Ezek a legjobb vadászkések a terepen való nyúzáshoz, felnégyeléshez és a vadak feldolgozásához

A vadászkések sok feladatot ellátnak, de a legfontosabb talán a terepen való nyúzás és vadfeldolgozás. Ehhez a vadásznak szüksége van egy késre, amely szeletel és tartja az élét. De szükségünk van egy késre is, amely elbírja az olyan feladatokat, mint a tűzgyújtás és a kötélvágás. Sok vezető késgyártó tudja, hogy a különleges tulajdonságok jobb pengéket biztosítanak kedvenc vadászatainkhoz, és olyan sok különböző modell létezik, amelyek már elérhetőek vagy készülnek, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára tökéletes kést. Itt megtalálhatod a stílusodnak és vadászatodnak megfelelő legjobb új vadászkéseket.

A legjobb megfizethető vadászkés: Spyderco Bow River FB46G

A Spyderco közismerten elől jár a modern zseb klipszes, egy kézzel nyitható, EDC kések gyártásában. A cég azonban lenyűgöző fix pengéket is gyárt, köztük az új Bow Rivert. Ez egy egyenes végpont, skinner stílusú penge, amely elég hosszú ahhoz, hogy szeletelőként is működjön a feldolgozóasztalon. A pénztárcabarát 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült lapos köszörülésű penge kellően jól tartja az élt, könnyen élezhető, és jó a korrózióállósága. A kontúros fekete-fehér G10 markolat kényelmes, kellemes meglepetés a késen ezen az áron. A Spyderco szép munkát végzett a tokon is, amely egy bőrtáska stílusú tok, biztonságosan tartja a Bow Rivert, és szépen kidolgozott. Ha bele akarnék kötni valamibe, akkor szeretnék némi szűkítést a pengén és mintázatot a markolaton, mert a sima kivitelezés csúszós lehet, amikor munkához látunk vele. Ennek ellenére a Bow River túlteljesíti az árát. Ára: $60. Tulajdonságok: Penge hossza 110 mm; Pengevastagság 2,54 mm; Teljes hossz 206 mm; Súly 108 g.

A legjobb vadászkés cserélhető pengével: Cold Steel Click-N-Cut

A cserélhető pengés kések évről-évre népszerűbbek lesznek. Lehet, hogy ez a sokoldalúság az oka, hogy könnyen rendelkezésre állnak a különböző pengék, vagy a lehetőség, hogy egy tompa pengét egy borotvaélesre cseréljünk. Akárhogy is, a műfaj itt marad, és jó okkal, a legjobb késmárkák ebben a kategóriában készítenek pengéket. A Cold Steel egy érdekes, hasznos elgondolással állt hozzá. A Click-N-Cut egy nem összehajtható kivitel, polimer biztonsági narancssárga nyéllel és három, különböző stílusú cserélhető pengével. Ezek nem eldobhatóak, mint a szikepenge típusú változatok. A Click-N-Cut tartalmaz egy hagyományos, finom élű clip point pengét, egy bélhorgos vágóhoroggal rendelkező pengét és egy használati stílusú fogazott pengét. A praktikus fogazott penge azért nagyszerű, mert olyan feladatokhoz is használható, amelyek finom élű pengével is nehézkesek, így megkímélheti a bélhorgot és a clip point pengét a vadászatspecifikusabb feladatokhoz, például egy nagyvadak nyúzása. A pengecserélő rendszer nagyszerű. Ugyanolyan karja van, mint egy lockback késnek, egyszerűen nyomjuk le, mintha egy kést csuknánk be, de összecsukás helyett húzzuk ki a pengét egyenesen a fogantyúból. Fordítva az berakáshoz. A Click-N-Cut öntött kemény műanyag tokkal rendelkezik, amely magában foglalja a két extra pengét, amelyek mindössze 63 mm hosszúak, bizonyos felhasználási területeken kissé rövidek lehetnek, de összességében kompakt és könnyű marad a teljes csomag. Ára: $31.95.Tulajdonságok (csak a kés): Teljes hossz: 165 mm; Penge hossza: 63 mm; Penge vastagsága 1,5 mm; Súly 57 g.

