A Browning több extrával látta el a BAR MK3 Composite Brown puskát, így az öntöltő különösen jól személyre szabható. Ide tartozik például az állítható agyazás és egy csőszáj menet, amire felszerelhetünk eg hangtompítót vagy csőszájféket. Leteszteltük, hogy ez mennyire jó.

Írta: Hamza Malalla / VISIER

A Composite Brown kapható még 9,3×62, .308 Winchester és .300 Winchester Magnum kaliberben.

Browning BAR MK3 Composite Brown részletesen:

Már több mint 50 éves a Browning félautomata vadászpuska. A híres névrokonával, a Browning Automatic Rifle M 1918-cal azonban kevés köti össze a néven kívül. Mindegy, hogy standard vagy magnum kaliber, Luxus vagy alapmodell: Az összes jelenlegi BAR alapja ugyanaz a dural tok és rendelkeznek egy állítható gázrendszerrel és egy forgózárral, amin 7 reteszelő szemölcs van. Jelenleg a Browning 2 szériában gyártja a BAR-t, ezek műszakilag nem különböznek, csak kinézetben. A Zenith Luxus széria a középeurópai vadászok ízléséhez idomul. A tokon betétek vagy gravírozások találhatóak, ehhez jönnek a szép diófaagyazások disznóháttal. Az összes többi modell változat az MK3 jelölést kapta, koncepciótól és felszereltségtől függően egy további jelöléssel vannak ellátva. Az MK3 Composite Brown újdonságaihoz tartozik a gyárilag egy menettel ellátott csőszáj. Egy csőszájfék használatához nem kell különösebb intézkedéseket elvégezni a kézikönyv szerint. Máshogy néz ki a dolog, ha a fegyverre egy hangtompítót akarunk feltenni. A BAR MK3 egy állítható gázrendszerrel rendelkezik, amit a gyártó szerint egy Browning partner fegyvermesterrel kell beállíttatni a hangtompító használatához. Ezen kívül a BAR-ral ezután már nem lehet hangtompító nélkül lőni, hacsak a gázelvezetést nem állíttatjuk újra be. ÉS mivel egy hangtompító használatánál a porgázok valamint a részecskék hátrafele is kilökődhetnek, egy lövőszemüveg használatát írja elő a kézikönyv.

Az állítható fénygyűjtős irányzék talpa lecsavarozható. A csőszájmenetre hangtompítót vagy csőszájféket szerelhetünk fel.

A biztonságról az MK3-nál egy tolóka gondoskodik a tusanyakon, ugyanúgy mint a tárkioldó az elsütőbillentyű-kengyel előtt ez is kétoldalról kezelhető. A zárkar ellenben csak a tok egyik oldalán található a kilökőnyílás alatt. Balkezesek számára azonban a gyártó kínál egy megfelelő változatot is a Composite Brownból, ott mindjárt az áttöltőkart és a kilökőnyílást is átteszik a másik oldalra.

Az agytalp szöge és a pofadék szöge a BAR MK3-nál közdarabokkal egyénileg beállítható. Ez manapság minden modern kialakítású puskánál alap, ahol az agyazás két részből áll. A közelre leadott gyors lövésekhez az MK3 Composite Brown rendelkezik egy hajtóvadász sínnel az állítható piros üvegszálas irányzék mellett, egy gyakorlatias koncepció. Az agyazás formáját és magasságát tekintve a nyílt irányzék használatára lett tervezve. Mivel azonban sok lövész a félautomatákon is egy RedDot sightot vagy céltávcsövet részesít előnyben, a Browning egy állítható magasságú pofadékkal látta el a Composite Brown puskát. Az állítás fokozatmentesen történik kézzel egy állítókerékkel az agyazás jobboldalán. Így a puska agyazását pár mozdulattal beállíthatjuk nagyobb céltávcsövekhez is, amiknél az objektív tipikusan 50 vagy 56 mm átmérőjű. A pofadékmagasítás a svéd KalixTeknik vállalattól származik és egy nagyon stabil benyomást tesz. Ez a konstrukció jobb- és balkezesek számára is felszerelhető és tartozékként kapható sok más vadászpuskához is. A Browningnál a Composite Brown mellett csak az MK3 ATACS modellnél tartozik a gyári felszereltséghez.

A Browning BAR MK3 biztosítója egy tolóka.

BAR MK3 Composite Brown − Műszaki adatok:

Modell:Browning BAR MK3 Composite Brown
Ár:1.850,- Euro
Kaliber:.30-06 Springfield
Tárkapacitás:2 + 1 lőszer
Hosszúság:1.097 mm
Puskacső hossza:560 mm
Elsütőbillentyű:1.550 g
Huzagolás:1:10″ (254 mm)
Súly:3.450 g
Bal-/jobbkezes kivitelezés:balkezes változatban is kilökőnyílással
Felszereltség:hornyos könnyítésekkel ellátott puskacső, hajtóvadász irányzék, tolóka, állítható magasságú pofadék, csőszáj menet, állítható gázrendszer.

Az öntöltő BAR MK3 Composite a lőtéren:

Az AR szériás Bushnell 1-4×24 Illuminated céltávcsövet használtuk. Megvilágított célkereszttel rendelkezik az első képsíkban, ami egy finom tengelyből áll sok magasság jelöléssel középen, ezt körülveszi egy nagy (és szintén megvilágított) kör. Nagyítás nélkül vagy alacsony nagyításnál első sorban a külső kört használjuk a célpont gyors becélzásához, a finom célkereszt tengelyt középen csak a magasabb nagyítás alkalmazzuk. Az állítható pofadéknak is a (öntöltőhöz képest) nagyon könnyen és szárazan kioldó elsütőbillentyűnek köszönhetően nagyon kellemes volt lőni a tesztelt puskával. Ahogy a gáznyomással töltő puskáknál megszokott a gázrendszer is levesz a visszarúgás erejéből főképp, hogy az MK 3 Composite egy .30-06 Springfield vadászpuskához képest a relatív rövid, hornyos könnyítésekkel ellátott puskacső ellenére nem a legkönnyebb. Működés szempontjából a fegyver nem mutatott gyengeséget: A puska az összes tesztelt lőszerrel hibátlanul ismételt. Ami még nagyon pozitív és feltűnt, hogy a karokat nagyon kényelmesen lehet kezelni és a tolóka ezen kívül hangtalan. Csak az áttöltés, ahogy az öntöltőknél megszokott, nem valami hangtalan.

A Browning BAR MK3 lőttünk, amire egy AR szériás Bushnell 1-4×24 Iluminated céltávcsövet szereltek.

A Browning BAR MK3 Composite .30-06 teszt eredménye:

A Browning egy olyan komplett csomagot kínál a BAR MK3 Composite Brown puskával, ami a bevált öntöltőt a jelenkori szintre emeli kezelhetőség, felszereltség és a lövészhez való testreszabhatóság szempontjából. A tiszta megmunkálási minőség miatt a puska jó választás a mozgó vadászatokhoz és egyes vadászoknál a lesen is jó szolgálatot fog tenni.

A Browning honlapján további információkat találhattok a BAR MK3 Composite Brown puskáról.