Az egyik legjobb 1000 dolláros vadászpuskát tettük próbára a terepen és a lőtéren

Mint minden jó kapcsolat, a vadász és a puska közötti kapcsolat is a bizalomra épül. Kevés gyári puska érte el a pontosság és megbízhatóság olyan hírnevét, mint a Tikka T3 sorozat. Arról ismertek, hogy zökkenőmentesen működnek sima zárszerkezettel. Ezért vittem el egyet egy epikus tíznapos vadászatra British Columbiában, ahol a puskát a pokolba vittem. Hazaérve a lőtéren folytattam a tesztet. Íme, hogyan teljesített.

Tikka T3X Lite Roughtech specifikációk és tulajdonságok (.300 Win. Mag)

  • Súly: 3,08 kg
  • Puskacső Hossz: 617 mm
  • Puskacső Huzagolás: 1:10
  • Teljes hossz: 1130 mm
  • Beépített 17 mm-es sín, és a Tikka T3/T3X távcső alapsínekkel használható
  • Menet ⅝x24
  • Az elsütőbillentyű 2 és 4 font között állítható

Puskacső 

A puska csőszájfékkel rendelkezik.

A Tikka T3X Lite Roughtech hornyolt, hidegen kovácsolt puskacsővel rendelkezik, közepesen nehéz profilban. ⅝X24-es menettel rendelkezik, így használhatunk az csőszájféket vagy hangtompítót. Úgy találtam, hogy a mellékelt csőszájfék hatékonyan csökkenti a visszarúgást, miközben nem okoz túlzott rázkódást.

Zárszerkezet

A tok egy beépített 17 mm-es távcsősínnel, valamint furatokkal és menettel rendelkezik a céltávcső talpának felszereléséhez. A hornyos, két körmös tolózár túlméretezett zárfogantyúval és 75 fokos emeléssel rendelkezik. A tolózár burkolata fém, nem műanyag.

Agyazás

A szintetikus Roughtech agyazás habbal van töltve a kulcsfontosságú területeken, hogy csökkentse a zajt, és puha, gumi agytalppal rendelkezik. Az agyazás végén és az elülső részén hevederes forgócsap található. Az agyazás agresszív textúrájú a pisztolymarkolaton és elülső részén.

Elsütőszerkezet 

Az egyfokozatú elsütőbillentyű ellenállása két és négy font között állítható. Az elsütőszerkezet beállításához el kell távolítani az agyazást, hogy hozzáférjünk a beállítócsavarhoz.

A T3X Lite Roughtech tesztelése a terepen

A szerző Tikka T3X Lite-ot használt British Columbia jávorszarvas vadászatán.  

A T3X Lite-ot tíznapos vadászatra vittem British Columbiában. Egy zsebem tele volt címkékkel, köztük jávorszarvassal, medvével, farkassal és hegyi kecskével. Szükségem volt egy puskára, amit fel tudok vinni a hegyekre, de még 500 yardra is tudok lőni egy jávorszarvasra. Bár nem tudtam, mielőtt elmentem, a puskának továbbra is működnie kellett a patakokba zuhanás, a palafalakon való lecsúszása és az általános durva bánásmód után, ami kéthetes hátországi vadászattal jár.

Körülbelül 3,08 kg a Tikka T3X Lite nem pehelysúlyú, de szerintem ez a megfelelő súly egy .300 Win. Mag.-nál. Miközben tíz napon keresztül napi 6-10 mérföldet túráztam, nem éreztem, hogy a puska nehezítene. A súly a visszarúgást is nagyon jól kezelhetővé tette, és a fegyverrel könnyű pontosan lőni. A puska egyensúlyi pontja – közvetlenül a tár előtt található – megkönnyítette a hordozhatóságot, felakasztva és kézben is. A T3X Lite csak egy hevederes forgócsappal rendelkezik az elülső végén és egy az agyazáson. Ezeket a forgó csapokat használtam, hogy hevederen hordjam a puskámat, és egy állványt használtam, hogy megtámasszam a puskát a hosszú lövésekhez. A puska egyensúlya egyszerűvé és gyorssá tette az állványon való beállítást.

A szerző úgy találta, hogy a Tikka T3X Lite könnyen hordozható durva terepen.

Nem tisztítottam vagy kentem a T3X Lite-omat esőben, sárban és poros egymás melletti utakon. A fasor fölé való alattomos mászás után 20 yardos lövést végeztem egy jávorszarvasra, és gyorsan újratöltöttem egy ismétlő lövéshez. A tolózár simán működött, és megbízhatóan töltött be egy éles lőszert, amikor a legnagyobb szükségem volt rá. Ez is grizzly vidék volt, és amikor egy nap ebédelés közben 30 yardon belül lopakodott egy medve, jó volt tudni, hogy van egy megbízható puskám.