A legjobb összecsukható vadászkés: Browning Primal Folder—Medium

Ha Te olyan vadász vagy, aki úgy gondolja, hogy a legjobb vadászkéseknek EDC-stílusúaknak kell lenniük, akkor a Browning Primal Folder-Mediumot érdemes lesz megnézni. A funkciók listája alapján olyan, mint egy masszív, sallang mentes zsebklipszes összecsukható kés, de néhány olyan dizájn elemmel rendelkezik, amelyek hasznossá teszik a vadászok számára. Annak érdekében, hogy a kést olyan áron tartsák, amik nem károsítják a pénztárcádat, a Primal Folder bevált anyagokból készült, amelyek nem egzotikusak vagy könnyűek: főleg rozsdamentes acélt és polimert. A 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült keskeny, sekély drop point penge kétkezes hüvelykujjas csapokkal rendelkezik a nyitáshoz, és kiválóan alkalmas a mindennapi használathoz vagy vadászathoz. A rozsdamentes acél bélések kellemes súlyt és erőt adnak neki. A béléseket polimer fedelek borítják, amelyeket gumi anyaggal öntöttek át, ez kiváló tapadást biztosít. A hátránya? A Primal Foldert nehézkes a zsebből kivenni és betenni. Készülj fel arra, hogy kifordítja a zsebedet, ha gyorsan veszed elő a kést. Pozitívum, hogy kicsi az esélye annak, hogy ez a kés véletlenül kiessen, ami jó dolog. Összességében a Primal Folder-Medium egy szépen megtervezett és kivitelezett kés, amely kényelmesen használható, a penge formája sokoldalú és rendkívül kedvező áron kapható. Ára: $22.99. Tulajdonságok: Penge hossza 89 mm; Pengevastagság 2,28 mm; Teljes hossz 200 mm; Összecsukott hossz 111 mm Súly 92 g.

A legjobb sallangmentes vadászkés: Giantmouse GMF2

Annyira lenyűgözött a Giant Mouse zsebklipszes EDC kése, amelyet egy korábbi ismertetésre küldött, hogy izgatottan vártam az egyik fix pengéjüket, amelyet vadászkésként használnak. Sajnos nincs készleten, de a tulajdonságok és az ár miatt nem meglepő, hogy miért. A GMF2 egy old-school stílusú, full tang fix penge profilozott zöld vászon micarta fedelekkel az oldalán rögzítőkkel és távtartókkal. Semmi divatos nincs benne, csak egy jól bevált módszer egy masszív, sallangmentes, rögzített penge összeállítására. A Bohler N690 kobalt acélból készült, sekély drop point penge kiváló általános célú kés a terepre, valamint vadászkés. A pengeforma jól használható zsigerkésként, nyúzókésként és némi feldolgozáshoz. Az old-school motívumnak megfelelően a tok bőrtáska stílusú, beépített övhurokkal. A 195 dolláros ár mellett nem csoda, hogy ez a kés a cikk megírásakor már elfogyott. Ez azonban rendben van, várunk. Ára: $195. Tulajdonságok: Penge hossza 92 mm; Pengevastagság 4 mm; Teljes hossz 206 mm; Súly 116 g.

A legjobb vadászkés cserélhető penge készlettel: Gerber Randy Newberg EBS

 

A pengecsere műfajának másik belépője, a Gerber Randy Newberg EBS cserélhető pengékkel rendelkezik, amelyeket úgy kell kezelni, mint bármely más kést, nem pedig eldobni. Az EBS inkább egy készlet, mint kés. Használaton kívül a pengék egy okosan kialakított dobozban helyezkednek el, hogy megakadályozzák a zörgést, a markolat pedig a tok hátuljában található. Dobd be az egész készletet a hátizsákodba, és máris rendelkezésedre áll három penge és egy jól átgondolt markolat. Nincs lehetőség arra, hogy az övedre vagy a hátizsákodra rögzítsd, vagy a zsebre tedd, de miért tennéd? Ez a vadászkés készlet a kártevők szétszedésére vagy a tábor körüli használatra készült, amikor nincs szükség gyors hozzáférésre. Az EBS három 440C-os rozsdamentes acél pengével érkezik, amelyeket „többcélúnak” hirdetnek. Alapvetően van egy fogazott penge és két drop point penge, az egyik körülbelül egy hüvelykkel hosszabb, mint a másik. A tokban lévő pengékhez könnyű hozzáférni, és a pengék beszerelése a markolatba egyszerű, ha már nem gondolod túl. A gumiszerű bevonattal borított merev polimerből készült markolat keskeny, de meglepően kényelmes. Remélhetőleg a Gerber más pengeformákat is bemutat, például egy bélhorgot, és talán egy „szike” típusú pengét. Ára: $60. Tulajdonságok: Penge hossza 82-108 mm;Teljes hossz 236 mm; Súly 117 g.

