A kést tekintik az egyes számú túlélő felszerelésnek. E-mögött jó logika áll, de elsőre nem biztos, hogy ezt gondolod. Egy kés valóban egy mód az önvédelemre, de még fontosabb, hogy egy eszköz, aminek segítségével több eszközt készíthetünk és ezt kell tennie a legjobb túlélő késeknek. Azok az eszközök fogják ellátni az alap szükségleteinket, és lehetővé teszik, hogy túléljük amíg megmentenek minket.

 • A legjobb olcsó túlélő kés: Morakniv Companion
 • A legjobb rozsdamentes acél túlélő kés: Helle Utvaer
 • A legjobb kisméretű túlélő kés: Condor Woods Wise
 • A legjobb mindenes túlélő kés: Morakniv Garberg
 • A legjobb csúcskategóriás túlélő kés: ML Custom Knives
 • A legjobb alap túlélő kés: Sacha Puukko

Egy jó túlélésre tervezett kés jól faragja a fát a csapdákhoz és jó az aprófa vágáshoz a tűrakáshoz, növények feldolgozásában élelem céljából és állati bőr és hús vágásában is. Jól tartja az élét minimális karbantartással. Többféleképpen megfoghatónak kell lennie ezen feladatok ellátásához, különböző fogás különböző feladatokhoz. Ezért fontos, hogy a megfelelő kést válasszuk ki a túlélő felszerelésünkhöz.

Túlélési oktatóként sok túlélő kést tesztelhettem a piacon lévő legjobbak közül. A kiválasztott kések közül mindegyik jól ellátja a feladatait.

A legjobb olcsó túlélő kés: Morakniv Companion

Fő tulajdonságok

 • Könnyű befektetés
 • A Companion kapható karbon vagy rozsdamentes változatban, és elég olcsó ahhoz, hogy legyen egy tartalék belőle.
 • 104 mm-es penge
 • Scandi grind (skandi él)
 • 1095 acél

Termék áttekintés

A Morakniv híres arról, hogy jó minőségű késeket gyárt ésszerű áron. Rengeteg modell van a kínálatukban, de a Companion széria a legsokoldalúbb. A Morakniv Companion kapható könnyen élezhető karbon acél vagy rozsdamentes acél változatban. Egy kés markolata éppen olyan fontos, mint a pengéje, és a Companion markolata kényelmes sok fogási technika használatánál és nem lesznek hólyagok a kezeden több órányi faragás után sem. Skandi éllel rendelkezik, ami kitűnő a fafaragásra, de olyan feladatok ellátására is jól alkalmas, mint a vadak feldolgozása. Általában egy ilyen minőségű kés legalább $100-ba kerül. A Companion árazása azonban ésszerű, így nem fogsz tétovázni a használatával, sőt még több példányt is vehetsz sok más piacon lévő kés árából.

A legjobb rozsdamentes túlélő kés: Helle Utvaer

Fő tulajdonságok

 • Csúcs favágó
 • Skandi él és full tang típus, így tartós és erős
 • 101 mm-es penge
 • Scandi grind (skandi él)
 • 12C27 acél

Termék áttekintés

A norvég Helle egy családi vállalkozás, ami három generáció óta készít magas minőségű késeket. Profin készítenek késeket borotva éles skandi élezéssel, ami kitűnő a fafaragáshoz. Habár számos jó modellt készítenek, én a full tang Utvaer strapabíróságát részesítem előnyben. A göndör nyír markolata jól használható és nagyon jól illeszkedik a közepes méretű kezekbe. A rozsdamentes Sandvik 12C27 acél vékony, amivel nagyon jól lehet fát vágni és mégis strapabíró. Mindez egy olyan túlélő kést eredményez, aminek jó a markolata, korrózióálló és nagyszerű a penge teljesítménye.

