A háttérből előjött, ráncfelvarráson átesett, innovatív, kiváló osztrák puska, bevetésre kész formában. Ez jutott eszembe, amikor pár éve, az Abu Dhabi-i ADIHEX kiállításon megtekintettem az osztrák Strasser cég prémium kategóriás, RS 14 Evolution modellnévre átkeresztelt, egyenes zármozgású, radiálzáras, szabadalmaztatott hidraulikus csőrögzítő rendszerrel (BEST™ Barrel Exchange Systems) szerelt, könnyen cserélhető csövű, moduláris, ismétlő golyós puskáját.

Az RS14 EVO puska, mint a játékkocka, modularitással bír. Fő darabjaira (tokra szerelt tusa, cső, zárdugattyú, előagy, tár, reteszelőfej, elsütőszerkezet) történő szétszedése gyorsan végrehajtható. A fegyvercső cseréje a szabadalmaztatott hidraulikus rendszernek köszönhetően egyszerűen elvégezhető

Modelltörténet

Horst J. E. Blaser, a világhírű Blaser GmbH egykori cégalapító tulajdonosa 2003-ban szabadalmaztatta az általa kiötlött hidraulikus csőrögzítő rendszert. Erre a műszaki alapra kezdte el felépíteni az RS 05 jelzésű egyenes tolózáras, ismétlő puskamodell terveit. A nagy fegyvergyártók üzleti megfontolásból (mivel túltelített a lineáris záras puskák piaca) nem kapkodtak az újdonság iránt. Végül 2005-ben, az új RS 05 lineáris záras golyós puska kis szériában történő gyártását az osztrák HMS Präzisionstechnik GmbH (az ausztriai Eugendorfban működő családi vállalkozás) vállalta el. A cég két mérnök tulajdonosa apa és fia, Herbert Strasser és Mathias Strasser. A modern szerszámgépparkkal felszerelt üzemükben, saját fegyvergyártásuk mellett, világszerte ismert vadász- és sportfegyverekhez való alkatrészeket is készítenek. De különféle felhasználási területekre (többek között az európai Ariane űrrakétaprogram számára) is gyártanak precíziós alkatrészeket. Az elmúlt évek során a Strasser Waffen Manufaktur még három,általuk továbbfejlesztett, lineáris zárral szerelt golyóspuska-modellt hozott forgalomba, melyeknek a modernizálása Mathias Strasser fegyvermérnöknek köszönhető. A Strasser cég először 2014-ben a továbbfejlesztett RS 14, majd nemrég a modern vadászati igényekhez igazított RS 14 EVOLUTION és RS SOLO EVOLUTION vadász-, illetve a TAC 1 precíziós puskamodelljeivel jelentkezett a nemzetközi fegyverpiacokon. Ez a kis puskagyártó manufaktúra évente kb. 200 vadászpuskát állít elő.

Az RS14 EVO puska rendszerkamráját könnyűfém tömbből, nagy pontosságú, modern CNC szerszámgépen marják ki. A fegyver különleges radiális reteszelésű, kalibercsoportonként cserélhető reteszelőfejes, egyenes mozgású tolózárral van szerelve

Lineáris zár, cserélhető reteszelőfej, finom elsütőszerkezet

Az RS 14 EVOLUTION (EVO) puskamodell a manapság divatos Take Down könnyű szétszerelhetőséggel és modularitással bír, ami magában hordozza a különféle kaliberű csövek, illetve a zárhomlokon a kaliberfüggő reteszelőfejek cseréjének lehetőségét is. A gyakorlatban a puska fődarabjaira (tokra szerelt tusa, cső, zárdugattyú, előagy, tár, elsütőszerkezet) történő szétszedése gyorsan és egyszerűen végrehajtható. A piacra került RS 14 EVO puska különleges radiális reteszelésű, egyenes mozgású tolózárral van szerelve. Ha megnézzük a komplett rendszerkamrát és a zárszerkezetet, láthatjuk, hogy a tömzsi ütőszegfejben végződő, hosszú zárdugattyútest egy különlegesen kialakított tokrészben mozog. A jó kidolgozásnak köszönhetően töltéskor-ürítéskor könnyen mozog a zárdugattyú a töltősíkban. A nagyméretű rendszerkamra felső tokrésze mindkét oldalról nyitott, ami nagyban megkönnyíti a felülről történő betárazást, illetve az akadálytalan hüvelykivetést, akár jobbos, akár balos a zárszerkezet.