A legjobb kompakt vadászkés: CRKT BIWA

A BIWA a csoport egyik legkisebb kése, és minden bizonnyal a legkarcsúbb (igen, „karcsú”). Ez egy rögzített penge, amely a „pisztráng és madár” kések idejére emlékeztet, amikor az emberek időnként pisztrángot tartottak anélkül, hogy pogányoknak nevezték volna őket. A jó teljesítményre és gazdaságosságra tervezett BIWA 8Cr13MoV rozsdamentes acélból készült, karcsú profillal, vékony markolatprofillal, full tang pengével és szép kontúrú G10 fedelekkel rendelkezik. Ez segít megőrizni a kés súlyát mindössze 46 g alatt, ami jó, ha egy vidéki vadászat során figyelsz a felszerelés súlyára. Bár nem feltétlenül a túlélési típusú késes feladatokat szem előtt tartva tervezték, a 76 mm-es pengehossz bármilyen vadászati ​​feladatot teljesít. A kemény műanyag, öntött tok biztonságosan tartja a BIWA-t, és még egy opcionális övhurok is tartozik hozzá, amely kívánt esetben a tokhoz rögzíthető. A mellékelt zsinóron kívül, amely túl kicsi ahhoz, hogy átférjen a kezeden, ez egy nagyszerű kis kés. Ára: $49.99. Tulajdonságok: Penge hossza 76 mm; Pengevastagság 2,79 mm; Teljes hossz 168 mm; Súly 57 g. (tokkal)

A legjobb kacsafej kés: Outdoor Edge: Duck Duo

Nem, ezek nem kacsavadászkések, hanem nagyvadakhoz készült pengék, a markolat hátulján „kacsafej” profillal. Ez a kombinált késkészlet két full tang, rögzített pengéjű kést tartalmaz, mindegyik biztonsági narancssárga, gumírozott, csúszásmentes TPR nyéllel. A két kés közül a nagyobb nyúzó/bélhorog, míg a készlet kisebbik kése finom vágási feladatokra, valamint igény szerint nyúzásra is alkalmas. Mindkét penge 8Cr14MoV rozsdamentes acélból készül, amelyet 57 Hrc-ig hőkezeltek. A kacsa fejének „csőre” a kisujj és a gyűrűsujj közé csúszik, a középső ujjak pedig a meglehetősen vékony nyél köré tekerednek. Kicsit szokni kell, de kényelmes és rengeteg irányítást biztosít. Jó lenne, ha a „csőr” nem lenne annyira markáns, de ez egy kicsi nyűg. A kések szállításához az Outdoor Edge egy tasak stílusú tokot biztosít, amely egy biztonsági betéttel van bélelve, amely jól tartja a késeket. Lehet, hogy nem mindenkinek való ez a markolatstílus, de érdemes egy kipróbálni egyet, hátha beválik neked. Ára: $54.96. Tulajdonságok: Bélhorog penge hossza 94 mm; Drop point penge hossza 81 mm; Pengevastagság 2,85 mm; A bélhorgos penge teljes hossza 183 mm, a Drop point penge teljes hossza 173 mm; teljes súly 152 g.

Legjobb henteskés: Benchmade Meatcrafter

Amikor a Benchmade mesélt nekünk a Meatcrafterről, egy csúcskategóriás vadfeldolgozási késről, be akartuk-e venni a legjobb vadászkések listájába? Nos, igen. Az igazi munka a lövés után kezdődik, igaz? És ennek a kemény, bár kifizetődő munkának a része az utolsó darabolás, amely ahhoz szükséges, hogy a húst az asztalra tegyük. Ez nem egy masszív vadont túlélő típusú fix penge. Nem is annak készült. Végső soron ez egy csontozó kés, amely megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik a kicsontozáshoz, a vágáshoz és az elsődleges szeletek lebontásához. A Benchmade számára készült új acélból készült, porított fém technológiájú CMP-154, a 154 mm-es trailing point penge viszonylag vékony és kissé rugalmas, ezért alkalmas a legtöbb húsfeldolgozási feladatra. A feldolgozás nagyon mocskos tud lenni. Szerencsére a markolat öntött Santoprene-ből készült, egy gumiszerű anyagból, amely segít megőrizni a jó fogást még nedves vagy véres kézzel is. Noha ezt a kést nem feltétlenül a csípődre vagy a csomagodra kell kötni, a Meatcrafter ennek ellenére egy masszív tereptúrához méltó, öntött Boltaron-hüvellyel érkezik. Ez egy nagyszerű kés a táborban, a konyhában, a boltban vagy bárhol, ahol lemészárolod a vadat. Ára: $160. Tulajdonságok: Penge hossza 154 mm; Pengevastagság 2,28 mm; Teljes hossz 281 mm; Súly 92 g.

