Nem számít, milyen szarvasvadászatot folytat, ezen a listán van olyan puska, amely megfelel a költségvetésnek és az igényeknek.

Mint mindenki tudja, a legjobb vadászpuska az, amelyik már a tulajdonában van. Lehet, hogy vannak más hasonló puskák is, de ez az egy az Öné, és ezért jobb, mint a többi. De időnként valakinek szüksége van – vagy szeretne – egy másik szarvasfegyvert vásárolni. Talán ismerős az érzés? Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy ez csak velem 10-12 tucatszor fordult elő az évek során.

Tehát ha Ön egy új vadász, aki szeretne befektetni az egyik legjobb szarvasvadász puskába, vagy egy fegyveres kocka, akinek nehezére esik nemet mondani, akkor ez a lista Önnek szól.

 • Északi erdők: Henry Lever Action X Model
 • Alaszka: Ruger Hawkeye Alaskan
 • Babföldi mesterlövész: Christensen MPR
 • Nyugati hegyek: Sako 85 Finnlight
 • Nagyszerű érték: Savage 110 Hunter
 • Déli fenyőerdők: Bergara B14 Ridge
 • Műszaki: Proof Research MTR
 • Nagy síksági cserkelő: Tikka T3x Lite Stainless
 • Családi örökség: Winchester Model 70 Super Grade
 • Egyenes falú lövész: Mossberg Patriot
 • Pennsylvaniában kitartott: Remington 760 es 7600

Hogyan választottam ki a legjobb szarvas puskákat

A listát lazán strukturáltam földrajzi és vadászati stílus alapján, hogy egy kis változatosságot adjak, és hogy segítsek némi muníciót adni annak, aki vitatkozik a párjával az új fegyver vásárlásának indoklása miatt. „De drágám, nem vihetem magammal azt a puskát, Kansasba megyek vadászni…”.

Ezek is olyan szarvas puskák, amelyekkel a kollégáim és én már lőttünk, teszteltünk és vadásztunk velük, és átmentek a mustrán. Nem vettünk be olyanokat, amelyekkel nincs gyakorlati tapasztalatunk. Egy kivételével az összes puska jelenleg gyártásban van, és a legtöbb megfizethető, bár beledobtunk néhányat, amelyekre érdemes spórolni vagy törekedni.

De a lényeg az, hogy ezek a puskák olyanok, amelyekre bármilyen szarvasvadászat során támaszkodhat, legyen szó akár a családi telkéről a tanyavilágban, a havas kemény erdőkben az északi országrészben, az alpesi erdőkben vagy Alaszka partvidékének távoli esőerdeiben.

A legjobb szarvasvadász puskák: Vélemények és ajánlások

Északi erdők: Henry Lever Action X Model

A nyugati civilizáció hanyatlásának egyik biztos jele, hogy egyre kevesebb a választási lehetőség az új alsókulcsosból. A Marlin szerencsére újra talpon van, de az ikonikus 336-osuk még nincs gyártásban. A Henry Repeating Arms azonban 1996-os alapítása óta nem hagyott ki egy ütemet sem, és kellemes ütemben új fegyverekkel bővítette kínálatát.

A .30/30-as X Model az egyik legfrissebb újdonság. Bár az X Model csontjai a hagyományokban gyökereznek, a puskát a modern vadászok szem előtt tartásával fejezték be.

A fegyver szinte elpusztíthatatlan szintetikus anyagból készült, az elülső részbe és az agyazásba süllyesztett hevedertartó pontokkal. Az elülső részen egy Picatinny sínszakasz is található elöl, amelyre fényforrást lehet szerelni az éjszakai lövészetekhez. Ez a szakasz M-Lok nyílásokkal is rendelkezik az ezzel a formátummal kompatibilis tartozékok felszereléséhez.

A cső alakú tár öt töltényt tartalmaz, és a töltés a tokon lévő kapun keresztül, vagy a tárcső elülső végén lévő kivágásba történő behelyezéssel történhet.

Egy szép, állítható száloptikai célzókészlettel rendelkezik, de a modern ízlésnek megfelelően a tok ki van alakítva a távcső felszereléséhez.

