Üdvözöllek! Így köszönthetjük a Franchit a golyóspuska szegmensben, amikor több mint 150 év sörétes puska gyártás után most az első golyós puska megjelenik a piacon. És a Horizon közvetlenül hadat üzen az alsó árkategóriás konkurenseknek. Éppen ezért vizsgáltuk meg nagyon alaposan a Franchi Horizon-t. A teszteredményeket ebben a cikkben olvashatjátok…

Írta: Carola Rathjens és Alexander Losert / VISIER

A Franchi “all black Look” kinézettel, beépített szíjkengyeltartókkal az elő- és hátsóagyazáson.

Az olasz gyártó mindenekelőtt a sörétes puskáiról ismert. Most azonban van valami újdonság. 150 év után először készített a Franchi egy ismétlőpuskát, ami a Horizon nevet kapta. A puska az alacsony árszegmensben helyezkedik el, ahol utoljára a Mauser M18 bukkant fel. De vessünk egy közelebbi pillantást erre a darabra. És itt az érdekel minket a legjobban, hogy milyen puskát kap a vevő, ha az 900 Euronál kevesebbe kerül…

A Franchi Horizon tulajdonságai:

A Horizont jelenleg 5 kaliberben kínálják: .243 Winchester, .270 Winchester, .30-06 Springfield, .308 Winchester valamint .300 Winchester Magnum. A puskacső hossza 56 cm a standard kalibereknél, a teljes hossz pedig 107,5 cm. A magnum kalibernél a puskacső hossza 61 cm, a teljes hossz pedig 112,5 cm. Gyárilag egy 12,5 mm-es csőszáj menettel rendelkezik, és egy nyílt irányzékkal. Az ismétlőpuska súlya 2,99 kg, a magnum változaté 3,19 kg. A puskacsövet gyárilag feketére barnítják és egy króm-molibdén ötvözetből készül. Az agytalp poliuretánból készül. A Twin Shock Absorber 3 különböző hosszban kapható. Itt választhatunk 347, 355 és 365 mm közül. Az alapfelszereltség a közepes méretű változat.

Felszereltség: Barnított és huzagolt puskacső, nyílt irányzék és 12,5 mm-es csőszájmenet.

A Franchi egy 50%-os visszarúgás csökkenést ígér a lövésleadáskor kitáguló elnyelő anyagnak köszönhetően. Az agyazás hátsó részének alján helyezkedik el a beépített szíjkengyel felfogatás – ez praktikus, ha szíj nélkül akarunk lőni: Ha például egy állványról szeretnénk lőni, akkor könnyen le tudjuk tenni a fegyvert ill. ha homokzsákokról lövünk, akkor nem kell figyelembe venni a kiálló részt.

A vadászpuska agyazása modern és egyenes, a pisztolymarkolat átmenet kialakítása pedig ergonomikus. Még a kisebb női kezek is biztosan tudják fogni. A pisztolymarkolat alján található az egyetlen díszítés, mert itt világít a narancssárga színű „F” betű. A Horizon biztosítója blokkolja az elsütőbillentyűt és a fegyver jobb oldalán helyezkedik el. A Franchi zárfogantyúja “all black Look” kivitelezésű, mint az egész fegyver. A fogantyú gombja kúpos. Ez a funkcionális kialakítás gyors és könnyű ismétlést tesz lehetővé A zárfogantyú egy darabból készült marással. Az egyes barázdákat nem polírozták után és így az ismétlésénél egy kicsit zavaró karcolódás hangot hallhatunk. A zárszerkezet összesen 3 reteszelő szemölccsel zár. A Horizon egy száraz elsütőbillentyűvel rendelkezik. Az elsütőbillentyű ellenállása 900 és 1800 g között állítható. Az elsütőbillenytű pontos és gyors. Egy ütőrugó is kapható a fegyverhez.

Az egyetlen csicsa a Franchi Horizonon: a narancssárga logó a pisztolymarkolat alján. Amúgy minden nagyon takarékos.

A Franchi Horizon tára kivehető. Az ismétlőpuska töltése felülről történik. Kalibertől függően 3 vagy 4 töltény fér el a tárban. Ha gyorsan akarjuk üríteni a tárat, akkor az elsütőbillentyű-kengyelben kioldhatunk egy billenő szerkezetet, ami az összes töltényt egyszerre engedi ki a tárból. A fekete műanyag agyazás egy üvegszállal erősített technopolimerből készült. Az extra kialakított markolat zónák „gofri” profillal rendelkeznek, csúszásmentesek és nagyon jó tartást biztosítanak. A Franchi itt különösen odafigyelt, hogy az agyazás nagyon ergonomikusan legyen kialakítva.  Ahogy a tusában úgy az előagyban is integrálva van a szíjkengyel felfogatás. Miután több mint 1000 vadászt vettek figyelembe és kérdeztek meg a fegyver kezelésével kapcsolatban, úgy tűnik a gyártónak ez lett a tökéletes agyazás kialakítás.

Alapvetően egy céltávcső felszerelésének minden változata lehetséges. A rendelkezésre bocsájtott fegyver egy MAK szerelékkel volt ellátva. Ezen egy Steiner Ranger 3-12×56 céltávcső volt. A céltávcső súlya csupán 705 g és nagyon jól passzol a fegyver összképébe. A Steiner egy 4A-i célkereszt és egy nagyon nagy látómezővel rendelkezik. A világítópont 5 nappali és 6 éjszakai fokozattal rendelkezik. Minden állás között készenléti üzemmódban van a világítópont. A céltávcső ára 1.000 Euro alatt van.

