Hihetetlenül könnyű egy futurisztikus camo agyazással – ez volt az első benyomás a Kimber puskáról, ami a Mountain Ascent nevet kapta. Felmerült az a kérdés, hogy milyen a puska teljesítménye a kalibert és a súlyt figyelembe véve. Összejött? Ebből a cikkből megtudhatjátok.

Írta: Alexander Losert

A Kimber 84M Mountain Ascent vadászpuska csupán 2,7 kg Trijicon 3-9×40-nel együtt.

A Kimber többet is tud a 1911-es revolvernél, ez már egy ideje köztudott. Ezen kívül a New York-i vállalat puskák gyártásával kezdte, mielőtt az évtizedek során már majdnem legendás hírnevet szerzett a 1911-esek területén.

De más területeken is bebizonyítják az amerikaiak, hogy egyszerűen tudnak. Példaként felhozhatjuk a Kimber Caprivi-t vagy a Kimber Advanced Tactical SOC II-t. Most pedig egy 84M puska landolt az asztalunkon a fő beszállító jóvoltából: A “Mountain Ascent” névre hallgat (ami nagyjából „hegyre felmászást” jelent).

A Kimber Mountain Ascent-re a Trijicon 3-9×40 céltávcső került Triangel célkereszttel, világítóponttal, elem nélkül.

Az első benyomás a Kimber 84M Mountain Ascent-ről:

Amikor az asztalra, majd a kezünkbe került a puska, egyvalami azonnal feltűnt: a könnyű súly. Még a felszerelt Trijicon 3-9×40 céltávcsővel is olyan érzés volt, mintha alig lenne valami a kezünkben. Optikával együtt csupán 2.700 g-ot nyomott a Mountain Ascent – .308 Winchester kaliberben (ezen kívül a Mountain Ascent kapható még más kaliberekben is, mint a .30-06 Springfield, .300 Winchester Short Magnum, .300 Winchester Magnum vagy .280 Ackley Improved). Mások is kézbe vették a puskát és le voltak döbbenve a súlyától.

Egy másik pont, amiben mindenki egyetértett, a terepminta. Távolról a rendszertelen mintájéval az első világháborús hajók Dazzle mintájára emlékeztet. A Kimber ezt a változatot Optifade-Forest-Country-nak hívja, ami a Kevlar-Carbon agyazást borítja. Ahogy felismerhető az agyazás anyagán, ennél a fegyvernél a Kimber mindennél az alábbi mottót vette figyelembe: Súlycsökkentés. Az, hogy ennek ellenére vagy éppen emiatt jobban figyeltek más részletekre, világossá válik az agytalpnál. Ez a rész 2 cm vastag a fegyver végén, hogy a lövés impulzusát a lehető legerősebben felfogja. A fegyver egy másik részét képezi – hogy most előre menjünk – a csőszájfék, amit a csőszájmenetre csavartak és igény szerint egy hangtompítóra is kicserélhető. Ez egy nyugodtan lövő fegyvert ígért a teszten, legalábbis ezt gyanították a tesztelők.

A Kimber 84M Mountain Ascent camo mintáját Optifade-Forrest-Country-nak hívják és távolról egy másik terepmintára emlékeztet.

A kötelező szíjkengyel felfogatások az előagy és agyazás alján találhatóak. Az agyazás magában egyszerű és karcsú. Nincsenek betétek vagy mélyedések az ujjak számára, de az agyazás bevonatának köszönhetően a lövész jól tudja tartani. A pisztolymarkolat vékony, így a felhasználó jól megmarkolhatja. Az alkalmazott match elsütőbillenytű állítható és így lehetővé teszi az elsütés saját igény szerinti testre szabását.

