2023-ban a kiskereskedők érdekes és ígéretes trendeket fognak látni. A „könnyű” szó szerepel a legtöbb gyártó új fegyvereinek leírásában, nem sokkal lemaradva pedig az „egyszerű” szó. A hozzáértő fogyasztók egyre gyakrabban keresnek olyan fegyvereket, amelyek jobb lövésszé teszik őket, legyen szó agyaggalambozásról, vadak kilövéséről vagy személyes biztonságuk fokozásáról. A többség számára egy könnyebb lőfegyver könnyebb kezelhetőséget és kevesebb fáradtságot jelent a nap vagy műszak végén. Amikor a vállalatok feljebb lépnek, és továbbfejlesztett termékekkel válaszolnak a fogyasztói visszajelzésekre, mindenki nyer.

További érdekes fejlemények közé tartozik a 2011-es stílusú egyszeres működésű pisztoly térnyerése. A versenylövészek voltak az elsők, akik kihasználták

a nagyobb kapacitás előnyeit az érzékeny, 1911-es ihletésű formátumban. A közelmúltban a tendencia a nem versenypiacon belül is növekszik. És bár a jelenlegi szezonban kevesebb az izgalom az új puskakaliberek miatt, az 5,7×28 mm-es újjászületésnek örvend. Könnyű megérteni, hogy miért, mivel a kis patron jól teljesít mind a kézi fegyverekben, mind a rövid és közép hatótávolságú puskákban. És mindezt nagyon csekély visszarúgással teszi, így minden új vagy tapasztalt lövész több felhasználást élvezhet ugyanazon lőszerrel.

BERGARA

A Bergara továbbra is a pontosságot erősíti egy pár úttörő technológiával, a karbon csövekkel és karbon agyazásokkal.

Az első a Bergara B-14 Squared Concept nevű fejlesztése. Ez azt jelenti, hogy szabadalmaztatott szénszálas monocoque alapanyagot adnak a szériához, amelynek belső szerkezete nagyobb merevséget és szilárdságot biztosít.

Az új Crest kihasználja a B-14 Squared Concept előnyeit azáltal, hogy a szénszálas monocoque alapanyagot egy 410-es rozsdamentes acélból készült 20 vagy 22 hüvelykes puskacsővel párosítja. A további jellemzők közé tartozik a 90 fokos tolózár fordítási szög, a kúp alakú csavarorrú hüvelykivető (amely sima adagolást biztosít), a csúszólapos hüvely kivonó, valamint a csuklós padlólemez vagy kivehető tár, amely ACIS méretű tárakat fogad. A két-pozíciójú biztosító az elsütőszerkezet része. Lehetővé teszi, hogy a puskát biztonságos helyzetben ürítsük ki. Sniper Gray Cerakote kivitelezés. Kiürített súlya 6,8 font. Ár: $1,699.

Másodszor, a Bergara karbon puskacsöveket ad hozzá néhány Wilderness termékéhez. A HMR Carbon Wilderness a Bergara B-14 zárszerkezettel rendelkezik, amely rugós hüvelykivetőt, oldalra szerelt tolózárrögzítőt és egy hornyolt 4140-es króm-molibdén-acél egyrészes zártestet tartalmaz. Rendelkezik a karboncsővel is (20, 22 vagy 24 hüvelyk, a kalibertől függően), és ACIS méretű tárat fogad be. További jellemzők az oldalra szerelt zárütköző és a 90 fokos zárfordítási szög. A két-pozíciójú biztosító az elsütőszerkezet része. Lehetővé teszi a puska kiürítését, miközben a biztosító be van kapcsolva.

Elérhető kaliberek 6.5 PRC, .308 Win., és .300 Win. Mag. Kiürített súlya 7,15 font. Ár: $1,599-tól. Mint minden más Bergara puska, ez is MOA alatti pontosságot biztosít.