A radiális reteszelést a cserélhető reteszelőfejbe épített 4 db, edzett acélból készített, kényszervezérelt reteszelőlamella végzi, melyeket kívülről egy spirálrugógyűrű fog össze (jobbra). A zárdugattyútest palástjába belesimuló, a reteszelőfej kimart hornyába záródó rögzítőkar kiemelését követően, a fej egyszerűen leemelhető a homlokrészről. Jól látható az ütőszeg is

Az új RS 14 EVOLUTION modellnél újdonság, hogy a tok elülső és hátsó vállrészét összekötő felső hídba gyárilag igényesen kimunkált céltávcső-szereléktalprögzítő Picatinny sín van bemarva, melyre többféle szereléktípus is felszerelhető. Egy prémium minőségű puskán lehet, hogy többeknek szokatlan az egyébként nagyon sokoldalú, „katonás” Picatinny sín, de ezt el kell fogadni, mondom, „nem ördögtől való”. Az óriási konkurenciaharc közepette nem figyelembe venni a piaci visszajelzéseket, és azokat gyorsan nem beépíteni a fegyverbe üzleti öngyilkossággal egyenlő. Prémiumfegyverről lévén szó, a mai helyzetben a vásárlók minél kielégítőbb kiszolgálása „mindenek felett” áll.

Az RS 14 EVOLUTION puska rendszerkamráját a repülőgépiparban használatos, nagy szilárdságú, ötvözött könnyűfémtömbből, nagy pontosságú, számítógép vezérelte, modern, öttengelyes CNC szerszámgépen marják ki. A puska más részelemei is minőségi anyagokból készülnek. Az anyagmegmunkálási minőség, hűen a cég hagyományaihoz, makulátlan. A nagyméretű, fekete színű könnyűfém rendszerkamra felülete korrózióvédő eloxálással kezelt. Az EVO puska rendszerkamrájának nagyméretű oldalsó, szabadon lévő fémfelületeire rögzíthető fémlapok lézergravírozott márkajelzéssel vannak díszítve. A cserélhető oldallapok vadászvésetekkel díszítve, illetve a fegyver szuperluxus kivitelben, művészi kézi gravírozással is megrendelhető.

A tokban kapott helyett külön szerkezeti egységként a külön kivehető komplett elsütőszerkezetet és a tok elülső részének bal és jobb oldalfalába beépített, a kivehető acéltárat rögzítő két oldalsó tárrögzítő gomb is. Maga a tártest teljesen fémből készül, nélkülöz mindenféle haszontalan műanyag elemet. A tár kapacitása mini és standard kaliberek esetében 3 db töltény, míg a magnum kaliberekből csak 2 db patron, ami bizony egy nagyvadhajtásban, netán veszélyes nagyvad vadászatán kellemetlenül szerénynek tűnik. De aggodalomra nincs ok, mivel a gyártó opcióként, kifejezetten hajtóvadászathoz emelt kapacitású XL tárakat is ajánl a vadászoknak, potom 300 euróért. Ezekbe a tekintélyes méretű, az előagy síkjából jócskán kiálló, „dragunovos” kinézetű XL-es tárakba 5 db magnum kaliberű, illetve 6 db standard kaliberű golyós patron tárazható be.

Az RS 14 EVO puska elsütőszerkezete gyorsítós egy elsütőbillentyűvel szerelt (Direktabzug, Rückstecher). Maga a komplett elsütőszerkezet könnyen kiszerelhető a tokból. Praktikus, hogy a kivett elsütőszerkezeten az elsütőerő könnyen beállítható 800-1600-2500 g közötti értékekre, melyek a különböző vadászati módokhoz igazodva, szabatos billentyűkezelést és elsütést tesznek lehetővé. A részelemek DLC (Diamond Like Carbon) bevonatúak.

