Akár az autógyártásban vagy a légiközlekedésben – a súlycsökkentés mindig egy fontos téma. Ez alól a fegyvervilág sem kivétel, a finn származású SAKO gyár pedig kimondottan a hegyi vadászathoz kínál egy extrém könnyű golyóspuskát. Mi teszteltük a SAKO 85 Carbonlight-ot  .300 Win. Mag. kaliberben, az eredményeket ebben a cikkben találjátok meg.

Írta: Stefan Bader / caliber

Elegáns, nagy teljesítményű: A Sako M85 Carbonlight karbon agyazással, Sako szerelékkel és Steiner Ranger 4-16×56 céltávcsővel, .300 Winchester Magnum kaliberben. Az agyazás még kemény mínusz fokokban is kellemesen „langyos”.

SAKO 85 Carbonlight – ismétlőpuska kézzel készített karbon agyazással

Ez a fiatalos, elegáns SAKO 85 Carbonlight könnyűszerkezetű puska 2,9 kg üresen, felszerelve pedig a SAKO “Optilock” szerelékkel és a Steiner Ranger 4-16×56-tal 3,9kg. Ezért a pehelysúlyért elsősorban az első pillantásra markáns agyazás felelős, ami karbonszállal erősített műanyagból készült. A kombinát alapanyag egy szintetikusan előállított szénszálból áll, amit egy műanyagmátrixba (lényegében epoxigyanta) ágyaznak bele. Ennek a szálnak az előnye: nagyon alacsony súly, extrém hőmérsékletállóság, jól terhelhető és nagyon merev. A szénszál drága és költséges a megmunkálása. Gyakran keverik össze a karbonszálas műanyag előállítását a fröccsöntő technológiával. De a SAKOnál máshogy zajlik az előállítási eljárás.

A sütőforma neve lamináló szerszám a szakzsargonban. Ezalatt azt a formát értjük, ami intenzív megmunkálási lépésekkel megadja az agyazás felek szükséges negatív formáját egy nyomott alumíniumötvözetnek. Egy polírozott felület könnyíti meg a részek formakibontását. Robotvezérléssel pontosan előre kivágták és feliratozták a szükséges formákat egy szénszálból készült tengelyből, amit epoxigyantába ágyaztak. Ezeket a formákat „Prepreg”-nek hívják.

Az agyazást kézileg gyártják. A rendszer visszarúgás tompítója egy acélblokknak támaszkodik, aminek a támasztéka az agyazásban található.

Egy program úgy helyezi el az alkatrészeket, hogy a drága anyagból a lehető legkevesebb hulladék képződjön. Mivel a szénszálas anyagok szálirányban egy lényegesen magasabb szilárdsággal rendelkeznek mint keresztbe, először egy szimulációval kiszámolják, hogy milyen terheléseknek lesz kitéve az agyazás. Ennek eredményeként keletkezik egy úgynevezett „elhelyezési terv”. Ez adja meg, hogy milyen pozícióba és milyen beállásba kell az adott réteget elhelyeznie a dolgozónak. Csak így érhetőek el a kitűzött tulajdonságok. Végül is a rétegek pozícionálása dönt az agyazás szilárdságáról. Mivel az agyazás fő terhelésének iránya meghatározott, a rétegek megválasztásával a fémmel szembeni merevséget 200 %-kal növelhetik anélkül, hogy közben észrevehetően növelnék a súlyt. Így minden karbon agyazás intenzív kézimunkával készül. A laminálásnál szigorúan figyelni kell arra, hogy ne záródjon be légbuborék. Ezek nagyon zavarnák a mátrix kötését a szálhoz és így erősen csökkentenék a merevséget. Ezen kívül pára képződhet a buborékokban, ami alacsony hőmérsékleten megfagyhat. Ez repedéseket eredményezne. Végezetül aztán a formát a beáztatott rétegekkel együtt egy kemencében, az autoklávban, megsütik vákuumban és melegben. Lehűlés után megtisztítják a varratokat. Továbbra is csak kézzel dolgoznak az agyazás feleken. Az éleket kiegyenlítik, a felületeket finomra csiszolják és felhelyezik az agytalpat. A bal-és jobbkezesek számára is alkalmas SAKO 85 Carbonlight agyazás súlya csupán 592 g. Az agyazás és az előagy aljába is becsavarták a szíjkengyel felfogatásokat. A visszarúgás tompító egy acélblokknak támaszkodik, aminek a támasztéka egy tömb az agyazásban. A karbon szerkezete harmonikusan illeszkedik a rozsdamentes puska összképébe. Mindegy, hogy hőség vagy hideg, az agyazás fogása lenyűgöző. A hüvelykpárnát mindkét oldalon ergonomikusan alakították ki és jól kitölti a kezet. A pisztolymarkolat nagyon hosszan kivezetett, de szögben hű marad a szabványos markolatokhoz. Nagyobb kezűek is elég helyet találnak rajta. Az agyazás hossza 365 mm így 1,65 – 1,85 m magas személyeknek alkalmas.