A Ridge Carbon Wilderness is karbon puskacsövet használ (20, 22 vagy 24 hüvelykes, kalibertől függően). Elérhető szürke Cerakote agyazással és 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, .308 Win., és .300 Win. Mag. kaliberben. Kiürített súlya 6,4 font. Ár: $1,399-tól.

 

CHIAPPA FIREARMS

A Little Badger Take Down Xtreme a Chiappa Firearms Little Badger túlélőpuskák sorozatának legújabb tagja. Egy egyszerű gombbal ezt a puskát egy csomagolható kétrészes fegyverré alakíthatjuk, amely tökéletesen illeszkedik lebegő, vízálló tubusába. A mindössze 2,9 fontot nyomó Little Badger Take Down Xtreme új szintű előnyt kínál a lövészek és vadászok számára, akik minimalista dizájnba csomagolva teljes sokoldalúságot szeretnének elérni.

 

A Christensen Arms továbbra is törekszik arra, hogy a vadonban élő vadászok kedvében járjon, és két Optifade terepmintát ad hozzá Mesa FFT puskáihoz. Választható az Optifade Subalpine az agyazáson, fekete nitrid puskacsővel/zárszerkezettel, vagy az agyazás Optifade Elevated II terepmintával és wolfram bevonatú puskacsővel/zárszerkezettel.

A puskák széles választéka készül minden terepminta változathoz. A Subalpine mintát négy különböző töltényűrrel és 20 vagy 22 hüvelykes puskacsőhosszban kínálják. Vagy válaszd a Mesa Elevated II-t 20 hüvelykes puskacsővel és három különböző töltényűrrel. Ez a modell könnyűnek és hosszú napokra készült, alapsúlya 5,5 font. minden Mesa FFT-hez tartozik egy levehető radiális csőszáj-fék. Mindegyiket a Christensen Arms MOA alatti garanciája támogatja. Ár: $1,699.99-tól.

CVA

A CVA Cascade XT (X-Treme) súlycsökkentő hornyokat és a radiális csőszájféket tartalmaz alapfelszereltségként.

A 4140 szénacél No. 5 kúpos Cerakote Graphite Black puskacső a Cascade sorozat legnehezebb része, amelyet úgy terveztek, hogy kiváló pontosságot biztosítson. A menetes csőszájra hangtompítót is szerelhető. A két-pozíciójú biztosító kényelmesen helyezkedik el a természetes és azonnali működtetés érdekében. A betöltés pedig gyerekjáték a négy töltényes (rövid), süllyesztett, kivehető tárjával. 22 vagy 24 hüvelykes puskacsőhosszban kapható Realtree Hillside terepmintával.

Választható kaliberek: 6.5 Creedmoor, .308 Win., .450 Bushmaster, 350 Legend, 6.5 PRC, 7mm Rem. Mag., és .300 Win. Mag. Kiürített súlya 7,5 font. Ár: $850.

CZ-USA

A 600 Alpha puskák sorozata kilenc kaliberben kapható: 7.62×39, .223 Remington, .224 Valkyrie, 6mm Creedmoor,

.300 Win. Mag., .308 Win., 6.5 Creedmoor, .30-06, és 6.5 Precision Rifle.

A „mindenre képes puskaként” becézett CZ úgy döntött, hogy csökkenti a súlyt egy polimer agyazással és alumínium vázzal, miközben megőrzi a félnehéz puskacsövet, ez a kombináció mobil és pontos

lövésélményt biztosít. Célpiaca az a vadász, aki méltányolja a padról alátámasztott nagytávolságú lövészethez tervezett puska technikai előnyeit.

A kivehető, zárható tárba kalibertől függően három vagy öt töltény fér. A fekete polimer agyazás fogazott markolatzónákkal és olyan funkciókkal rendelkezik, mint a párhuzamos tusahát és a függőleges markolat, amelyek a versenyszerű precíziós puskák arénájából kölcsönzött megoldásokat tartalmaznak. A puskacső hossza 18 hüvelyk (7,62×39) és 24 hüvelyk között mozog más kaliberekben.

