Az amerikai Rock Island Auction Company (RIA) múlt év májusában megtartott soros fegyverárverésén, többek között az ismert amerikai üzletember, fegyvergyűjtő, Robert E. Petersen luxusvadászfegyver-gyűjteményének értékes, jeles darabjai is új gazdára találtak. A Petersen-gyűjteményből, 1355–1356 tétel alatt, két rendkívül ritka (idehaza alig ismert), nemzetközileg kuriózumnak számító, Holland & Holland Royal Double Express 2x.700 NE (Elefánt), illetve H&H Royal 2x.600 NE kaliberű (Rinó) luxus gravírozott, dupla csövű elefántpuska is kalapács alá került, melyeket a neves mester vésnök, Philippe Grifnée művészi, afrikaielefánt-, illetve rinocéroszmotívumos relief vésetei díszítettek.

A .700 NE kaliberű H&H dupla golyós vadászpuska esetében a golyóscső-pár robusztus falvastagságú csöveinek átmérője a csőfarnál, csövenként min. 30 mm. Ne feledjük, hogy a .700 NE patron hüvelytalpátmérője 22,6 mm

A neves fegyvergyűjtő, Robert Einar Petersen

Az amerikai dollármilliárdos, kiadó mogul, neves vadász és fegyvergyűjtő Robert Einar Petersen (1926–2007) élete során olyan hatalmas lőfegyvergyűjteményt hozott létre, melyben ezer darabnál több egyedi és történelmi jelentőségű, nagyon nagy értékű antik fegyver (puskák, pisztolyok) mellett, szebbnél szebb modern kori drága, művészi kidolgozású, különböző márkás amerikai és európai gyártmányú vadászfegyvermodellek is megtalálhatók voltak. Mint lelkes vadász, lényegében minden kontinensen eredményesen vadászott. Ismert volt róla, hogy rekord méretű, hatalmas hím jegesmedvéjét, mely kitömve az NRA múzeumban látható (súlya 700 kg, magassága ágaskodva 3,86 m), .44 Magnum kaliberű S&W revolverével ejtette el 1965-ben. Két fia halálát követően (1975-ben repülőgép-katasztrófa áldozatai lettek) teljes visszavonultságban élt. Sokat vadászott, illetve a rendkívül értékes fegyver- és fantasztikus autógyűjteményével (Petersen Automotive Museum Los Ageles) foglalkozott. Petersen halálát követően, kívánságának megfelelően, özvegye megengedte, hogy pazar gyűjteményéből 420 darab lőfegyver, méltó körülmények között kiállításra kerüljön az USA Virginia államában fekvő, fairfaxi NRA Nemzeti Lőfegyvermúzeumában. A lőfegyvermúzeumban 2010. október 8-án nyitották meg az exkluzív kivitelű, 2000 négyzetméteres Petersen Galériát, ahol nívós kivitelű tárlókban, rendszerezve kerül bemutatásra ez a hatalmas és rendkívül változatos fegyveranyag, mely nem csak a történelmi, illetve a világ legkiválóbb német, olasz, angol, amerikai, belga, francia gyártmányú vadász- és sportfegyvereit foglalja magába, hanem ismert néhai személyek (pl. Annie Oakley, John Olin, Robert Stack, Julian Hatcher, John F. Kennedy, Hermann Göring, vagy Elmer Keith) saját fegyvereit is. A Petersen-gyűjtemény angol Holland & Holland márkájú luxus vadászfegyverei is egy külön kiállítóvitrinben szerepelnek. Az érdeklődők többek között itt tekinthették meg azt a két .600 NE, illetve .700 NE kaliberű, csodálatos gravírozású, egyedi Royal H&H dupla csövű elefántpuskát is, melyet az örökös most árverésre bocsátott.

