Egy amerikai gyártású, egyenes húzású tolózáras ismétlő puska nagyvadakhoz, vaddisznókhoz, ragadozókhoz és sok más vadhoz

Az író acél céltáblákra lő az új Savage Impulse puskával.

„A vadász FELADATA, hogy az első lövéssel, azonnal leterítsen egy állatot.”

Ez volt olvasható a házikómban lógó táblán a texas-i FTW Ranch-en, ahol a következő két napomat az új Savage Impulse puska tesztelésével töltöttem, egy egyedien amerikai módja az egyenes húzású rendszer kialakításának, ami már népszerű volt Európában, de eddig nem sikerült beférkőznie az amerikai vadászok körébe.

Ez a cikk nem a long-range vadászat etikájáról szól, hanem egy nagyon innovatív vadászpuskáról, ami mellékesen rendelkezik az általában jelentősen drágább puskák nagy távolságú pontosságával, ezért remélem megbocsájtjátok, hogy egy emlékeztetővel kezdem – de a nagy hatalommal nagy felelősség jár.


A long-range lövészeti trend felrobbant az elmúlt évtizedben és sokkal könnyebb lett a vadászok számára a felszerelés és a tudás megszerzése, amik olyan lövéseket tesznek lehetővé, amiket 10 éve még erős túlzásnak vagy mesének tartottunk volna. Ez valószínűbbé teszi azt is, hogy a től nagy önbizalommal rendelkező lövészek olyan lövéseket próbálnak leadni, amit nem kéne.

Egy komoly lövész tudja, hogy a profik több időt töltenek a gyakorlással, mint a felszereléssel. Feltételezem, ez az egyik oka annak, hogy a Savage Arms meghívott engem és néhány másik írót, hogy teszteljük az új kicsikéjüket az FTW fő oktatójának szigorú gyámság alatt, aki nem más, mint Doug Prichard egy 26 éve visszavonult veterán Navy SEAL (haditengerészeti kommandós), aki Az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogság Felderítő/Mesterlövész iskolájának diplomáját is megszerezte.

Így el is érkezünk az FTW Ranchhez – ami egy kb. 5000 hektáros lövész létesítmény a gyönyörű Dél-Texas dombvidék hegyei és völgyei között és itt van 35 lövész pálya, lőterek 3300 méterig (katonai gyakorlatozásokat is végeznek itt), „támadó” veszélyes vad célpontok, oldalirányba mozgó célpontok, hat „vadász körút” pálya életnagyságú állat célpontokkal, szállás akár 30 vendég részére, és választhatunk lövész kurzusok közül a kezdő vadász gyakorlástól a négy napos szafarira felkészítő intenzív gyakorlásig. Ez a tökéletes hely egy új puska betörésére.

Réz a levegőben és ólom a célpontban a Savage Impulse puskával.

Az egyenes húzású puskák régóta népszerűek Európában, de itthon valahogy sohasem illeszkedtek be. A Savage ezen szeretne változtatni az Impulse bemutatásával.

A kalandunk a kurzus előtti estén kezdődött a Savage vezető tervezőmérnökével, Andy Sunseri-vel, aki átfutotta velünk az Impulse puska széria technológiáját és tulajdonságait. Nagyon sok kicsomagolni való van – pontosabban 13 függő szabadalomnyi érték – de az alappillér az, hogy az Impulse az első amerikai gyártású egyenes húzású puska és egyedi tulajdonságokkal, zárszerkezettel és árazással rendelkezik. Nem meglepő, hogy a Savage célja az, hogy népszerűvé tegyék az egyenes húzású puskákat az amerikai piacon.

Ahogy említettem, az egyenes húzású puskák régóta népszerűek Európában, de itthon valahogy sohasem illeszkedtek be, részben azért, mert nincs akkora kihúzó erejük, mint a hagyományos forgó tolózáraknak és összetettebb a kialakításuk. Nos, az akkor volt, ez pedig most van, és úgy tűnik, hogy az Impulse kiküszöbölt minden fennálló aggodalmat a kivetési erővel és magnum lőszerek kezelésével kapcsolatban, így szabadon élvezhettük az egyenes húzású rendszer fő előnyét – a sebességet. Egy hagyományos forgó tolózáras puskánál négy különböző mozdulatra van szükség az ismétléshez: Kart felemelni, visszahúzni, előre tolni, lenyomni a lezáráshoz… de egy egyenes húzásúnál, nos csak a visszahúzásra és az előre tolásra van szükség.

Az Impulse puskával az egy „támadó” veszélyes vad célpont ellen a texas-i FTW Ranch-en.

