak célzási megoldást a hagyományos céltávcsövek az elektromos céltávcsövekhez képest, mint amennyire különböző a manuális és a digitális fényképezőgépekkel való fényképezés. Amikor „analóg” céltávcsövet használsz, a célzás a célkereszt referenciák használatának vagy a torony állítások eredménye a lövedék sodródásról és lövedékesésről összegyűjtött információk alapján. Ez olyan, mit kézzel működtetni a rekeszt, zárkioldó sebességet és fókuszt egy hagyományos fényképezőn. Az elektro-optikák éppúgy, mint a digitális kamerák pillanatok alatt eljutnak a lövési megoldáshoz az elektromos processzorok, akkumulátorokkal működtetett érzékelők és számításokat végző szoftverek segítségével, amik egy szempillantás alatt kiszámítják a vektorokat és az algoritmusokat.

Ha kételkedsz abban, hogy az elektro-optikák és precíziós céltávcsövek befolyásolták a sportoptikai ipart, akkor nézz körül a hely sportboltban vagy az online kereskedőknél. Gyakorlatban szólva a régi „elé és fölé lövés” ideje rég lejárt. Reklámok, szociális média influenszerek, szponzorált versenylövők, és a szájról-szájra terjedő ajánlások olyan elvárásokat teremtettek, hogy a civilek törvényesen találhatnak célba elsőre 1000 méteren túl, vagy 500 méteren nagyvadaknál ezekkel az új optikákkal.

Habár a régóta fennálló optika márkák még mindig sok 25,4mm tubusos céltávcsövet adnak el, második képsíkban elhelyezkedő duplex célkereszttel és fedett toronnyal, egyre több céltávcsövet értékesítenek 30mm és 34mm-es tubussal és az első képsíkban lévő precíziós célkereszttel, amiket taktikai stílusú tornyokkal lehet beállítani. Az elektromos céltávcsövek eladása is növekszik, ahogy egyre több lövész csatlakozik a precíziós forradalomhoz és olyan céltávcsövet vesz, ami maximalizálja a teljesítményét az új hiper-pontos puskáknak a piacon. Egybe véve, ez a két új típusú céltávcső – elektromos és precíziós – egy valódi és fontos trendet képvisel az optikák területén, ezért akartuk letesztelni mindkét típus előnyeit és hátrányait.

A lézeres távolságmérők és szélmérők, mint a Horus HoVR időjárás állomás, kritikus eszközök a nagy távolságú precíziós lövészek számára.

A lőtéren

Ha van annál idegesítőbb hang, mint amikor a horgász haverod felkiált, hogy „Ez az! Fogtam még egyet!” míg a te botod mozdulatlan, akkor az amikor a lövész barátod egymás után kongatja a távoli céltáblákat, míg te csak lövöldözöl bármilyen észlelhető hang nélkül.

Ez volt az elkeseredésem a teszt első napján, amin a digitális céltávcsöveket hasonlítjuk össze a legjobb analóg céltávcsövekkel.

A Steiner okos céltávcsövével lőttem, ami egy Intelligent Firing Solution – intelligens lövő megoldás nevű számítógép modullal rendelkezik, ez egy kártyapakli méretű eszköz a szemlencsén. A szomszédom Jeron Wesen, egy veterán optika tesztelő, a Leica új és nagyon jó PRS céltávcsövével lőtt, aminek az elektronikája a célkereszt megvilágítására korlátozódik. Wesen a tesztünket egy 1500 méteres, acél célpontos lőtéren rendezte a háza mögött, és szétrúgta a seggemet.

A Steiner M7Xi egyszerűen nem nyújtott egyenletes lövő megoldást számomra. A céltávcső egy digitális kijelzővel rendelkezik belül, ami kiírja, hogy hány klikkel kell fordítani a függőleges tornyot, hogy eltaláljuk a célpontot ismert távolságon. De minden alkalommal, amikor megtettem a szükséges fordulatokat, nagyon elvétettem (az én hibámból, mint később kiderült, mert a torony egy el volt tekerve egy extra fordulattal függőlegesen). Végül kikapcsoltam és a saját tudásomat használtam, hogy közel kerüljek, de Wesen és a hagyományos Leica könnyedén megnyerték az első kört.

A barátságos versenyünknek komoly célja volt. Ahogy egyre több ilyen okos céltávcső kerül a piacra, mint a Steiner – sokan közülük versenyszerű árazással – a vadászok és lövészek jogosan teszik fel a kérdést, hogy megéri-e befektetni ebbe a technológiába? Megérik ezek a kifinomult optikák az idő és türelem befektetést, ami ahhoz szükséges, hogy letöltsük a mobil applikációt, betápláljuk a nagyon pontos ballisztikus adatokat, majd rábízzuk a szoftverre, hogy „leadja a lövést” amikor egy nagy bika van láthatáron? Az elem lemerülésének rizikója megéri az előnyöket, ami a távoli célpont eltalálásának képessége lövésről-lövésre anélkül, hogy meg kellene tanulni a MIL és MOA nyelvet? Dióhéjban ez volt az alapja a versenyünknek.