A ritkaságszámba menő .600 NE és a .700 NE patronokról

A kifejezetten afrikai veszélyes nagyvad (elefánt, rinó, kafferbivaly, víziló) vadászatához tervezett, .600 Nitro Express (15,2x 76 R) kaliberű golyós töltényt a W. J. Jeffery Co. vezette be 1903-ban. Az új 600-as elefántpatront (a .333 Jeffery/8,5×63, a .400 Jeffery vagy 450/400 NE/10,4x 76R, és a .404 Jeffery/11,5×73 patronok mellett) a kiváló üzletember és cégvezető, William Jackman Jeffery (1858–1909) tervezte, aki a puskaművesség magasiskoláját P. Webley & Son-nál tanulta ki. Az Eley Brothers lőszergyár az új elefántpatron nagyméretű, nyakbehúzás nélküli, peremes hüvelytalp-kiképzésű, 13,7 cm3 hüvelytérfogatú, rézhüvelyes patronját gyér füstű, kétbázisú, hosszú csíkokra vágott, 6,48 g cordite lőporral töltötte, és 58 g-os (900 grs), teljes burkolatú Solid (E0 10100 J), illetve a részben köpenyes Soft Nose lövedékkel szerelte. (Ma a Kynoch 100 grs, IMR 3031 modern lőporral és 58 g-os Woodleigh Solid és Soft Nose lövedékkel tölti a patront.) A Jeffery Co. az új 600-as NE patronjukhoz a bevezetésétől kezdve készített kiváló minőségű, alsókulcsos, billenő csövű dupla golyós puskát. A német Krupp csővel szerelt dupla golyós elefántpuskákat Harry Leonard építette. 1903-tól a .600 NE kaliberhez egycsövű, egylövetű, blokkzáras puskát is csöveztek, melyet az első világháború alatt a brit hadsereg az acéllemez pajzsfedezék mögé rejtőzött német mesterlövészek kiiktatásához rendszeresített. A .600 Nitro Express puskatöltény a .460 Weatherby magnum 1958-as bevezetéséig a világon a legerősebb, kereskedelmi forgalomban kapható vadászpuskapatron volt. Mi sem természetesebb, hogy 1903-as megjelenésétől kezdve, a Holland & Holland cég is felvette az új 600-as NE (15,2×76 R) elefántpatront a kaliberlistájára, melyhez kiváló mod. „Royal Double Express” puskákat csöveztek. Pontosan 1975-ig, amikor érdektelenség miatt a cég beszüntette a 600-as NE kaliberű express puskák gyártását. Mint utóbb kiderült, ez nem éppen szerencsés üzleti döntés volt, mivel ezt az exkluzív üzleti „tortaszeletet” a német Heym fegyvergyár azonnal kitöltötte a remekebbnél remekebb kidolgozású és főleg kifejezetten korrekt árazású, 2x.600 NE kaliberű, Heym 88 B Jumbo luxus elefántpuskáival, melyek hamarosan kedveltek lettek az úri európai és amerikai elefántvadászok, illetve fegyvergyűjtők köreiben. De a Westley Richards is komoly „szeletet” vágott ki ebből a nem mindennapi üzleti tortából, a 600-as NE kaliberű luxus duplagolyósaival. Erre a nemvárt üzleti sikerre reagálva, a Holland & Holland 2007-ben ismét felvette kaliberlistájára a 600-as NE elefántpatront.

A 2x.600 NE kaliberű, 6,3 kg súlyú, H&H Royal egyedi „Rinó” luxus elefántpuska, nagyon elegáns aligátorbőr borítású fegyverkofferében. Ez a nagyon ritka elefántpuska az aukción 276 000 US dollárért kelt el

Az 1980-as évek elején az amerikai dúsgazdag elefántvadász, William Feldstein egy .600 NE kaliberű elefántpuskát szeretett volna rendelni a H&H cégtől, de mivel már 1975-ben levették a programjukból, nem vállalták a legyártását. Erre W. Feldstein ötlete alapján (és finanszírozása mellett), a szintén amerikai Jim Bell (lőszermérnök, a Brass Extrusion Labs Limited/BELL alapítója) és a PMC Eldorado Cartridge Corporation segítségével, egy teljesen új, nyakbehúzás nélküli hüvelyű, peremes hüvelytalpú, 20,53 cm3 hüvelytérfogatú elefántpatront terveztek .700 Nitro Express (17,8x89R) jelöléssel, amely felkeltette a H&H érdeklődését. Végül a .700 NE új puskatöltényt 1988-ban vezette be a Holland & Holland, a hozzá tervezett 8,5 kg-os elefántpuskával együtt, melyet ma is csak egyedi megrendelésre gyártanak. Az új elefántpuska bemutatásakor nem csak az extra méretű új kaliberével, tekintélyes lőportöltetével (Vihtavouri N160, 255 grs), patronja 65 g-os (1000 grs) Woodleigh Solid vagy Soft Nose lövedékének, 12066 J-os félelmetes csőtorkolati energiájával, hanem negyedmillió fontos vételárával is meghökkenést okozott szakmai körökben. Az első, tradicionális Royal scroll vésettel díszített, 2x.700 NE kaliberű H&H duplagolyóst Feldstein rendelte meg. Az új elefántpatron „ötletgazdája” W. Feldstein, az afrikai elefántvadászat megszállottja, és az extra kaliberű vadászpuskák imádója volt. A viktoriánus kort idéző, klasszikus gyalogos, teherhordós afrikai szafarikat részesítette előnyben. Az 1980-as években Feldstein remek puskagyűjteményében 15 db fekete lőporos 10-es, 8-as, 4-es kaliberű dupla csövű elefántpuska, valamint 55 db különféle (köztük 11 db 600 NE, 7 db 577 NE, 8 db 500 NE) Nitro Express kaliberű, dupla golyós vadászpuska is volt. Szeretett fegyvereivel nem csak vadászott, de sokat is gyakorolt. Életében több mint tízezer darab, különböző kaliberű NE patront vásárolt. Első afrikai szafariján (ahová kilenc puskát vitt magával), egy 8-as (21,2 mm-es) kaliberű régi, fekete lőporos, 81 g-os, kúpos ólomlövedéket tüzelő 8 kg-os elefántpuskával (E0 8450 J) két kafferbivalyt is terítékre hozott. Első elefántbikáját egy 4-es (23,8 mm) kaliberű, 121 g-os, kúpos ólomgolyót tüzelő, Daniel Fraiser dupla csövű, 10 kg-os elefántpuskával (E0 9740 J) ejtette el. Élete során sok nagy agyarú elefántbikát zsákmányolt. Az új 700-as NE kaliberű H&H expressze első terepi tesztjén is egy nagy agyarú elefántbikát sikerült terítékre hoznia.

