Amikor azt mondjuk, „tökéletes vadászkés” arra gondolunk, hogy gyakorlatilag a vadászat első mozzanatától az utolsóig bármire használhatjuk. Ehhez olyan késre van szükség, ami strapabíró, eredendően éles és tartja is azt. Hiszen valljuk be, gyakran nemcsak zsigereléskor, hanem például kötelek, gallyak és akár vékonyabb csontok vágásakor is alkalmazzuk. A prémiumkategóriás késgyártó cégek a különböző feladatokhoz és vadhoz, különféle speciális késeket kínálnak.

Az EDC kések királyai, avagy mit tud a Browning Primal Folder-Medium?

Azoknak a vadászoknak, akiknek a szívéhez az EDC kések állnak a legközelebb, érdemes utánanézni a Browning Primal Folder-Mediumnak is. Azért, hogy minél pénztárcakímélőbb és tartósabb kést készítsen a kivitelező, ezért korábban már jól bevált és tartós anyagokat használt. Ilyen például a rozsdamentes acél és polimer. A 8Cr13MoV penge meglehetősen keskeny, rozsdamentes acélból készült. A belső részeket polimer „pikkelyek” borítják, amelyeket kiváló fogást biztosító gumival borítottak be. Összességében egyetlen hátrányáról számoltak be. Mégpedig arról, hogy formájának köszönhetően nehezen lehet kivenni a zsebből, viszont így a véletlen elvesztés esélye is meglehetősen kicsi. Összességében a Primal Folder-Medium egy szépen megtervezett és kivitelezett kés, amelyet kényelmes használni, sokoldalú pengeformával rendelkezik, és rendkívül kedvező áron kapható.

Penge hossza: 89 mm; Pengevastagság: 2,28 mm; Teljes hossz: 200 mm; Összecsukott hossz: 111 mm; Súly: 92 g.

CRKT BIWA, ha egy igazán kompakt vadászkésre vágyik!

A CRKT a BIWA cég talán egyik legkisebb és minden bizonnyal a legvékonyabb kése is. Ez egy fix pengéjű kés, amelyet a helyiek nemes egyszerűséggel „pisztráng és madár” késnek neveznek. Ezeket úgy tervezték, hogy gazdaságos és jó teljesítményűek legyenek. A BIWA 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült, karcsú profilú, full-tang pengével és vékony fogantyúprofillal rendelkezik. Bár nem feltétlenül a túlélő típusú késes feladatokra tervezték, a 76 milliméteres penge hosszal bármilyen vadászfeladat elvégezhető. A kemény műanyagból készült tok biztonságosan tartja a BIWA-t, és még egy opcionális övhurokkal is rendelkezik, amellyel igény esetén jól rögzíthető. A mellékelt zsinórtól eltekintve, – amelynek hossza túl rövid ahhoz, hogy valóban jól használható legyen -, ez egy nagyszerű kis kés.

Penge hossza: 76 mm; Pengevastagság: 2,79 mm; Teljes hossz 168 mm.

A legjobb vadászkés, amely nem tartalmaz „felesleges” alkatrészeket. Íme a GMF2!

A GMF2 egy old-school stílusú, rögzített pengéjű kés, amely profilozott zöld vászon micarta pikkelyekkel készült. Ezek a borítás különféle elemekkel és távtartókkal van rögzítve. Egyáltalán nem giccses, sokkal inkább hasznos. A Bohler N690 kobalt acélból készült, sekély drop-point penge, melynek alakja jól alkalmazható, és használható például egy zsigerelésnél, nyúzásnál, vagy feldolgozásnál egyaránt. A régimódi stílusú kést kompenzálja a modernebb hatású bőrtok, beépített övhurokkal.

Penge hossza: 92 mm; Pengevastagság: 4 mm; Teljes hossz: 206 mm; Súly: 116 g.

Gerber Randy Newberg EBS, ha csábít a cserélhető penge.

