A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kések világában kevéssé járatos, de lelkes dilettánsok általában a markolat alapján választanak kést. Ez kiváló marketing-csapdák tömegének ad tápot, hiszen silány minőségű „katonai” kések ezreit tudják eladni, csupán azért, mert terepmintás markolatuk van. A markolat tehát kiemelt szerepet tölt be a kések megítélésében, főképp, ha olyan kényes anyagból készül, mint amilyen a fa.

Fa markolatú kések

Markolat sokféle anyagból készül. Vannak műanyag nyelű kések, van, amelyik fémből készül, van, amelyik dróttal van körbetekerve stb. És természetesen ott vannak a fából készült markolatok is.

A fa élő, lélegző anyag, így alapvetően más bánásmódot igényel, mint a többi. Lényegében nagyobb odafigyelést, és lényegesen több törődést. Felmerül a kérdés, hogy akkor egyáltalán mindek erőltetni, amikor egy fém markolat ugyan úgy megteszi, és még bajlódni sem kell vele annyit.

9673170_m

Egyrészt van, aki kötődik a fához, otthonát is nehézfa bútorokkal rendezi be, autója is hemzseg a faberakásoktól, és igen, kedvenc késének nyele is fából készült. Ez tehát egy stílus, egy szenvedély.

De általában is elmondhatjuk, hogy a fa, mivel organikus, sokféle, és már önmagában is, mindenféle művi megmunkálás előtt is egyediséget sugároz. Gondoljuk akár csupán a változatos erezetre, a mintázatokra.

A fa markolat azonban, lévén, hogy organikus anyagból készült, sokkal jobban ki van téve a környezeti viszontagságoknak, rosszabbul tűri az esőt, a jelentős hőmérsékletingadozást, az esetleges szárazságot stb., mint a szintetikus anyagok, vagy éppen a fém. Tehát gondoskodnunk kell róla, időnként ápolnunk kell. Erről részletesen írunk is majd a következő bejegyzésben, ahol a rögzített és nem-rögzített markolatokat sem hagyjuk szó nélkül.