A Winchester ’94 talán a popkultúrában is legerőteljesebben a puskákat képviselő fegyver idestova legalább azóta, hogy John Wayne a kezébe vette abban a bizonyos legendás westernben, melynek címe The Cowboys.

Ezt a típust egyébként a mai napig gyártja a cég, változatlanul manufakturális módon, kézzel, szép lassan, aprólékosan. Ezen a puskán nem igen találni olyan alkatrészt, mely gyártósorról került volna a fegyverkészítő asztalára.

A puska persze átment némi változtatáson az idők során, de ne gondoljunk radikális megoldásokra. A fegyverkészítők csupán arra törekedtek, s törekszenek a mai napig is, hogy minden olyan emelet és megoldást kijavítsanak, melyek bármilyen módon is problémaként jelentkeznek annak használata során. Így jelen pillanatban a vásárlók rendelkezésére áll a ’94-es típusszámmal jelölt modell mellett a ’73-as, a 1(6-os, illetve a ’92-es.

7101911_m

A legendából a fegyverek szerelmeseinek köztudatába ivódott egy mondatat, mely bár lehet, hogy nem éppen politikailag korrekt, és némi romantikával is megfűszerezi az 1800-as évek Amerikájának viszontagságos időszakát, de igencsak magáért beszél: „A fegyver, mellyel megnyertük a vadnyugatot.” Akárhogy is, van benne igazság bőven, hiszen a kései telepesek körében bizony a Winchester ’94 volt az egyik legnépszerűbb puska a vadnyugaton, John Wayne ide, vagy oda.

1894-ben tervezte a puskát John M Browning, mely 32/40-es, illetve 38/55-ös változatban is kapható volt.

1895-ben, tehát egy évvel később már a 7000-et is túllépte az értékesített darabok száma, s lényegében innentől számíthatjuk a puska karriertörténetének kezdetét.

Egészen 1964-ig változatlanul gyártották, amikor is a gyár lényegesen átalakult, ami a gyártási technológiára is komoly kihatást gyakorolt. Egyes szakértők szerint az akkortól készült puska már nem az igazi. A gyártó szerencsére a legtöbben azonban nem így gondoltak és gondolnak a váltás eseményére.

Napjainkban újra megindult a legendás széria kis sorozatszámú gyártása, a típus hívőinek legnagyobb örömére ismét kézzel, alapos műgonddal, Browning nyomdokain.

Forrás: http://www.outdoorlife.com/articles/guns/2016/01/then-and-now-winchester-%E2%80%9994-lever-action-rifle

 

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!