Köztudott, hogy a H&H mod. „Royal Double Express”, egymás melletti csőelrendezésű, oldallakatos, ejektoros, különböző Nitro Express, vagy Holland Magnum kaliberű, billenő csövű golyós luxus puskák igazából csak egy valóban nagyon szűk körű vásárlói közönséget szólítanak meg. Éppen emiatt a Holland & Holland fegyvergyártó manufaktúra éves termelésének csak egy jelentéktelen (6-7%) részét képezik. Az évente elkészült luxus fegyvereik (kb.70-75 db, melyeket Kensal Green-ben gyártanak) döntő részét (kb. 50 db) a sörétes puskamodelljeik teszik ki. Emellett még kb. 20 db tolózáras és mindössze kb. 5 db dupla golyós puska készül. Puskáik javarészt angol illusztris vásárlókhoz kerülnek. A .600 NE, vagy a .700 NE kaliberű, nagyon ritka H&H márkájú, billenő csövű golyós luxus elefántpuskák lényegében exkluzív fegyvergyűjteménybe való, kiváltságos és méregdrága „vitrinpuskáknak”, reprezentatív fegyvercsemegének, egyfajta hatalmi jelképnek számítanak. Ha nem tévedek, a bevezetésétől eltelt 31 év alatt kb. tíz darab .700 NE kaliberű H&H Royal duplagolyós készült el. A megjelenésétől számított 116 év alatt világviszonylatban a .600 NE kaliberű, különféle márkájú (pl. H&H, Purdey, Jeffery, Westley Richards, Rigby, Peter Hoffer, Hauptmann, Sodia, Heym, Ziegenhahn, Makinson, Gibbs W. Evans, M. Thys, Zanardíni, Hambrusch, Farquharson, Verney Carron, B. Searcy, W. Greener stb.) dupla golyós puskából sem készült ez idáig, kb. 120-140 darabnál több puska. Ebből is, a 600-as NE patront bevezető angol WJ. Jeffery cég mintegy hetven puskát gyártott és adott el.

Egyébként a mindennapok vadászati gyakorlata bebizonyította, hogy a Nitro Express kaliberű elefántpuskák között is „fehér hollónak” számító, nagy tömegű, rendkívül erős hátralökő erőt produkáló, lövés közben nagyon nehezen kezelhető .600 NE vagy .700 NE kaliberű, csillagászati árú dupla golyós vadászpuskák vadászati alkalmazása jelentéktelen, lényegében a nullával egyenlő. Birtoklásuk presztizsértékű. Lényegében nagy értékű, kuriózumszámba menő státuszszimbólumok. Nagyon magas áruknál fogva mindig is csak egy kiváltságos elit vadászréteg különc fegyverei voltak, és azok is maradnak. A néhai ikonikus elefántcsontvadászok közül, mindennapos vadászati munkaeszközként, nem hiába egyikük sem használta az akkoriban már fellelhető .600 NE duplagolyóst. Persze manapság egyes fineszes gyártók a kiváltságos anyagi helyzetű nagyvadvadászok szívét mindenképpen megdobogtató, egyfajta vevőcsalogató, vonzó árú, egyedi elefántpuska-kínálattal rukkolnak elő. A francia Verney-Carron fegyvergyár például a mindennapi vadászati gyakorlathoz ajánlja az elegáns, boxlakatos, standard kivitelű, korrekt 26 ezer, illetve 130 ezer USD-ra beárazott, 600-as, illetve 700-as NE kaliberű új elefántpuskáit. De az amerikai Butch Searcy & Co. is kínál kiváló minőségű, anson boxlakatos, márványozott, vésett zárótestű, 600-as NE kaliberű duplagolyóst 45 ezer USD, illetve 700-as NE kaliberű új elefántpuskát 85 ezer US dolláros, valóban attraktív áron.