A szerző a Steiner M7Xi elektromos céltávcsővel lő.

Egy teszt születik

Azért, hogy kiértékeljük ezen két céltávcső típus képességeit, lemásoltuk – amilyen pontosan csak lehetséges – azokat a feltételek, amikkel a lövészek és vadászok találkoznak a terepen. Mivel a tesztünket kelet Monatanban végeztük tavasszal, nem vadászhattunk szarvasra vagy antilopra, ehelyett Wesen lőterét használtuk. Ötös csoportokat lőttem változó távolságban lévő célpontokra, majd időkorlátokat adtam hozzá, hogy egy sürgősségi érzetet adjak hozzá, amit a lövészek és vadászok is tapasztalnak a terepen. Elmondhatjuk, hogy mindketten elérhető technológiát használtunk. Ő egy Kestrel-t használt, ami szélsebesség és egyéb környezeti adatot szolgáltatott neki, valamint lövő megoldásokat, amiknek specifikus lövedék dinamika az alapja. Mindketten lézeres távolságmérőt használtunk a célpont távolságának meghatározására.

Senkit nem fog meglepni, amit felfedeztünk, akinek bármilyen tapasztalata van a nagy távolságú lövészetben: a jó adatbevitel jó eredményeket ad. Másképp megfogalmazva, minden lövésznek, függetlenül a puskáján lévő céltávcsőtől, készítenie kell egy puskát, amin rajta van a használt lőszer pontos torkolati sebessége, plusz a BC (ballisztikai együttható) a lövedékhez és más változó, ami befolyásolja a lövedék teljesítményét a hosszabb távolságokon, beleértve a hőmérsékletet, tengerszint feletti magasságot, a puskacső huzagolását és a sodródást a szélben.

A legtöbb lőszer órákat tölt azzal, hogy összehangolja a lőszert az optikával. Ez volt Wesen előnye a versenyünkön. Én gyári lőszereket használtam és a Seiner céltávcsövet, aminek különösen pontos adatokra van szüksége, hogy jó precizitás nyújthasson. Egy béna mobil applikációs felület miatt, én csupán épphogy megfelelő adatokat adtam meg, ami közel sem elegendő akkor, amikor egy 30cm-es táblát akarsz eltalálni 1000 méteren erős szélben.

Több lövés sorozatban az analóg céltávcsövek folyamatosan legyőzték az elektronikus céltávcsöveket kivétel nélkül. Mihelyt megkaptam a SIG Sauer okos céltávcsövét – egy 5–30×56 Sierra6 BDX 2.0 szoftverrel, a Savage 6mm Creedmoorom ballisztikájához beállítva – elég jól felvettem a versenyt Wesennel és a GAP 6mm-ével. És egy viszonylag nem okos céltávcsővel, a Leupold VX-3-mal egy testre szabott függőleges tárcsával a 6.5 Creedmoor-om és 143-grain Hornady ELD-X-hez beállítva, elsőre, gyorsabban és egyenletesebben eltaláltam a célpontokat, mint Wesen, habár a Leupoldom – inkább a vadászatra tervezve, mintsem a nagy távolságú céllövészethet – korlátozva volt egy fordulatra a függőleges tornyon, kb. 550 méterig.

Jeron Wesen előkészíti a MagnetoSpeed chronográfot, hogy lemérje a lövedék sebességet.

A végeredmény

Habár az összes tesztelt okos céltávcső érdemeit részletezzük, néhány elv az alkalmazásukra több modellnél is igaz. Ezek többek között:

Pontos adatok megadása: Éppúgy, ahogy rengeteg időt töltünk egy ballisztikai profil kidolgozásával egy precíziós céltávcsőhöz, ugyanennyi időt kell szánnod a nagyon pontos adatok megadására ezeknél az okos céltávcsöveknél. Enélkül mindig a pontosság szomszédjában leszel anélkül, hogy célba érnél.

