A SAKO egy finn tradíciós gyártó, ami jövő évben ünnepeli a 100 éves fennállását és az új modul felépítésű S20 szériáját úgy nevezi, hogy az „első valódi hibrid puska vadászoknak és precíziós lövészeknek”. Ebben a cikkben bemutatjuk az új SAKO S20-at. Egy igazi innováció?

Írta: Stefan Perey

Finn finesz: A modulokból felépülő SAKO S20 nagyon jól alakítható és a lövész számára testre szabható. Itt a vadász változat műanyag lyukas tussal és 24”-os csővel (minden cső rendelkezik menettel és takarófedéllel).

… nagyon úgy néz ki, hogy előre megválaszoljuk a kérdést. Az új dugattyúzáras puska egyik igazán innovatív szerkezeti ismertetőjele az agyazás gyors átalakíthatósága. A SAKO S20 agyazása és az előagya megfelelő portokon keresztül és két csavar oldásával kicserélhetők a lövész igényeinek megfelelően. Így választhatunk egy sportos precíziós agyazás és egy lyukas vadász agyazás közül. Az agyazások cseréje gyorsan és egyszerűen elvégezhető, így a SAKO S20 néhány perc alatt átalakítható egy sportos precíziós puskából egy vadászpuskává vagy fordítva. A SAKO S20 agyazásának belsejében egy repülőgép alumíniumból készült váz található, ami felfogja az összes visszarúgás erőt.

A SAKO S20 vadász változat 20”-os csővel, azonban cerakote színben.

A SAKO S20 ergonómikus vadász agyazása:

A SAKO S20 lyukas agyazás pofadék magassága állítható, valamint a hossza is testre szabható köztes darabokkal, a fejlesztése a legmagasabb lövési kényelem és kimagasló ergonómia tekintetében történt. Az előagyat a legkülönbözőbb vadászati feltételeknél való bevetésre tervezték. A beépített, puha, bőrhöz hasonló markolat felülete kiváló műanyagokból készült és optimális fogást biztosít minden időjárásnál.

Az agyazás mindkét oldalán megtalálható, gyorsan levehető szíjkengyeltartó lehetővé teszi a szíj optimális rögzítését és így javítja a fegyver kezelhetőségét.

A SAKO S20 pofadéka gombnyomásra állítható. Az agytalp magassága és szöge is állítható. Az agyazás hátsó részének hosszát köztes távtartó darabokkal változtathatjuk, ami az állítható pozíciójú elsütőbillenytűvel egy magas mértékű egyedi finombeállítást jelent.

SAKO S20 hosszabb, 24”-os csővel “Black Steel (fekete fém)” változatban.

SAKO S20 hosszabb, 24”-os csővel, cerakote változatban.

A SAKO S20 gyakorlathoz közel álló sportagyazása:

Az agyazás ergonómiája és felszereltsége inkább egy modern mesterlövész-/precízióspuskára hasonlít, mint a SAKO híres TRG szériája. Az előagy széles és lapos alsó része támogatja az alátámasztott lövészetet a Long-Range területen is. Ennek és az M-LOK és QD kompatibilis tartozékok nagy választékának köszönhetően a SAKO S20 alkalmazkodik minden testmérethez és lövész szituációhoz.

A SAKO S20  sportos precíziós puska agyazással, 24”-os csővel „Black – fekete” színben.

Stabil rendszer beágyazás a SAKO S20 szériánál

A fémes zárszerkezet – beépített szereléksínnel mindkét hídnál és belső dugattyúzárral, amin három reteszelő szemölcs található – egy V-tokban található, ami könnyűfémből készült. A tokban egy hidegen kovácsolt puskacső található, választható hornyos könnyítésekkel, 20″/508 mm vagy 24″/610 mm-es hosszban. Az elsütőbillenytű ellenállása 1.000 – 2.000 g között állítható egy imbuszkulcs segítségével, valamint a pozíciója hátra 3 milliméterrel, előre 4 milliméterrel állítható. Ezt a kultivált elsütőegységet kombinálták egy ütőszegbiztosítással.

Kezdetnek a SAKO S20 8 kaliberben kapható

Az üvegszállal erősített anyagból készült tár az alap változatban 5 sima töltényt és 3 magnum kaliberű töltényt képes befogadni. Választható hozzá nagyobb tár is, ez 10/7 töltényt képes tárolni. A piacra való bevezetéskor a SAKO S20 az alábbi kaliberekben lesz kapható:

  •  .243 Winchester,
  • .308 Winchester,
  • 6,5 Creedmoor,
  • .270 Winchester,
  • .30-06 Springfield,
  • 7 mm Remington Magnum,
  • .300 Winchester Magnum
  • és 6,5 Precision Rifle Cartridge (PRC).

A SAKO S20 a sportos precíziós puska agyazással, cerakote színben és 24”-os csővel.

A SAKO honlapján további információkat találhattok az S20-ról.