Egy meglepően megfizethető puska az elhivatott long-range vadász számára

A Mossberg Patriot Long Range Hunter képviseli az egyik legjobb értékeket ebben a puska kategóriában.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek azok a puskák, amik kitöltik a rést a long-range target puskák és a vadászpuskák között, de kevés ilyen puska tudja viszonylag olcsón elvégezni ezt a feladatot. Egy olyan puska, ami megteszi ezt, a Mossberg Patriot Long Range Hunter.

A Patriot Long Range Hunter agyazása alumínium oszlopokkal és dupla forgócsapokkal rendelkezik az előagyon.

Célirányosan tervezett agyazás

A Mossberg javított a forgó tolózáras vadászpuska piaci helyén a megfizethető, sok tulajdonsággal rendelkező Patriot széria bemutatásával 2015-ben, de az új Mossberg Patriot Long Range Hunter egy lényeges elrugaszkodást jelent a család többi részétől. Első pillantásra látható, hogy ez a puska egy másfajta bestia, és ez nem kis részben az agyazás miatt van, amit kimondottan long range vadászathoz terveztek. Habár egy kézzel illesztett műanyag agyazás külleme van, valójában fából készült, ami polimer bevonattal rendelkezik vonzó szürke és fekete pókháló mintázattal, mikro szerkezetes felülettel a jobb fogás érdekében.

Számos tervezési elemet kombináltak, ami az agyazást megfelelővé teszi a long range lövészethez. Először is a többi Patriot modellel ellentétben géppel készített alumínium ágyazó oszlopokkal rendelkezik a jobb pontosság érdekében. A tusahát egy megemelt Monte Carlo pofadékkal rendelkezik a jobb szem-optika összehangolásért, és a lapos aljú, padról alátámasztott stílusú előagy stabilabb támaszték felületet kínál a hosszabb lövésekhez. Az előagy befelé szűkül a cső felé, ami könnyebbé teszi a puska kezelését kisebb kezűek számára, és két forgócsappal rendelkezik a bipodok és a puskaszíjak felszereléséhez.

A kivehető tár a Mossberg Patrioton majdnem bele van süllyesztve az agyazásba amikor a helyén van.

Mossberg Patriot Long Range Hunter kaliberek

Azt gondolnánk, hogy egy agyazású puska olyan nehéz, mint egy üllő, de nem ez a helyzet. A tesztelésre kapott puska 6.5 Creedmoor kaliberű és a csöve 560 mm, a súlya pedig csak 2,95 kg. A .308 Win. kaliberű puskák súlya nagyjából ugyanennyi, míg a .300 Win. Mag. és 6.5 PRC kaliberűek egy kicsit nehezebbek a hosszabb, 610 mm-es cső miatt. Mindegyik lőszer jól bevált long range kaliber, amikor a megfelelő állatoknál használjuk és megfelelő távolságon. A 30-as kaliberű puskák huzagolása 1:10 hüvelykes, míg a két 6.5-ös kaliber 1:8 hüvelykes huzagolást használ.

A Mossbeer jelentős súlyt faragott le a puska tolózárjának spirálos könnyítésével és öt hosszirányú könnyítés kimunkálásával a puskacső első felén. A karbon acél puskacső mángorolt huzagolással készült, menettel látták el a csőszáj-fékek és hangtompítók felszereléséhez és 11 fokos target crown típusú a vége.  Egy menetsapka is van hozzá a menetes csőszáj védelméhez, amikor nincs rajt semmi. A puskacső és zárszerkezet színét a Mossberg matt kéknek hívja, de szerintem inkább matt fekete és jól passzol a szürke és fekete agyazáshoz. Véleményem szerint az egyik legvonzóbb Patriot modell eddig.

A Lightning forgó tolózáras elsütőbillentyű ellenállása a felhasználó által beállítható nagyjából 900 és 3100 g között.

Kitűnő gyári elsütőszerkezet

A puska olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amik az összes Patriot puskán megtalálhatók, beleértve az LBA (Lightning Bolt Action) elsütőszerkezet, ami eléggé tetszik nekem. Az elsütőbillentyű ellenállása állítható 900 és 3100 g között, de nem tartottam szükségesnek. A tesztelésre érkezett puska gyári, kúszásmentes elsütőbillentyű ellenállása átlagban 1000 g. Ezáltal az egyik legjobb gyári elsütőszerkezettel rendelkezik, amit az utóbbi időben láttam. A két-pozíciójú biztosító, a tok jobb felső részén található a zárfogantyú mögött és könnyen elérhető a hüvelykujjal.  Nem zárja le a tolózárt amikor biztosítva van.

