A szárnyas szezon előtti utolsó hetekben formába kell hoznod a kutyádat és az alapokra koncentrálni

Írta: J o e  G e n z e l , J e n n i f e r  B r o o m e

Az írónő egy rövidszőrű német vizslát sétáltat

Ahhoz, hogy a vadászkutyákat a legjobb állapotban tarthasd, egész évben edzeni kell őket és gyakorlatokat kell végeztetni velük. De a nyári meleg napokon van néhány gyakorlat ami hatalmas különbséget tehet a kutyád teljesítményében a szezonnyitó napon. Az írónő az egyik legjobb vadászkutya kiképző az országban és a kutyái széles körben tiszteletnek örvendenek vadászoknál és kutyatartóknál. Van néhány jó tippje, ami csúcsformába hozza a vadászkutyákat a szezonra és nem is vesznek el sok időt. Ha olyan okos ötleteket keresel, amiket nagyjából magadtól is elvégezhetsz, akkor jó helyen jársz. Tartsd magad az alábbi dolgokhoz, és a kutyád kiemelkedően fog teljesíteni a terepen.

1. Maradjon higgadt

Ne dolgoztasd túl a kutyádat a meleg nyári napokon.

Mindenki szereti bent tartani a kutyáját, de akklimatizálódniuk kell a külső hőmérséklethez mielőtt gyakorlatokat kezdenek végezni, különösen a meleg nyári hónapokban. Nem azt mondom, hogy nem viheted be a házba, de egy kutyának, aki az egész napját a legkondicionált helységben tölti, komoly kimerülési problémái lehetnek a hő miatt, ha nincs hozzászokva a meleghez és a páratartalomhoz. Ne menj csak úgy ki egy párás augusztusi reggelen a házból és ne kezdj el botot dobálni. A vadászkutyák számára nagy előny, ha legalább a napjuk egy részét a szabadban töltik (menedékkel és vízzel), mert így jobban hozzászoknak a hőmérsékletekhez amikben dolgozniuk kell.

Nagyon oda kell figyelned a kutyádra nyáron, különösen ha felszedett pár kilót. Egy kutyán 1 kg felesleg olyan mint egy emberen 10 kg felesleg. Két egyértelmű jele annak, hogy a kutyád dehidratált az alacsonyan tartott farka és a csésze alakú nyelv amikor liheg. Figyelj oda a nyelvére. Ha kint van és erősen veszi a levegőt, akkor itt lehet az ideje lelassítani. De ha úgy néz ki, mintha beleönthetnél egy csészényi vizet a nyelvébe, mert felhajtja a széleit, akkor túlhevült és le kell hűtened. Vidd el egy patakhoz vagy tóhoz, ha tudod. Ha nincs a közeledben víz, akkor menj egy árnyékos helyre és önts vizet a hasára, mancsaira, vagy a füleinek belsejére (ne a fülcsatornába!). Ha csak korlátozott mennyiségű vized van, NE ÖNTSD a hátára, mert még jobban túlhevítheti. Egy légkondicionált helyre való elvonulás is egy okos megoldás a lehűtésre.

2. Maradjon fitt

Mi emberek tudjuk, hogy nyújtani kell az edzés előtt és lassan kell elkezdeni, de a kutyák nem gondolnak a mérsékletességre. Ha egyből nagyon nehéz munkát végeztetsz a kutyáddal és erősen hajtod vagy ugráltatod, akkor szinte garantált a sportsérülés. Kezd sima sétával vagy pórázos gyakorlatokkal, hogy bemelegedjenek az izmai, vagy akár futkározhat egy bottal a szájában bemelegítésként mielőtt elkezded a kemény gyakorlatokat. Szeretek kerékpárral kutyát sétáltatni vagy egy quaddal és mellettem fut a kutya, hogy formában maradjon. Sétáltathatod is őket. Hosszabb távolságok futó tempóban jók a fitten tartáshoz. Ha vannak kisebb folyók a közeledben, amik nem szélesebbek 2-5 méternél, ezek nagyszerű helyek kajakozni nyáron és kutyát úsztatni. Ez egy nem nagyon megerőltető edzésforma és ha a kutyád elfárad, akkor pihenhet a parton.

3. Síp behangolás

A síp gyakorlat erősíti a fegyelmezettséget.

Ha síppal edzetted a kutyádat megállásra (egy sípszó), megfordulni/elindulni (két sípszó), és visszamenni (három sípszó), ez egy nagyszerű gyakorlat a fegyelmezettség edzésére. Fogok egy apportot, élő madarat vagy döglött madarat, hogy izgatottá tegyem a kutyát. Majd eldobom az apportot és ezzel egyidőben megfújom a sípot. Ez megtanítja a kutyának, hogy ülve maradjon a „felszálláskor”, hogy szimuláljam a madarak megriadását. Készenlétben tartom a kutyát addig, amíg el nem engedem és visszahozatom vele a madarat a kezembe. Ez egy nagyszerű gyakorlat a síp általi megállás erősítésére, valamint arra nevelni őket, hogy automatikusan álljanak meg amikor megriadnak a madarak. Használni fogok egy rajtpisztolyt ebben a gyakorlatban, hogy imitáljam a sörétes puska elsütését. Ez edzi a kutyámat, hogy mindig nyugodt maradjon amikor elsütnek egy puskát. Felbecsülhetetlen előny a vadászkutya biztonságban tartása a terepen.

