Alig nehezebb, mint egy kis szabadidős csőletörős légpuska – a nagyon csekély súlya azonban nem az egyetlen előnyös tulajdonsága a VOERE S16 puskának, amit ebben a teszt jelentésben meg is osztunk Veletek. Az olyan kaliberekben mint a .223 Remington vagy .300 Whisper és a hangtompító felszerelésének lehetőségével a könnyű VOERE S16 puska kitűnően alkalmazható kímélő időszakokban és a ragadozó vadászathoz. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a VOERE S16-ot.

Írta: Christopher Hocke és Matthias S. Recktenwald / VISIER

Tipikus VOERE S16: Az oldalsó tárbefogadó, amibe hagyományos AR-15 tárakat helyezhetünk.

A VOERE Präzisionstechnik GmbH kezdetektől fogva a technikában élenjáró volt, így annak idején az AM 180-nal az akkor leggyorsabban lövő puskát mutatta be, az első sorozatban gyártott puska lézeres célzóval. Aztán a VOERE létrehozott egy szabadon táguló puskacsövet és az elektromos gyújtás valamint hüvely nélküli lőszerek területén szerzett érdemeket a VEC 91 modellel. A VOERE már régóta a nagyok között van a Long-Range szegmensben is, ahogy ezt a M2, X3, X4 és X5 modellszériák is mutatják.

A VOERE S16 koncepciója:

A VOERE S16 a K15 kiskaliberű puska továbbfejlesztése. Ezt taktikai célokra fejlesztették nagyon kis távolságokhoz, választható beépített hangtompítóval. A lényeg egy olyan puska volt, amit 50 méterig használnak – lehetőleg minél halkabb és könnyebb legyen. Amikor aztán megkezdődtek az S16 munkálatai, a VOERE technikusok kibővítették a követelményspektrumot. Egy olyan puskát akartak létrehozni, ami lehetőleg már használatban lévő komponensekhez nyúl vissza, és ami más rendszerekkel kompatibilis. Ezen kívül a VOERE a taktikai bevetésre is előkészítette az S16-ot. Így már megvan a menet egy integrált hangtompítóhoz, az agyazás oldalsó része alkalmas a Picatinny sínek felszerelésére. És ezen kívül a .222 Remington és .223 Remington kalibereken kívül a jövőbeli S16 felhasználók .300 Whisper vagy .300 AAC Blackout változatban is megvásárolhatják. A taktikai felhasználás azonban nem minden – a VOERE S16 ugyanilyen jól alkalmazható vadászathoz is, kímélő időszakban vagy ragadozókhoz. Pont könnyű fegyverként, biatlon szíjjal felszerelve, alig zavar a puska cipelés közben.

A tárbefogadó oldalról nézve, előtte a hozzá tartozó tár, ami 5 lőszer befogadására képes.

A VOERE S16 ultra könnyű agyazása:

A homokszínű agyazás súlya csupán 884 g, anyaga szénszállal erősített műanyag. Számos állítási lehetőséget és csatlakozási pontot kínál. Így az agyazás hossza 52 mm tartományban állítható az adott lövész számára 13 mm-es lépésekben. 3 rúd köti össze az agytalpat az agyazással és így vezetik. A középső rúdon vannak a bevágások a lépésekhez. A hosszállításhoz a felhasználónak csak egy gombot kell megnyomnia a fegyver jobboldalán, ez a két oldalon található Snaplock szíjkengyelfülek alatt található. Az igazítás az agytalp kihúzásával vagy betolásával történik. Ez egy nagyon puha 10 mm-es habgumival van kipárnázva. Az S16 agyazásának magassága is állítható a pofadékon keresztül. A pofadék egy fekete fröccsöntött műanyag alkatrész, ami szénszállal erősített poliamidból készült. Összesen 4 M6-os csavar köti össze az agyazással. A magasságállítási tartomány 21 mm az agyazásban lévő 4 hosszú lyuknak köszönhetően. Egy bizonyos dőlés is lehetséges előre és hátra.

Gombnyomásra kihúzható az agytalp.

