A klasszikus Savage 110-et karcsúbbá tették és felszerelték egy Proof Research puskacsővel, így született ez a könnyűsúlyú ajánlat

A Savage 110 zárszerkezet is vékonyabb lett ezért a 2,7 kg-os (vagy kevesebb) Ultralite modellért.

Amikor vadászpuskákról van szó, egyre több fegyvergyár igyekszik karcsúsítani a puskáit. Ez egybeesik a vadonban történő túrázós és hátizsákos vadászatok növekvő népszerűségével. Még egy lehetséges ok a vadászok növekvően különböző felszereltsége. Vagy, egyszerűen csak az is lehet, hogy egy könnyű puskával élvezetesebb járni a hegyeket és az erdőket. Bármi is legyen az oka, több gyár is energiát fektetett abba, hogy igazán könnyű vadászpuskákat gyártson sorozatosan. A súly lefaragása nem újdonság a tulajdonságok hegyi vadászok számára, de sok súlycsökkentő tulajdonság csak az egyedi vagy összerakott puskáknál volt elérhető. Már nem.

Ismerjétek meg a Savage Model 110 Ultralite-ot, ami a kalibertől függően 2,6 és 2,7 kg között van. A Savage Model 110 mindig úgy tűnt, hogy az árkategóriája felett van, ha pontosságról van szó, de a puskák soha nem voltak nagyon könnyűek. Az átlagos, rövid zárszerkezetes, átlagos súlyú puskacsöves Model 110 súlya kb. 3,4 kg, és ez gyűrűk vagy céltávcső nélkül. Volt idő, amikor ez nem számított nehéznek; azoknak az időknek vége. A Savage levágta a zsírt a standard 110-ről, és egy jól működő hegyi puskát hozott létre, ami nem a legjobb a kategóriájában, de bőven elég alacsony a súlya ahhoz, hogy beszálljon a játékba.

Először a puskacsőről kell beszélnünk. Igen, ez egy Proof Research, karbonnal borított rozsdamentes acél puskacső. Egy teljesen új tulajdonság a 110-es sorozatnál, a Savage a Proof jó hírnevű, karbonnal borított puskacsövét tette erre a modellre. Arról ismertek, hogy kiegyensúlyozottak és pontosak, és a karbon borításnak köszönhetően a puskacsövek profitálhatnak a nagyobb átmérőjű puskacsövek tulajdonságaiból, de sokkal könnyebbek és hamarabb lehűlnek, mint egy ugyanekkora acél puskacső. A puskacső hossza 560 mm vagy 610 mm a kalibertől függően és mindegyiken található egy 5/8″ x 24-es menet, amire felszerelhetünk egy hangtompítót vagy csőszáj-féket.

A Savage 110 Ultralite egy fantasztikus Proof Research puskacsővel rendelkezik.

A puskacső egy nagyon észrevehető tulajdonság, ami bizonyára csökkenti a súlyt, de könnyen elterelheti a figyelmet arról, ahonnan tényleg lefaragták a súlyt: a rozsdamentes acél zárszerkezet. A standard 110 zárszerkezete elég vastag és nagydarab. Ez nem egy rossz dolog, de sok olyan anyag van ott, aminek nem igazán muszáj ott lennie. Az Ultralite zárszerkezet és a standard 110 short zárszerkezet összehasonlítása sokkoló. Egyből észrevehető, hogy felesleges acélt martak le a lekerekített 110 zárszerkezetből, így egy lapos oldalú zárszerkezet maradt, ami sokkal karcsúbb. Továbbá, kimartak felesleges fém részeket, így a zárszerkezet egy majdnem csontváz szerű külsőt kapott. A tolózár hornyokkal való ellátása szintén csökkenti a súlyt, és redukálja a súrlódási felületet, így egy sima működést kapunk. A zárszerkezet maga rozsdamentes, de egy időjárásnak ellenálló melonit bevonattal látták el, az elsütő szerkezet pedig természetesen a Savage saját AccuTrigger rendszere. Ez egy egyszerű, a felhasználó által beállítható elsütőszerkezet, aminek az ellenállása 680g és 1810g között állítható.

