A fa nyélnek megvan a maga romantikája, megvan a maga szépsége, de egyértelműen azonosíthatóak a vele járó kellemetlenségek is. Az előző részben körbejártuk, hogy vajon miért is választanak olya sokan fanyelű késeket, s beszéltünk arról is, hogy élő anyag lévén, gondoskodni is kell róla. Nézzük, hogyan!

Rögzített és nem rögzített nyél

Először is, megkülönböztetünk rögzített és nem rögzített markolatot. A rögzített markolatokat sokkal kevésbé éri végzetes külső behatás, esetükben jóval kevesebb az esélye annak, hogy idő előtt ragadja el őket az enyészet.

A rögzített fa markolat esetében a réseket gyantával töltik ki, így a nyél, illetve a kés vízállósága növekszik. Hiszen az esetleges lyukak, rések is be lesznek tömve.

Azok a nyelek, melyek nincsenek rögzítve, sokkal jobban ki vannak téve a negatív külső behatásoknak. Könnyebben törnek, hamarabb rohadnak el.

9843247_m

Azonban az sem elhanyagolható szempont, hogy a nem rögzített nyelű kések sokkal természetesebb hatást keltenek, mind látványra, mind pedig tapintásra, de sokszor még a fa illata is visszaköszön a nyélben.

Nem csoda, hogy nagy a dilemma.

Az első jó tanács: ne kerüljön a mosogatógépbe

Manapság a mosogatógép mindennapi életünk fontos részévé vált. Sokan úgy keresnek maguknak lakást, hogy az a mosogatógéppel mindenképpen fel legyen szerelve, ha pedig nincs, akkor annak megvásárlása lehessen az első dolog.

Az előző bejegyzésünkből következtethető, hogy miért nem jó a mosogatógépbe rakni a kést. Túl nagyok odabent a környezeti változások: hőmérséklet, páratartalom stb.

Ha bekerül a mosógépbe, akkor a fa markolat megszívhatja magát vízzel, megrepedhet, eltörhet, és végezetül rohadásnak indul. Éppen ezért ódzkodjuk kettejük találkozásától. Ha mégis megtörténne a baj, akkor igyekezzünk folyamatosan, de szisztematikusan kiszárítani, majd sűrűn olajozni a nyelet.