Csökkentsd az elvárásaidat: Sok elektro-optika egy lerövidítésnek tekinthető a pontossághoz. De akkor is bele kell tenni a munkát. Habár sokunknak egyszerűen nincs ideje, vagy érdeklődése a MIL célkeresztek komplikált matematikájának megtanulására, egy olyan készüléket akarunk, ami egy precíziós céltávcső pontosságát nyújtja a háttérmunka nélkül. Ezek az elektronikus céltávcsövek közel visznek kevés erőfeszítéssel. De, mint minden pozitív visszajelzés huroknál, minél több célpontot eltalálsz, annál frusztráltabb leszel azoknál, amiket elvétesz és elkezded szűkíteni az elvárásaidat (és bevitt adatokat). Ezek az okos céltávcsövek javulni fognak a képességeiddel, egy bizonyos fokig. A legtöbb valamilyen módon korlátozva van – távolság, pontosság vagy szoftver. Amikor elkezdesz részt venni a nagy távolságú lövészet nevű játékban, valószínűleg le akarsz majd vizsgázni a hagyományos precíziós céltávcsövekből.

Korlátozd a távolságodat: Fontos megjegyezni, hogy ezek közül az okos céltávcsövek közül a legtöbbet vadászathoz tervezték és nem nagy távolságú lövészethez. Az acél célpontos versenyeknél gyakran jóval 1000 méter felett kell bizonyítaniuk a lövészeknek, és ezeknek az okos céltávcsöveknek nem igazán van meg ehhez a hatótávolságuk. Másfelől az etikus vadászok, általában 500 méteren belül lőnek amiatt, hogy egy állat mennyit tud mozogni az idő alatt, amíg a lövedék odaér. A legtöbb ilyen e-céltávcső 800 méterig képes ellátni a feladatát.

Fogadd el a nem első osztályú üveget: Általában, az okos céltávcsövek optikai tisztasága nem annyira éles, mint a hagyományos céltávcsöveké. Ez azért van, mert az e-céltávcsövek általában további lencse elemekkel rendelkeznek, valamint optikai bevonatokkal, amik a digitális kijelzők láthatóságát erősítik. De ezek a kiegészítések a fényáteresztést is csökkentik.

Mindig legyenek feltöltve az elemek: Az elektro-optikák ócsárlói az elemtől való függőséget is felhozzák, és azt figyelik meg, hogy gyakran cserben hagynak az elemek. Ez igaz, de csak egy dolog a sok közül, amire figyelni kell és nem kéne fő oknak venni, ami miatt ki kellene zárni őket.

Ismerd a sebességedet: Egy minőségi chronográf elengedhetetlen a ballisztikus adatok meghatározásához, amit betáplálunk a céltávcsőbe. Ha nem ismered a lőszer torkolati sebességét a puskádban, nem fogsz sok mindent tudni a lövedék viselkedéséről 300 méteren túl. Mi a MagnetoSpeed nagyon jó és felhasználóbarát V3 chronográfját használtuk.

Cseréld a céltávcsöveket és a puskákat: Az okos céltávcsövek és a hagyományos optikák is egyformán sokoldalúak. A precíziós céltávcsövek célkereszt referenciáit annyira különböző puskákon használhatjuk, mint a .22 Long Rifle és a .300 Win. Mag., ugyanez elmondható az okos céltávcsövekről. Csak időt kell fordítani a ballisztikus adatok bevitelére, amik összhangba hozzák azzal a puskával, amivel lősz. Az elektro-céltávcsövek általában gyorsabban adnak lövő megoldást mint a hagyományos optikák, ez egy fontos szempont sok vadászatnál.

Tanuld meg a szelet: Végül pedig a nagy kiegyenlítő bármely nagy távolságú lövészetnél, a szél. Ezek az okos céltávcsövek jó munkát végeznek a távolság megoldásában és a fölétartás kiszámításában, de nem segítenek sokat a vízszintes sodródás szeszélyeinél. Ha ez vigaszt jelent, a hagyományos optikák sem. A szél az voodoo. Olvasd jól, és kompenzálni fogod a céltávcsöved bármely hiányosságát. Csináld rosszul, és csupán egy újabb tippelő leszel, akár okos a céltávcsöved, akár nem.

Okos céltávcsövek áttekintése

Burris Eliminator IV (4–16×50)

Elvetettem az Eliminator első generációját egy ravaszságként amikor bemutatták 10 éve. Az optikája homályos volt, a működés otromba, a stílusa pedig inkább kisbusz volt mint sportautó. De mindegyik ismétlése javított az ígéretén, ami az volt, hogy a célpont távolságát leméri a beépített távolságmérővel és egy világítóponttal jelzi a fölétartás pontját a távolság és a lőszered ballisztikája alapján. Az új Eliminator IV gyorsabb, a távolságmérője pontosabb, a ballisztikus szoftver pedig több mindenre kiterjedő, mint a korábbi generációk. A hiányosságokba bele tartozik a fukar betekintési távolság és a nyomtatott lövedékesés táblázat, ami szükségessé teszi a specifikus lövedék és lőszer ballisztikájának unalmas bevitelét (fektess egy mobil applikációba, Burris!). De miután helyesen beírtad az adatokat, előjön az Eliminator potenciálja, ami $1,700-körül kapható. Mérd be a célpontot, tartsd a távolságra módosított pontot a célra, tarts elé a szélnek és lőj.