Mivel a .30/30 Win. kaliberben van, az X Model 150 méteren belül végzi a legjobb munkát, de a legtöbb szarvasvadászathoz ez bőven elegendő. Az X Model kapható .45/70, .45 Colt, .357/.38 Spl., .44 Mag./.44 Spl. kaliberben is, ha egyenes falú töltényt szeretne használni.

Alaszka: Ruger Hawkeye Alaskan

Sokak szerint az Alaszkában élő kis sitkai feketefarkúak a legfinomabb ételspecialitásnak számítanak a vadhúsok közül. Bár ezek a kis feketefarkúak nem igényelnek semmi különöset a lövés szempontjából, a legjobb szarvaspuska erre az országra figyelembe veszi a szomszédságukban élő más állatokat – a parti barnamedvéket -, amelyekkel való bánásmódhoz megfelelő erejő fegyverre van szükség.

A Hawkeye Alaskan jelenleg háromféle kaliberben kapható: .375 Ruger, .338 Win. Mag., és .300 Win. Mag. A .300-as jó kompromisszumos töltény ehhez a sűrű bozótos terephez, de ha egy vadász a többi kaliber egyikét szeretné vállára venni, a szarvasok nem fogják észrevenni. A puskát csőszáj-fékkel szállítják, amely segít megszelídíteni ezeknek a lövedékeknek a visszarúgását.

Az Alaskan három töltényt tart a csuklós padlólemezes tárban, 20 hüvelykes csővel rendelkezik, és a torkolattól a agytalpig 42 hüvelyk hosszú. A Hawkeye a régi M77-es Rugerek örököse, és nem forgó, teljes hosszúságú, Mauser stílusú karmos hüvely kivonószerkezettel és fix pengés hüvelykivetővel rendelkezik. Ezek a klasszikus forgó-tolózáras konstrukciós jellemzők már az 1800-as évek vége óta a vadászok számára kellemes melegséget okoznak, és a hagyományos puskákat kedvelő sportolóknak is tetszeni fognak.

Az Alaskan a veszélyes vadakhoz igazított fix célzókészülékkel érkezik, sekély V alakú hátsó expressz stílusú célzókészülékkel és csupasz célgömbbel az elején. Az Alaskan azonban könnyen befogad egy távcsövet is.

Még ha nem is vadászik szarvasra medveországban, ez a robusztus puska jó választás azoknak, akik a „használj elég fegyvert” és a „nem lehet túl halott” mantrák szerint élnek.

Babföldi mesterlövész: Christensen MPR

A „babföld puska” kifejezést az egykori lövészszerkesztőnk, Jim Carmichel alkotta meg, amikor a Kenny Jarrett puskamester által készített hiperpontos forgó tolózáras puskákról beszélt. Kenny a vadászpuskák pontosságának egyik keresztapja, aki a benchrest puska technológiát építette be a kiváló lőfegyverekbe.

Miért „babföld”? Nos, a déli mezőgazdasági területek egyes részein a szarvasok által kedvelt mezők több száz méter hosszúak is lehetnek, és amikor a bab magasra nőtt, nem sok szarvast hagynak célpontként a szarvas testéből. Így szükség volt egy olyan puskára, amely hajszálpontos pontossággal nyúl a siker garantálásához.

A Jarrett még mindig gyártja ezeket a csodálatos puskákat, de a sztratoszférikus árcédulák – sokan 10 000 dollárnál is magasabbak – elérhetetlenné teszik őket, kivéve a jól szituált vagy ballisztikailag felelőtlen embereket.

A Christensen MPR nem sokban hasonlít Kenny alkotásaihoz, de ami közös benne, az az apró csoportok lövésének képessége. Amikor az MPR debütált, teszteltem, és gyári lőszerrel olyan ötlövetű csoportokat produkált, amelyek átlagosan 0,557 hüvelykesek voltak a legkülönbözőbb márkájú és tölténysúlyú 6,5 Creedmoor lőszerekkel. A Norma, a Barnes és a Hornady töltetei közül több is 0,4-es átlagot mutatott. Ma már kapható .223 Rem., 6mm Creed, 6.5 Creed, 6.5 PRC, .308 Win., .300 PRC, vagy .338 Lapua Mag változatban.

A babföldön történő vadászathoz a lapos aljú elülső vég stabil platformot biztosít, amikor rejtekhelyen vagy lesen helyezkedik el. Kétségtelen, hogy ez az egyik legjobb könnyű, nagy hatótávolságú puska a gyártásban.