Noha az Alpha súlya és kaliberei nagyon eltérőek, az SRP nem. $749-ba kerül. Mindegyikhez tartozik CZ sub-MOA garancia.

 

MOSSBERG

A Mossberg a legújabb Hornady Precision Rifle töltényt, a 7 mm-es PRC-t kínálja a Patriot Predator forgó tolózáras puskák sorozatában. A 7 mm-es PRC-t úgy tervezték, hogy felülmúlja a hagyományos, hosszú zárszerkezetű puskák meglévő 7 mm-es töltényeit, a 7 mm-es PRC egy megfelelő minőségű töltény, amely egyenletes sebességet és megismételhető pontosságot biztosít. Mint ilyen, a 7 mm-es PRC tökéletes „párja” a Mossberg hangtompítóra kész Patriot Predator platformjának. Két szintetikus agyazással ellátott modell kapható, mindkettő 24 hüvelykes puskacsővel és 1:8-as huzagolással rendelkezik a 7 mm-es PRC töltény teljesítményének maximalizálása érdekében.

A Patriot Predator forgó tolózáras szerkezete a Mossberg bevált iker-körmös, nyomó-adagolású, géppel készített acél zárszerkezet alapul, amelyet egy süllyesztett polimer tárból táplálnak. A szabadon lebegő, szénacél hornyolt puskacső menetes a hangtompító vagy csőszáj-fék számára, és menetvédősapkát is tartalmaz.

Az optika felszereléséhez a Patriot Predator egy a tokra szerelt Picatinny sínnel van felszerelve. A Patriot puskák a Mossberg szabadalmaztatott LBA (Lightning Bolt Action) felhasználó által állítható elsütőbillentyűvel rendelkeznek, 2-7 font beállítási tartományban a következetes lövéselhelyezés érdekében. Ezt a teljes funkcionalitású puskát egy túlméretezett zárfogantyú, egy spirálosan hornyolt tolózár és hevederes forgócsapok teszik teljessé.

Az agyazás opciók közé tartozik a Flat Dark Earth agyazás matt kék fémbevonattal és a TrueTimber Strata terepmintás agyazás a Patriot Brown Cerakote fém bevonattal. Ár: $519-$616.

A Patriot LR taktikai puska sorozat három modellből áll: 6,5 Creedmoor (22 hüvelykes puskacső), 6,5 PRC (24 hüvelykes puskacső) és .308 Win. (22 hüvelykes puskacső). Az agyazás elsütőbillentyű-agytalp távolsága három távtartó segítségével állítható, a tusahát/pofadék magassága pedig két hüvelykig állítható.

Az MDT agyazás alumínium V-Block ágyazással rendelkezik a nagyobb pontosság érdekében, és egy M-LOK kompatibilis előaggyal. Egyéb alapfunkciók közé tartozik a szabadalmaztatott LBA állítható elsütőszerkezet, a hangtompítóra kész menetes puskacső levehető kupakkal és egy 11 fokos match koronával, a túlméretezett zárfogantyú, a spirálosan hornyolt tolózár, a felülre szerelt Picatinny sín/céltávcső talp és a 7 vagy 10 lövetű MDT AlCS stílusú tár. A szabadalmaztatott LBA állítható elsütőbillentyű a felhasználó által 2 és 7 font között állítható. A sátorvas túlméretezett a kesztyűvel való használathoz, és van benne egy beépített tárkioldó kar is.

 

RUGER

A Ruger kitörő dizájnja, az 5,7×28 mm-es LC Carbine meglephet néhány kereskedőt. De figyelembe véve, hogy a Ruger körülbelül egy éve felébresztette az 5.7-es piacot a Ruger-5.7 pisztollyal, talán ez mégsem olyan meglepő.