A kedvező árú vadászpuska műszaki adatai:

Modell:Franchi Horizon
Ár:849,- Euro
Kaliber:.308 Winchester
Súly:2.990 g
Hosszúság:1.075 mm
Puskacső hossza:560 mm
Elsütőbillentyű:beállítható
Puskacső vastagsága:15,5 mm (átmérő)
Huzagolás:11 Zoll
Tárkapacitás:4 + 1
Csőprofil:huzagolt
Anyag:Fém, műanyag
Biztosítás:Kétállású
Felszereltség:Kétállású biztosító, MAK szerelék, beállítható elsütőbillenytű,
oldalt elhelyezett töltés nyílás, üvegszállal erősített
technopolimer agyazás „gofri profillal” a markolat területeken, pisztolymarkolat,
barnított puskacső, 3 szemölcsős zár.

A Franchi Horizon a lőtéren:

Az éles lövéshez először a lőtérre mentünk, hogy ott 100 méteren próbáljuk ki a Horizont. A lőszerválasztásnál főként azt vettük figyelembe, hogy a vadászpuskával vadászlőszert lőjünk ki. Továbbá azt akartuk tesztelni, hogy a Frachni talán különbözően reagál a különböző lőszerekre. A legjobb eredményt az RWS és a GECO hozták. Mindkettő egy 2 cm-es szóráskört ért el. Második helyen, még ha teljes köpenyes is, a PPU kedvező árú lőszere volt. Sellier & Bellot és Remington követték. Mindent egybevéve a Franchi nagyon jónak és kiegyensúlyozottnak mutatkozott a lőtéren, az elsütőbillenytű direkt reagált és nem „kúszott”.

A billenőfedeles tár. A szerkezetet az elsütőbillentyű-kengyelen található gombbal hozhatjuk működésbe.

A Franchi Horizon a vadászaton:

Ismét a vadászati gyakorlat teszt volt a program. Összesen 4 vadásszal helyezkedtük el a vadászterületen a „forgalmas” helyeken, amik: a mezők a közeli utak mellett. A mobil rezgett a kabátzsebben és egymás után jöttek az üzenetek a többi vadásztól, hogy valamit elejtettek. A legtöbb ilyen üzenet úgy végződött, hogy „és nálad mi a helyzet?”. A Franchi előtt sokáig nem történt semmi. És igen: ha nem lőttünk semmit, az is vadászatot jelent, nem minden nap lehet sikeres. Így telt a következő néhány óra estig, azzal a kérdéssel, hogy nem lenne-e jobb helyet változtatni. Ezek a gondolatok cikáztak addig, amíg aztán mégis történt valami. Őzek merészkedtek ki. A 2 nőstény ide-oda vándorolt és a viselkedésükből ítélve arra következtettem, hogy 2 őzüsző volt. De minden kétséget kizárjak, a combjuk közé kellett néznem. Az első minden esetre egy őzüsző volt. A második elég sokat váratott magára, de itt is egyértelműen kiderült: szintén egy őzüsző. Nem sokkal erőseb, mint a másik, de mégis valami.

A Franchi kétállású biztosítója blokkolja az elsütőbillenytűt. Az egyes állás azonban engedi a töltényűr töltését és ürítését.

Így úgy döntöttem, hogy lehetőség szerint elsőre a kettő közül a gyengébbet ejtem el a Franchival. A Horizonnal célra tartva várok, hogy egy jó lövést adhassak le. Adódott a lehetőség és az őzüszőt azonnal leterítette az RWS lövedék. Ismétlés. A második állat a lövés hatására megzavarodott, arrébb ment pár lépést, majd megállt. A Steiner-Ranger céltávcső világítópontja ismét becélozta a vadat és eldördült a második lövés is. Az őz felugrott és kb. 5 ugrás után szintén elterült a fűben.

A 3 reteszelő szemölcs, amivel a Franchi lő.

A vadásznő első kettőse majdnem 12 év után – ez a Franchi Horizonnak is köszönhető.

Tekintsétek meg a Franchi Horizon viddeóját is:

Összegzés a Franchi Horizon .308 Winchester kaliberű puskáról:

A Franchinak jók voltak az ösztönei, amikor megépítette a Horizont és elég okos volt ahhoz, hogy jól helyezze el a piacon. Egy kicsi hiba a kivehető tár. A Horizon tetszetős. Egyszerű és modern. A tusa elhelyezkedése a puha agytalppal jól passzol a vállba. A biztosító kezelése könnyű és egyszerű. Ezt az ismétlőt hölgyek is jól használhatják. A várható visszarúgás ugyan észrevehető, de semmiképp sem kellemetlen. A fegyver súlya még céltávcsővel is csekély és nagyon jól alkalmazható a vadászati hétköznapokban. A Franchinál a vásárlók ezzel a szettel egy nagyon jó vadászpuskát kapnak jó optikával kb. 1.600 Euroért (ebből 849 Euro a fegyver). Egy elérhető belépő szintű fegyver (nem csak) kezdő vadászoknak.

A Franchi elsütőbillentyűje; a kivehető tár kioldására szolgáló nyomógomb az elsütőbillentyű-kengyelben található.