Ez egy modern, szexi kinézetű puska, sok szénszállal és állítható, összecsukható agyazással, és olyan vadászok számára vonzó, akik sci-fi kockák. Bár nem olcsó, de az eredeti beanfield puska töredékébe kerül.

Nyugati hegyek: Sako 85 Finnlight

Nincs hiány hegyi puskákból, amelyek közül választhatsz a függőleges terepen történő szarvasvadászathoz. Az első kritérium, amit a vadászok figyelembe vesznek, a súly, mert egy olyan puska, amely túl nehéz a hegyre való felcipeléshez, nem sokat ér.

De egy minőségi hegyi puska többről szól, mint egy 6 font alatti mérlegmutató. Egy jó hegyi puskának képesnek kell lennie a szörnyű időjárás kezelésére, túl kell élnie a kíméletlen sziklás környezetet, és képesnek kell lennie pontos első lövést leadni egy olyan vadászaton, ami talán élete vadászata lehet.

A Sako Finnlight mindezeket a pontokat kipipálja masszív felépítésével, kiváló ergonómiájával és kiváló pontosságával. Az általam néhány évvel ezelőtt tesztelt Finnlight .308 Win. kaliberű volt, és gyári Hornady lőszerrel kevesebb mint 0,6 hüvelyk méretű 5 lövéses csoportokat produkált.

Az a tény, hogy ezek ötlövetű csoportok voltak, kulcsfontosságú. A súlycsökkentés érdekében a legtöbb hegyi puska ceruza vékony csővel rendelkezik, amely gyorsan felmelegszik, és a lövések arrébb mennek, a csoportok pedig kinyílnak, ahogy a lövésszám növekszik. Emiatt a legtöbb puska, különösen a hegyi puskák pontossági garanciái háromlövetű csoportokon alapulnak. Az, hogy a Finnlight még forró csővel is képes volt szoros csoportokat lőni, a minőségét bizonyítja.

A puska egy okosan kialakított, süllyesztett, lépcsőzetes tárral rendelkezik, amelyet könnyű betölteni, és nem fog véletlenül megütközni és kiesni az zárszerkezetből. A zárborítás melletti háromállású biztosítónak van egy középső pozíciója, amely a fegyvert biztonságban tartja, de lehetővé teszi a lövész számára, hogy a puska kiürítéséhez kinyissa a zárszerkezetet.

A Finnlight a .308-as mellett számos más töltény kaliberben is kapható. Számos nagyszerű szarvas kaliberben kapható, többek között a .243 Win., .25/06 Rem., .270 Win., .260 Rem., .30/06, .300 Win. Mag., .300 WSM, .270 WSM, 6.5×55 Swede, 7mm-08 Rem., és 7mm Rem. Mag.

Nagy érték egy szarvasvadász puskában: Savage 110 Hunter

Semmi sem melegíti jobban az fegyvertesztelő csapatunk kollektív szívét, mint egy nagyszerű fegyver értéke. Szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élhetünk, amikor rengeteg olyan puska van, amely pénztárcabarát és pontos. Bár a Ruger American és a Mossberg Patriot mindenképpen megérdemli, hogy helyet kapjon az okos vásárlások listáján, a Savage Arms minden más modern cégnél jobban elérhetővé tette a pontosságot és a teljesítményt a tömegek számára.

Nem tudom, hogy a 110-es modell hány különböző változatát építették meg az évek során – elég sok volt belőlük -, de az alap 110 Hunter még mindig a mérce, amelyhez a költségvetés-tudatos beruházást mérni kell.

Vannak olcsóbb fegyverek a piacon, de ami a 110-es modell Huntert annyira vonzóvá teszi, azok a fejlesztések, amelyekkel együtt érkezik. Ez magában foglalja az AccuFit agyazás rendszert, amely egy ágyazóblokkot tartalmaz, amely szilárd kapcsolatot hoz létre az agyazás és a zárszerkezet között, ami segít a pontosságban.

