A Krieghoff Semprio azok közé a puskák közé tartozik, amit minden vadászaton megcsodálnak. Kiváló minőségű és meggyőző a különösen gyors ismétlése miatt. A VISIER-nél 2018 végén tesztelték a puskát és elvitték vadászni. Ebben a cikkben elolvashatjátok a teszt eredményét és a gyakorlati tapasztalatokat. A videóban láthatjátok, hogyan működik egy In-line ismétlő puska. Tudnivaló azoknak, akik vásárláson gondolkodnak: Ezt a Modellt jelenleg ingyenesen ki lehet próbálni. Érdeklődjenek a szakkereskedésekben.

Írta: Carola Rathjens és Alexander Losert / VISIER

 

Tesztfegyver: Krieghoff Semprio .30-06 kaliberben Blaze Orange színű agyazással

A tesztfegyverünk, a Krieghoff Semprio optikailag feltűnő, Blaze Orange színben mutatkozott egyfajta Realtree mintázattal. Az előagy és a tusa egy puha tapintású gumibevonatot kapott, ami egy nagyon kellemes fogást adott a puskának. Ez a legdurvább hajtóvadász időben is a lehető legjobb kezelhetőséget biztosítja. Az agyazás egyenes kialakítású és nem rendelkezik pofadékkal. Magában keskenynek tűnt az agyazás. A tusa egy 15 mm-es fekete WEGU gumi agytalpban végződik. Az agyazás alsó részén egy QD-Port található. Az utánkereső változatnál lehetőség van egy szíjkengyel felfogatásra az agyazás hátsó részének a közepén. A pisztolymarkolatot egyfajta halpikkely mintázattal látták el a jobb fogás miatt. A markolat formája összességében jól illeszkedett a hüvelykpárnához. Ebből a pozícióból nagyon jól elértük az ismétlő tusanyakán lévő tolókát a hüvelykujjunkkal.

Mindig összepakolva és egy optikai fénypont, Semprio-hoz passzoló fegyverkoffer.

A Krieghoff Semprio műszakilag

A tok matt fekete és eloxált. A pisztolymarkolat és elsütőbillentyű-kengyel távolsága a tok alatt elég nagy és a beállított 1.250 g-os direkt elsütőbillentyű ellenállás elég stramm. Gyárilag beépítve: egy Rückstecher  Az agyazás legelső részén található a második QD-port. A puskacső matt fekete és egy kemény bevonattal látták el. A tesztelt Semprio csőszájmenete 14 x 1-es, kalibere .30-06 Springfield. Mint minden ilyen típusú Krieghoff fegyver, ez is kombi felhúzású. Ennél a rendszernél nincs szükség egy külön biztosítóra, mivel a fegyvert fesztelen állapotban szállítjuk és csak közvetlenül a lövés leadása előtt feszítjük meg és hozzuk lövésre kész állapotba.

A céltávcső szerelék alsó részén van két rész, amit a kimarásokba kell bevezetni. A fecskefarkzár két karral szorít.

A tolókát ehhez előre kell nyomni a hüvelykujjunkkal a cső irányába. A fesztelenítéshez billenőszerkezetet kell kioldani, tehát a tolókát még egy kicsit előbbre nyomni és aztán lassan hagyni kell visszasiklani. Ezt a folyamatot kis gyakorlással teljesen hangtalanul el lehet végezni. A fegyver töltését elvégezhetjük a töltények kilökő nyílásba való behelyezésével a tárba, vagy a hagyományos tár megtöltéssel is. Mivel ez belül helyezkedik el, először teljesen ki kell nyitni a fegyvert. Ehhez a tolókát a fesztelenített állásból jobbra és enyhén előre kell nyomni. Most előre lehet húzni a puskacső egységet. Ezután a tárlezáró kart vissza kell húzni, ami a tár elől lévő peremének közepénél található az előagyon. Most megtölthető a tár. Ha az első töltényt a rendszerbe akarjuk ismételni, akkor ez hasonlóan történik, mint a hagyományos pumpás ismétlő puskáknál.

A Krieghoff Semprio egyedülálló In-line ismétlőrendszere úgy működik, hogy a fegyver egész első részét előretoljuk. A belül lévő hét reteszelő szemölcsös rendszer szabaddá válik és a tárból beismételhető egy töltény. Az első rész hátratolásával ismét lezáródik a rendszer. A lövés leadásához aztán előre kell nyomni a tolókát. A kilökő nyílás előtt és mögött találhatóak a fecskefark alakú kimarások a Krieghoff szerelékhez. Két lyukat tölt ki a szerelék alapja és két kis kar fogja meg. Ha felhelyezzük a céltávcsövet, figyelni kell arra, hogy egy kis kattanást halljunk a karok lenyomásánál, ami az optika biztos rögzítését jelzi.

A Krieghoff Semprio szétszedve két részre: Az előagy a csővel és a tárfoglalattal, a tusa  az elsütőbillentyűvel a zárszerkezettel és a kézi felhúzóval.

Az In-line ismétlés semmilyen körülmények között nem történik hangtalanul. Nem is kell, mivel a Semprio ugyan egy mindenes fegyvernek számít, a fő alkalmazási területe mindenképpen a hajtóvadászat lesz. Az In-line rendszer különleges előnye abban rejlik, hogy az ismétlési folyamat egy lineáris mozgással történik. Nem kell átnyúlni a következő lövéshez, a lövész a célon tud maradni és egy folyamatos mozdulattal adhatja le a következő lövést. A félautomatákkal szemben az előnye a betölthető töltények számában rejlik.

