A Savage Arms egy amerikai gyártó, ami a sportlövészek, a hatósági képviselők és a vadászok körében mindenekelőtt az ismétlőpuskáiról ismert. Most azonban az új-angliai vállalat bővíti a termékpalettáját egy AR típusú félautomatával – Savage MSR szériával. Alaposabban szemügyre vettük az MSR 10 Hunter precíziós félautomata vadászpuskáját.

Írta: Daniel Lang és Matthias S. Recktenwald / VISIER

A kétkamrás csőszájfék a felfelé és oldalra kivezető kamrákkal. A helyére tehetünk hangtompítót is.

Itthon a Savage Arms a kiváló minőségű, precíz ismétlőpuskáiról ismert, amiket alkalmaznak sportoknál és vadászathoz, de sok hatóságnál is. Ezen kívül a Savage a jó ár-teljeítmény arányáról is ismert. Az ismétlőpuskákon kívül bock puskákat is gyárt a vállalat. Újdonság a portfólióban az MSR öntöltő puska széria. Az MSR rövidítés itt nem a Modular Sniper Rifle vagy Modular Sporting Rifle-t jelenti. Egy precíziós puskát értenek alatta cserélhető, komplex építőelemekből. A rövidítés mint mindig AR típusú félautomatát jelent. A Savage MSR széria 9 változatot foglal magába 7 kaliberben – ez összesen 63 változat. Az AR-10 stílusú MSR 10 Hunter modell egy öntöltő puska és .308 Winchester és 6,5 Creedmoor kaliberekben érkezett. Ahogy a névből sejteni lehet az MSR 10 Hunter nem csak a sportlövészetnél alkalmazható.

A Savage MSR 10 Hunter részegységi részletesen:

 

A tok felső és alsó része egy alumínium-cink ötvözetből készültek, aminek az anyagszáma 3.4365. A nagy szilárdságú anyag sok fémmel összehasonlítható és mégis kevesebb a súlya az 540 N/mm²-es szakítószilárdságának köszönhetően.  A felülete eloxált, matt fekete. A felső részen egy dőlés nélküli végigmenő Picatinny sín található MIL-STD-1913 szabvány szerint. A tárkioldó gomb jobboldalon található a mutatóujjal elérhető távolságban. Így a jobbkezes lövészeknek nem kell elvenniük a lövő kezüket a markolatról amikor tárt cserélnek. A biztosító a baloldalon található. A kétállású biztosító az AR-15-nél megszokottan az elsütőbillenytűre hat. A puskához járó MagPul gyártmányú Gen. M3 polimer tárba összesen 10 .308 Winchester töltény fér. A jó fogást a Hogue pisztolymarkolat biztosítja.

Szétszerelve: Puskacső, kézvédő és tok felső rész a céltávcsővel együtt, a Blackhawk!-támaszték, tok alsó rész markolattal és tárral, előtte a felhúzókar és zárdugattyú.

A MSR 10 Hunter elsütőbillenytűje az amerikai Blackhawk-tól származik. A Blackhawk típusú elsütőbillenytű! Az AR Blaze egy Drop-In változat az AR-15 puskákhoz és így kicserélhető. A nyomópontos elsütőbillentyű ellenállása pontosan 1.600 g és nem állítható a lövész által. A kémiai felületkezelésnek köszönhetően a mechanikus elemek bevonata nikkel és bór. Ez egy nagyon kemény, sima felületet eredményez, ami egy pontos ismétlési karakterisztikát ad az elsütőszerkezetnek.

Az öntöltő puska egy forgofejű zárral zár, amin 7 zárószemölcs található. A zárfejben egy erős kivetőkarom van. 2 tű gondoskodik a kilőtt hüvelyek biztos kilökéséről. Az automatikus ismétlési folyamat az AR-15-nél klasszikusan közvetlen gázátirányítással történik. A pontosságnak jót tesz a közvetlen gázátirányítás, mivel nem okoznak mozgást további mechanikus részek. Hátrány: Többet kell tisztítani, a gázokkal pára és lőpormaradványok is kerülnek a rendszerbe.

A Savage MSR 10 Hunter tárbefogadójában egy MagPul PMag10 Gen M3 tár található. Az elsütőbillentyű-kengyelben egy Blackhawk típusú elsütőbillenytű! AR Blaze.

A Savage MSR 10 Hunter különlegességnek számít a sorozatosan beállítható gázfúvóka. Ez fontos egy hangtompító használatánál – miért fontos ez? Nos, egy hangtompító használatánál a csőszájnál egy tetemes ellenállás keletkezik. Így a gáznyomás nem tud megszokottan a csőszáj után közvetlenül csökkenni. Az eközben keletkező felgyülemlett nyomás egy nagyobb gázmennyiséghez vezet, ami másfelől az ismétlési folyamatnál egy erős visszapattanó ütést okoz. Ez a zárszerkezet túlzott igénybevételéhez vezet, ami a legrosszabb esetnem károsodhat is. Így a fúvókával csökkenthetjük a gázmennyiséget. Ha azonban elfelejtjük ismét felcsavarni a fúvókát, amikor hangtompító nélkül lövünk, akkor az általában az ismétlésnél okoz működési zavarokat.

A lengő, nyolcszög alakú kézvédőt az M-Lok gyártja. 12 óránál egy végigmenő Picatinny sín van MIL-STD-1913 szabvány szerint, ami csak a gázelvezetésnél üreges. Ezáltal a lövész elvégezheti a gázfúvóka beállítását anélkül, hogy le kelljen vennie a kézvédőt.

