Meghívtak minket Franciaországba egy hajtóvadászatra. Azt a Kai-Uwe Kühl-t kísérhettük el a K&K Premium Jagd-tól, aki azt a kérdést akarta megválaszolni, hogy melyik fegyver alkalmas jobban kizárólag a hajtóvadászathoz. A választék egy kombinált fegyver volt a Krieghofftól – egy Optima 20 duplacsövű drilling puska 2 golyós csővel és egy sörétes csővel – és egy egyenes húzású Merkel Helix Speedster.

Írta: Mathias Haack

A Merkel Helix-re egy Kahles Helia 1-5x24i volt felszerelve egy Dentler szerelékkel. A Krieghoff Optima 20-on 2 optikát vetettünk be. Az új Leica Fortis 6 2-12x50i sínnel és süllyesztett szerelékkel, ami a legkisebb nagyításnál egy nagyon nagy látómezővel rendelkezik 100 méteren. Alternatívaként pedig a rövid távolságú lövésekhez a Leica Tempus-t használjuk a Krieghoff duplacsövű drillingnél, ami meggyőző volt a 12 fokozatban beállítható világítópontjával. Ezt egy szorító szerelékkel rögzítették.

Mindkét rendszer nagyon meggyőző volt a vadászaton. Két különböző fegyvertípus, amit nem igazán lehet egymással összehasonlítani. A vadász beállítottságán múlik: Egy duplacsövű drilling más stílust követel meg a vadásztól, mivel 2 lövéssel és egy sörétes csőbe való lövedékkel szeretne vadászni és terítési eredményt elérni. Persze, az utántöltés időbe kerül.

Vadászüdvözlet: A Merkel Helix-szel és a Kahles Helia 1-5x24i-vel.

Egy egyenes húzású ismétlő, aminek a kapacitása 5 lövés, teljesen mást üzen. Minden lehetőség rendelkezésünkre áll, hogy a lehető legtöbb állatot leterítsük vagy, hogy több lövésre legyen lehetőségünk. Ha tényleg szükségünk van egy 3. lövésre, akkor a Helix egyértelműen előnyben van. Árban is a Helix és Kahles kombináció a nyerő. A Kahles céltávcső alig verhető, ami az ár-teljesítmény arányt illeti a hajtóvadászathoz. A kép nagyon éles, még a peremeken sem hagy kívánnivalót maga után. A célkereszt tökéletes és nagyon éles a keret körülötte. És itt is a Krieghoff-Leica kombináció kap egy fél pontot, mert a Leica Tempus felszerelése 60 másodpercen belül történik a szorító szerelékkel, így a wetzlar-i fiúk és lányok egy igazi hajtóvadász specialistát kínálnak majdnem 500 Euroért.

A Krieghoff Optima 20 az új Leica Fortis 6 2-12x50i-vel.

Ebben a videóban bemutatjuk a KAHLES Helia 1-5x24i-t és az új KAHLES Helia 42 RF távolságmérőt:

A hajtóvadász lőszerünk az RWS-től és a Rottweil-től:

A Krieghoff duplacsövű drillingnél az RWS Evolution Green 9,3x74R (részben széteső lövedék)-et használtuk. Az RWS és a Hirschmann egyesület szakértői előre ellátták tanácsokkal Kai-Uwe Kühlt a lövedék hatásával kapcsolatban kaliberválasztásnál. Közismert, hogy nagyon szereti az olyan deformálódó lövedékeket, mint a HIT. Mivel néhány kaliberrel volt már tapasztalatunk Romániából – az erősebb szarvasoknál nem találtunk a lövés helyén hagyott nyomot a legkülönbözőbb kaliberekkel – Kai-Uwe Kühl egy olyan lövedék mellett döntött, aminek a lehető legnagyobb hatása van és sok célra felhasználható. Az RWS Evolution Green 9,3×74 R hosszútávú hajtóvadász tesztjét Flechtingen-ben kezdte, ahol először vetettük be a duplacsövű drillinget. Időközben tesztelni tudtuk a hatást néhány vadászaton és ezen a franciaországi hajtóvadászaton is meggyőzött az RWS töltény.

A Krieghoff Optima 20 duplacsövű drillinget RWS Evo Green 9,3x74R-rel és Rottweil sörétes csőbe való lövedékkel használtuk.

A Helix Speedstert az RWS .300 Win. Mag. SPEED TIP PRO 10,7g-mal vetettük be. A 2 napon Kai – Uwe több vaddisznót elejtett, többek között egy nyilvánvalóan beteg kocát a Helixszel és az RWS Speed Tip-pel. Az állatok azonnal elterültek, a lövedék pillanatnyi hatása hatalmas volt. A Merkel Helix Speedstert a hajtóvadászatra teremtették. A Kahles Helia 1-5x24i és dentler szerelékkel teljes mértékben meggyőző. Ezen kívül még lehetőségünk van egy hangtompító felszerelésére is az ismétlő puskára. A Merkel egy igazi mesterművet kínál a saját hangtompítóval. A hangtompító később még bemutatjuk.

A Krieghoff Optima duplacsövű drilling súlya ugyan nehéz, ennek ellenére kiválóan lendíthető és a lesen is megadja a lehetőséget, főleg a 20/76-os csővel és a két golyós csővel a gyors anyaállat-borjú kettősök, vagy rókák és szárnyasok kíméletes elejtésére. Aki nem akarja nélkülözni a stílust és az eleganciát a vadászaton és egy jövőbeli befektetést keres az a Krieghoff duplacsövű drillinggel nagyon jól jár.

Hogy is volt a még ma is érvényes mondás a drillingekről? Igen, egy drilling helyettesít egy fegyverekkel teli szerkényt. Sokoldalú nagyon nehéz legyőzni a drillinget. Ez a pontot tehát – még ha szorosan is az ulm-i fiúk kapják.

Összegzés a Krieghoff és Merkel hajtóvadász fegyverekhez:

Ezen a ponton nem lenne igazságos egy nyertest kikiáltani a hajtóvadászati bevetés alapján. A hajtóvadász fegyver kombinációk párbaja ezen a ponton egy igazságos döntetlennel végződött. Ami mindkét rendszer hátránya, az a súly. Mindkét fegyver csak feltételesen alkalmas a hegyekbe. A súly biztosan túl nagy lenne az egyik vagy másik vadásznak az Alpokban vagy a Kárpátokban is.

Ahogy a Jagd und Hund 2020 kiállításon hallhattuk Dortmundban, az aktív vadászat (cserkelés, hegyi vadászat) egyre népszerűbb a vadászok körében, ami miatt nem is csoda, hogy a nagy gyártók a billenőcsövű puskákat hozzák középpontba a nyilvánosság előtt.

Hogy is mondta Andreas Maurer Dortmundban az új Merkel K5 bemutatásakor: „Billenőcsövű puska – senkinek sincs rá szüksége, de mindenkinek kell egy.”

Ennek fényében – a mozgó és aktív vadászatra és sok új és mindenek előtt a vadászok igényeinek megfelelően gyártott fegyverre.

Az Optima 20-ról a Krieghoff oldalán találhattok további információkat.

Az Helix Speedster-ről a Merkel oldalán találhattok további információkat.

A Helia 1-5x24i-ről a KAHLES oldalán találhattok további információkat.

A Leica oldalán a Fortis 6 2-12x50i-ről és a Tempusról informálódhattok.

Továbbá az Evo Green-ről, Speed Tip Pro-ról és a Rottweil sörétes csőbe való lövedékről az RWS és Rottweil oldalán találhattok információkat.