A társasági vadászatokon a Sempriot a Safe-to-Carry (biztonságos szállítás) állásban szállíthatjuk. Itt mindenki számára látható, hogy a zárszerkezet nyitva van és a fegyver nincs tüzelésre kész állapotban.  A Krieghoff Semprio nevezhetjük Take-Down fegyvernek is, mivel a lövésznek nincs szüksége további szerszámokra, hogy két részre szedje. A Krieghoff összecsomagolt mérete kb. 82 cm. Különösen praktikus és egy optikai finomság: a fegyverhez passzoló koffer. Ebben az első és hátsó részegység is egy stabil fiókban van, tépőzárral biztosítva. Továbbá a kofferban van még hely a céltávcső és más szükséges apróság számára. Összerakodva és biztosan tárolva gondosan szállítható a fegyver.

Az olyan emberek is könnyedén tudják kezelni a fegyvert, akik műszakilag nem annyira jártasak.

Krieghoff Semprio műszaki adatok:

ModellKrieghoff Semprio .30-06 kaliber
Ár:3.755.- €
Kaliber:.30-06 Springfield
Súly:3.100 g
Puskacső hossza:55 cm
Elsütőbillentyű:Direkt, Rückstecher-rel
Puskacső átmérője:15,5 mm
Huzagolás:24,4 cm
Tárkapacitás:4 + 1
Csőprofil:Barázdák és oromzatok
Anyag:Fém, fa
Biztosítás:Kézi
Kivitel:In-line ismétlő puska céltávcső szerelék bázissal, eloxált csővel és
tokkal, Blaze Orange szín, puha tapintású gumibevonat,
WEGU gumiagytalp, QD-Portok

A Krieghoff Semprio a lőtéren

A Krieghoff In-line ismétlő puskát egy Zeiss Conquest V6 2-12 x 50 céltávcsővel teszteltük. Az optika súlya 620 g (belső sínnel 655 g). A céltávcső teljes hossza kb. 335 mm a 60-as célkereszttel a második képsíkban. A világítópont fokozat nélkül állítható. Ez különösen világos és így nappal is remekül használható. A széles zoom-tartomány egy kompromisszumok nélküli felhasználást nyújt hajtóvadászaton, cserkelésnél vagy lesvadászatnál. A belövés után a felső tornyot egy Torx-T20 kulccsal tudjuk nullázni. A céltávcső nem rendelkezik Zero-Stop-pal. Az ASV magasság állítás optimálisan használható a nagy távolságú lövéseknél. Beállítás után mentünk a lőtérre.

A Krieghoff Semprio a Zeiss céltávcsővel és a Krieghoff billenő szerelékkel – szintén egyszerű kezelni.

A tesztnél gyári és kézzel töltött lőszereket lőttünk ki a Krieghoff Semprioból: A 150 graines Remingtontól a 180 graines RWS H-köpenyes lövedékekig. A lőszerválasztás főként olyan szemszögből történt, hogy egy vadászpuskával vadászlőszert akarunk kilőni és azért, hogy azt teszteljük, miként viselkedik a puskacső különböző lőszerfajtáknál. A gyári lőszereknél az ólommentes RWS Evo Green volt a legjobb a HIT lövedékekkel. A Sellier & Bellot lőszer szóráskörét nem értékeltük. A lövedékek az egész céltáblán voltak elosztva és ennek megfelelően értékelhetetlenek. Ezért ez a típus kiesett a tesztből. Így még 3 kézzel töltött teszt lőszer ment át a csövön 5-5 lövéssel. RS 52-es port használtunk, Federal GM210 csappantyút RWS hüvelyekkel.

Teszt összegzés: Így teljesít a Krieghoff Semprio a hajtóvadászaton

 

A Semprio sok örömöt okoz a hajtóvadászatokon  A Krieghoff világon egyedülálló In-line ismétlőrendszere lehetővé teszi a vadász számára, hogy gyorsan ismételjen és azonnal lövésre készen legyen anélkül, hogy le kéne tennie a fegyvert vagy át kelljen nyúlnia. A kezelhetőség egyszerű és kellemes.  A Krieghoff a felső árszegmenset szolgálja ki a Semprioval. A fegyver optikai és tapintásra is különösen igényes az egyes alkotóelemek kidolgozása miatt. A hajtóvadászat változat gumirozásai is és a tok valamint a belső részek is robusztusak és strapabíróak. A fémtár a jelenleg hagyományos műanyag tárakhoz képest egy nagy öröm. A direkt elsütőbillentyű tökéletesen működik. Aki egy kicsivel tibb finomságot igényel, annak teljesül a kívánsága a gyárilag beépített Rückstecher-rel. A tolóka kezelése alig igényel erőt, viszont egy inkább hosszú hüvelykujjra van szükség. Alternatíva és mindig jól fogadjuk, a hüvelyk- és mutatóujjal való nyomást. Említettük, hogy a felépítés miatt nem lehetséges a hangtalan ismétlés, amire nincs is szükség a hajtó- és mozgóvadászatokon. A tolókát azonban teljesen hangtalanul lehet működtetni.

Egy szép változatosság az időközben elterjedt műanyagtárakhoz: A Semprio tára fémből készült.

A Krieghoff Semprio kb. 3.755,- Euro-ba kerül (szerelékkel együtt). A pénz nagyon jó befektetés a hajtóvadászatért rajongó vadászoknak, kutya- és utánkeresés vezetőknek.