Egy minőségi kés beszerzése, bár sok vacak holmi árasztja el a piacot, mégsem a legnehezebb feladat, hiszen a korpa közé meglehetősen sok gyöngyszem is keveredik. Azonban egy jó kés megvásárlása még csak az út legeleje, ugyanis ahhoz, hogy legyen az embernek egy kiváló eszköze, melyet használni is tud, meg kell tanulni karbantartani azt. Ezúttal mutatunk néhány praktikát arra az esetre, ha éppen nincs profi eszköz a kezünk ügyében.

Kerámia kávésbögre

Kerámia kávésbögre szinte minden otthonban megtalálható, hiszen csak kevesen nem hódolnak az aromás fekete élvezetének. Azt azonban sokan nem tudják, hogy a kávésbögre multifunkciós eszköz: többek között kiváló késélező. Ha a szájára fordítjuk, akkor látható, hogy az alsó rész karimája durvább, mint a többi rész. Ezen kell végighúznunk a kés élét, oldalanként kb. 15-15 alkalommal. Ha jól dolgoztunk, akkor a kerámiafelület fémet sorjáz le a késről, ami ezáltal el is színeződik kissé.

Ez a technika természetesen nem csupán kávésbögrékkel, de bármilyen más kerámiaeszközzel is végrehajtható, amennyiben van olyan felülete, amely külsőleg nincs mázzal bevonva.

Bőröv

A bőr ugyan nem élesíti konkrétan a kést, de sokan használnak bőrdarabot élezéskor, hogy néhány tucatszor azon is végighúzva eltűnjenek a fölösleges, maradék fémdarabkák, melyek a fenőkővel való élezés során leváltak.

shutterstock_312209006

A bőröv azért kiváló megoldás a késélezésben, mert egyrészt a bőr erősíti, edzi a pengét, másrészt szinte mindig kéznél van. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy soha ne húzzuk végig a bőr felületén magát az él részt, hiszen így felsérthetjük azt.

Olyan övet pedig, amin a csaton kívül más fémdarabok is vannak (pl. szegecsek), ne használjunk, hiszen abban megakadva csorbulhat a kés éle.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!