Ha kézbe vesszük az RS 14 EVO ismétlő golyós vadászpuska egyenes toló-húzó mozgású, egyedi tervezésű zárdugattyúját, szembe ötlik a robusztusság, illetve a biztonságot szavatoló radiális reteszelőhomlok. A zárdugattyútest (hasonlóan a fegyver többi fémalkatrészeinek felületéhez) kemény és kopásálló plazma (ion) nitridálással kezelt. A zárdugattyútest formája kettős. A hátsó ütőszeg feji része tömzsi, míg az elülső része áramvonalas és karcsú. A zárdugatyútest középső részének kialakítása alkalmazkodik a tok kétoldali kivetőnyílásának formájához. Így a puska terepi használata során, reteszelt zár (teljesen előre tolt zárdugattyú) esetén, nem tud olyan szennyeződés (hó, por, sár, növényi eredetű törmelék stb.) a tok belsejébe jutni, ami a zárszerkezet szabatos működését akadályozná.

A zárdugattyútest hátsó, tömzsi ütőszegfeji részébe került az abból oldalra, pár centire, vízszintesen kiálló, nagyon rövid zárúton előre-hátra mozgatható, rövid zárkar, mely a stabilabb fogás érdekében egy polimer fogantyúgombban végződik. Nagyvad hajtóvadászatán, gyors lövések leadásakor ez a kialakítás nem „kézre álló”. Ezzel tisztában lehetett a tervező is, mert az RS 14 EVO puskához, ugyan opcióként, de megrendelhető a 45 fokos szögben meghajlított, még vastag téli kesztyűben is kiváló oldalsó tenyérfogást eredményező, hengeres formájú, nagyméretű műanyag fogantyúgombban végződő zárfogantyúkar.

A reteszelőfejen lévő reteszelőlamellák mozgatását, az előre-hátra is elmozduló rövid zárfogantyúkarral lehet szabályozni. A magas szintű biztonság érdekében, a zárdugattyú ütőszegfeji részébe még egy harmadik, pótlólagos biztonsági mechanizmus is beépítésre került

Az RS fegyvermodellek esetében, így az RS 14 EVOLUTION puskánál is, a manapság elterjedt kézi ütőszegfelhúzó-szerkezet helyett az egyszerűbb, kétállású biztosító mellett döntött a tervező. A tömzsi ütőszegfejbe került az ütőszegre ható, kétállású, függőlegesen mozgatható, kézzel működtethető rögzítőgombbal egybeépített biztosító csúszka. Bebiztosított helyzetben, a rögzítőgomb egyidejű benyomásával a csúszkát alsó állásba toljuk (ha helyén van, lágy kattanással nyugtázza), ekkor a fegyver elsütőszerkezetét nem lehet működtetni, és a zár sem nyitható. Amennyiben a rögzítőgombot benyomjuk, a zárkar hátrahúzható, a zárszerkezet nyithatóvá válik, így a lövés elmaradása estén a csőre töltött fegyver könnyen kiüríthető. A csőre töltött, felhúzott ütőszegrugójú, reteszelt fegyver, amennyiben a biztosító csúszkát ütközésig feltoljuk, a fegyverünk lövésre kész állapotba kerül. A tűzkész állapotot az ütőszegfej felső síkjából kiemelkedő piros színű jelzőstift, illetve a tolóreteszvályú alsó részén előtűnő piros négyzet is jelzi a puskakezelőnek. A zárszerkezet balos kivitelben is elérhető.

