A Beretta-hoz, Benelli-hez és egyéb népszerű márkákhoz képest az olasz Sabatti neve még nem annyira hangzatos és ismert nálunk. Pedig nagyon is érdekes puskákat gyártanak, amiről a TLD Red dugattyúzáras puska is hatásosan tanúskodik. Ebből a részletes tesztből megtudhatjátok, hogy mire is képes a lángvörös Long-Range ismétlőpuska.

Írta: Stefan Perey

Vörös veszedelem Olaszországból: A Sabatti Target Long Distance (TLD) Red .308 Winchester egy sportos, dugattyúzáras puska hosszú match puskacsővel és lakkozott laminált fa agyazással feltűnő láng színben.

A Sabatti is az olasz fegyvergyártás Mekkájában található, Gardone Val Trompia-ban, Brescia tartományban. 400 éve adják tovább a fegyvergyártás mesterségét a Sabatti családban generációról generációra. Ma már egy egészen lenyűgöző termék palettával büszkélkednek, Németországban a “Mercury” márkanéven kínálják a puskákat.

Az összes modellt a saját gyárban fejlesztik és gyártják, az agyazásokat részben más beszállítóktól hozatják, ami a fegyveriparban semmiképp sem szokatlan. A kínálatban találhatunk ismétlőket könnyűfémvázzal (STR, STR Sport Red, ST 18), műanyag agyazással (Saphire Tactical Carbon, Saphire Varmint Carbon) vagy laminált fa agyazással (TLD Gold, TLD Red). Itt az árak 1.500,- és 2.500,- Euro között mozognak, ami egy elérhető szegmens.

Sabatti TLD Red: Ismétlőpuska Multi Radial Rifling (MRR)-el

A Sabatti TLD Red tesztfegyverünk is rendelkezett egy műszaki különlegességgel, ami a gyártó összes ismétlőpuskájára jellemző. A puskacsöveket és ők gyártják, ahol a hidegkovácsolási eljárás gondoskodik a kopásállóságról és a hosszú élettartamról. Ehhez még hozzá jön a speciális belső profil “Multi Radial Rifling” (MRR), ami tovább javítja ezt a hatást.

Hasonlóan a sokszög alakú csövekhez, itt sincs éles peremű oromzat/barázda profil, csak ívek, ami például az egy fémből készült lövedékek pontosságát is előnyösen befolyásolhatja. A hagyományos csőnél a lövedék nagyon erősen belenyomódik az oromzat/barázda profilba és jobban deformálódik. Egy Sabatti MRR puskacsőben kisebb a lövedék deformálódása, a gáz sűrűsége pedig magasabb, ami akár egy 10%-os sebességnövekedést is eredményezhet. 

A Sabatti TLD Red-del egy figyelemfelkeltő ismétlőpuskát viszünk a Long-Range lőtérre.

Ezen kívül a lövedéken kevesebb kiegyensúlyozatlanság lesz a csökkentett deformálódás által, aminek viszont pontosságnövelő hatásai lehetnek. Végül, de nem utolsó sorban, a puskacsövet is könnyebb tisztítani a perem nélküli belső profilnak köszönhetően; mivel nincsenek lerakódások, amik az élekben megszorulnak. Ez észrevehető a fegyverápolásnál, mert a tisztító pálca és tapasz könnyebben halad a csőben és kevesebb tapaszra van szükség az alapos csőtisztításhoz.

A Sabatti TLD Red match puskacsöve nem egy hagyományos, éles peremű oromzat/barázda profillal rendelkezik (balra), hanem egy csak ívekből álló “Multi Radial Rifling“ (MRR, jobbra)

Sabatti TLD Red: hosszú puskacső, szokatlan huzagolás

A “Target Long Distance” (TLD) modell megnevezés nem véletlen, hiszen a puskacső hossza bő 710 mm és így a leghosszabb csövek közé tartozik, ami eddig nálunk voltak .308 Winchester kaliberben. A huzagolás hossza 1-11,5” ami első ránézésre szintén szokatlan, de már a Remington M24 SWS amerikai mesterlövészpuska 5R csöve is ezzel a huzagolással rendelkezett, ami 175 Grains súlyú lövedékekhez is alkalmas.