Az agyazás moduláris részekkel rendelkezik a elsütőbillentyű és agytalp távolságának és a tusahát magasságának módosítására. Ez egy olyan puska, amellyel a fiatal lövész együtt nő, ahogy a teste kiteljesedik. Az elsütőbillentyű és agytalp távolsága 12,75 és 13,75 hüvelyk között állítható. Ez lehetővé teszi a lövész számára az agyazás méreteinek finomhangolását is a jobb illeszkedés érdekében, ami jobb teljesítményt eredményez a terepen.

A puska a Savage AccuTriggerrel van felszerelve, amely az egyik eredeti, felhasználó által állítható kialakítású puska, amely tömegpiaci vadászpuskán debütált. Az igazságosság kedvéért az AccuTriggerek minősége változhat, ezért érdemes időt tölteni egy minta száraz tüzelésével a helyi fegyverboltban, mielőtt elkötelezné magát egy adott puska mellett.

A levehető dobozos tárban a .300 Win Mag. kivételével minden töltényből négy töltény fér el. Abból három töltény fér el. A kaliberek a következők: .243 Win., .25/06 Rem., 6.5 Creed, .30/06, .308 Win., 7mm Rem. Mag., 7mm-08, és a kedvencem, a .280 Ackley Improved.

A 110 Hunter nem olyan edzett az elemekkel szemben, mint néhány más puska, ezért a szénacél csővel kapcsolatban némi szorgalomra és gondosságra van szükség, különösen, ha ki lesz téve az elemeknek. Ettől eltekintve a puska készen áll arra, hogy elviselje az ütéseket, és továbbra is pontos lövéseket adjon le a vadra.

Déli fenyőerdők: Bergara B14 Ridge

A legkellemesebb szarvasvadászatok közül néhányat a délkeleti fenyőerdőkben éltem át. Különösen Alabama Black Beltje, a termékeny talajával, lenyűgöző bakokat hoz ki, és nagyszerű élőhelyet biztosít pulykáknak és hegyvidéki madaraknak is.

A vadászat általában civilizált, amíg a szúnyogok nincsenek kint, de amikor egy hidegfront érkezik, akkor előfordulhat, hogy durvább körülményekkel kell szembenéznie, amelyek ellentétesek a déli vendégszeretetről alkotott elképzeléseinkkel.

A Bergara B14 Ridge tökéletesen megfelel ennek a vadászatnak. Ez egy jól nevelt és alkalmas forgó tolózáras, amely szilárd teljesítményt nyújt jó áron, és bár rengeteg szép érintéssel rendelkezik, semmiképpen sem egy feltűnő puska.

Az zárszerkezet hosszától és a kalibertől függően a puskák körülbelül 7,5 fontot nyomnak, plusz-mínusz néhány uncia. A csőhossz 18 és 24 hüvelyk között mozog, a legtöbb rövid töltényűrbe való töltény 22 hüvelykes csövet használ, míg a standard hosszúságú töltényűrök 24 hüvelykes csövekkel rendelkeznek.

Ez a középkategóriás konfiguráció tökéletes a szarvasvadászat 90 százalékához. A B-14-es súlya és egyensúlya lehetővé teszi, hogy könnyedén lőjön a vállról, és simán, hatékonyan használjuk.

Bár a puska Spanyolországban készül – a Bergara rendkívül szép csöveket készít ott -, a puskát az amerikai vadászok igényei szerint konfigurálták. A szintetikus agyazás „amerikai klasszikus” méretekkel rendelkezik, lapos tusaháttal, a fémszerkezetet fekete Cerakote bevonattal kezelik a tartósság érdekében, a csőre pedig 5/8-24-es menetet vágnak.

Kaliberválaszték: .243 Win., 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, .308 Win., 7mm-08 Rem., .270 Win., 7mm Rem. Mag, .30/06, .300 Win. Mag., and .300 PRC. A belső dobozos tár csuklós padlólemezzel rendelkezik, és 4 töltényt tartalmaz a standard töltényekből és 3 magnumot. Mivel a 6,5 PRC és a .300 PRC pufók, a B-14 tárjába csak kettő fér belőlük.

Műszaki szarvas vadászpuska: Proof Research MTR

A technikai beállítottságú szarvasvadászok számára a Proof Research MTR (Mountain Tactical Rifle) egy érdekes lehetőség. Ez egy nagyszerű példa egy modern szarvas puskára, amely nagymértékben kölcsönöz a taktikai és a versenylövészet világából, hogy létrehozzon egy nagy teljesítményű fegyvert, amely pontos, hordozható és képes kezelni a legdurvább vadászati körülményeket.