A legjobb kisméretű túlélő kés: Condor Woods Wise

Fő tulajdonságok

 • Ideális nyakba akasztható kés
 • Befér egy kabát alá, így szabadon marad a hátizsák derékszíja
 • 56mm-es penge
 • Scandi grind (skandi él)
 • 1075 karbon acél

Termék áttekintés

Az, hogy egy kés kicsi, még nem jelenti azt, hogy nem használható nagyon jól. A Woods Wise egy jó példa az ilyen késre. Az 1075 karbon acél penge csak 56 mm hosszú, de egy mészáros álma és sokkal nagyobb feladatok ellátására képes. A bőrtokot úgy tervezték, hogy nagyban viseljék, tökéletesen elfér a kabát alatt. Szerintem ez a Condor kés nagyszerű választás a hegymászáshoz és a hátizsákos túrázáshoz, mert nincs a hátizsák derékszíj útjában. Ha szereted a kis felszereléseket, akkor értékelni fogod ezt a kis kést, ami a súlya felett teljesít. Ha úgy gondolod, hogy a kettő az egy és az egy az semmi, akkor a Woods Wise egy nagyszerű másodlagos kés lehet, ami kiegészíti az első számú késedet.

A legjobb mindenes túlélő kés: Morakniv Garberg

Fő tulajdonságok

 • Erős penge
 • Ellenáll a durva használatnak és kapható egy a tokba épített túlélő csomaggal.
 • Scandi grind (skandi él)
 • 109 mm-es penge hossz

Termék áttekintés

A Garberget teljesen a keményterepen való túléléshez tervezték. Nagyon stabilan illeszkedik a kézbe, még a nagyobb kezűeknél is. A Garberg kapható feketített pengével, ami védi a karbon acélt a korróziótól. Ezen kívül kapható egy túlélő csomaggal, ami tartalmaz egy tűzacélt, paracord zsinórt és késélezőt. Tapasztalataim szerint a Garberg megbízható és többfunkciós. Problémamentesen megbirkózik az olyan kemény munkákkal, mint az aprítás és a ütést.  Ha egy olyan kést keresel, amit a legdurvább körülmények között is használhatsz és nem lesz baja, akkor a Garberg Neked való. Érdemes még megemlíteni, hogy a Garberg az egyik legjobb bozótosban használható kés.

A legjobb csúcskategóriás túlélő kés: ML Custom Knives Kephart

Fő tulajdonságok

 • Klasszikus kialakítás
 • A kézzel kovácsolt késeket a kemény munkára tervezték
 • 108 mm-es penge
 • 1095 acél
 • Flat grind élezés (élszalagos)

Termék áttekintés

Matt Lesniewski az ML knives-tól egy olyan kézműves, aki egyesével kovácsolja a késeket egy üllőn, és a legjobbak között vannak az igásló kései. Sok kése azonban úgy néz ki, mintha bunda kereskedők vagy hegylakók kezébe lenne való. (Nem véletlen, hogy az ML Kephart és Nessmuk klasszikus vadonba való tervezések, amiket 19. századi erdészek után neveztek el.)

Nincs két egyforma ML kés, és ugyan rájuk nézni is jó, a munkára készültek. Több mint 10 évig használtam Matt késeit és hezitálás nélkül mondhatom, hogy kivételesek.

A legjobb alap kés: Sacha Puukko

Fő tulajdonságok

 • Erős és egyszerű
 • A Puukko-t viselhetjük a derekunkon vagy a nyakunkban és ez egy kitűnő tábori kés
 • O1 szerszámacél
 • Scandi grind (skandi él)
 • 73,5 mm-es penge

Termék áttekintés

Azt mondták, hogy a legjobb kés az egyszerűség gyakorlata, és a Sacha Puukko megtestesíti ezt a filozófiát. A Sacha Puukko-ról mindent leszedtek, ami nem szükséges és maradt egy kifinomult O1 szerszámacél penge a túléléshez és bushcraft munkákhoz. Van néhány markolat, amiből választhatunk, és én a vászon micarta felé hajlok.