Az agyazás egy viszonylag szabvány szintetikus agyazás, gumis mintákkal az elején és a markolaton, de tartalmazza a Savage AccuStock beállító készletet. A felhasználó beállíthatja a tusahát magasságát és az elsütőbillentyű-agytalp távolságát a legjobb személyre szabhatóságért és kényelmesebb lövésért. Az agyazás nincs tele extrákkal, de sokkal jobb kivitelezésű, mint a többi Sagave, amivel vadásztam az évek során. Mindig úgy éreztem, hogy a Savage puskák kiegyensúlyozott jól lőnek szerencsétlen agyazásokkal, de itt nem ez a helyzet. Sokat fejlődtek.

Végül, a puskát egy kivehető tár eteti. Habár sokkal jobban szeretem a felül töltő modelleket, nem volt semmilyen problémám az újratöltéssel, megbízhatósággal vagy a 110 tárának könnyű használatával, eltekintve attól, hogy egy további módja lehet a súlycsökkentésnek a jövőben.

Habár egy 6.5 Creedmoor kaliberű puskát kaptam, a Savage számos kalibert kínál, rövidet és hosszabbat egyaránt. Van a standard .308, .270 WIN, .30-06, és .300 WSM, a 6.5 Creedmoor és 6.5 PRC, valamint a 28 Nosler és 280 AI. Meggyőződésem, hogy minden puskának saját személyisége van, ha lőszerről, lövedékekről és töltényekről van szó, amit szeret lőni. Számos különböző töltényt próbáltam és a legjobb eredményt a Federal Premium 130 grain Barnes TSX lőszerrel értem el. Megbízhatóan lőtt .75 MOA csoportokat, és tökéletesen teljesítette bármely ésszerű vadászati távolságot. Bármilyen kalibert is választasz és akármilyen puskacsövet kapsz, biztosan fogsz olyan lőszert találni, amit szeret.

Ezt a karibut a Savage 110 Ultralite-tal ejtettem el Alaszkában, idén ősszel.

A puska jól kezelhető. Idén ősszel elvittem karibu vadászatra és elejtettem egy bikát 315 méterről. Gyanítom, hogy a 110 Ultralite-nak szüksége lesz némi finomításra, mielőtt elfogadják egy igazi, kimondottan hegyi vadászpuskaként, de az a besorolás éppen annyira szól a sznobizmusról, mint a teljesítményről. Valószínűleg teljesen elhagynánk a lényeget, ha azt feltételeznénk, hogy itt ez a cél. Minden tündöklésük ellenére a legtöbb ultra könnyű hegyi puskának sok hibája van. A ceruza vastagságú puskacsöveikkel általában néhány lövés után veszítenek a pontosságukból. Azoknak a puskacsöveknek fájdalmasan sok idő kell, hogy lehüljenek. Bármilyen elhúzódó lövés sorozatnál a Savage Proof puskacsöve túl fogja szárnyalni a legtöbb adott célra tervezett ultra könnyű puskát. Ezzel azt sem akarom mondani, hogy a puska nem való a hegyekbe juhok és kecskék kergetésére. Az évek során cipeltem sokkal nehezebb vasakat is, és bátran megbíznék ebben a puskában egy az életben egyszer adódó kos vadászaton. Ez egy nagyon jó puska lenne a hegyi vadász számára, aki egy mindenes puskát szeretne, vagy akár bárkinek, aki nem akar egy nehéz puskát cipelni.

A bevezető ára $1,500 körül van, ami több, mint az átlagos 110 modell, de ugyanannyi vagy kevesebb, mint bármely versenytárs a kategóriájában. Mindig van hova fejlődni, de a Savage egy nagy lépést tett előre ezzel a modellel. T y l e r  F r e e l