Swarovski DS (5–25×52)

Ez alapjában az Eliminator felnőtt változata, sokkal jobb üveggel ás kifinomultabb szoftver csomaggal, ami egy mobil applikáción keresztül közli a ballisztikus információt közvetlenül a céltávcsővel. Tápláld be a lövedék profilját az applikációba, továbbítsd Bluetoothon keresztül a céltávcsőbe és menj lőni. A távolságmérő gyors és pontos, a ballisztikai felület használata pedig egyszerű. A nullázástól és a lövedékeséstől függően a rendszer hatótávolsága korlátozott kb. 750 méterig. De egy vadászatnál ez bőven elegendő, és a push-button-make-shot (nyomd a gombot és add le a lövést) funkciót nehéz túlszárnyalni. A céltávcső tubusa hatalmas, 40mm és szükség van vízszintes és függőleges referenciákra abban az esetben, ha az elem cserben hagy a terepen. Emellett nagyon drága, $5,000.

Revic PMR 428 (5–25×56)

Amikor ez a céltávcső megjelent 2018-ban, forradalminak számított. Tápláld be a lőszered adatait egy mobil applikációba, Bluetooth-on keresztül továbbítsd a céltávcsőre, és a céltávcső gyakorlatilag elvégzi a többit a lövéshez, beleértve a hőmérséklet, fölétartás, relatív páratartalom és még a föld forgásának figyelembevételét is. A távoli célpontok eltalálása olyan egyszerű, mint a távolság lemérése, a függőleges torony tekerése amíg a megfelelő távolság megjelenik a céltávcső kijelzőjén, szélnek ellen tartani és lőni. Az optikák és a nagyméretű tornyok a legjobbak a mezőnyben. De a $3,200 drága, és a beviteli panel érzékeny és ki van téve az elemeknek, emiatt a aggódtunk a tartóssága miatt.

Steiner M7Xi IFS (4–28×56)

Habár csak idén mutatták be az amerikai piacon, az M7Xi már 2017 óta jelen van az európai piacon, főleg katonai optikaként; a fogyasztói változat ára $5,400. Az IFS Intelligent Firing Solution-t (intelligens lövő megoldás) jelent, és a lelke egy olyan célkereszt köré épül, ami egy világítópontot mutat az adott lövedékek esése és sebessége alapján. Mérd le a célpont távolságát, tekerd a tornyot oda, ahova a céltávcső mutatja és lőj. Habár a rendszer jól működik, és magába foglal egy mobil applikációt is, amivel betáplálhatunk különböző lövedékeket a céltávcsőbe, a felület nagyon bonyolult, a kijelző összezavar, az elem élettartam pedig csalódás.

A. A SIG Kilo2400BDX távolságmérő Bluetoothon keresztül kapcsolódik a mobil applikációhoz, amibe betápláltuk az adott lőszer tulajdonságait. B. Mivel a BDX rendszer pontos fölétartást mutat a célkereszten, az okos célkereszt tornyokat nem tekerjük rutinszerűen. C. A távolságmérő megadja a távolságot és a lövedékesést a céltávcsőnek, ami kiszámítja és világítóponttal jelzi a fölétartást.

Sig Sauer Sierra6BDX (5–30×56)

Amikor két éve bemutatták a SIG eredeti Ballistic Data Xchange-jét, akkor az volt a legteljesebb elektro-optika kifejezésnek megfelelő dolog, ami a fogyasztói piacon kapható. A Bluetooth engedélyezett céltávcső képes volt ballisztikai adatokat fogadni egy mobil applikációtól, és egy lézeres távolságmérő konvertálta a távolságot egy testreszabott célzó megoldásba, amit megosztott a céltávcsővel. A kritika olyan gyorsan jött, mint a tapsvihar. Mi történik amikor lemerül az elem? Használható a céltávcső az applikáció vagy a rögzített távolságmérő nélkül? A SIG válasza az $1,300-os BDX 2.0, ami megadja a lövésznek a lehetőséget, hogy leválasszák a tartozékot a céltávcsőről, vagy tovább használják az applikációt és a BDX távolságmérőt. Beírtam a 6mm Creedmoorom ballisztikáját az applikációba és átküldtem a távolságmérőbe. Miután 100 méterre lenulláztam a céltávcsövet, megkongattam egy 500 méterre lévő harangot. A következő lövésem 750 méterre szintén talált. A n d r e w  M c K e a n