A „Rinó” elefántpuska bal oldallemezét, illetve a zárótest alsó részét szélesszájúorrszarvú-motívumok díszítik

Nem titok, hogy nem csak ezek a nagy kaliberű, ritka elefántpuskák, de a hozzájuk nagyon kis darabszámban készült, kézzel összeszerelt, engem luxus minőségű Havanna szivarra emlékeztető 600-as, illetve 700-as Nitro Express patronok is drága „fehér hollónak” számítanak a lőszerpiacon. Ez a két kuriózum patron készre szerelve, 5 db-os csomagolásban, manapság jószerivel csak az angol Kynoch lőszergyártól szerezhető be, mivel az egykori patrongyártók közül a német Wolfgang Romey, illetve az amerikai A-Square cég időközben teljesen beszüntette a működését. A Kynoch patronok teljesítményadatai a következők: a .600 NE, Solid/Soft Nose lövedéktömege 58 g, V0 595 m/s, E0 10305 J, V50 550 m/s, E50 8853 J, V100 510 m/s, E100 7619 J; a .700 NE, Solid/Soft Nose lövedéktömege 65 g, V0 610 m/s, E0 12100 J. Egy doboz (5 db) Kynoch 600-as patron kb. 226 USD-ba (kb. 64 000 Ft) kerül, míg dobozonként a 700-as patronért kb. 688 USD-t (kb. 195 000 Ft) kell fizetni. Ehhez a két ritka NE kaliberhez, megkönnyítendő a patronok kézi összeszerelését (egyben drasztikusan csökkentve a költségeket), másrészt a patrongyűjtők kedvében is járva, nagyon kis szériában lövedékeket a Woodleigh (RN SN, FMJ) és a Cutting Edge Bullets (Safari Solid és Raptor) gyárt, míg a rézhüvelyeket az ausztrál Bertram Brass cégtől és a német Hülsen Hornebertől lehet beszerezni.

A H&H mod. Royal Double Express elefántpuskák műszaki jellemzőiről röviden

Pár szót a két árverezésre került 2x.600 NE, illetve 2x.700 NE kaliberű, H&H mod. Royal Double Express egymás melletti csőelrendezésű, oldallakatos, ejektoros elefántpuska műszaki jellemzőiről. Az extra méretű zárótestük kovácsolt, ötvözött (általában 16MnCr5) elektro acéltömbből van a jellegzetes formára kimarva. A 700-as NE puska zárótestének szélessége kb. 75 mm, magassága kb. 72 mm. Mindkét elefántpuska biztonságos zárását a szükségesnél erősebb méretezésű kétszeres alsó csőkampó (szélességük 11 mm), melybe erős retesznyelv csúszik záráskor, illetve egyszeres felső csőtoldatretesz végzi. Jelzem, a 600-as és a 700-as Nitro Express patronok konszolidált gáznyomáson (2400–2700 bar) „működnek”. Mindkét nagy kaliberű fegyver finom, de nagyon kényes, rendszeresen szakszerű puskaművesi karbantartást igénylő, H&H oldallakattal van szerelve. Az elsütőberendezés elemei (kakasok, kakasrugók, elsütőkarok vagy kakasbiztosítók, elsütőemelők) a zártömbön kívül, a zárótesthez kapcsolódó, és egy kis menetes karral könnyen leszerelhető, két nagyméretű oldallemez (a 700-as NE puskánál a magasságuk kb. 5,5 cm, hosszuk kb. 14 cm) belső oldalára vannak rászerelve. Az oldallakatokba (és az ejektorszerkezetbe) nagyméretű és drága, V alakú elsütő- vagy kakasrugókat szerelnek. A magas ár a használat során a rugótörésből származó javítási költségekre is igaz. Az azonos kaliberű golyós csőpárokat 66 cm-es hosszban (40 NiCrMo 6), ötvözött csőacélból, hidegen kovácsolva gyártják. Figyelembe véve a nagyon erős 600-as, illetve 700-as NE kalibereket, a huzagolt golyós csövek méretei sem mindennaposak. Kalibertől függően, a csőszájnál mérve egy-egy golyós cső átmérője minimum 23-24 mm, míg a csőfarnál a csőátmérő minimum 30-37 mm. Ne feledjük, hogy a .600 NE patron hüvelytalpátmérője 20,57 mm, míg a .700 NE patron esetében ez az érték 22,60 mm! Mindkét elefántpuska H&H féle Safari express célgömbszettel, illetve 50 yardra (stabil) és 100 yardra (lebillenthető) jelzett irányzéklemezekkel szerelt. A puskák agyazáshoz használt több száz éves faanyag minden esetben válogatott minőségű, szépen erezett, évekig raktározott, „beérett”, minimális nedvességtartalmú, minőségi török diógyökértábla. A pisztolyfogásos, pofadékos tusa és az előagy vörösbarna színét (mely kiválóan kiemeli a „habos” diógyökér erezetének formáját) az indiai alkanet nevű növény gyökeréből kivont anyaggal érik el. Afaagyazás felületét több rétegű olajozással impregnálják, ami segít lezárni a fa erezetét, és segít megakadályozni a pára és a víz beszívódását. Természetesen lökéstompító gumi agytalp is kerül a tusatalpra. A készre szerelt 2x.600 NE kaliberű H&H Royal dupla csövű golyós súlya 6,35 kg, míg a 2x.700 NE kaliberű Royal Double Rifle súlya 8,50 kg. Az elefántpuska gravírozása minden esetben a megrendelő igénye szerint készül el. Az elkészült nagy értékű dupla golyós vadászfegyvert elegáns fegyverkofferben (alapvető karbantartási tartozékokkal, mint csavarhúzó, speciális fegyverolaj, törlőkendő, pufferpatronok) adják át a tulajdonosának.