A VOERE S16 pisztolymarkolata eléggé filigrán, viszont jól passzol a fegyver ergonómiájához. Előtte 2 csavarral van rögzítve a műanyag elsütőbillentyű-kengyel. Ez azonban nem hajtható ki oldalra, mint az LBW-M- és X-modellek taktikai agyazásánál. Az előagy aljával egy 185 mm hosszú adaptersínt építettek be 4 csavarral rögzítve. A sín egy UIT-T-horonyvezetéssel rendelkezik. A tesztelt fegyveren egy további Snaplock fül és egy rövid Picatinny sín is volt a bipod felszereléséhez. Más adapterekkel további bipod típusokat is felszerelhetünk. Az előagy oldalai elég vastag falúak, hogy igény szerint weaver síneket szereljünk fel. Az agyazás nem mutat semmilyen speciális ágyazást. A rendszer alján egy úgynevezett visszarúgás tompító található.

Ha kilazítjuk a csavarokat, akkor elállíthatjuk a pofadékot.

Ezt kell tudni a VOERE S16 rendszeréről és puskacsövéről:

A S16 tokja egy nagyszilárdságú alumíniumötvözetből készült. A tok alul zárt, tehát ott, ahol más puskáknál egy kivágás van a tárbefogadó számára. Ez a lövés irányába nézve 9 óránál található. Szemben, 3 óránál, a tok a kilökő nyílás számára van kimarva. A tárbefogadó szénszállal erősített műanyagból készült össze van csavarozva a rendszerrel és kompatibilis a piacon kapható AR-15 tárakkal. Praktikusan egy 30 töltényt befogadó tárral is elláthatnánk az S16-ot és még úgy is tudnánk vele lőni fekvő pozícióból. A puskához járó 5 töltényt befogadó tár 53 mm-re lóg ki oldalt a tokból. Még ha szokatlannak is tűnik ez az elrendezés, a gyakorlatban egyáltalán nem volt zavaró. Az oldalt található tár gondoskodik arról, hogy a fegyver mindig egyforma magasságban fekszik fel – vadászati szempontból praktikus a lesen és cserkelésnél. A zárószemölcsöt úgy alakították ki, hogy az üres tárnál elakad az adogatóban és így jelzi az utolsó lövést.

A zárszerkezet két zárószemölccsel rendelkezik. Hátul egy kis kar található a biztosító kezeléséhez.

A rendszer felső részén egy 190 mm hosszú Picatinny sín található. Ezek mellett a VOERE kínál még kétrészes weaver síneket vagy bázislapokat gyorsan cserélhető szerelékekhez. Ezzel szemben a rendszer az elsütőszerkezet van. A nyomópontos elsütőbillenytű karakterisztikája jó, azonban a lövész semmit nem állíthat rajta. A biztosítás egy ütőszeg biztosítón keresztül történik. A zárszerkezet nagyon egyenletesen fut a rendszerben akadozás nélkül, ezt egy jól fogható zárfogantyú támogatja. A tesztünkben problémamentesen működött a töltények kihúzása és bevezetése a tárból.

A filigrán és hengeres külső kontúrral ellátott puskacső a VOERE saját gyártmánya. Az S16 puskacsövének vastagsága 14 mm. A puskacső magja felett egy szénszálas cső található, ami a cső átmérőjét  mm-re növeli. Ez a cső a szénszálnál tipikus sakktábla mintázattal rendelkezik és kiváló külsőt kölcsönöz a fegyvernek. Ennek a köpenynek azonban egy praktikus tulajdonsága is van. Mivel a rossz hővezető képesség jóval késlelteti a vékony cső „hővibrálását”. Ezen kívül a szénszál abszolút ellenáll az időjárási viszonyoknak. A csőszájon egy ½”-20-UNF menet található, amin egy csőszájfék van, ez hátra vezeti a porgázokat összesen 18 furaton keresztül, amik 3 sorban vannak elosztva. Ehhez a 2. és 3. furatsor szögben a lövész felé dől. Így a porgázok impulzusát jobban ki lehet használni, hogy a visszarúgás erejét tovább csökkentsék. A puskacső hossza 497 mm, amit a csőszájfék még 32 mm-rel megnövel. A lövedék forgását 6 oromzat adja jobbos huzagolással. A huzagolás hossza 10 coll vagy 254 mm. Ezzel a lövéstesztnél 69 grain-ig problémák nélkül stabilizálni tudtuk a lövedékeket. A rendszer előtt található a bemenet menetének a tövénél az említett külső menet a beépített hangtompítóhoz, a VOERE itt egy M16x1-es menetet választott. A rendszerrel való csavarozás erősen megnöveli a hangtompító oldali expandálást, mivel majdnem az egész puskacsövet körülveszi és így egyidejűleg egy nagy hűtési felületként is szolgál a forró égési gázok számára. A cső maga egy szoros illesztéssel van a rendszerben és ezen kívül alul még stiftek is fogják.

