Ergonómia, pontosság és minőség – ez csak 3 tulajdonság, ami a Unique Alpine Nordland Scout-ot jellemzi. Lehetőségünk volt az ismétlőpuskát a kedvelt .308 Winchester kaliberben tesztelni és nagyon lenyűgözött minket. Ebben a cikkben részletesen olvashattok a Unique Alpine JPR-1 Nordland Scout-tól és megtekinthetitek a teszt videót valamit a hozzá tartozó kielemző videót.

Írta: Alexander Losert

 

Unique Alpine – egy olyan név, amiben a hatóságok és hadseregek világszerte megbíznak. A német fegyvergyártó a precíziós puska piac nagy játékosai közé tartozik és kibővíti a kínálatát a JPR-1 szériával. E mögött egy teljes koncepció rejtőzik, ami az innovatív technológia és a legmodernebb anyagok szimbiózisából profitál. Ebből aztán olyan fegyverek jönnek létre, amik a minőséggel, pontossággal és mindenek előtt az árral is meggyőznek és erre fel fog figyelni a piac. Egy nagyszabású teszt keretében a Unique Alpine új fegyverek egész sorát rendelkezésünkre bocsájtotta, hogy kedvünkre tesztelhessük őket.

A bevezetés a Nordland Scout volt rövid csővel (419 mm) .308 Winchester kaliberben, amit mindenek előtt a vadászathoz terveztek. Ezen kívül azonban más változatok is léteznek 3 másik csőhosszal és kaliberben, attól függően, hogy a vevő milyen célra használja.

A Nordland Scout GRS tus sok helyen állítható, de jelenleg csak jobbos változatban kapható. A képen látható műanyag tár helyett a JPR-1 széria fegyvereit most már a saját acél tárral szállítják.

Már a kinézete sok kíváncsi tekintetet eredményez:  A Unique Alpine JPR-1 Nordland Scout nem úgy néz ki, mint egy tipikus vadászpuska. Ezért a GRS Beserk agyazás a felelős. A kialakítása különbözik a többi agyazástól. Csak jobbkezes változatban kapható, az agyazás hossz és a pofadék magassága beállítható a saját igényeink szerint. A pisztolymarkolaton mélyedések találhatóak az ujjak számára és puha tapintású betétek, amiket az előagyon is megtalálunk. Ennek megfelelően a vadásznak egy széles és csúszásmentes felület áll rendelkezésre, amikor lövéshez készül. A legfeltűnőbb különbség a „sima” Nordland-hoz képest: a hosszú Picatinny sín. Főleg ilyen időkben, amikor az afrikai disznópestis egyre közelít, van így meg a megfelelő alkatrész, hogy egy éjjellátót (a megfelelő engedélyekkel) felszereljünk.

Egyébként a fegyver a „belső értékeivel” is meggyőzött minket. Az elsődleges elsütőbillentyű már a kioldó mozdulatnál kimozdítja a töltényt a tárból, egy kicsit hátra lehet vezetni, amíg a kilökő útnak indítja. Aztán újra előre megy, a töltényt a kivető karom alá tolja, ami által szinte minden pozícióból lehetséges a biztos bevezetés.  A reteszelést 3 reteszelőszemölcs végzi, egy háromállású biztosító és nem utolsó sorban a 60 fokos nyílásszög (gyors ismétlést tesz lehetővé) teszi a Nordland Scout-ot egy megbízható és biztos fegyverré.

Amennyiben az afrikai disznópestis miatt engedélyezik az éjjellátó előtéteket, akkor a Nordland Scout Pica-sínnel fel leszünk szerelkezve.

Tesztkonfigurációnkban a Nordland Scout egy Kahles Helia 2-10×50-nel volt felszerelve és a NORMA Vulkan 11,7 g / 180 gr különböző teszt lőszerekkel lőttünk.