A legjobb modern vadászkés: Buck 659 Pursuit Pro

Noha a hagyományos stílusú 110-es lockback összecsukható késekről ismertek, a Buck készít néhány modernebb megjelenésű kést is, beleértve ezt az új 659 Pursuit Pro-t. Ez a klasszikus lockback összecsukható kés frissített és modern megjelenésű változata, amely az ergonómia és az újabb pengeacélok irányába mutat. A vadászatra készült 659 széles, 92 mm-es drop point pengével rendelkezik, S35VN rozsdamentes acélból. Mivel lockback stílusú, a rozsdamentes acél hátsó reteszelő rúd a helyére kattan kinyitáskor, és a helyén tartja a pengét. A fekete üveggel töltött nejlon markolatot fekete és narancssárga Versaflex borítja, amely egy gumiszerű anyag, és kényelmes és biztonságos fogást biztosít. A penge kinyitása egyszerű a kétkezes hüvelykujj csapokkal. 127 mm-es zárt állapotban ez nem zsebkés. Szerencsére nylon tok van hozzá övhurokkal. Ára: $105. Tulajdonságok: Penge hossza 92 mm; Penge vastagsága 3 mm. Teljes Hossz 182 mm. Összecsukott hossz 127 mm Súly 108 g.

A legjobb megfizethető mindenes vadászkés: Outdoor Life Camping Fixed Blade Knife

Ez a kés az Outdoor Life nevet viseli, és egy nagyobb kés- és kempingeszközkészlet része. A Camping Fixed Blade Knife remekül illeszkedik ennek a körképnek a témájához, mert egy általános célú penge, amely többféle feladatra is jól használható, mint például általános használatú kés, vadásztábori kés vagy akár nyúzó és feldolgozó késként is. 7cr17MoV rozsdamentes acél drop point pengével rendelkezik. A 7cr17MoV jó korrózióállósággal rendelkezik, meglehetősen jól tartja az élt, és könnyen élezhető. A markolat üveg töltésű polimer kerettel rendelkezik, amely gumiszerű textúrával van átöntve, ez kiváló fogást biztosít. A kés szállításához vagy tárolásához a Camping Fixed Blade öntött súrlódásgátló tokkal rendelkezik. Kellemes meglepetés a többpozíciós klipsz, amely szükség szerint állítható csomagokhoz, övekhez stb. Ez nem egy kicsi vagy könnyű kés, így lehet, hogy nem ez az első választás egy vidéki vadászathoz, ahol az dekagramm gyorsan egyenlőnek tűnik a kilogrammal, de nagyszerű kiegészítő lehet a táborban vagy a feldolgozó asztalon. Ára: $40. Tulajdonságok: penge hossz 120 mm. penge vastagság 3,3 mm. Teljes hossz 236 mm. Súly 244 g.

Legjobb túlélő kés: Helle Utvaer

Fő tulajdonságok

  • Nagyon jó favágásra
  • A skandi élezés és a full tang miatt tartós és erős
  • 101 mm-es penge
  • Scandi grind (skandi él)
  • 12C27 acél

Termék áttekintés

A norvég Helle egy családi cég, amely három generáció óta gyárt kiváló minőségű késeket. Remekül készítenek borotvaéles skandi köszörülésű késeket, amelyek kiválóan alkalmasak fa faragására. Bár több jól használható modellt is gyártanak, én full tang Utvaer tartósságát szeretem a legjobban. Göndör nyírfa markolata funkcionális és nagyon jól illeszkedik a közepes méretű kezekbe. A rozsdamentes Sandvik 12C27 acél vékony, így nagyon jó szeletelőkés, ugyanakkor tartós is. Mindez egy jó markolattal, rozsdaállósággal és kiváló pengeteljesítménnyel rendelkező túlélőkést eredményez.

GyIK

Kérdés: Milyen hosszú legyen egy vadászkés?

Sokan úgy gondolják, hogy nagy késre van szükség nagyvadak vadászatához, de ez egyszerűen nem igaz. Egy kicsi, manőverezhető, ultraéles penge hatékonyabban bontja le az állatokat, mint egy hatalmas, nehézkes penge. Egy 75 – 90 mm-es penge tökéletes. A nagyobb, 125 mm-es pengékkel rendelkező kések hasznosak a tábori munkák és a bozót feladatok elvégzéséhez.

Kérdés: Melyik a legjobb vadászkés egy szarvas kibelezésére?

A szarvas kibelezésére a jó késnek éles, finom pengéje és markolata van, amely nem lesz csúszós, ha vér borítja. A minden idők klasszikus szarvaskibelező kése valószínűleg a Buck Knives Buck 110 összecsukható kés, de a modern változat, amelyet sok vadász választ, a Havalon Prianta vagy egy hasonló kialakítású kés. M a t t  F o s t e r

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!