A zárszerkezet simán ismételt, a puska pedig mindent probléma nélkül megevett, amit betöltöttem. Ez részben a kivehető öt töltény befogadására képes polimer tár kialakításának köszönhető. Majdnem süllyesztve van az agyazás aljához képest és szabadon beleesik a kézbe a kioldó gomb megnyomásakor. Még fontosabb, hogy könnyű tölteni és könnyen tölti a lőszereket a töltényűrbe monoton megbízhatósággal.

Vártam némi sebességveszteséget a gyári értékekhez képest az 560 mm-es csővel tesztelt lőszernél, mert a gyári lőszereket általában hosszabb csövekhez tesztelik. A Patriot LR Hunter csövéből tesztelt sebességek 126 fps – 156 fps-el lassabbak voltak, mint a gyári számok, de ez nem jelentős, ha a lövések néhány száz méteren belül vannak. Természetesen annak, aki egy long-range célra tervezett puskát akar használni nagy távolságokon, ki kell számolnia a lövedékesést a mért sebességek alapján azokhoz a távolságokhoz, amin használni akarják.

Az író a Long Range Huntert teszteli 100 yardos pontosságon.

Mossberg Patriot Long Range Hunter pontossága

A puska egy nagyméretű, recézett zárfogantyúval rendelkezik, ami gyors ismétlő lövéseket tesz lehetővé. Ezen kívül könnyen fel lehet szerelni egy céltávcsövet a puskára a Picatinny sín segítségével. Teszteléshez a Talley Modern Sporting gyűrűket használtam az új Bushnell Elite Tactical XRS3 6-36x56mm céltávcső felszereléséhez, amit nem rég használtam célba lövéshez egy 460 mm-es céltáblánál, 1 mérföldön. Ez egy kicsit nagyobb céltávcső, mint amire a vadászathoz szükség van, de a magas nagyítású céltávcsövekkel való tesztelés segít meghatározni egy puska valós pontosságát.

A tesztelés egy kicsit nagyobb kihívás volt, mint amit szerettem volna. Elkezdett fújni a szél, negyed érték és a teljes érték között váltott, és 10-22 mérföld/órás sebességgel fújt egész nap.  Ennek ellenére a négyből három tesztelt gyári lőszer 25mm-nél kisebb csoportokat produkált átlagban. A legjobb csoportokat a Federal Premium Gold Medal Berger lőszer produkálta 130-graines lövedékekkel és a Hornady Precision Hunter lőszer egy 143-grain ELD-X lövedékkel. A legrosszabb teljesítmény nyújtó lőszer is átlagban 29 mm-es csoportokat produkált, és ez akkor volt, amikor a szél a legrosszabb volt. Nem kétlem, hogy egy kevésbé szeles napon a csoportok kisebbek lettek volna, de ritkán vannak ideális feltételek a nagy, nyílt terepeken, ahol ez a puska a legjobban otthon érzi magát, így valós feltételek mellett zajlott a tesztelés.

A Long Range Hunter nagyon jól teljesített, különösen, ha figyelembe vesszük a kedvező árát. A puska ára csupán $766, így az egyik legmegfizethetőbb puska az kategóriájában.

Műszaki adatok: Mossberg Patriot Long Range Hunter puska

 • Kaliber: 6.5 Creedmoor a tesztelt
 • Zárszerkezet típusa: forgó tolózáras
 • Elsütőszerkezet: Lightning Bolt Action állítható ellenállással
 • Puskacső: 560 mm, hornyolt és menettel ellátott
 • Huzagolás: 1:8
 • Agyazás: fa, polimer borítással, szürke és fekete
 • Tár/kapacitás: kivehető, 5+1
 • Irányzékok: Nincs, előre felszerelt Picatinny sín
 • Teljes hossz: 1073 mm
 • Súly: 2,95 kg
 • Ár: $766

M i k e  D i c k e r s o n