A Unique Alpine mostantól az összes modellt a saját fejlesztésű acéltárakkal szállítja a visszajelzésünk miatt. És ez jól is van így. Az első forgatásunknál októberben sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy a fegyverek a műanyag tárakkal mint pl. Magpul – amik nem felelnek meg az egyes gyártási tűréseknek – nem mindig ismételnek hibátlanul. A Unique Alpine acéltárakkal azonban minden kifogástalanul ment a tesztelésnél – semmilyen probléma nem volt! A Unique Alpine saját acéltára két méretben kapható: Egy 4 töltényt befogadó tár 75,- Euroért és egy 10 töltényt befogadó tár 89,- Euroért. A tárak kompatibilisek az AICS-sel valamint a Tikka T3(x) CTR-rel és a TAC A1-gyel.

Ami még feltűnt: Még ha a pisztolymarkolat jól is illeszkedik a kézbe, a lövésznek először meg kell szoknia a hüvelykujj részt. Az én kezeim kicsik, ezért inkább a vékony pisztolymarkolatokat részesítem előnyben, hogy jobb stabilitást kapjak. De ez ízlés kérdése. Ugyanígy van ez a hatalmas előaggyal. De ennek csak a lövész az oka, nem a fegyver. Kevésbé tetszettek azonban a szíjfülek a fegyver oldalán. Biztos ez is ízlés kérdése…

Unique Alpine Nordland Scout − a műszaki adatok:

Modell:Unique Alpine JPR-1 Nordland
Ár:2.298,- Euro
Tár:4 töltény fér bele, acél kivitelezés gyárilag (10 töltényes változat kapható)
Puskacső:Nehéz match puskacső 5/8-24 UNEF menettel a hangtompítók vagy csőszájfékek felszereléséhez.
Kaliberek:.243 Winchester, 6,5 mm Creedmoor, 6,5×47 Lapua, .308 Winchester (a tesztelt fegyver kalibere)
Elsütőbillentyű:Nyomópontos elsütőbillentyű, állítható, 0,9 – 2,5 kg
Kapható csőhosszok:16,5″ (419 mm, a tesztelt fegyver csöve), 20″ (508 mm), 24″ (609 mm), 26″ (660 mm)
Optika felfogatás:STANAG 4694
Teljes hossz:91 cm – 115 cm
Súly:4,2 kg – 4,7 kg (a cső hosszától függően)

Unique Alpine JPR-1 Nordland Scout teszt összegzés:

A lövésnél teljesen meggyőzött minket a fegyver. És nem túlzok, ha azt mondom, hogy a rövid csőnél nem számítottam ilyen eredményekre. Itt biztosan segített a kimondottan jó match elsütőszerkezet. A használat hallásvédő nélkül is lehetséges volt a gyártó saját JSD-1 hangtompítójának köszönhetően. A hangtompítási teljesítmény nagyon jó volt – ennek beszerzése egyébként is javasolt, mert még ha aktív hallásvédőt is használunk, a vadászaton sokkal több mindent észlelünk, ha nincs semmi a fülünkön vagy a fülünkben.

Nincs semmi plusz költségünk, mivel a Unique Alpine JPR széria gyárilag rendelkezik a megfelelő menettel. Ezen felül a hangtompító a visszarúgást is tompítja. A fegyver súlya kicsit több mint 4 kg és a felszerelt hangtompító ellenére jól kezelhető és kiegyensúlyozott maradt.

A UA JSD-1 hangtompító jó hangtompítási teljesítményének köszönhetően az író Alex Losert hallásvédő nélkül tesztelhette a Unique Alpine JPR Nordland Scout-ot.

Mindent egybe véve ez egy nagyon jó fegyver a Unique Alpine-tól, ami biztos megtalálja majd a vevőit a vadász szegmensben, mert nem kell, hogy mindig klasszikus legyen. De az ilyen kliensek számára is van kínálata a Unique Alpine-nak.

 

A videóban a Unique Alpine Nordland Scout-ról beszélgetünk:

A Unique Alpine honlapján további információkat találhattok a JPR-1 széria modelljeiről és a JSD-1 hangtompítókról.