168 Graines súllyal tehát az ideális tartományban vagyunk, a gyakorlati tesztnél ezért is koncentráltunk erre a súlyra. A nagyon hosszú cső miatt meg is valósulnak a maximális sebességek, így a gyári lőszerekkel lazán elértük a 840 m/s-ot.

A Sabatti TLD Red match csövén egy 5/8 x28 UNF menet található.

Sabatti TLD Red: F-Class inspirált agyazás

A feltűnő színűre lakkozott laminált fa agyazás csak úgy vonzza a tekinteteket és formailag a nagyigényű F-Class Long-Range lövész sportághoz tervezték, hogy az extrém csőhossznál lehetővé tegye a lehetőleg pontosan megismételhető, jól irányítható visszautat a lövésnél. A Sabatti TLD Red agyazása egy fokozatmentesen állítható pofadékkal valamint egy nagyon széles előaggyal rendelkezik, aminek az alsó része sík, ami lényegesen megkönnyíti az alátámasztást.

Az előagy alsó részében egy ISSF könnyűfém sín található, amire könnyedén felszerelhetünk egy bipodot vagy egy szereléktartozékot/adaptert, mint a mi esetünkben egy MIL-STD-1913 Picatinny sínt. Az agyazás hátsó részének alján egy enyhe lejtés van, amit tökéletesen használhatunk arra, hogy enyhe magasság korrekciókat végezzünk az alátámasztással.

Fokozatmentesen állítható pofadék és terjedelmes agytalp az olasz match ismétlőpuska agyazásán.

A lejtés miatt azonban figyelni kell a megismételhető, egyenletes alátámasztásra. Ez a lejtős kontúr az egyetlen, ami ezt az agyazást megkülönbözteti egy hagyományos F-Class agyazástól, ami legtöbbször hátul is teljesen egyenes. Időközben a Sabatti azonban megváltoztatta ezt, mert a gyártó aktuális honlapján a TDL Red egy egyenes agyazással látható.

A Sabatti TLD Red pisztolymarkolatának szöge és kialakítása is nagyon tetszett a gyakorlatban.

Az előagy alján lévő ISFF sínt egy picatinny adapter és Fortmeier bipod felszereléséhez használtuk.

Leszerelt elsütőbillentyű-kengyel/tárbefogadó egység a két rendszercsavarral.

A Sabatti TLD Red hatékony rendszer beágyazása:

A 28”/710-mm-es puskacső az egy tömbből marással megmunkált acéltokhoz kapcsolódik felcsavarozott optika szereléksínnel a felső részén. A tokban egy kemény krómbevonattal ellátott dugattyúzár található három reteszelő szemölccsel, ami az első rendszerhídnál zár. A nyílásszög 60 fokos. A zárfogantyún egy ergonómiailag jól sikerült, jól kialakított, kúp alakú kezelőelem található.

A tűréseket a beágyazási méretekkel semlegesítik a Sabatti TLD Red-nél. Így a rendszer szorosan az agyazásban ül.

Amikor a műhelyben teljesen szétszereltük a puskát, a rendszercsavarok eltávolítása után feltűnt a tok és a laminált fa agyazás masszív kapcsolata. A nagylelkűen méretezett visszarúgás ellentartó nincs beépítve, hanem a tokkal hegesztették össze. Ezáltal a gyártás lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, ami az egyik oka a hihetetlenül alacsony árnak, anélkül, hogy a stabilitást vagy a lövési teljesítményt elhanyagolnák.

A Sabatti TLD Red tokja és a hozzá hegesztett visszarúgás elleni pajzs. Egy cerakote bevonattal látták el úgy, mint a match puskacsövet is.

A rendszercsavarok pontosan illeszkedő furatai mellett a tok és az agyazás közötti tűrésmezők nyugodtan lehetnek nagyobbak, mivel a beágyazási méretek kiegyenlítik azokat. Ez pedig sok utólagos és drága megmunkálást spórol meg a fémen és a fán. Utóbbi természetes anyag arról ismert, hogy a marásnál gyakran vetemedik. Főleg a hosszú felületeknél, hosszban és szélességben betartandó kis tűréseknél nem annyira egyszerű ezzel az anyaggal dolgozni. A kiegészítő beágyazással ezt a problémát teljesen kikerülték.