Az ütőszegfejbe beépített, az ütőszegre ható biztosító egy kézzel működtethető, rögzítőgombbal egybeépített csúszkával szabályozható. A tűzkész állapotot az ütőszegfej felső síkjából kiemelkedő, piros színű jelzőstift, illetve a tolóreteszvályú alsó részén előtűnő piros négyzet is jelzi. Az elsütőszerkezeten a beállítócsappal három eltérő mértékű, 800–1600–2500 g elsütőerő állítható be

A Strasser RS 14 EVOLUTION puska esetében a radiális reteszelést a zárdugattyútest homlokrészébe szerelt, cserélhető reteszelőfejbe beépített 4 db, edzett acélból készített RS mozgó reteszelőlamella végzi, melyeket kívülről egy spirálrugógyűrű fog össze. Az biztos, hogy első ránézésre kissé furcsa, túlbonyolítottnak tűnő, meghökkentő szerkezeti megoldás. A szorító rugós gyűrű a reteszelőlamellák külső körhornyában fut körbe. A lamellák szétfeszülése kényszervezérléssel történik. A reteszelőfej mérete értelemszerűen (a különböző kaliberű golyós patronok eltérő hüvelytalpátmérőjéhez igazodva) kalibercsaládonként eltérő. A zárhomlokba került a hüvelyvonó karma, illetve a kivető. A reteszelőfejek („Mini”, „Standard”, „Magnum”) könnyen cserélhetők. Azárdugattyútest palástjába belesimuló, a reteszelőfej kimart hornyába záródó rögzítőkar kiemelését követően, a fej egyszerűen leemelhető a zárdugattyú homlokrészéről.

A zárdugattyú cserélhető reteszelőfején lévő reteszelőlamellák mozgatását az előre-hátra is elmozduló zárfoganytúkarral lehet szabályozni. A zárdugattyútest ütközésig történő előretolása közben (fogantyúkar elülső állásában) megfeszül az ütőszegrugó, a reteszelőfejbe beépített kényszervezérelt, négy reteszelőlamella pedig kiemelkedik a reteszelőfej hengerpalástjának síkjából, és a csőfar belső, kimart körvájatába sugárirányban befeszülve, nagyon erősen és biztonságosan reteszel. Amennyiben a nagyon rövid úton mozgó zárkart nem toljuk ütközésig előre, és a reteszelés nem teljesen zár, addig akadályozva van, hogy az ütőszeg elérhesse a töltényűrben lévő patron csappantyúját. A zárfogantyúkart hátrahúzva a radiális reteszelés kioldódik, a reteszelőlamellák visszasüllyednek a hengerpalástba, így a zárdugattyú hátrahúzható.

A gyors ismétlésekkor is biztos oldalsó tenyérfogást szolgáló, 45 fokos szögben meghajlított, hengeres formájú, nagyméretű műanyag fogantyúgombban végződő zárfogantyúkar csak opcióként rendelhető meg, (felső képen látható a standard „gombóc” végű egyenes, rövid zárfogantyúkar). A szereléktalpak Picatinny sínhez vannak rögzítve

A puska megjelenésekor az alapmodell RS 05 radiális reteszelését több jeles szakember a puska gyenge pontjának nevezte (dereng az RS 05 2012-es visszahívási kampánya, mellyel a Jäger vadászmagazin 2012-ben foglalkozott). Végül a biztonság növelése érdekében Mathias Strasser áttervezte a reteszelőfejet, tervezett egy pótlólagos biztonsági mechanizmust is, és beépítette az ütőszegfejbe, amely megakadályozza a zárszerkezet reteszelését abban az esetben, ha reteszeléskor a négyből bármelyik reteszelőlamella valamilyen okból meghibásodott volna. A módosított reteszelésű SR 14 puskát kemény nyúzópróbáknak vetették alá. A tesztek alatt volt eset, hogy a négyből eltávolítottak három reteszelőlamellát. Az előidézett extrém mértékű (8000 bar) gáznyomást a radiális zárszerkezet komolyabb roncsolódás nélkül „túlélte”. Ettől függetlenül, az a bizonyos „darázs” ott motoszkál az ember fejében. A zárfogantyúkar segítségével a zárdugattyú egyenes vonalban, akadálytalanul, gyorsan mozgatható előre és hátra, így a csőre töltés, illetve az ürítés betárazott és csőre töltött puskával (készségszintű fegyverkezelést feltételezve) határozott mozdulatokkal, pillanatok alatt elvégezhető.

