Mivel a juhtenyésztők erőteljesen tiltakoznak az egyre növekvő farkaspopuláció miatt, a francia kormány új rendeletet hozott a farkasok vadászatára vonatkozóan a következő vadászidényre, és engedélyezte egy részüknek a kilövését.

2015-ben 36 farkas kilövése volt engedélyezve, míg az állomány kb. 300 állatból áll. A jövőben tisztességes játék jegyében engedélyezve lesz a farkasok kilövése lesz. Ez azt jelenti, hogy amennyire lehetséges, a gazdaságok közelébe merészkedő állatokat figyelmeztető lövésekkel kell elijeszteni. Ha ez nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor a támadó farkasokat „önvédelemből ” már le lehet lőni.

33031677_m

Ugyanakkor a TAZ rámutat arra a tényre, hogy „az önvédelem fogalma továbbra is homályos kissé, és végeredményben a helyi hatóságok különböző módokon értelmezhetik azt.

Mióta a farkasok vadászhatóak Franciaországban, ez volt az egyetlen olyan állami rendelet, mely engedélyezi a vadőrök számára, hogy megölhetnek egy farkast. Az új törvény hivatalosan is megerősítette, hogy egy privát vadász csak bizonyos esetekben lőhet le egy farkast.

Ezentúl minden évben meg kell határozni egy adott vadászati kvótát a farkasállomány csökkentése érdekében. Egyedül 2014-ben majdnem 9000 állatot téptek szét a farkasok, mely körülbelül 2,6 millió eurós kártérítést jelent.

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!