A csőszájféken 3 sorban vannak a lyukak, ezekből a középsők és a hátsók a lövész felé mutatnak ferdén.

VOERE S16 .223 Remington − a műszaki adatok:

Modell:VOERE S16
Ár:895,70 Euro
Kaliber:.223 Remington
Tárkapacitás:5+1 töltény
Teljes hossz:1.035 – 1.087 mm
Puskacső hossza:497 mm, csőszájfék nélkül
Huzagolás hossza:1:10″ (1:254 mm), jobbos
Csőprofil:Barázda-oromzat proful, 6 barázda
Súly üresen:1.981 g
Elsütőbillentyű ellenállása:831 g / 8,15 N
Kivitel:Ismétlőpuska oldalsó AR-15-STANAG tárral, szénszálas anyaggal körülvett
puskacső, hosszban állítható agyazás erősített műanyagból, magasságban állítható
pofadék, nyomópontos elsütőszerkezet, acélrendszer Picatinny sínnel és csőszájfékkel.

A VOERE S16-tal a lőtéren:

A VOERE egy Kahles K16i céltávcsövet adott a tesztfegyverhez 1-6x nagyítással és 3GR célkereszttel. Egy saját VOERE blokkszerelékkel fogatták fel a fegyverre, szorítócsavarokkal.  Aki amiatt aggódik, hogy az S16 alacsony tömege miatt a lövés kellemetlen és durva, az megnyugodhat: A visszarúgási impulzus már amúgy is kicsi és a csőszájfék által még effektívebben csökken. A csőszájfék átmenő furatának átmérője 6,25 mm, egy 5,70 mm-es megengedett lövedékátmérőnél ez csupán egy 0,28 mm-es körkörös rést jelent. Ezáltal a fék természetesen nagyon hatásos lesz és a hátsó valamint középső furatsor a hátrafelé dőlő iránya miatt a gázok egy részét a lövész felé vezeti, így a lövésnél mindig kapott egy kis főnt. Itt a VOEREnek vagy lényegesen meg kéne növelnie az átmenő furatot vagy a lyuksorokat ortogonálisan, tehát a cső tengelyére merőlegesen fúrnia. Mindkettő csökkenti ugyan a hatékonyságot, de azoknál a kalibereknél, amikben az S16 kapható, ez nem jelenthet problémát. A tesztelők egy Atlas bipodról és tusalátámasztásról lőttek az S16-tal. Miután kiértékeltük mind a 13 teszt lőszer szórásköreit, az S16 elég stabil szórásképet mutatott. Az olyan vadászathoz, ahol a legszűkebb szóráskör kell, nem alkalmas, de nem is ez volt a feladat.

A piros pont és a szabadon álló biztosítómarkolat az indicium arra, hogy a puska lövésre kész.

Íyg értékeljük a kímélő időszakos VOERE S16 puskát a teszt után:

Az agyazás részben valamivel nagyobb illesztését kivéve nagyon jó az S16 kivitelezése. A nyomópontos elsütőbillentyű gyárilag nagyon jól be van állítva és jó elsütést tesz lehetővé. A 900 Euros árhoz képest elég állítási lehetőséget nyújt a fegyver az agyazáson és a megfelelő sínek által lehetővé teszi a tartozékok felszerelését. Kímélő időszakos puskaként és olcsó gyakorlófegyverként a VOERE S16 mindenképp megéri az árát.