Csőjellemzők, kaliberek, kiváló lőpontosság

Az RS 14 EVO lineáris záras golyós puska különböző kaliberű, huzagolt csőfuratú, cserélhető golyós csöveit kiváló minőségű, nagy szilárdságú csőacélból, hidegen kovácsolva a német Lothar Walther cég gyártja. A csőpalást korróziógátló, plazmanitridálással van kezelve. Standard és minikaliberek esetében a csőhossz 56 cm, míg magnum kaliberek esetén 60 cm. Opcióként, hosszanti hűtőnútos csőpalásttal, könnyített kivitelben, 51 cm-es csőhosszban, rozsdamentes csőacélból gyártva, illetve a csőszájnál gyűrűvel lezárt, M14x1 menettel ellátva (mely lehetővé teszi pl. csőszájfékadapter utólagos felszerelését) is szállítják a csövet. Cserecsövek 660 eurótól kaphatók. Csőhossztól függően, a fegyver hossza standard és mini kaliber esetén 108 cm, míg magnum kaliberű csővel 112 cm.

Az RS 14 EVO golyós puska moduláris alapjának köszönhetően, adott a különböző kaliberű csőcserék lehetősége, mely a puska gyakorlati értékét csak növeli. Nem üzleti titok, hogy az amerikai vadászok körében nem „nyerők” a drága és lineáris záras európai golyóspuska-modellek. Velük szemben az ottani szaksajtó mindig kiemeli az amerikai gyártmányú puskák költségvetésbarát (american-made rifle budget-friendly) behozhatatlan előnyét. Ennek ellenére az EVO puska kaliberválasztéka mégis a tengerentúli piaci igényeket követi, mert „hátha megtörik a jég”. Mini kaliber (MIN): .222 Rem., .223 Rem., .300 AAC Blackout (7,62×35), standard kaliber (STA): .22-250 Rem., .243 Win., 6 XC (6×48), 6,5 Creedmoor (6,5×49), 6,5-284 Norma (6,7×55), 6,5×55 SE, 6,5×65 RWS, .270 Win., 7×64, 7 mm-08 Rem., .308 Win., .30-06, 8×57 IS, 8,5×63, 9,3×62, 9,3×57, magnum kaliber (MAG): 7 mm Rem. Mag., .300 Win. Mag., .375 Ruger (9,5×66), .338 Win. Mag. (8,6x64BR), .458 Win. Mag. (11,6x64BR), 10,3×68 Magnum.

A fegyvercső cseréje, a szokatlan BEST™ BARREL EXCHANGE SYSTEMS hidraulikus rendszernek köszönhetően, nagyon könnyen, egyszerűen és biztonságosan elvégezhető. Első lépésként a fent említett módon vegyük ki a komplett elsütőszerkezetet a tokból. A sátorvashoz rögzített, hajlított imbuszkulcsot így könnyen kivehetjük. Miután az imbuszkulccsal az előagyfa rögzítőcsavarját meglazítottuk, az könnyen leemelhető a tokról. Ezt követően az előagy belső kimart núntjába behelyezett célszerszámot kivesszük, majd behelyezzük a tok elülső részébe beépített hidraulikus mini egység (mely állandó meghúzási nyomatékot biztosít) rögzítőkarjába, majd a kart ütközésig (3/4 fordulattal) elfordítva, oldjuk a hidraulikus feszítést. Ezt követően a cső könnyen kihúzható a tokból. A cső visszaszerelése fordított sorrendben történik. Lényegében az egész folyamat rendkívül egyszerű, jól átgondolt, és csak néhány percet vesz igénybe. Azoknak a vadászoknak kedvezve, akik kedvelik RS 14 EVO nyújtotta fegyverműszaki megoldások többségét, de nem igénylik a csőcserék lehetőségét, kifejlesztették a Strasser SOLO EVOLUTION modellváltozatot, melynek a csöve fixen van rögzítve a tokhoz, tehát könnyen nem cserélhető. Ezek a puskák olcsóbban is vásárolhatók meg. Figyelembe véve a Strasser RS 14 EVO puskák aránylag könnyű súlyát (standard és mini kaliberek esetében: 3,1–3,2 kg, míg a magnum kaliberé „csak” 3,2–3,5 kg) és a szerény vastagságú (1,5 cm) „lökéstompító” gumi agytalpat, a rúgós természetű 9,3×62, illetve a magnum kaliberek esetében, ismételten mondom, nem ablakon kidobott pénz a csőszájfék rögzítését lehetővé tevő, M14x1 csőszájmenetes magnum cső megrendelése.