A cserélhető pengével rendelkező kések másik nagy üdvöskéje a Gerber Randy Newber EBS. A cserélhető penge alatt nem azt értjük, hogy az elhasználódott pengét le kell venni és el kell dobni. Ugyanúgy élezhető, mint egy fixpengés kés. Mindössze van lehetőségünk az esetleges kopás, sérülés esetén azonnal újabb pengére váltani. Az EBS lehetőség tulajdonképpen olyan, mintha egy komplett készletünk lenne. Használaton kívül egy dobozban tárolható az összes tartozék. Számszerűsítve három darab, 440C rozsdamentes acélból készült pengét tartalmaz, amelyeket zsigerelésre, feldolgozásra és „túlélésre” készítettek. Az egyik fogazott, a másik kettő drop-point penge, melyek között a különbség mindössze annyi, hogy az egyik körülbelül egy hüvelykkel hosszabb, mint a másik. Sokakat még mindig kétségek gyötörnek a cserélhető pengék miatt. Holott a pengék cseréje végtelenül egyszerű. A merev polimerből készült, gumiszerű bevonat tökéletes fogást biztosít még zsíros, véres körülmények között is. További tervek szerint a Gerber is bevezethet néhány más pengeformát, például egy bélhorgot, és talán egy „cipzár” típusú pengét is.

Penge hossza: 82-108 mm; Teljes hossz: 236 mm; Súly 117 g.

A Spyderco Bow River FB46G egyszerű, de nagyszerű

A Spyderco a modern zsebklipszes, egy kézzel nyitható, EDC kések úttörőjeként ismert. A cég ettől függetlenül nagyszerű, fix pengéket is gyárt, beleértve az új Bow River-t is. Ez egy egyenes vonalvezetésű, húzóhegyű, nyúzó stílusú penge, amely elég hosszú ahhoz, hogy a vágódeszkán is kitűnő munkát végezzünk vele. Kedvező áru, 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült. Ezen felül a laposra csiszolt penge amellett, hogy meglehetősen jól tartja az élét, könnyen élezhető és jó a korrózióállósága is. A kontúros fekete-fehér G10 markolat kényelmes fogást biztosít, és kellemes meglepetés egy ilyen késen. A Spyderco cég szép munkát végzett a tokon is, amely egy bőrből készült igényes tartozék. Kifejezetten jól és biztonságosan tartja a kést. Ha valamiféle hiányosságot kellene említeni az a megfelelő textúrájú markolat hiánya, mert az eredendően csúszós felület  zsigerelés közben még kevesebb tapadást biztosít. Ennek ellenére a Bow River árérték arányban az egyik legjobb választás.

Penge hossza: 110 mm; Pengevastagság: 2,54 mm; Teljes hossz: 206 mm; Súly 108 g.

„Kacsafejes” kés, nem csak kacsavadászoknak. Ez az Outdoor Edge Duck Duo.

A nevével ellentétben ezek nem kacsavadászatra tervezett kések. Éppen ellenkezőleg, nagyvad feldolgozásához készült pengék, „kacsafej” profillal a markolat hátulján. Ez a készlet két rögzített full-tang pengéjű kést tartalmaz, mindegyik narancssárga, gumírozott, csúszásmentes TPR nyéllel rendelkezik. A nagyobb kés nyúzásra és zsigereléshez, míg a kisebbik finom vágási feladatokra alkalmas. Mindkét penge 8Cr14MoV rozsdamentes acélból készül, amelyet hőkezeltek. A kacsa „csőre” a kisujj és a gyűrűsujj közé esik, a középső ujjak pedig könnyedén illeszkednek a vékony markolatra. Meg kell szokni, hogy behatárolja a fogást, ugyanakkor biztos és precíz munka végezhető a segítségével. A tokja olyan, mint egy tasak, amely egészen jól tartja a késeket. Azért érdemes kipróbálni  egyet, mert sokaknak nem válik be ez a fajta markolat.

Bélhorog penge hossza: 94 mm; Drop-point penge hossza: 81 mm; Pengevastagság: 2,85 mm; A bélhorgos penge teljes hossza: 183 mm, Drop-point penge teljes hossza: 173 mm; Teljes súly: 152 gramm.

„Henteskés” a vadászoknak kifejlesztve. Benchmade Meatcrafter.

