Idén igazi világ premiereket láthattunk a Jagd und Hund kiállításon Dortmundban a Blaser, Sauer és Mauser márkáktól, mivel ebben az évben kihagyták a SHOT Show-t. A csoport új vadászfegyvereit sok innovatív részlet megoldás jellemzi és egy magas fokú specializálódás. Természetesen élőben ott voltunk és ebben a cikkben – valamint 3 videóban tudósítunk a kiállításról.

Írta: Dario Nothnick

A Jagd und Hund 2020-on meglátogattuk a 3 gyártót, a Blasert, Sauert és a Mausert.

Blaser K95 Ultimate billenőcsövű puska – a hagyomány találkozik a modern korral

A Blaser egy igazi gyöngyszemet vitt a Jagd und Hund-ra: A K95 Ultimate billenőcsövű puskát. Ez egy szimbiózis a hagyományos puska technológiából és a magas szintű, funkcionális felhasználási értékből. Az új modell egy billenőcsövű puska, ami egy lyukas műanyag tussal rendelkezik! A előagyban, markolatban és pofadékban választhatóan vagy elasztomer- vagy speciálisan impregnált bőr betétek vannak, amik garantálják a biztos fogást minden időjárásnál. Az agyazás a Blaser szerint szinte elpusztíthatatlan és állítható agyazással és pofadékkal rendelkezik, kívánság szerint felszerelhető egy visszarúgás tompító rendszerrel. A K95 Ultimate 3.884,- Euro-ért vásárolható meg.

A Blaser K95 Ultimate “Leather” kiadás; a markolat, előagy és pofadék bőrből készült. Az új Blaser 2,8-20×50 iC céltávcsövet szerelték fel rá.

Csúcstechnológiás karbon puska a Sauernél: S 101 Highland XTC

A Sauer egy új S 101 modellt vitt Dortmundba, ami nem csak külsőleg kelt egy nagyon modern benyomást, hanem az S 101 Highland XTC belsejében is a legmodernebb technológia található: A puska a Sauer vezető szerepét szilárdítja meg a karbon vadászpuskák szegmensében. Ehhez egy kézzel rakott valódi karbon agyazással látták el, a puskacső hornyos könnyítésekkel és egy csőszájmenettel rendelkezik, valamint a töltényűrben is hornyos könnyítések találhatóak. Ez egy házon belüli súlyrekordot eredményezett a Sauernél. A Highland XTC .308 Win kaliberben és 47cm puskacsővel csupán 2.455 g.

A puska felületét a Sauer új “DLC” eljárásával kezelik. Ez “Diamond like Carbon”-t jelent. Ennél a technológiánál „a fémet nagyvákuumban plazma alatt szénatomokkal lövik be, így a felszabaduló energia által a szén egy kemény, gyémánthoz hasonló állapotba megy át”. Ehhez ad magyarázatot a Sauer üzletvezetője Matthias Klotz: „Ez a réteg negyvenszer vékonyabb mint egy emberi hajszál, de a gyakorlatban négy nagy előnye van: maximális korrózióvédelem, a legmagasabb kopásállóság, kitűnő felületi keménység és egy extrém jó fogás”.

Könnyűsúly: A Sauer S 101 Highland XTC súlya csupán 2.455 g.

A Mauser vadászati körülményekre tervezett, felhasználás orientált új puskái az erdőbe és rétre

Mindjárt 2 új ismétlőpuskát is mutattak a kiállítás látogatóinak a Mauser 18 szériából. Mindegyik puskát speciális vadászati feltételekre tervezték: Vadászterületek sok erdővel illetve réttel.

Az új “Mauser 18 Feldjagd”-ot nagy távolságú lövésekhez tervezték

A Mauser 18 Feldjagd-ot az alábbi mottóval árulják: „Pontos. Ergonomikus. Progresszív.”. Az ismétlőpuska névadója a vadászat nyílt területeken, nagy távolságú lövésekhez tervezték. Ahhoz, hogy elérjék ezt a célt, a Mauser egy fokozatmentesen állítható pofadékkal látta el a földszínű agyazását. Ezen kívül egy hornyos könnyítésekkel ellátott 56 cm hosszú, 19 mm átmérőjű Solid cső. A puska súlya 3.160 g, az ára pedig 1.605,- Euro.

A Mauser M18 Feldjagd-ot az olyan területekre tervezték, ahol nagy mezők vannak, ami azt jelenti, hogy: Nagy távolságú lövések nyílt terepen.

A Mauser 18 Waldjagd. Különösen rövid és jól kezelhető.

A “Mauser 18 Waldjagd” – robusztus és jól kezelhető

A Feldjagdhoz passzoló ellendarab a Waldjagd modell. A mottója „Rövid. Kompakt. Kompromisszum mentes.”. A Mauser azért fejlesztette, hogy az erdei vadászatok összes fajtáját lefedje: A lesvadászattól a cserkelésen keresztül a mozgó vadászatig. Ehhez a teljes hossza csupán 101 cm, a súlya pedig 3.100 g. A Solid cső 51 cm hosszú és egy csőszájmenettel látták el. A Mauser egy irányzékot is tett a 18 Waldjagd-ra a közeli lövésekhez. A robusztus polimer agyazás fenyőzöld színű és jó fogású betétek vannak a pisztolymarkolaton és az előagyon. Az eladási ára 1.295,- Euro, ha nincs szükségünk nyílt irányzékra. Akinek szüksége van rá, annak plusz 120,- Euro-t kell fizetnie.

Mindkét fegyvernél sok kaliber közül választhatunk.

A Blaser , J. P. Sauer & Sohn és Mauser fegyverekről további információkat találhattok az adott gyártó honlapján.