A Proof egy Zermatt Arms Origin zárszerkezetet használ az MTR-en, amely figyelemre méltóan szoros tűréshatárairól, megbízhatóságáról és pontosságáról ismert. A Proof természetesen az egyik szénszálas csövét szereli az MTR-re, és a Zermatt és a cső párosítása kivételes pontosságot biztosít. Valójában versenyen is használtam ezt a puskát, és tudom, hogy képes távoli célpontokra is pontos lövéseket elhelyezni, igényes időkorlátok között és gyakorlati terepállásból.

Az agyazás szintén a Proof tervei alapján készült, és szintén szénszálas anyagból. A tölténytől függően a csupasz puska súlya körülbelül 6,5 font és egy kicsit több mint 7 font között van. Az agyazás emelt tusaháttal és függőleges pisztolymarkolattal rendelkezik, mindkettő a taktikai puskáknál gyakori. A tusahát segíti a lövész szemének összehangolását a nagyobb optikákkal, amelyek általában magasabban ülnek a puskán (az tok teljes hosszúságú Picatinny-sínnel rendelkezik), a függőleges markolat pedig javítja a lövész irányítását a puska és a ravasz meghúzása felett.

Az MTR levehető dobozos tárakat használ, és az AICS mintás tárakból táplál. Egyetlen polimer tárral szállítják. A puska holtbiztos megbízhatósággal táplál, és gond nélkül kezeli a port, a nedvességet és más törmeléket.

A cső 5/8-24-es menettel rendelkezik fék vagy hangtompító számára, és a puska MOA alatti pontossági garanciát tartalmaz. A rendelkezésre álló patronok között három rövid csövű opció található. Az egyik a 6 ARC 16,5 hüvelykes csővel, a többi pedig a .308 Win. és a .223 Rem. 20 hüvelykes csövekkel. Ezen kívül kapható még 6 Creedmoor, 6.5 Creedmoor, 6.5 PRC, 7mm Rem. Mag., .300 Win. Mag. és .300 PRC, amelyek mindegyike 24 hüvelykes csővel készül.

Nagy síksági cserkelő: Tikka T3x Lite Stainless

Még mindig meglep, amikor olyan szarvasvadászokkal találkozom, akik még nem néztek ki maguknak egy Tikka-t. Amikor a cég 15 évvel ezelőtt elkezdett komolyan nyomulni az amerikai piacra, az erényeik még mindig nem voltak széles körben ismertek. De mostanra a Tikka dicséretét már hangosan zengik a hegytetőkről, mégis még mindig vannak olyan szerencsétlenek, akik nem értették meg az üzenetet.

A Tikka T3x Lite Stainless egy mindenre alkalmas szarvaspuska, és a legsokoldalúbb nagyvadas puska, amit csak találhat, különösen az árát tekintve. A Tikka csontjai hasonlóak, mint a testvérmárka, a Sako csontjai. A Tikka számos alkatrészét közvetlenül a drágább Sako-tól kölcsönözték, sőt.

A három körmös zárszerkezet simán működik, a tárrendszer a legjobbak közé tartozik a töltés egyszerűsége és megbízhatósága szempontjából, és a Tikka T3x általános kezelése kiváló, ami nem meglepő, mivel az európai vadászok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy puska hogyan kezeli a gyors lövéseket a futó vadra.

A Lite Stainless trimben a Tikka nagyjából 6,4 fontos mérleggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egy jó könnyű távcsővel könnyen átvihető bármilyen terepen.

Ez nem egy csicsás puska sok díszítéssel. A cső nem bordázott, bár a csőszáj menetes 1×14. A fekete agyazásba a markolatba és az előagyba öntött, texturált panelek biztosítják a biztonságos fogást, de egyébként meglehetősen egyszerű.

De ez ne tévesszen meg senkit. Ez egy nagyon alkalmas fegyver és az egyik legjobb szarvasvadász puska. Tavaly Mongóliában használtam egyet, hogy egy nagyon hosszú és kihívást jelentő lövést adjak le egy birkára, és soha nem éreztem, hogy az alapkonstrukciója miatt kompromittálva lenne.