Az biztos, hogy a 600-as, illetve a 700-as Nitro Express kaliberű, rendkívül drága, ritka dupla csövű luxus golyósok valóban szemet gyönyörködtetőek, de túlzóan nehezek, nehezen kezelhetők, és lövés közben nagyon keményen „rúgnak”. Erről magam is meggyőződhettem, mivel a velem szemben önzetlen és nagylelkű külhoni vadászbarátaimnak köszönhetően, lőtéren jó pár alkalommal kipróbálhattam .600 NE, illetve .700 NE ritka kaliberű elefántpuskákat. Aki soha nem tudja leküzdeni a velünk született lövésiszonyt (félelmet), és a fájdalomtűrő küszöbe is alacsony, annak nem való a kezébe ilyen nagy kaliberű fegyver. Mindkét erős kaliber esetében a lövésdörej erőssége több mint 200 dB, ezért elkerülendő a halláskárosodást, a lövések leadásánál ajánlott zajvédő fültokot használni. A 2x.600 NE kaliberű, 6,3 kg-ot nyomó dupla golyós vadászpuska lövés közbeni hátrarúgó ereje nagyon erős, 100 J, a csőfelvágódás mértéke 20-30 cm. Jó mentális és fizikális állapotú puskakezelő esetében a fegyver még szabatosan kezelhető. Ezzel szemben a közel 9 kg-ot nyomó, robusztus 2x.700 NE kaliberű elefántpuska rendkívül erős, 150 J hátrasikló erővel bír, ami már jócskán meghaladja azt a határt, amit egy vadászfegyvertől ésszerűen elvárnánk. Ekkora erőhatás lövés közben könnyen kibillenheti a lövészt az egyensúlyából. A csőfelvágódás mértéke, a puskakezelő fizikai állapotától függően akár fél méter is lehet, ami veszélyes sebzett nagyvadra történő gyors második lövés leadását feltételezve, az újbóli célravezetésénél katasztrofális hátrányt okozhat. Csak az összehasonlítás kedvéért, egy 12/70-es sörétes puska hátrasikló ereje 20 J, a 30-06-os puskáé 27 J, míg egy .375 H&H Magnum puska esetében ez az érték 54 J. A veszedelmesen erős „rúgásáról” elhíresült .460 Weatherby Magnum puska is „csak” 82 J hátrasikló erőt produkál.

Éles vadászati helyzetben, pontatlan lövés (lövések) esetén a 64,8 g-os, 17,7 mm-es FMJ lövedéket (V0 610 m/s, E0 12270 J) tüzelő, 2x.700 NE kaliberű, dupla csövű elefántpuska sem mindenható. Egy amerikai szaklapban olvastam, hogy Afrikában egy 700-as NE duplagolyóssal vadászó ügyfél lőbotra fektetett puskájából első lövésre fejen lőtte a kb. 30 m-ről feléjük figyelő elefántbikát, de a nehéz FMJ lövedék nem érte az agyat. A bika a fejét rázva, idegtépő, vad trombitálás közepette sergett-forgott a bozótosban. Második lövéssel sikerült a vendégvadásznak lapockán lőnie az elefántot, de a találatot szenvedett vastagbőrű ekkor sem esett le a lábáról, hanem tántorogva próbált menekülni. Végül a nagy kavarodást eredményesen lezárandó, a kísérő hivatásos vadász .458 Lott kaliberű, CZ 550 Safari Magnum puskájából hátulról, a tarkótájra leadott pontos agylövéssel váltotta meg szenvedéseitől a sebzett „tembót”. A lehengerlő és rémisztő célballisztikai adatok ellenére, a 700-as NE patron nehéz lövedékének teljesítménye kiábrándító volt.