Természetesen azután, hogy szóba jött a Benchmade Meatcrafter késének számos pozitív tulajdonsága, és beharangozták, hogy ez egy feldolgozásra szánt, csúcskategóriás kés, azonnal tesztelni akarták. Köztudott, hogy a vadászat egyik legkellemesebb mozzanata, amikor a hús az asztalra kerül. Ehhez elengedhetetlen egy jól használható kés. A Meatcrafter nem egy masszív, túlélőkés, hiszen nem ez a funkciója. Legpontosabban úgy lehetne jellemzni, hogy ez egy csontozó kés. A Benchmade számára új acélból készült, a CMP-154 porított fémtechnológiával készült 154 mm-es vékony és flexibilis penge, ezért alkalmazkodik olyannyira jó a legtöbb húsfeldolgozási feladat elvégzéséhez. A feldolgozás piszkos vállalkozás lehet. A markolat Santoprene-ből készült, ami egy gumiszerű anyag, ami biztosítja, hogy jó legyen a fogás még véres kézzel is. Egyszóval ez egy tökéletes eszköz arra, hogy megkönnyítse a húsfeldolgozás folyamatát.

Penge hossza: 154 mm; Pengevastagság: 2,28 mm; Teljes hossz: 281 mm; Súly: 92 g.

Vadászkés modern köntösbe bújtatva. Buck 659 Pursuit Pro.

Bár a Buck cég jórészt a 110-es lockback összecsukható késeiről ismer, mégis készít néhány modernebb megjelenésű kést is, beleértve ezt az új 659 Pursuit Pro-t. Ez egy meglehetősen modern külsővel megáldott, ergonómikus kialakítású, innovatív pengeacélú kés. A vadászatra készült 659 széles, 92 mm-es drop point pengével rendelkezik, S35VN rozsdamentes acélból. Mivel lockback stílusú, a rozsdamentes acél hátsó reteszelő rúd a helyére kattan kinyitáskor, és masszívan a helyén tartja a pengét. A fekete üveggel töltött nejlon markolatot fekete és narancssárga Versaflex borítja, amely egy gumiszerű anyag. Ez biztosítja a kényelmes és biztonságos fogást.

Penge hossza: 92 mm; Penge vastagsága: 3 mm; Teljes Hossz: 182 mm; Összecsukott hossz: 127 mm; Súly 108 g.

A legjobb megfizethető, és mindenre IS alkalmas vadászkés: Outdoor Life Camping Fixed Blade Knife.

Ez a kés az Outdoor Life nevet viseli, és egy nagyobb kés- és kempingeszközkészlet része. A Camping Fixed Blade Knife egy általános célú penge, amely többféle feladatra is jól használható. A kés 7cr17MoV rozsdamentes acélból készült drop-point pengével. A 7cr17MoV jó korrózióállósággal rendelkezik, és meglehetősen jól tartja az élét. A markolat üveg töltésű polimer nyéllel rendelkezik, amely gumiszerű textúrával van bevonva. Nagyszerű kiegészítő a többpozíciós klipsz, amely szükség szerint állítható csomagokhoz, övekhez. Ez a kés egyáltalán nem könnyű kés, így valószínűleg nem ez az legjobb választás egy hegyi vadászathoz, ahol minden gramm számít.

Penge hossz: 120 mm; Penge vastagság: 3,3 mm; Teljes hossz: 236 mm; Súly: 244 g.

A túlélőkések királya a Helle Utvaer.

A norvég Helle egy családi cég, amely három generáció óta gyárt kiváló minőségű késeket. Fő profiluk a borotvaéles skandi köszörülésű kések, amelyek kiválóan alkalmasak például fafaragására. Bár több jól használható modellt is gyártanak, többen is a  full-tang Utvaer tartósságát szeretik a legjobban. Nyírfa markolata funkcionális és nagyon jól illeszkedik a közepes méretű kezekbe. A rozsdamentes Sandvik 12C27 acél vékony, így nagyon jó szeletelőkés. Mindamellett, hogy meglehetősen tartós is.

T.L.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!