Elsősorban sebzett nagyvad utánkereséséhez, de cserkeléshez is ajánlják, a Strasser RS14 EVO Tracker golyóst (vörös-fekete színű laminált, pisztolyfogásos agy, cső 51 cm, menetes csőszáj, kaliber .30-06, 9,3×62, 8x57IS, .308 W, XL tár 6 töltényre). Kérhető a tusa belső oldalfalába épített stabil, illetve a csőtorkolatnál rögzített forgó szíjkengyellel is

Az RS 14 EVO puska finom mechanikai irányzékelemei 100 m-re belőtt, fluoreszkáló betétes lapirányzékot és fényösszegyűjtő műanyag célgömböt takarnak. Az irányzékkép elsőrendű. Természetesen a fegyvert mechanikai irányzék nélkül is szállítják. Osztrák ballisztikus kollégáktól már előzőleg hallottam, hogy a puska huzagolt golyós csövei kiváló lőpontosságúak. Erről a gyakorlatban magam is meggyőződhettem. Ausztriában lőtéri és vadászati körülmények között is volt alkalmam kipróbálni egy csőszájfékes, céltávcsővel szerelt, .300 Winchester Magnum kaliberű RS14 EVO Tahr Lochschaft puskát. A rövid zárútnak köszönhetően, a fegyver tűzgyorsasága igen meggyőző volt. Az optikai célzás közbeni helyes fejtartást segítő, állítható tusavállat (pofadékot) kifejezetten dicsérni tudom. Lőtéren, belövőállványba fogva a fegyvert, SpeedTipPro 10,7 g-os RWS patronokkal, 100 m-re, a kényelmesen leadott öt lövésből elért 18 mm-es (precíziós lőfegyverek lőképére emlékezető) szóráskör magáért beszélt.

A gyors és távoli lövésekhez is megfelelő a laminált agyazású, ergonomikus pisztolymarkolatú, egyenes tusahátú, RS 14 EVO puska. Az EVO puskákhoz „dragunovos” kinézetű XL-es acéltár (5 db magnum, 6 db standard patronhoz) is kapható. Az alaptárba 3 db standard kaliberű, illetve 2 db magnum kaliberű patron tárazható be. A tárrögzítő gombok a rendszerkamra oldalán találhatók (kék kör)

A tesztelt (mostanában felkapott) Thumbhole markolatú EVO puskánál tetszett a kézfej anatómiai sajátosságát figyelembe vevő markolat dőlésszöge, a fogás javítását szolgáló ujjhornyok kialakítása, valamint a hüvelykujj számára kialakított megfelelő átmérőjű áttöret, mely még télen, vastag kesztyűs ujjakkal is megkönnyíti a fegyver biztos (jobban a vállunkba tudjuk húzni a puskát) fogását. A célzás közbeni helyes fejtartást segítő, állítható tusahát egyértelműen a gyors célra vezetést segíti. Halkan jegyzem meg, hogy vaddisznó-hajtóvadászatokon, a gyors célpontra vezetés és ismétlések közepette (a felesleges hibázások és az ezzel járó eredménytelenség elkerülése érdekében), a hiányos lőtapasztalattal és fegyverkezelési technikával rendelkező puskások esetében a gyors, stabil markolatfogás és a pontos célra vezetés érdekében, inkább a gyorsabb ráfogású, tenyérbe fekvő, pisztolyfogásos markolat a célszerűbb.