A töltényválaszték a következő: .243 Win., 6.5×55 Swede, .270 Win., .30/06, 7mm Rem. Mag., .308 Win., 300 Win. Mag., 6.5 Creedmoor, és a világ egyik legjobb nagyvad-patronja, a 9,3×62.

Családi örökség: Winchester Model 70 Super Grade

A fekete puskák és a szintetikus agyazások világában jó látni, hogy néhány cég még mindig készít olyan fegyvereket, amelyek visszautalnak a szarvasvadászat gyökereihez. Nagyjából minden gyerek, aki szarvasvadász családban nőtt fel, irigykedve nézett apja, nagyapja vagy nagybátyja jól kopott puskájára, remélve, hogy egy nap majd megörökölheti azt.

Nos, ha álmodni akarsz, álmodj nagyot, mondom én. A Winchester Model 70 Super Grade az ikonikus M70 zárszerkezetet kombinálja a nyálcsorgató fával, és ez az a fajta fegyver, amely generációról generációra öröklődik.

Az agyazás AAAA juharból készült, lágy, mézszínű árnyalatú, tigriscsíkos rajzolatú, a fán átívelő tigriscsíkokkal és árnyékvonallal ellátott, megemelt pofadék résszel. Az elülső végén és a markolaton ébenfa-csúccsal és gyémántmintás karérozással is rendelkezik, amely egyszerre vonzó és funkcionális. A tömör fekete Pachmayr-nyél vizuálisan kiegészíti az ébenfa hegyet, és harmonikus megjelenést kölcsönöz a puskának.

Az főszerkesztőnk, Alex Robinson tavaly ősszel szerzett egy ilyen szépséget, és jó dolgokat mondott róla. Mivel alapvetően hagyományos puskáról van szó, hagyományos pontosságot nyújtott, ami azt jelenti, hogy öt lövés körülbelül 1,5 hüvelyken belül 100 méterről, válogatott lőszerrel. Felejtsük el a közösségi médiában a fél hüvelykes csoportokkal való dicsekvést („egész nap”, természetesen), ez a pontossági szint több mint elegendő a legigényesebb szarvasvadászatokon kívül minden más vadászathoz.

A 70-es Super Grade modell kovácsolt csővel érkezik, amelynek kék fényezett felülete egyenletes és jól kivitelezett. A zárszerkezet az, amit a Winchester 64 előtti zárszerkezetnek nevez, bár az igazság az, hogy jobban meg van csinálva, mint a vintage M70-esek.

Az egyik frissítés a Winchester MOA elsütőszerkezet, amely minimális felhúzással rendelkezik a tiszta, éles elsütés érdekében. (Bár van valami, amit egy megfelelően hangolt, régimódi M70-es elsütőbillentyűre is lehet mondani.) A zárszerkezethez háromállású biztosító és ékköves zártest is tartozik.

Ha a puska vintage vonzerejét akarja élvezni, szerezze be a .264 Win. Mag.-ot 26 hüvelykes csővel. Ez az összes szarvasvadász elődjét lecsatornázza, és mosolyra fakasztja őket a túlvilági Boldog Vadászmezőkről.

A nagyon modern 6.8 Western, valamint a szokásos kaliberek: .243 Win., 6.5 Creedmoor, .308 Win., .270 Win., .30/06, 7mm Rem. Mag. és .300 Win Mag.

Egyenes falú lövész: Mossberg Patriot

Ahogy egyre több olyan állam, amely korábban nem engedélyezte a központi gyújtású puskalövedékek használatát szarvasvadászathoz, enyhíti a szabályozást, hogy az egyenes falú töltényeket is be lehessen vinni a terepre, a fegyvergyártók új ajánlatokkal reagáltak.

Azoknak a vadászoknak, akik ki akarják használni a nemrég bevezetett .350 Legend (alapvetően egy meghosszabbított .357 Magnum, amely ezekre az egyenes falú államokra készült) előnyeit, de nem akarnak sok pénzt költeni erre, a Mossberg Patriot a legjobb ajánlat.

A Patriot az évek során több legjobb puska listánkba is bekerült, és továbbra is lenyűgöz minket szilárd kialakításával és jó pontosságával, olyan áron, amelyet nem lehet könnyen legyőzni.