Ezzel a sokoldalú késsel megnyúztam és felnegyedeltem egy jávorszarvas bikát, számtalan tüzgyűjtó készletet csiszoltam, és primitív menedéket készítettem. Ez egy nagyszerű kemping kés és szinte minden feladatot elvégzett. Bónuszként a Sacha Puukko egyformán jól viselhető övön vagy nyakban.

Dolgok, amiket figyelembe kell venni a túlélő kés kiválasztásánál. 

Hogyan döntheted el véglegese, hogy melyik túlélő kés a legjobb a céljaidhoz? Itt van néhány tényező, amit figyelembe vehetsz.

Kés kialakítás

A kés felépítését nem szabad figyelmen kívül hagyni, amikor túlélő kést keresünk. A full tang a kések legerősebb típusa. Ez azt jelenti, hogy a késacél folyamatos a penge hegyétől a szár végéig. Lehetnek olyan helyzetek, hogy egy bottal kell beleverni egy vastag anyagba és ebben az esetben egy full tang kés sokkal tartósabb lesz, mint egy összecsukható, vagy egy olyan, aminek kevesebb acél van a szárában. A full tang hátránya, hogy a plusz acél nehezebbé teszi.

Acél típusa

A kés fanatikusok között soha véget nem érő vita tárgyát képezi a karbon vs. rozsdamentes acél. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. Sok jó minőségű acél létezik, ami nagyszerű választás lehet egy túlélő késhez. Sok karbon acél kitűnően megtartja az élét és borotvaélesre lehet fenni, de több karbantartásra lesz szükség a rozsdásodás elkerülése miatt. A rozsdamentes acél jobban ellenáll a korróziónak, de nehezebb lehet az élezése. Pénzben nehéz legyőzni a klasszikus O1 karbon acélt és az 1095 rozsdamentes acélt.

Penge geometria

A penge élezése egy másik fontos tényező, amit érdemes figyelembe venni. A fa feldolgozása nagy része a vadonban való túlélésnek, és a fafaragáshoz a skandináviai élezés „scandi” egy kitűnő választás. A skandi élezésnél az acél mindkét oldalon ferdén köszörülik, ami a vágóélben végződik.

Ez a kialakítás borotva éles pengét eredményezhet és nagyon jól vágja a fát. Így jó mennyiségű acél marad meg a penge mögött, ami tartós és favágásra alkalmassá teszi. A skandi él még egy előnye, hogy a ferde felület természetes szögként szolgál az élezésnél. Gyakran az emberek nehezen tartják meg a megfelelő élezési szöget a késeknél, amiknek másodlagos ferde felületeik vannak, mert nem látják vagy nem érzik a szöget.

A skandi él megoldja ezt a problémát úgy, hogy a felhasználó könnyen láthatja és érezheti a megfelelő szöget a köszörűkőnél, és könnyen megélezheti különleges felszerelés nélkül.

A konvex köszörülés szintén egy jó opció. Ez az a típusú köszörülés, ami a fejszékre jellemző és szintén sok acélt hagy az él mögött. Nagyon jól működhetnek, nehezebb az élezésük.

A négyzetes gerinc egy másik figyelmen kívül hagyott tulajdonság, ami fontos a jó túlélő kések funkcionalitásának maximalizálására. Habár az él az eszköz dolgozó oldala, a gerinc lehet egy kemény 90 fokos él vagy maradhat egyenetlen is. Ezzel nem csak a tűzacélt használhatjuk, hanem a gyújtóst is megmunkálhatjuk úgy, hogy finom forgácsot „borotválunk” le, ami sokat segíthet a tűzgyújtásnál.