Ez a sebesség előny nyilvánvalóvá vált, amikor legyűrtük az FTW egyik mozgó célpontos állomását. Csak néhány gyakorlati manipulációra volt szükség az Impulse puskával, hogy megszokjuk a kar felemelésének és lenyomásának hiányát, és mihelyt megvolt ez az idegi pálya, már készen is álltunk és lehetővé tette, hogy további egy vagy két lövést adjunk le az oldalirányban mozgó célpontokra, és néhány döntő extra másodpercet adott, hogy pontosan helyezzük a szív vagy agy lövéseket a felénk közeledő kafferbivaly vagy elefántbika célpontokra. De nem kell szafarira menni, hogy hasznát vehesd ennek a sebességnek: Menekülő vaddisznók, ragadozó vadászat és gyakorlati precíziós versenyek mind olyan helyzetek, ahol a gyors ismétlések, a célpont szemmel tartása a lövés után és a gyors ismétlő lövések leadása is kulcs a sikerhez.

A megelőző oktatás után, ami lefedte a ballisztikát, a teleszkópos optikák különbségeit és az előre kitöltött lőtéri kártyák használatát, amit minden „diák” megkapott az FTW-től, kimentünk a 100 méteres lőtérre, hogy beállítsuk a céltávcsöveket és a puska illeszkedését, mielőtt megbizonyosodtunk a nullázásról. Azt feltételezve, hogy a puska képes az ismételt pontosságra, a pontos lövésleadás alapjai, hogy a lövész, puska és optika megfelelően illeszkednek egymáshoz. Az Impulse ezt a Savage AccuFit rendszerével éri el, ami egy tetszetős megfogalmazása annak, hogy könnyen cserélhető pofadék emelőkkel és elsütőbillentyű-agytalp közti távtartókkal rendelkezik, amik által változtathatjuk a puska méreteit.

Az Impulse rendelkezik más pontosság növelő tulajdonságokkal, amiket már megszokhattunk a Savage-től, beleértve az AccuStock mini keretet, a felhasználó által állítható AccuTrigger és a mángorolt huzagolással gyártott puskacsövek, amiket egy csőzáró anyával szerelnek össze. Andy Sunseri vezető tervezőmérnök szerint, az Impulse új Hexlock zárszerkezet kialakítása, ami egy robusztus görgő-golyós záró mechanizmust alkalmaz, biztonságosan tudja kezelni a magnum töltények nyomását – egy tény, amit meg tudok erősíteni, miután két napot töltöttem egy pár méterre az egyik osztálytársam puskacsöve mellett, aki több mint 200 .300 Win Mag. kaliberű lőszert lőtt ki. Habár az ő Impulse puskája gyárilag rendelkezett egy menettel a csőszáj-fék számára, nem került rá csőszáj-fék.

A balkezesek és megrögzött bütykölők értékelni fogják az Impulse kétkezes kezelését és azt, hogy a zárfogantyút áthelyezhetjük a tok bármely oldalára és a fogantyú szögét is megváltoztathatjuk. Egy ergonomikus kioldógomb lehetővé teszi, hogy a lövész eltávolítsa a ki nem lőtt lőszert, a jövőben pedig elérhetők lesznek puskacső és zárfej párok, amikkel otthon is cserélhetünk csövet és válthatunk kalibert.

Doug Prichard oktató bemutatja, hogy hogyan érjük el a maximális stabilitást.

Nem tudtam megmérni a csoportjaimat 100 méteren, de a spektíven keresztül megbizonyosodtam róla, hogy a 6.5 Creedmoor kaliberű 4kg-os Impulse puskám és a Hornady kitűnő 140 graines ELD-Match lőszere probléma nélkül csinált négylevelű lóhere alakú 5-ös csoportokat. De a 100 méteres csoportok unalmasak és csak részben mutatnak eredményeket, így a következő állomásunk az 1250 méterre lévő acél célpontok voltak. „Találat…találat…találat!” kiabálta a spotterem, amikor háromból háromszor találtam el egy 7,5 cm-es táblát 650 méteren. Nem rossz egy egyedi puskától kézzel töltött lőszerekkel – nagyon jó egy gyári puskától a fele árért és gyári lőszerekkel, valamint egy testamentum Doug Prichard FTW oktató tanításairól és szél bemondó képességeiről.

Most be kell vallanom, hogy valamennyire egy puska sznob vagyok és abban a szerencsében volt részem, hogy birtokolhattam olyan gyártók extrémen pontos puskáit, mint a GA Precision, Surgeon és Proof Research, így nem túlzok, ha azt mondom, hogy két nap és kb. 240 lövés után valóban le voltam nyűgözve a Savage Impulse puskától. És adva a sebesség előnyét, modulárisságát és $1,379-os kezdő árát, azt mondanám, hogy értéket képvisel a precíziós vadászok számára. Ahogy a visszavonult puska és vadász író, Townsend Whelen ezredes híresen megírta, „Csak a pontos puskák érdekesek.” A Savage Impulse érdekes.