A Roughtech modellen alapfelszereltségű túlméretezett zárfogantyú óriási előnyt jelentett a második lövés gyors elvégzésében. Ugyanazt a zárfogantyút megvásárolhatod utángyártott alkatrészként a T3X puskákhoz, amikhez nem jár. A tolózárnak van némi holtjátéka, ha hátrafelé húzzák, de ha bezár, akkor szorosan bereteszel. A T3X felhúzódik a kinyitáskor, így észrevehető, hogy több erőfeszítést igényel a tolózár felemelése, amikor a kakas le van hajtva. De semmi gondom nem volt a távcsőbe nézéssel, miközben a tolózárat a terepen vagy a lőtéren használtam.

Az amerikai klasszikus vadászpuska ergonómiájának köszönhetően a T3X Lite könnyen hordozható és kézből is lőhető.

Annál a spontán lövésnél fantasztikus volt a T3X amerikai klasszikus vadászpuska ergonómiája egyenes tusaháttal, keskeny előaggyal és ferde markolattal. Ha a függőlegesebb markolatot részesíted előnyben, vásárolhatsz egyet 25 dollárért, és könnyen cserélheted a puskán. Úgy találtam, hogy az pofadék magassága tökéletes a Vortex Razor HD LHT-mhoz, közepes Vortex gyűrűkkel. A Tikka egy pofadék emelőt is árul, amiért 80 dollárt kell fizetni.

A biztosító zárva tartja a tolózárat, ami ideális a sűrű növényzetben való túrázáshoz. A puska betöltéséhez le kell venni a biztosítót, be kell tölteni egy lőszert, majd vissza kell helyezni a biztosítót. Ami jó, az az, hogy a hüvelykujjal előrenyomva a biztosító könnyen levehető.

A lőtéren a .300 Win. Mag. 0,8-1,2 hüvelykes, ötlövéses csoportokat lőtt 100 yardon, 180 grain Barnes Vor-Tx lőszerekkel. A Lab Radar kronográfommal mérve ez a lőszer átlagosan 2975 fps-t lőtt 25 fps szórással.

Tyler Freel, a munkatársam nemrégiben tesztelte a T3X Lite-ot .308 Winchesterben a legjobb közepes árú puskatesztje során. 11 különböző típusú lőszert lőtt, és ötlövéses csoportokat rögzített. Puskája átlagosan 1,33 hüvelyket ért el a tíz legjobb csoportokat lövő lőszerrel. A legszűkebb csoportokat a 150 graines Hornady Superperformance SST lőtte.

Miben a legjobb a T3X Lite?

A szerző a Tikka T3X Lite Roughtech puskával lőtte ki fekete medve céduláját.

A Tikka T3X Lite modelleket 680 és 1300 dollár között vásárolhatod meg, így megfizethető hegyi puskává válik, megfelelő pontossággal, zökkenőmentes működéssel és klasszikus vadászpuska-ergonómiával. A Tikka T3X Lite egy biztonságos fogadás a gyári puskák piacán, ahol a tévedés előfordulhat és elő is fordul. A legtöbb ember, aki Tikka T3X Lite-ot vásárol, elégedett lesz a pontossággal és megbízhatósággal.

Miben a legrosszabb a T3X Lite?

A puskák egyik legnagyobb trendje, hogy a puskát könnyen hozzá lehet illeszteni a lövészhez. Míg a Tikka rendelkezik néhány lehetőséggel a T3X illeszkedésének testre szabására, az alkatrészeket külön értékesítik. Az állítható elsütőbillentyű-agytalp távolság – akár egyszerű távtartókkal is – segítené a puskát, hogy a vadászok szélesebb köréhez illeszkedjen. Hasonlóképpen nagyszerű, hogy beállítható az elsütőszerkezet, de nem ideális, ha el kell távolítani az agyazást a beállítások elvégzéséhez.

Végső gondolatok

Tikka jó hírneve a polcokról levéve nyújtott teljesítményről nem valami hatalmas marketingkampány miatt következett be. Ezt a bizalmat évekig tartó, problémamentes puskákkal szerezték meg, amivel a vadászok erdőbe mentek. Ha olyan könnyű puskát szeretnél, amely jól lő, és akkor tölt, amikor a leginkább szükséged van rá, emellett klasszikus ergonómiával rendelkezik, akkor a Tikka T3X Lite mindenképpen megér egy pillantást. S c o t t  E i n s m a n n