A tok alján található a csupán 500 g ellenállásra beállított direkt elsütőszerkezet, ami a száraz karakterisztikában is problémák nélkül teljesen meggyőzött minket. Ezt egy kétállású biztosítással kombinálták a tok jobb oldalán, ami közvetlenül az elsütőbillentyűre hat. A szolid tár acéllemezből készült és 3 töltény a kapacitása.

A Sabatti TLD Red dugattyúzár három masszív reteszelő szemölccsel.

Sabatti TLD Red .308 Winchester – műszaki adatok és ár:

ModellSabatti TLD Red
Rendszer:Dugattyúzár három reteszelő szemölccsel, amik a tokban elől zárnak
Puskacső:28″/710 mm hosszú match puskacső 1-11,5” huzagolással, MRR profillal és 5/8 x24 UNF csőszájmenettel
Agyazás:Lakkozott laminált fa agyazás F-Class kialakítással, magasságban állítható pofadékkal és széles előaggyal ISFF könnyűfém sínnel az alsó részen.
Tár:Acéllemezből készült, kapacitása 3 töltény
Elsütőszerkezet:Direkt elsütés, 520 g az elsütőbillentyű ellenállása
Biztosítás:Kétállású biztosítás a tok jobboldalán, ami közvetlenül az elsütőbillenytűre hat
Hosszúság:122 cm
Súly:6,8 kg
Ár:1.612,- Euro

A teljesen felszerelt match puska, lakkozott F-Class laminált fa agyazással és 710 mm hosszú csővel, Hawke 8-32×56 SR Pro céltávcsővel és Fortmeier bipoddal majdnem 7 kg-ot nyom.

A Sabatti TLD Red a lőtéren: kis szóráskörök

Egy Hawke 8-32×56 SR Pro céltávcsővel és egy Fortmeier bipoddal felszerelve vonultunk a lőtérre a Sabatti TLD Red-del .308 Winchester kaliberben. Csupán 589 Euroért az optika jól passzol az elérhető árú olasz ismétlőpuskához. A teljes állítási tartomány magasság és oldalirányban azonban csak 53 MOA. Viszont a célkereszten különböző jelölések vannak, így egy Hawke ballisztika programmal kombinálva kompenzálhatjuk a lövedékesést különböző távolságokon.

A Sabatti TLD Red-re egy Hawke 8-32×56 SR Pro céltávcsövet szereltünk.

Nyolc különböző lőszer típus használatánál, ennek a fele kézzel töltött, csak egy szóráskör volt 20 mm felett, az összes többi csoport 10 mm körüli volt, ebből három alatta. A legjobb egyéni eredmény 6 mm volt egy kézzel töltött lőszerrel, ami 42,5 Grains Lovex D073.6-ból és 168 Grains Hornady BTHP lövedékből állt.

7 mm-rel nem teljesített rosszabbul a Hornady Match gyári lőszer. 9 mm-t értünk el a hasonló kézzel töltött lőszerrel egy grainnel kevesebb lőporral. A 42,5 Grains Lovex D073.6 és 168 Grains Hornady BTHP lövedékből álló kézzel töltött lőszerrel a mért kezdősebesség 800 m/s volt a hosszú puskacső miatt, a pontosság pedig kitűnő volt. A 6,8 kg precíziós gép az F-Class agyazással, szuperkönnyű elsütéssel és hosszú match puskacsővel pontosan azt teszi, amit kell: kis szórásköröket produkál.

A Sabatti TLD Red tok része felcsavarozott MIL-STD-1913 szereléksínnel.

Pontosság szempontjából nagyon jól teljesít a Sabatti TLD Red a hosszú puskacsőnek köszönhetően.

A 10 mm-nél jóval kisebb szóráskörök megismételhetők voltak.

Sabatti TLD Red teszt összegzés:

Az olasz gyártó Sabatti TLD Red puskája egy abszolút telitalálat. Mivel a racionális gyártási módszerek által egy teljes értékű match ismétlőpuskát kínálhatnak attraktív megjelenéssel, kedvező áron. Hiszen a Sabatti TLD Red, ami egyébként kapható 6,5×47 Lapua, 6,5 Creedmoor és .284 Shehane kaliberekben 26″ vagy 28”-os csőhosszal, csaupán 1.612,- Euroba kerül. Eközben a puska a lényegesen drágább versenytársait is határozottan le tudja győzni pontosságban.

A Sabatti TLD Red a Sabatti honlapján találhattok további információkat.