Philippe Grifnée, a maradandót alkotó mestervésnök és a drága luxus vadászfegyvereket körülölelő rejtelmek

Ennek a most elárverezett két egyedi .600 Nitro Express, illetve .700 Nitro Express kaliberű Royal Holland & Holland luxus elefántpuskának a művészi gravírozása a neves mestergravírozó, Philippe Grifnée (1952-2012) keze munkáját dicséri. Grifnée a belgiumi, L’Ecole d’Armurerie de Liège gravírozó iskolájában tanulta ki a szakmát a neves mestergravírozó, René Delcour mellett. 1970-től 1988-ig Auguste Francotte fegyvermesternek dolgozott, és a szép fegyverek gravírozásának művészetében fejlesztette készségeit, miközben megosztotta saját tudását a Liège-i gravírozóiskola fiatal diákjaival. Grifnée a fiatal tehetséges vésnököknek, az Egyesült Államokban (2006, 2008) is tartott mesterkurzusokat. 1992 és 1997 között kizárólag a Holland & Holland-nak dolgozott, majd ezt követően a Purdey & Sons céggel kötött szerződést. Végül a belgiumi Xhendelesse-ben lévő saját stúdiójában több európai fegyvergyártó cég számára készített remekműveket. Szignóját általában az általa gravírozott fegyver elsütőbillentyű-talpába véste be. A világ egyik legkiválóbb vésnökének számító Grifnée a német Merkel cég legendás, iskolateremtő vésnök fenoménja, Paul Greifzu által bevezetett relief stílusú, a vadállat ábrázolásoknál az állatfajra jellemző pontos testtájanatómiai részleteket, mozgáshelyzeteket élethűen ábrázoló, domborműszerű, relief gravírozási stílus egyik legkiemelkedőbb folytatója volt. Emellett sajátos, a misztikus fantázia ihlette gravírozásai is ismertek voltak, de a bulino stílust is kedvelte. Nem csak zseniális kezű mestergravírozó, hanem nagyszerű tanár is volt. Számomra maradandó élmény marad, amikor 2015-ben, az angliai CLA Game Fair szabadtéri vásáron, a Holland & Holland sátrában kézbe vehettem egy, a képzelet szülte misztikus motívumokkal, Philippe Grifnée által gravírozott (1988-ban készült), 2x.700 NE kaliberű, luxus H&H duplagolyóst.

A 600-as NE elefántpuska a jobb oldallemezére keskenyszájúorrszarvú-motívumokat gravírozott Philippe Grifnée mestervésnök

A drága luxus vadászpuskák árának kialakításánál kiemelten döntő jelentősége van a gravírozás makulátlan művészi minőségének. Pár éve az Abu Dzabi-ban megrendezett szokásos ADIHEX Nemzetközi vadászati és lovas kiállításon, az egyik standon, egy nagy értékű, gyönyörűen gravírozott és aranyozott egyedi német vadászfegyver is ki volt állítva. A standnál egy kisebb csoport vette körül az ott kiállított prémium minőségű luxuspuskát. A kiállítást meglátogató egyik befolyásos arab sejknek megtetszett a puska, így tanácsadóival „közelebbről” is megvizitálták. Meglepett, mert egy nagy kézi nagyítóval vizslatták a luxus vadászfegyver zárótestét borító remek vésetet. Mint utóbb kiderült, nem a vésnök munkájában gyönyörködtek, hanem a „csillagászati vételárat” befolyásolandó, finom kidolgozási hibákat kerestek a gravírozott fémfelületeken.

Mindkét elefántpuska H&H féle, Safari express célgömbszettel szerelt, mely egy, a finom célzást segítő gyöngy célgömbből, illetve az elölről rábillenthető, 2 mm átmérőjű, világos csontbetétes, erősebb Safari célgömbből áll. Inda- és levélmotívumos véset díszíti a csőszáj csőpalástját is

Philippe Grifnée most elárverezett, két nagyon híres munkájának egyikét, a H&H Royal 2x.600 NE (Rinó) dupla csövű golyós luxuspuskát (gy. sz. 55602) a Holland & Holland cég az SCI által az ezredfordulón, 2000. február 5-én megrendezett exkluzív bankettjén sorra kerülő árverésre készítette el. A gravírozási nagyvadmotívumot dr. Lawrence S. Katz ismert amerikai ügyvéd, az SCI akkori elnökének javaslatára a veszélyeztetett állatfajnak minősülő rinocérosz adta, melyek egyes alfajait megjelenítette a királyi elefántpuska művészi relief gravírozásában. A fegyver bal oldallemezén, illetve a zárótest alsó részén szélesszájúorrszarvú-motívumok, a jobb oldallemezén keskenyszájúorrszarvú-motívumok, a sátorvas külső felszínén indiaiorrszarvú-motívum, míg a tűzfal két vállán jávai- és szumátraiorrszarvú-motívumok domborműszerű, lenyűgöző művészi relief vésetei díszítik a fegyvert. A tökéletesen kidolgozott állatmotívumos véseteket inda- és levélmotívumos keret veszi körül, amely „ráfolyik” a nyitókulcsra, a csőfarra, a felső célzósínre, sőt a csőszáj csőpalástjára is. Ezt a 6,3 kg súlyú, egyedi luxus vadászfegyvert elegáns aligátorbőr borítású fegyverkofferben prezentálták a licitet megnyerő tulajdonosának.