A rendszert csavarokkal rögzítik az agyazásba. Ezek rögzítik az elsütőbillentyű-kengyel-/ tárhely egységet.

Tudnivalók a SAKO 85 Carbonlight rendszeréről:

Az egyrészes zárszerkezet irányított tölténybevezetéssel – ami a töltényt a tárból a töltényűrbe tolja, miközben a kivető a töltény pereme fölé csúszik – három körömmel zár a csőben. Egy mereven álló kilökő a teljes felhúzásnál kiszállítja a hüvelyeket. Ezért is található a kis horony a zárszerkezet alsó részén. A kivető karom a felső és jobboldali reteszelő szemölcs között helyezkedik el és megbízhatóan működött. A felhúzó kart ergonomikusan alakították ki és egy biztos, gyors ismétlést tesz lehetővé. Egy 19 mm-es átmérőjű, sima felületű golyó van a végén. A vezetősínek egy nagyon folyamatos ismétlési folyamatot tesznek lehetővé 60 fokos nyílási szöggel. A fogó a rendszer baloldalán helyezkedik el és egy olyan kialakított felülettel rendelkezik, ami tartást biztosít az ujjunknak. Ehhez a puskához egy L-es méretű rendszert használtak.

A 620 mm-es lengő puskacső teljesítmény kihasználása tekintélyes volt a különböző .300 WM lőszereknél.

A tokba egy a teljes hosszában szabadon lengő puskacső lett becsavarva, ami rozsdamentes acélból készült. Ez az alábbi megmunkálásokon ment keresztül a SAKO-nál: mélylyukfúrás, hónolás, kovácsolás és végül hornyolás. A hornyos könnyítésekkel ellátott puskacső 62 cm hosszú és négy 11”-os huzagolással van ellátva. Egy kerek csőhöz képest nagyobb felületen kívül a hornyos könnyítés a merevséget is növeli és így a lövési pontosságot is. Ezen kívül ezzel az eljárással a súly is csökken egy vastag Match csőhöz képest. A puskacső átmérője a csőszájnál csupán 16,9 mm. A 62 cm-es hosszúság egy jó méret, hogy egy .300 WM magas lőporoszlopát átalakítsa. Az összes fém alkatrész a zárszerkezetig, rozsdamentes acélból készült és így szembeszállnak a legdurvább időjárásnak is. A felhúzó kar előtt van a toló biztosító. A hátsó állásban az elsütőbillenytű és a zárszerkezet blokkolva van. Az első állásban tüzelésre kész a puska. Egy most már látható piros pont mutatja ezt. Megfeszített állapotban az ütőszeganya hosszabbítása – amit szintén egy piros jelzéssel láttak el – jól érezhetően és láthatóan kilóg. Egy kis gomb teszi lehetővé a puska ürítését biztosított állapotban. Az elsütőbillentyű minden probléma nélkül működött, ellenállása 1.535 g. 5x mértük meg egy digitális elsütőbillentyű mérleggel és kellemesen alacsony, ±20 g volt a szórás. Az elsütőbillentyű ellenállását kedvünk szerint állíthatjuk 1 és 2 kg között. Ehhez a rendszert ki kell venni az agyazásból.

A súly csökkentésének érdekében a puskacsövet hornyos könnyítésekkel látták el és nem tettek rá nyílt irányzékot. A menetet jól védi egy fedő.

A két rendszercsavar ezen kívül tartja a tárhely alját és az alumínium elsütőbillentyű-kengyelt. A kétsoros tár belső hosszúsága 94,4 mm és egy blokkolóval akadályozza meg, hogy a lövedékek hegye megsérüljön. Rozsdamentes acéllemezből készült és 4 töltény fér bele. A töltéshez/kiürítéshez a tárat egy a tár előtt található billenőkarral oldhatjuk ki. Ha gyorsan van rá szükségünk, akkor a tárat felülről is tölthetjük egy széles nyíláson keresztül. A karbon és fém közötti illesztések precízen készültek és mindkét oldalon állandó a távolságuk. A szíjkengyel tartó távolsága 40 cm, ami túl sok a csőszájtól mérve, így nem kényelmes a szíjkengyel felszerelése. A SAKO itt inkább a hegyi vadászoknak kedvez, akik szívesen szerelnek fel egy bipodot.