Pontos, távoli lövésekhez kifejezetten ajánlott a Thumbhole/belebújós markolatú, a kézfej anatómiai sajátosságához igazított markolat dőlésszöge, a fogás javítását szolgáló, ujjhornyos kialakítású, a hüvelykujj számára kialakított megfelelő átmérőjű áttöretű (mely még télen, vastag kesztyűs ujjakkal is megkönnyíti a fegyver biztos fogását) állítható tusahátas, pofadékos, laminált agyas, RS 14 EVO Tahr Lochschaft puska

Agyazás és modellválaszték

Az RS 14 EVO modellváltozatoknál az agyazás anyagában és formájában van különbség. Lineáris záras ismétlő golyós vadászfegyvereik faágyazatát olasz cégtől szerzik be. Az előagyba ésa tusába egy kis mozdulattal könnyen eltávolítható QD hordszíjkonzolok vannak beszerelve. Egyes modellek esetében felárért az előagyba bipodrögzítő adapter is kerülhet.

Az EVO Tracker modell, a háton történő hordást megkönnyítendő, kérhető a tusa belső oldalfalába épített stabil, illetve a csőtorkolatnál rögzített forgó szíjkengyellel is. A formát tekintve a pisztolyfogásos, egyenes hátú, pofadékos és gumi agytalpas tusa az alap, de Thumbhole (belebújós) markolattal, állítható pofadékkal is szerelnek puskákat. Az előagy és a markolat lézerrecézett. Az ágyazatok alapanyaga diófa (1-8 minőségi osztályból választható a faanyag), illetve strapabíró, színezett (rétegelt, hőkezelt, speciális ragasztóanyaggal bekent, keményfa lemezekből magas hőmérsékleten és nagy nyomáson összesajtolt) laminált faanyag. A fegyverek súlya kalibertől és agyazástól függően 3,1 kg és 3,5 kg között változik.

Strasser RS14 EVOLUTION puska jelenleg öt különböző modellváltozatban kapható. Tájékoztatólag pár modellváltozat azáraikkal egyetemben: RS14 EVO Standard (1-es minőségű, pisztolyfogásos diófa tus) 3100 euró, a SOLO EVO változat 2600 euró, RS14 EVO TAHR (fekete, pisztolyfogásos laminált agy), RS14 EVO Tracker (vörös-fekete színű laminált, pisztolyfogásos agy, 51 cm cső, menetes csőszáj, csak .30-06, 9,3×62, 8x57IS, .308 W kaliber, XL tár 6 töltényre) 3820 euró, SOLO EVO változat 3270 euró, RS 14 EVO Tahr Lochschaft (világos színű, laminált agy, Thumbole belebújós markolat, állítható tusaváll) a SOLO EVO rögzített csövű változat 3100 euró, RS14 EVO Lochschaft (2-es diófa agy, Thumbhole belebújós markolattal) 3600 euró.

Összefoglalva

Az új Strasser RS14 EVOLUTION lineáris zármozgású, radiálzáras, cserélhető csövű, ismétlő golyós puska kiváló lőpontosságú, elegáns, makulátlan összeszerelési minőségű, jó tűzgyorsaságú, jól kiegyensúlyozott, tökéletes biztonságot szavatoló, prémium kategóriás vadászfegyver, ennek megfelelő áron. Lényegében egy árszinten mozog az idehaza is kapható, többi (Blaser, Browning, Heym, Merkel) nagy rivális lineáris záras puskamodellekkel. Ha valaki ezt a fegyvert választja, az univerzális vadászati felhasználást lehetővé tevő „Mini, Standard és Magnum” kalibercsoportba tartozó, 25 különböző golyós kalibert felölelő váltócsőcserék lehetőségét kihasználva, a siketfajd vadászatától kezdve, akár az elefántbika elejtéséig, széles körűen ki tudja majd használni az ebben a moduláris fegyverben rejlő vadászati lehetőségeket. Persze akinek már volt benne része, tudja, hogy egy modern és drága puskamodell esetleges kiválasztását és megvásárlását számtalan objektív és szubjektív tényező teszi kacifántossá. Mert ugye „kinek a pap, kinek a papné”…

Köszönjük a beküldőnek!
Vadászüdvözlettel: a vadaszujsag.hu csapata