A másik elárverezésre került, Grifnée gravírozta hírneves H&H Royal 2x.700 NE (Elefánt) dupla csövű golyós luxus elefántpuska gyöngyszem (gy. sz. 55699) R. Petersen megrendelésére készült. Ennek a 8,5 kg súlyú egyedi fegyvernek a relief gravírozásánál, a megrendelő kívánságának megfelelően, Grifnée csak afrikaielefánt-motívumokat használt. A fegyver oldallemezein és a sátorvas alsó felszínén megjelenített több alakos elefántmotívumokat harmonikusan egészíti ki a zárótest alsó részébe gravírozott elefántbika egész alakos képe, illetve a zárótest két vállát díszítő elefántfej relief vésete. A puska művészi állatmotívumos relief vésetének összefogó keretét adó levél- és indamintás motívumok, a megrendelő kívánságának megfelelően, a .600 NE (Rinó) elefántpuskáéhoz hasonlóak.

P. Grifnée művészi vésetével díszített, H&H Royal 2x.700 NE kaliberű (Elefánt) billenő csövű, dupla golyós, luxus vadászfegyver. Súlya 8,5 kg. Ezért az ikonikus elefántpuskáért az új gazdája, 299 000 US dollárt fizetett ki az aukción

Nyílt titok, hogy a kimagasló árkategóriába tartozó, egyedi luxus vadászfegyverek mindig is csak azon kevés, kiváltságos vadászok számára voltak elérhetők és megfizethetők, akik anyagilag kiemelten tehetősek voltak. Ezért nem csoda, hogy a kisszámú, lehetséges vevők kegyeinek (esetleges megrendeléseinek) elnyeréséért ma is ádáz küzdelem folyik a gyártók között.

A gyártáshoz felhasznált kiváló minőségű anyag, a modern technológiai háttér, a precíz összeszerelés, a hatalmas összeget felemésztő rengeteg puskaművesi és vésnöki kézi ráfordított munkaóra, végül a kész luxusfegyver abszolút csúcsminősége és a finom kidolgozottsága ma már csak egyfajta „alap”, amit a neves, luxuspuskákat kínáló tucatnyi európai puskagyártó cég minden megerőltetés nélkül, egyformán képes produkálni. Manapság az egyedi luxus vadászfegyvereket gyártó szegmensben talpon maradt cégek mindegyike lényegében a megrendelő kívánsága szerinti, a legextrább fegyvertechnikai kivitelezést is a legmagasabb technológiai szinten képes elvégezni. Luxus vadászpuskáikban a hagyományos finom kézművesség ötvöződik a modern technológiával. A csillagászati összegbe kerülő luxusfegyvereik (sokszor fegyverékszereik) magas művészi fokú, a megrendelő igényeit maximálisan kielégítő gravírozásában, a farészek kifaragásában sem ismernek lehetetlent, hiszen a legkiválóbb vésnökökkel, faszobrászokkal dolgoztatnak. Ezért ebben a zártkörű elitben, márkanévtől függetlenül, egyszerűen nincs sorrend, nincs legjobb, mivel minden esetben egyformán „hozzák” az extra minőséget.

A 700-as NE H&H luxus egyedi elefántpuska gravírozásánál, a megrendelő kívánságának megfelelően, Grifnée csak többalakos afrikaielefánt-motívumokat használt

A prémium kategóriájú luxus vadászfegyverek amúgy is beszűkült piaca napjainkra teljesen átrendeződött. Az angol Westley Richards cég pár éve elhunyt tulajdonosa, Simon Dominic Clod szavait idézve: „ma már nem tolongnak a gazdag megrendelők a luxusfegyvereket gyártó angol manufaktúrák ajtói előtt…”. Napjainkban az angol fegyvermárkák rovására, az exkluzív nemzetközi fegyverpiacokon „csatasorba álltak” és nagyon eredményesen versengnek a dúsgazdag vevők kegyeiért a makulátlan minőségű luxuspuskáikat csábító áron eladásra kínáló német, olasz, belga, francia és osztrák fegyvermárkák. A fő cél egyértelmű: „kinyitásra bírni” a szupervagyonos elithez tartozó maroknyi potenciális ügyfélkör tömött bugyellárisát. A kifejezetten a szupergazdag megrendelőkre alapozó, a Chanel befektetési csoport vezérelte Holland & Holland is kemény üzleti küzdelmekre kényszerült. Hiába a becses, patinás múlt, a méregdrága Holland & Holland vadászpuskák iránti kereslet (főleg a szankciókkal sújtott orosz fegyverpiac kiesése miatt) az elmúlt években bizony csökkent. Nem véletlenül zárták be a moszkvai és a párizsi elegáns üzleteiket, New Yorkból pedig átköltöztek Dallasba. A gazdaságilag legerősebb amerikai fegyverpiacokon sem kapkodnak a drága luxuspuskákért, mivel az óvatos befektetők már nem tartják bomba üzletnek ebbe fektetni a pénzüket. A gyűjtők által gerjesztett hazardírozó hamis kereslet, ami a luxus puskák irreális áremelkedését okozta, már a múlté. Gyakran olvashatjuk, hogy a prémium minőségű H&H vadászfegyverek csak megrendelésre készülnek. Ma már ez így nem állja meg a helyét, mivel a megváltozott ügyfélkör kívánalmaihoz igazodva (nagy részük azonnal puskát akar választani), a Holland & Holland elegáns londoni, illetve dallasi üzleteiben már a cég puskamodell-kínálatát reprezentáló, előre legyártott, különféle tusafaminőségű, csőhosszú, gravírozású és kaliberű új puskakollekciót is meg lehet tekinteni, amiből a vásárlási szándékkal betérő prominens ügyfél szíves figyelmébe, a választást megkönnyítendő, azonnal kézközelből tudják prezentálni puskamodelljeiket, így esetenként akár a dupla csövű elefántpuskájukat is, szerencsés esetben, akár rögvest el is adni. Az évente eladásra kerülő Holland & Holland vadászpuskák kb. 60%-a üzleteik bemutatószekrényeiből közvetlenül kerül az igényes vásárlókhoz, és csak kb. 40%-a készül megrendelésre.