A Mossberg két .350 Legend puskát készít, az egyik egy egyszerű szintetikus puska, amely kevesebb mint 400 dollárért kapható, a másik pedig egy továbbfejlesztett, diófából készült változat, amely egy kicsit többe kerül. Az agyazás anyagától és az áraktól eltekintve ugyanolyanok.

Mindkettő 22 hüvelykes csővel rendelkezik, és négykörös, levehető dobozos tárat tartalmaz. A tárak könnyűek és könnyen tölthetők, és gond nélkül be- és kivehetők a zárszerkezetből. A puskák a Mossberg felhasználó által állítható LBA elsütőszerkezettel rendelkeznek, amely 2 és 7 font közötti ellenállásra állítható.

A tolózárak spirális hornyokkal vannak ellátva, amelyek segítenek a fegyverek zökkenőmentesebb működésében, és egy kis vizuális hangulatot adnak a puska egyébként alap esztétikájához.

A puskák a tokon rögzített keresztnyílású alapokkal érkeznek, így a távcső felszereléséhez csak egy pár gyűrűt kell vásárolni.

Tapasztalataim szerint ezeknek a puskáknak a pontossága elég jó, bár a .350 Legend nem olyan lövedék, amelyet kis csoportok lövésére terveztek. A .350 Legend gyári lőszerrel eddig lőtt ötlövetű csoportok 100 yardon körülbelül 2 hüvelyk méretűek lehetnek. Bár ezzel nem fogsz internetes dicsekedési pontokat nyerni, ez egy hatalmas előrelépés a .350 Legend által kiszorított slug fegyverekhez képest. Ráadásul a lágyabb visszarúgás miatt sokkal kellemesebb vele lőni.

Pennsylvaniában kitartott: Remington 760 és 7600

Nem beszélhetünk a legjobb szarvaspuskákról anélkül, hogy ne említenénk az egyik legnagyobbat, a Remington 760 és 7600 puskát. Lehet, hogy ma már nem gyártják, de a pennsylvaniai vadászok és az északkeleti részek vadászai számára ezek a pumpás ismétlőfegyverek örökre megállják a helyüket a szarvastáborban.

Ezeknek a puskáknak a névjegye a gyors kezelhetőség és a gyors ismétlő lövések leadásának képessége. Képzelje el, hogy egy keményfás erdőn keresztül vadászik, és egy nehéz bak ugrik ki a mederből, és máris megvan a forgatókönyv, amelyre a 760 és 7600-as puskákat tervezték.

A legtöbb 7600-as 22 hüvelykes csővel és négykörös tárral készült. A forgó zárszerkezetet az elülső véghez csatlakozó két rúd működteti, és olyan gördülékeny, mint egy bobpálya.

A legtöbbjüket diófából készítették, bár a Remington gyártott szintetikus anyagból készült 7600-asokat is, de számomra ezek a teljesen fekete fegyverek nem tetszenek.

A 760 és a 7600 puskaszerű agyazás méretekkel rendelkezik, így a csövön lévő fix irányzékkal való lövésre optimalizálták őket. A 7600-as tokok azonban fúrással és csapozással rendelkeznek, hogy távcsövet is felvehessenek. Ha ezt az utat választja, fontolja meg egy megemelt pofadék-rész hozzáadását az agyazáshoz, hogy az optikával való helyes igazodást elérje.

A modern szabványokhoz képest az elsütőbillentyűk elég durvák, de a sörétes puskások otthonosan fogják érezni magukat egy 7600-as puskával a vállukon.

A Remington 1952-ben kezdte el gyártani a 760-asokat 1981-ig, majd a 7600-asok kerültek forgalomba. A 7600-as modell 1981-től készült, amíg a cég néhány éve másodszor is csődbe nem ment. A Remington Arms (ahogy a céget most hívják) jelenlegi vezetősége még mindig rendelkezik a 7600-as listával a weboldalukon, de nem tartanám vissza a lélegzetemet, hogy új verziókat várjak a közeljövőben, tekintve az összes kihívást, amellyel a Big Green szembesül.

Az interneten és a használtfegyver-boltokban azonban még mindig megtalálhatók. Az árak változóak, de általában nem őrültek. Annak ellenére, hogy a 7600-at szeretik, nem hordoz magában felfújt önértékelést.