Penge hossz

A túlélő kés mérete gyakran a feladattól és a tereptől függ. Nyisd szét a tenyered és nézd meg a kezed szélességét. Egy jó kiindulópont egy olyan hosszú penge, mint a tenyered szélessége. A markolat legyen egy kicsit hosszabb, hogy legyen elég hely a stabil fogáshoz. Egy kisebb kés jobb kezelhetőséget biztosít a finomabb munkákhoz, míg a nagyobb pengék gyakran a hasogatásban és a kemény munkában jeleskednek. Az a tapasztaltom, hogy egy 89 mm-es penge a számomra szükséges késes feladatok 95 %-át ellátja, és könnyű, hatékony utazást tesz lehetővé.

Egy jó kés elengedhetetlen a túléléshez a különböző nehéz helyzetekben.

GyIK

Itt vannak a legjobb kérdések, amiket a túlélő kések vásárlásánál fel kell tenni.

Kérdés: Mi a legjobb kés a pénzünkért? 

Nem kell bankot robbantanod, hogy egy jó túlélő késed legyen. A Condor és a Morakniv is sok jó minőségű kést kínálnak, amit sok szakember használ. A néhai Mors Kochanskit minden idők egyik legnagyobb tudású bushcraft oktatójának tartják, és egy egyszerű Mora kést viselt a nyakában. Kochanski bebizonyította, hogy a megfelelő kezekben nincs másra szükséged, csak egy ilyen késre.

Kérdés: Mi a legjobb acél a túlélő késeknél?

 

Sok tapasztalt túlélő a karbon acélt részesíti előnyben a jó élmegtartása, könnyű élezése és a klasszikus patina miatt, ami a pengén keletkezik. A rozsdamentes változatok is jók, különösen a sós vizes környezetekben. Vedd figyelembe, hogy hol töltöd a legtöbb időt és ha van nálad egy élező, és olyan minőségi acélt válassz, ami beleillik abba a szerepbe.

Kérdés: Milyen késeket használnak a profi túlélők?

 

Kérdezz meg 10 szabadtéri profit, hogy milyen kést használ és valószínűleg 10 különböző választ fogsz kapni. Sok profi, aki erdős környezetben dolgozik a kis és közepes méretű késeket részesíti előnyben. Azok, akik több időt töltenek dzsungelekben a nagyobb pengéket részesíthetik előnyben vagy akár egy macsétát, hogy az eszköz megfeleljem a környezet követelményeinek.

Kérdés: Mi a legjobb módja a túlélő kések élezésének?

 

A gyakori karbantartás része az eszközeink ápolásának, és sokkal jobb, ha gyakran fensz egy kést, mintha arra vársz, hogy tompa legyen, mert sokkal több munkát és időt fog igényelni az eredeti él visszaállítása. Egy 7,5-10 cm-es fenőkő ideális. A Fallkniven DC4 kő egy nagyszerű példa és egy gyémánttal bevont acéllal rendelkezik az egyik oldalon, kerámiás finom szemcsével a másik oldalon. Az ilyen típusú követ gyakran használhatjuk a kés élesen tartásához.

Néhány utolsó szó a túlélő késekről

A túlélési helyzetekben többfunkciós eszközökre van szükségünk, amik segítenek a képességeink teljes kihasználásában és abban, hogy használjuk a kreativitásunkat a problémák megoldásában és, hogy vigyázzunk magunkra. Rajtad múlik, hogy milyen eszközöket viszel magaddal, de a gyakorlás és a tapasztalatszerzés nagyon fontos. Megéri ráfordítani az időt és megismerkedni a felszerelésünkkel, mielőtt szükségünk lenne rá és a túlélő kés sem kivétel. A fent felsorolt kések ma a piacon lévő legjobb kések közül valók, és a legjobb opciók közül valók számomra és sok más profi számára. Azonban nem létezik olyan, ami minden célnak megfelel – és semmi nem váltja ki az időt, amit az önállóságra és a képességeid fejlesztésére szánsz. Egyszerűen fogalmazva, használd a felszerelésedet mielőtt élet-halál helyzetben találod magad, és ne felejtsd, hogy az eszed a legértékesebb túlélési eszközöd.

R i c k  S p i c e r