A licit vége

Egy nagyon komoly anyagi egzisztenciával rendelkező, általában az ismeretlenség homályába burkolózó gyűjtő szemében egy vagyont érő, befektetési fokozatú lőfegyverre az alábbi főbb kritériumok a jellemzőek: ritkaság, szépség, páratlan történelmi jelentőség, lenyűgöző esztétika, kívánatosság és hozzá köthető jeles és ismert személyiség. Mindezek külön-külön, de összességében is jelentősen befolyásolják egy aukción a „kalapács alá került” lőfegyver árát. Persze ezek a személyüket általában inkognitóban tartó, nagy vagyont birtokló fegyvergyűjtők, mostanában nagyon meggondoltak a licitálásokon, mert már nem egyszer előfordult, hogy egy több százezer dolláros, befektetésnek szánt vadászpuskát évek múlva éppen hogy „nullszaldóval”, vagy csak igen szerény nyereséggel tudta továbbadni a gazdája.

A 700-as NE H&H elefántpuska zárótestének alsó részét, afrikai elefántbika egész alakos, finoman kidolgozott, domborműszerű relief vésete díszíti

Az amerikai Rock Island aukciós ház (RIA) szakértője a mostani licitre bocsátott Holland & Holland Royal 2x.600 NE (Rinó) kaliberű puska jelenlegi becsült árát 200 000-300 000 US dollár között, míg a H&H Royal 2x.700 NE kaliberű (Elefánt) puskáét 225 000–325 000 US dollár között határozta meg. Végül a Robert E. Petersen fegyvergyűjteményéből való két egyedi gravírozású, H&H luxus elefántpuskát illetően, a várakozásoknak megfelelően, kiugróan magas eladási ár a licit napján (2019. május 4.) nem született. Mivel a „szűk körű” licitálók nagyon visszafogottak és felettébb óvatosak voltak, így ez a két különleges elefántpuska „csak a becsült középáron”, a 1356-os tételszámú, H&H Royal .600 NE (Rinó) puska 276 000 US dollárért, míg a 1355-es tételszámú, H&H Royal .700 NE kaliberű (Elefánt) puska 299 000 US dollárért kelt el, és talált új gazdát magának.

Az első, tradicionális Royal scroll vésettel díszített 2x.700 NE kaliberű H&H duplagolyóst az új elefántpatron „ötletgazdája”, W. Feldstein rendelte meg. Csupán az arányok kedvéért, a 700-as NE (17,8x89R) patron mellett egy .308 W (7,62×51) töltény

Egyébként ezen az árverésen eladási árcsúcsot, közel félmilliárd forintot (!), az első árverési napon egy korrektül dokumentált, ikonikus történelmi fegyver, a kuriózumnak számító, 8. tételszámú, gravírozott, elefántcsont markolatú, .44-es kaliberű percussion, Colt Millikin Dragoon revolver érte el, melyért az új tulajdonosa 1 667 500 US dollárt fizetett. Az árverésre a nyertes ajánlattevők az USA 50 szövetségi tagállamából, illetve a világ 17 országából érkeztek.

Természetesen ma még megválaszolhatatlan a kérdés, hogy a most „gazdát cserélt” két ritka H&H Royal billenő dupla csövű elefántpuskát az érdeklődő nagyközönség továbbra is megtekintheti-e majd, vagy az újdonsült tulajdonosaik fegyverszekrényében, a kíváncsi tekintetek elől elzárva „élik majd további életüket”.

Köszönjük a beküldőnek!
Vadászüdvözlettel: a vadaszujsag.hu csapata

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!