Amikor a gyártást leállították, a Remington a 7600-ast .270 Win, .30/06 és .308 Win változatban gyártotta. De találhatunk olyanokat is, amelyeket .243 Win., 6mm Rem., .35 Whelen és – az én választásom – .35 Remington változatban gyártottak.

GYIK a legjobb szarvasvadász puskákról

Kérdés: Melyik a legjobb kaliberű puska szarvasvadászathoz?

A legjobb puskakaliber szarvasvadászathoz az, amelyikkel jól tud lőni, és amelyik megfelelően kialakított lövedéket használ, amelyik elvégzi a feladatát. Egyes államok előírják, hogy a szarvasra szánt töltényeknek .243 kaliberűnek (6 mm) vagy nagyobbnak kell lenniük, és ez egy jó kiindulópont. Bármilyen .243 Win. vagy 6mm Creedmoor, jó lövedékkel elégséges a szarvasok számára.

A méretben feljebb lépve az olyan patronok, mint a .25/06 és a 6,5 mm Creedmoor okos választás, amelyek nem rúgnak vissza nagyon erősen. A 7 mm-es és a .30-as kaliberű lövedékekkel sem fogunk tévedni. A 7mm-08, .308 Win., .30/06, 7mm Rem. Mag. és mások mesés lövedékek fehérfarkú és öszvérszarvasok számára.

Egyáltalán nem szükséges a .300 Win. Mag. használatára, hacsak nem medve vidéken van, vagy csak nem szereti, ha a ravasz meghúzásakor a vállába vágnak.

Kérdés: Mitől jó egy puska szarvasvadászatra?

Ez egy kiváló kérdés, amely hosszú választ érdemel, de néhány fontos pontra kitérek. Természetesen elfogadható pontosságú puskát szeretne. Az ország legtöbb részén ez olyan puskát jelent, amely 100 méterről középponttól középpontig két hüvelyk (vagy annál kisebb) 5 lövéses csoportot tud lőni. De olyan puskát is szeretne, amelyet könnyedén vállra tud venni és lendíteni, és amely lehetővé teszi, hogy a puska felhelyezése közben kényelmesen tudja kezelni a tolózárat.

Ha túlnyomórészt rossz időjárásban vagy zord terepen fog vadászni, akkor egy szintetikus agyazású és a fémszerkezeten valamilyen védelemmel (például Cerakote) ellátott puskát érdemes előtérbe helyezni.

Végül pedig a puskának olyannak kell lennie, amit élvezettel nézeget, mivel a szarvasvadászat sokkal több ücsörgéssel és sétálással jár, mint lövéssel.

Kérdés: Mi a jó szarvasvadász puska a kisebb költségvetésűeknek?

Van egy csomó jó lehetőség valaki számára, aki szarvasvadász puskát keres és nincs rá egy vagyona. Az itt felsorolt Savage 110 Hunter kiváló választás, de még kevesebb pénzért is kaphat egy Ruger American vagy Mossberg Patriot puskát. Egy másik jó lehetőség, amit érdemes megfontolni, a CVA Cascade.

Végső gondolatok a legjobb szarvas vadászat puskákról

A legjobb szarvasvadász puska kiválasztása számos tényező mérlegelésével jár. Az első és legfontosabb a költségvetése. Kezdje egy olyan árcédulával, amellyel együtt tud élni, és amely egy jó puskát és minőségi távcsövet biztosít, és onnan haladjon tovább.

Ideális esetben olyan puskát szeretne, amelyet élvezet lesz lőni, és amelyet sokat tud lőni anélkül, hogy megviselné. A túlzott visszarúgás megránduláshoz vezethet, amit nehezebb kiirtani, mint a patkányokat a New York-i metróból. Jobb elkerülni ezt a potenciális problémát, és olyan puskát és patront lőni, amely kényelmes. A mai kiváló vadász lövedékek választékával az olyan enyhe töltények, mint a .243 Win., a 7mm-08 és a 6,5 Creedmoor, halálosak a nagyvadakra.

Végül pedig megbízható puskát szeretne, amely a legkedvezőtlenebb körülmények között is teljesít. Az itt felsorolt puskák mindegyike kipipálta ezt a négyzetet, ami azt jelenti, hogy bármelyiket nagyfokú magabiztossággal viheti magával a terepre. J o h n  B.  S n o w

 

 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

A többi cikket se hagyd ki!