A Picatinny sínen lévő kihagyás a gázelvezetésnél lévő fúvóka kényelmes beállítását szolgálja, ami a hangtompító használatánál szükséges.

A kézvédő eltávolítása után feltűnik a hornyos könnyítésékkel ellátott puskacső. Ez a cső tövétől kb. kétharmad hosszúságban van ellátva hornyos könnyítésekkel. 10 relatív mély barázda gondoskodik egy különösen jó hőelvezetésről és a hosszabb lövéssorozatok után is egyenletes találati képet ígérnek. Különlegesség a csövön még a belső értékek, a huzagolt profil. A Savage az Obermeyer Rifled Barrels puskacsöveit használja. Ezek az “5-R Rifling”-ként ismert profillal rendelkeznek. 5 barázda és lesarkított oromzatszélek még gyorsabb huzagolást engednek a puskacsőnek minimális kopás mellett. A csőszáj egy 5/8 x 24-es menetben végződik, amire a puskához járó kétkamrás csőszájfék kerül. Két ütközőfelülettel rendelkezik, amik a gáznyomást oldalra és felfelé vezetik el. Ez minimálisra csökkenti a visszarúgást és a felcsapódást. Eközben kellemes, hogy a gáznyomás nem a föld felé megy, ahol legtöbbször felkeveri a koszt. A vadászathoz ideális esetben a csőszájféket kicseréljük egy megfelelő menettel rendelkező hangtompítóval.

A kétkamrás csőszájfék a felfelé és oldalra elvezető kamrákkal. A helyére tehetünk hangtompítót is.

A Savage egy kihúzható Blackhawk típusú agyazást használ. A 6 pozícióban rögzíthető támaszték összesen 82 mm-t állítható hosszában és egy kb. 25 mm vastag gumiütközővel végződik. Az AR-nél megszokott portoknak köszönhetően a felhasználó itt is válogathat a terjedelmes tartozék kínálatból, ami a piacon kapható.

A Savage MSR 10 Hunter műszaki adatainak áttekintése:

Modell:Savage MSR 10 Hunter
Ár:1.999,- Euro
Kaliber:.308 Winchester / 6,5 Creedmoor
Tárkapacitás:10 + 1 lőszer
Hosszúság:953 – 1035 mm (mindegyiket csőszájfékkel mértük)
Puskacső hossza:460 mm (csőszájfék nélkül)
Huzagolás barázdák száma:5, jobbos
Huzagolás hossza:1:10″ (1:254 mm)
Súly üresen:3.890 g
Elsütőbillentyű ellenállása:1.600 g / 15,7 N
Kivitel:Öntöltő puska forgófejű zárral, beállítható gázelvezetéssel a hangtompítók használatához,
részben könnyítésekkel ellátott puskacső 5/8×24-es menettel, kétkamrás csőszájfék,
M-LOK-/Picatinny előagy és hosszában állítható válltámasz a Blackhawk-tól. Megszorításokkal
balkezesek is használhatják.

Milyen a Savage MSR 10 Hunter teljesítménye a lőtéren?

Az MSR 10 Hunter .308 Winchester kaliberű puskát egy lövő asztalon teszteltük egy kétrészes Benchrest támasztékkal. Az agyazás és a céltávcső beállítása után 5 lövéssel lőttük be a fegyvert 100 méteren. A tényleges teszt előtt a csövet gondosan megpucoltuk egy bronzkefével, beolajoztuk és végül szárazra töröltük. Ezután következett a pontossági teszt 5 lövésből álló csoportokkal 100 és 300 méteren. A lövészet maga zavarmentesen zajlott. Csupán a „zárfogókar” benyomása nehéz egy tárcsere után. Ez a kar hibája, ami nagyon messze a zárfej előtt áll ki. Olaj vagy egy kis polírozás segíthet. A hangtompítós használat is kifogástalanul működött. A gázfúvókával beállíthatjuk a gázmennyiséget és így az ismétlési impulzust. Az MSR 10 Hunter egy vadászlőszerrel működött a legjobban: A GECO Express 165-Grains lövedékkel, egy deformálódó műanyaghegyű lövedék. A piros hegyen van egy kis üreges hegy. Ez köztudottan nagyon jó ballisztikai tulajdonságokról gondoskodik. És biztosan bevezeti a lövedék deformációját még alacsony sebességeknél is, ami gyakran előfordul a nagy távolságú vadászatnál.

A Savage MSR 10 Hunter öntöltő vadászpuska videója:

Összegzés – ez a véleményünk a Savage MSR 10 Hunter-ről:

A Savage MSR 10 Hunter egy teljesen jól sikerült öntöltő puska AR-10 stílusban. Árban a középmezőnyben helyezkedik el, ahogy a Savage-től várható. A komponenseket véleményünk szerint gondosan válogatták. Főleg a csőprofil ad reményt az MSR10 Hunter hosszú élettartamára. Sporthoz 600 méterig jól használható a 308-as puska. A rövid puskacső miatt 800 méterre lévő céloknál problémák lehetnek, mert ott a lövedékek a hangsebesség alatti és feletti tartományban vannak. Vadászatnál nagyon jó az MSR 10 Hunter a távoli lövésekhez. Ha belegondolunk, hogy idehaza nem sok vadász lő 300 méter fölé, a megfelelő lőszer esetén legalább rendelkezésre áll az alkalmas eszköz. A Picatinny sínnek és M-Lok portoknak köszönhetően van elég lehetőség az optikai és mechanikus kiegészítők felszerelésére.