 

4. Apportos sétáló gyakorlatok

Ennél a gyakorlatnál utasítod a kutyádat, hogy menjen el (10-60 méter messze), eldobsz egy apportot és kézjelzést használsz, hogy odavezényeld az apporthoz (megjegyzés: a kutyának már rendelkeznie kell kézjelzés kiképzéssel). A kutya felveszi és odaviszi neked. Ez erősíti a fegyelmet, a kézjelzéseket és a dolgok vitelét. A vadászteszteknél és terep próbáknál ezt a gyakorlatot extrém távolságokon végzik (200-300 méter), de te a reális lövés távolságokra fókuszálj, amiken lőnek a madárszezonok alatt. Ha a kutyád megakad, menj közelebb (3 méteren belül) és próbáld egy élesebb szögben dobni az apportot magad mögé. Ahogy eldobod az apportot, hajolj le és utasítsd a kutyát, hogy „üljön”.

5. Kétszemélyes jelölő gyakorlat.

Ez a kétszemélyes gyakorlat megtanítja a kutyádat a megfelelő tiszteletre.

Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy kutyás partnerre. Te és a kutyád 40-50 méterre lesztek a kutyás partnertől. A partner kiabáljon vagy csapjon zajt és dobjon el egy apportot vagy döglött madarat. Te elküldöd a kutyádat és visszaviteted az apportot magadhoz. Majd ugyanezt megteszed te a partnerednek. Változtassátok a helyeteket a terepen és ne dobjátok mindig ugyanoda az apportot. Ez hozzászoktatja a kutyákat a madarak felvételéhez különböző helyeken, mint a vadászaton, valamint erősíti a tiszteletet bennük, plusz a megfelelő felszedést és szállítást. Ez a gyakorlat szintén jó a megjelölés, kitartás, és test edzésére.

6. Visszaküldés gyakorlat

Ez egy jó gyakorlat a kacsavadászathoz. Én egy kis vászon ellenzőt alkalmazok ehhez a gyakorlathoz. A kutya mellette ül (ha van valamilyen platformod a kutya számára, amin ülhet, az a legjobb) amíg kimegyek az ellenző elé. Kisétálok 10-60 méterre és eldobok egy apport bábut, majd elküldöm a kutyát egy kézjelzéssel. Amikor a kutya visszahozza a kezembe, akkor visszaküldöm a helyére az ellenző mellé egy „vissza” paranccsal. Minden alkalommal amikor eldobod az apport bábut/botot, a kutyád vigye vissza hozzád, majd „vissza” küldöd a helyére az ellenző mellett. Ez emlékezteti a kutyát arra, hogy a helye az ellenző mellett van és arra, hogy csak akkor hozza vissza amikor utasítást kap. Emellett erősíted a „vissza” parancsot, mert minden alkalommal amikor a kutya visszamegy az ellenzőhöz, a „vissza” hangutasítással küldöd oda. Mint a többi gyakorlat is, ez is erősíti a jelölést, kitartás, test edzést, visszahozást a kézbe és a kézjelzéseket.

7. Merülő kacsák

Ha a kutyád nehezen bánik a sérült állatokkal, akkor ez a tökéletes gyakorlat.

Tulajdonképpen nagyon egyszerű a kutyát megtanítani a sérült kacsák üldözésére a vízben. Kihúzom a fő tollakat egy kacsa szárnyaiból (vehetsz edző kacsákat, és nem kell magadnak megfognod – az illegális) és elengeded egy kis tavacskában, ahol van növényzet. Ezután elküldöm a kutyát, hogy hozza vissza. Meg kell bizonyosodnod arról, hogy a tó nem túl nagy. Tedd viszonylag könnyűvé a kutya számára a „sérült” kacsa visszahozását. A legtöbb kacsa lemerül amikor egy kutya üldözi és ez a gyakorlat megtanítja a kutyának, hogy mit tegyen amikor ez történik. Megtanulják átvizsgálni a vizet, hogy észrevegyék hol fog felbukkanni a kacsa, ami edzi a látásukat és a szaglásukat. Amikor a kacsák feljönnek a víz alól, gyakran alacsonyan maradnak, hogy elmeneküljenek. Egy kis, sekély tónál a kutya gyakran kifárasztja a kacsát és el tudja kapni.

Ez a gyakorlat nagyon feltüzeli a zsákmány hajtó ösztönt, megtanítja a kutyát víz alá merülni a kacsa után és arra, hogy kitartóan üldözze akkor is amikor a kacsa eltűnik. Ha a kutya nem tudja visszahozni, akkor még egy kutyát beküldök segíteni. Ha egyikük sem tudja visszahozni a kacsát, akkor bedobok egy döglött madarat a vízbe, hogy biztosan vissza tudjanak hozni valamit. Pozitív eredményt akarunk amikor csak lehet. Ez a gyakorlat megmutatja azt is, hogy milyen a kutyád teljesítménye sebesült madaraknál. Segít eldönteni, hogy mennyi időt hagyj a kutyának, hogy megpróbáljon visszahozni egy madarat, mielőtt megszakítod az üldözést. Mindig hozzá akarjuk adni a kilőtt madarakat a terítékhez, de akkor nem, ha veszélyezteti a kutyánk biztonságát.

8. Sétáló baseball gyakorlat

Ezt a gyakorlatot egy nyílt területen tudod elvégezni, csak úgy csináld, mintha egy basball pályán lennél. Állj a hazai bázisnál és utasítsd a kutyádat, hogy üljön dobódombon. Dobj egy apport bábut az első, második és harmadik bázishoz. Majd utasítsd a kutyát, hogy hozza vissza az apport bábut (jobb, hátsó vagy bal), hozza a kezedbe és menjen vissza a dobódombhoz. Dobhatsz több apport bábut egyidőben, és átmehetsz a többi bázishoz és onnan dobálhatod a bábukat. De a kutya mindig a dombon marad.