Megfeszített állapotban jól látható és érezhető a meghosszabbodás.

A SAKO 85 Carbonlight műszaki adatai:

Modell:SAKO 85 Carbonlight
Ár:3.985,- Euro
Kaliber:.300 Winchester Magnum
Tárkapacitás:4+1
Csőszájátmérő:16,6 mm
Puskacső hossza:620 mm
Agyazás hossza:365 mm
Teljes hossz:116 cm / 121,5 cm (csőszájfékkel)
Súly (céltávcső és csőszájfék nélkül):2.966 g

Mennyire pontos a SAKO 85 Carbonlight a lőtéren:

Vegyes érzésekkel vonultunk ki a lőtérre az erős kaliberű, könnyű puskával. A tesztlövéseknél elámultunk a lövési magatartásától. Ahelyett, hogy kalapálná a vállunkat, inkább tolt a puska mint rúgott. Az agyazás kontúrja a visszarúgást szép egyenesen a vállunkba vezette. A vastag, zárt gumi agytalp nagyban hozzájárul a visszarúgási energia felemésztésében és nagyon jól tompít. Akinek túl nagynak tűnnek a visszarúgási erők, az felcsavarhatja a mellékelt csőszájféket. A fék azonban 55 mm-rel meghosszabbítja a puskát. Alternatívaként az M15x1-es menetre, amit megbízhatóan véd egy fedőkupak, egy hangtompítót is felszerelhetünk. A vékony csőfal tekintetében az egyébként szokásos 5-ös lövéscsoportokat 3-ra csökkentettük. A súly csökkentése miatt teljesen elhagyták a nyitott irányzékot. Úgy látszik, hogy a SAKO minden grammal számol. Mivel a SAKO pisztolymarkolat fedél is elmaradt. Örömhír, hogy a 62 cm-es puskacső a töltény teljesítményét nagyon jól kihasználja. A Hornady Superformance 180 Grains SST lőszer 5.000 Joule feletti energiát tudott elérni. Csak a jó hatásáról ismert NORMA Oryx lövedéket 3 különböző súlyban lőttük ki. A lövés távolságától és a vad súlyától függően tehát kiválaszthatjuk az optimális lőszert. Az RWS HIT a 15 mm-es szóráskörrel ugyan első helyen végzett, a kinetikus energia szempontjából a sor végén maradt. Az összes lőszer átlagának közepe 37,25 mm és így a vadászati előírt érték alatt van.

A Hornady Superformance 180 Grains SST lőszer érte el a legmagasabb teljesítményt a teszten 5.000 Joule feletti energiával.

SAKO 85 Carbonlight teszt eredménye:

A SAKO 85 Carbonlight egy nagyon robusztus, minden időjárásban alkalmazható fegyver, aminek a 3,90 kg-os teljes súlya nagyon magasra emeli a mércét. Frissítő lesz a hegyes vidékeken a vadászat. Állítólag vannak olyan vadászok, akik még a fogkefére is könnyítéseket raknak, hogy csökkentsék a súlyát. A SAKO portfóliójában a Carbonlight egy olyan puska, ami „csupaszon” csak 2.966 g és így egy mérföldkőnek számít. A felszerelt csőszájfékkel 3.015 g és így épp hogy átlépi a 3 kg-os határt. Mindegy, hogy maral szarvas, kőszáli kecske vagy akár oryx és kudu Afrika déli részén. A .300 WM teljesítményével, a robusztus, ellenálló agyazással és a megbízható szerkezettel jól fel vagyunk fegyverkezve. Az egyik tesztelő szerint: „Ezzel az agyazással vészhelyzetben akár még a Yukonban is evezhetsz”. A puska kapható még 3 különböző méretű rendszerrel és 14 további kaliberben. Igazi balos rendszerek is kaphatóak Carbonlight változatban. A tesztelt fegyver ára 3.985,- Euro.

A csőszájfék 30 nyílással elegendő ütközőfelületet kínál a lövedéket követő lőporgázoknak és így csökkenti a visszarúgást.