Írta: Out_in_the_forest

A Blaser B97 évek óta hűséges kísérőm a vadászaton, és nem csak a kedvencem, hanem az első fegyver, amivel a lányom annak idején a vadászvizsga letétele után velem együtt az első vadakat elejtette. Az ok, ami miatt annak idején a Blaser Bergstutzen mellett döntöttem, hogy lehetőséget ad két különböző kaliberű lőszer használatára egy fegyverrel és a tény, hogy balkezes változatban is kapható ez a fegyver. Máig ez az első választásom a leshez.

Annak idején a fő érvem amellett, hogy a BS95 helyett a BS97 választottam, az volt, hogy ez a széria két zárral rendelkezik egy helyett. A rendszer tehát két ütőszeggel és két ütőrugóval rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy leadjunk egy második lövést felhúzás nélkül. Ha bármilyen okból szükségünk van egy gyors második lövésre, akkor ezáltal van rá lehetőségünk. A kaliber választásnál a 6,5×57 R és a 8×57 IRS mellett döntöttem. De erről majd még később.

Tények:
Puskacső hossza: 60 cm
Agyazás formája: Disznóhát, bajor pofadékkal
Súly: kb. 3,1 kg
Biztosítás: Kézi

 

Kezelhetőség:

Számomra a BS97 egy nagyon jól kezelhető fegyver, de biztonságos is. Mindig fesztelenítve viselem a fegyveremet és csak a lövés előtt feszítem meg kézzel. Az elől található elsütőbillentyűvel az alsó, a hátsóval pedig a felső csövet kezeljük. Nincs szükség Stecher-re, mert a Bergstutzen finom elsütőbillentyűkkel rendelkezik. A lengő csövek által ezek szabadon kitágulhatnak.

Épp nem rég próbáltam ki különböző lőszereket ehhez a fegyverhez, mert átálltam az ólommentes lőszerekre, és mindig egy szűk szóráskört ért el. Az egész fegyver kompakt és tökéletesen kiegyensúlyozott. A kezelése mindenki számára logikus és egyszerűen jó vállhoz emelni. Azt az előítéletet, ami évekkel ezelőtt makacsul megmaradt, hogy a Bergstutzen egyszer ide egyszer oda lő, nem tudom megerősíteni. Évente 30-40 vadat ejtettem el a lesről és 8 év alatt még egyszer sem csalódtam ebben a fegyverben.

Kaliber:

Összesen 15 különböző kombináció közül választhatunk ennél a fegyvernél.

A 9,3×74 R- 5,6x50R Mag.-tól a 30.06 Spr. – .22 Hornet-ig vagy az én 8×57 IRS- 6,5×57 R-emmel úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja azt a kalibert, ami a vadászati igényeihez passzol.

A 6,5×57 R az egyik kedvenc kaliberem, mert gyors, pontos és hatékony anélkül, hogy nagyon roncsolná a vadhúst.

A 8×57 IRS a csúcson van a vadászkaliberek között a vadászott fajokkal való kompatibilitás és a hatás szempontjából. Aki a vadászterületén hozzám hasonlóan őzre, szarvasra és vaddisznóra vadászik, az a lehető legjobban fel van szerelkezve az előforduló helyzetekben a peremes lőszerrel.

Összegzés

Úgy gondolom ebből a cikkből kiderült, hogy a Bergstutzen számomra mindig egy olyan fegyver marad, amit szívesen használok. Aki egy jól kezelhető és tetszetős fegyvert keres lesvadászathoz, és értékeli a két kaliber használatának lehetőségét, az határozottan jól jár ezzel a fegyverrel.