A dizájn egy friss értelmezés a félautomata karabély kategóriában. Helyet takarít meg a cső feletti tolózárral és a pisztolymarkolat

a tár szerepét is betölti. De kompakt használhatósága még nem ér véget. Az összecsukható agyazás és az állítható húzási hossz hordozhatóvá teszi, és készen áll a fiatal vagy a felnőtt lövészekre. Lángoló ballisztika és az 5.7-es lőszer alacsony visszarúgása alkalmassá teszi a kártevők elleni hosszú lövésekre, ha céltávcsővel van

felszerelve, vagy célpont gyakorlatra vagy kártevő irtásra közelebbről, a mellékelt lehajtható vasirányzékokkal, amit az LC teljes hosszúságú Picatinny sínére szereltek. Azok, akik szeretnék elkerülni a prérifarkasok vagy a vaddisznók megijesztését, hangtompítót szerelhetnek a menetes 16,25 hüvelykes puskacsőre.

A Ruger sok praktikus funkciót csomagolt ebbe az 5,9 fontos csomagba. Az elülső oldalon egy M-LOK sín található a tartozékok számára, és több QD hevederaljzat is tartozik hozzá. A biztosító kétkezes; a töltő fogantyúja megfordítható. Ez egy nagyszerű fegyver az alapok elsajátításához és a szabadban végzett valódi munkához. Kis kapacitású és fix agyazású modellek is kaphatók a korlátozó államokba. Ár: $979.

 

SAVAGE

2023 elején jelenik meg az újratervezett egyenes húzású Impulse nagyvadpuska, az Impulse Mountain Hunter. Válaszul a vásárlók olyan könnyebb puskára vonatkozó kéréseire, amelyet a nyugati hátországban könnyebben el lehet cipelni, a Savage leborotválta a korábbi Impulse nagy részét, de megőrizte olyan kedvelt tulajdonságait, mint az Acu-Trigger és az AccuStock. A Proof Research karbonszálas borítású, 22 vagy 24 hüvelykes rozsdamentes acél puskacsöve pontosságot biztosít a kanyonon átívelő lövéseknél. Szintén a fedélzeten van egy csőszáj-fék. A sötétszürke szintetikus agyazás egy egy darabból álló 20 MOA-s Picatinny sínnel van felszerelve, amely készen áll a megfelelő céltávcső felszerelésére. Az alumínium tok és az általánosan a könnyedségre fektetett hangsúly minden nagyvad vadásznak tetszeni fog, aminek az üldözése túrázást igényel. Kilenc népszerű, nagyvadak számára készült kaliberben lesz elérhető. Ár: $2,437.

Soha nem undorodik az új lőszerek elfogadásától, a Savage azt is bejelentette, hogy a meglévő Apex, Impulse, Timberline, High Country és UltraLite szériák ezentúl 7mm PRC kaliberben is készülnek majd. Ez az új, Hornady által piacra dobott töltény magas ballisztikai együtthatóval büszkélkedhet, és szokásos, hőmérséklet-stabil, magnum sebességű hajtóanyagokat használ. Az árak 709 és 2437 dollár között mozognak, a modelltől és a specifikációktól függően.

A 110 Carbon Predator csatlakozik az ikonikus Model 110 forgó tolózáras családhoz. A 6,5 font súlyú puska a felhasználó által állítható AccuTriggert, egy éles, mattfekete szénacél tokot és egy szénszálas borítású PROOF Research rozsdamentes huzagolt puskacsövet tartalmaz menetes csőszájjal. További kulcsfontosságú funkciók közé tartozik az AccuFit technológiával ellátott AccuStock és az AICS kivehető dobozos tár. Az alábbi kaliberekben érhető el, 6mm ARC., .223 Rem., .22-250 Rem., .308 Win., 6.5 Creedmoor, és .300 BLK. Ár: $1,695.

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!