A Kimber egy vékony acélból készült match csövet használ, aminek a hátsó részén hornyos könnyítések találhatóak. Nemesacélt használtak a toknál (furatokkal és szerelékkel együtt) és a zárszerkezetnél is. A zárszerkezeten szintén hornyos könnyítések vannak, ahogy a zárfogantyún is. A rendszer két reteszelő szemölccsel zár és egy hosszú Mauser típusú kihúzóval rendelkezik. A 84M rendszere egy rövid rendszer, ami az olyan töltényekhez készült, mint a .308 Winchester. Ez csökkenti a fegyver teljes hosszát, csökkenti a súlyt és segíti a biztos tölténybevezetést.

A Kimber puska zárszerkezete nemesacélból készült, hornyos könnyítések vannak rajta és egy extra hosszú Mauser kivetővel rendelkezik, amit súlycsökkentés céljából vázasra készítettek.

A Kimber Mountain Ascent egy háromállású biztosítással rendelkezik, amin felismerhető, hogy honnan hiányzik a súly – és még más is. Ha a fegyver éles, akkor a kar mögött egy piros pont látható egy mélyedésben. Ha félállásba állítjuk, tehát „biztosítva és töltényűr nyitható”, akkor a biztosítókar előtt egy mélyedést láthatunk, a következő állásban „biztosítva” két mélyedés látható. Tehát pontok helyett egyszerűen kivették az anyagot. Azonban itt használhattak volna egy csepp színt, csupán azért, hogy jól felismerhetővé tegyék. Főképp mert a középső helyzetet könnyen „túlnyomhatjuk”.

Hiányzik valami? Egy pillantás az elsütőbillentyű-kengyel elé mutatja: Ahol amúgy a tárbefogadó szokott lenni, ott a Kimber Mountain Ascentnél egy átmenő rész található.

Akit az érdekel, hogy ennél a Kimber puskánál milyen tárakat lehet használni, az csalódni fog. A Mountain Ascent nem rendelkezik kivehető tárral, hanem csak egy belső tárral, aminek 4 töltény a kapacitása. Tehát: Ha megfordítjuk a fegyvert, akkor az elsütőbillentyű-kengyel előtt csak agyazás látható.

Összességében a Kimber 84M Mountain Ascent egy átgondolt, könnyű és jól kezelhető fegyver, aminél a fő szempont a súlycsökkentés volt. De maradt a kérdés, hogy a lövés teljesítménynél is számítani kell-e csökkentésre? A teszthez az SLG Niederweimar lőtérre mentünk. A puskához küldött Trijicon 3-9×40 (Triangel Rot) optika maradt a helyén, mivel passzolt a fegyverhez és elemek nélkül is boldogul a világítóponttal (jelszó: fénygyűjtő rudak), ami a cserkelésnél vagy hegyi vadászatnál határozottan előnyös lehet.

Világítópont elem nélkül: A Kimber 84M Mountain Ascenten lévő Trijicon céltávcső így működik.

Kimber 84M Mountain Ascent műszaki adatok és ár:

Modell:Kimber 84M Mountain Ascent
Ár:2.449,- Euro
Kaliber:.308 Winchester
Tárkapacitás:4+1
Hosszúság:1.050 mm
Puskacső hossza:560 mm
Huzagolás:1:12
Elsütőbillentyű ellenállása:állítható
Súly:2.200 g
Balkezes-/jobbkezes kivitelezés:Jobbkezes
Felszereltség:Ismétlőpuska csőszájfékkel, hornyos könnyítésekkel ellátott match puskacső, hosszú Mauser kivető, állítható match elsütőszerkezet.

Kimber Mountain Ascent .308 Winchester – a gyakorlati teszt:

A Kimber Mountain Ascentnek a 100 méteres lőtéren kellett megmutatnia, hogy mit tud. A lőszerek között volt ólom tartalmú és ólommentes lövedék is. A lövedékek súlya 147 – 180 grain között volt. Ami a szóráskört illeti, egyik lőszernek sem sikerült a 20 mm-es határ alá mennie. De még az utolsó helyezett is egy figyelemre méltó 32 mm-es értéket ért el. A győztes a nehéz RWS Uni Classic (180 Grains) 21 mm-rel, utána a GECO Target FMJ 22 mm-rel (147 Grains), és a Hornady American Gunner BTHP (155 Grains) 24 mm-rel. Meg kell még említeni, hogy az egyes fajtákon belüli sebességek nagyon is állandók voltak és csak maximum 15 m/s-mal tértek el egymástól.

A fegyver még jobban viselkedett a lövésnél, mint azt tesztelőként vártuk – még nyugodtabb volt, mint azt feltételeztük. Egy kis emelkedést könyveltünk el, ami egyenesen felfelé ment. Nem árt egy kicsit jobban megmarkolni, ahogy azt hamarosan észrevettük, hogy gyorsabban legyünk ismét célon. Nem volt semmilyen zavaró jelenség. A Mountain Ascent minden töltényt kifogástalanul vezetett be és épp ilyen megbízhatóan vetette ki. Az elsütőbillenytű is nagyszerűen működött. Egyedül a háromállású biztosítás lehetne erősebb a középső pozícióban.

Itt 4 tölténynek van hely: Betekintés a Mountain Ascent belső tárába.

Milyen a kritika a Kimber csőszájfékéről?

Nyíltan kijelenthetjük, hogy a fegyver teljes mértékben eleget tett az elvárásoknak, inkább még túl is teljesítette őket. Az alacsony súly és a kaliber miatt a tesztelők kételkedtek abban, hogy minden passzol-e. Az egész rendszer kiegyensúlyozottan működött. Az agytalp felfogta az impulzust, a csőszájfék ellátta a munkáját az ismétlés pedig folyamatosan és zavarmentesen zajlott. Egy dolog azonban feltűnt, ami eddig egy teszten sem történt. A belövésnél az mutatkozott, hogy a fegyver a növekvő lövésszámnál egyre „nyugtalanabb” kezdett lenni. A rejtvény megfejtése: A csőszájfék egy kicsit mindig kilazult. Úgy tűnik a forró gázok mindig egyet löktek ezen a részen, ami végül ahhoz vezetett, hogy többször meg kellett húzni egy negyed vagy fél fordulatot. Ezen dolgozni kéne. Ezen kívül minden passzolt a Mountain Ascenten.

A Mountain Ascent csőszájféke gondoskodott a nyugodt lövésről – és egy problémáról.

Teszt összegzés Kimber 84M Mountain Ascent:

A Kimber 84M Mountain Ascent csak úgy kiált a cserkelés és hegyi vadászatért. Ha belegondolunk abba, hogy a fegyvert órákon keresztül cipelni kell hegynek felfelé és lefelé, így a vadász minden grammért hálás lehet amit nem kell mozgatnia – főképp mivel még más felszerelések is hozzá jönnek, mint a távcső hátizsák vagy cserkelőbot. És pont itt tudja kijátszani az erősségeit a Kimber puska. Lövésnél mutatott magatartás szempontjából pedig – a vastag agytalpnak és a tompítónak köszönhetően – egy modern alternatívát kínál, ami jó eredményeket ér el. A nem mindennapi zárszerkezet és camo minta ezen kívül egy szép darabbá teszik ezt a puskát minden vadászaton. A hiányzó, kivehető tár volt az egyik mínuszpont. Az optika miatt a töltés egy kicsit nehéz volt, mivel a töltényeket a céltávcső alatt kellett a belső tárba helyezni. Mégiscsak szebb egyszerűen egy tárat betenni. A 2.000,- Euro feletti ár lógó orrokat eredményezett a tesztelőknél. Az biztos, hogy megéri. Minőségileg nem volt semmi kifogásolni való a fegyveren, de egy éppen a 2000 Euros határ alatti ár mégis csak vonzóbb lenne ennél a Kimber vadászpuskánál, ami ennyire frissítően kiemelkedik a tömegből.

A Kimber honlapján további információkat találhattok a Mountain Ascent széria ismétlőiről.