Ítéletet hirdettek annak a vadásznak az ügyében, aki még 2020. májusában több, mint két kilométerről adott le halálos lövést egy, a saját udvarán álló férfire.

Mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál közzétette, 2020. május 15-én az érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkező vádlott egy ismerősével őzbakra vadászott. Az autóból leadott két, találat nélküli lövést követően a harmadikat szabálytalanul engedte útjára. Az utolsó lövést felfelé tartott puskacsővel engedte el, melynek eredményeként eltalálta egy távolabb fekvő családi ház udvarán, pontosan 2161 méterre álló középkorú férfit. A vadász többek között abban hibázott, hogy megszegte azt az alapvető szabályt, amely arra vonatkozik, hogy a lőfegyvert úgy kezelje, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson anyagi kárt, illetve személyi sérülést.

Az ügyész véleménye az esetről

Az ügyész, dr. Csillám Enikő úgy fogalmazott, hogy a sértett életét egy komplett műtőegységgel sem lehetett volna azonnal, ott a helyszínen sem megmenteni. Kiemelte többek között, hogy a vadászat egy rendkívül veszélyes sport.    – Nem elég az, hogy valaki leteszi a szükséges vizsgákat, több éves jártasságra, önfegyelemre, és a törvények betartására van szükség ahhoz, hogy ne következzenek be ehhez hasonló tragédiák. A sértett halálát egyértelműen a vétlen lövés okozta, az ellátást végzőkkel szemben sem gondatlanság, sem mulasztás gyanúja nem merült fel. O. M. szabálytalanul adta le a harmadik lövést, és ugyan nem szándékosan, de az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket okozott. A vadásznak felelősséggel kell részt vennie a vadászaton. Mérlegelnie kell a lövedék becsapódásának helyét, a fegyverét pedig úgy kell használnia, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson személyi sérülést vagy anyagi kárt. A szakértők megállapították, hogy a fegyver műszakilag rendben volt, lövést csak az elsütő billentyű elhúzásával lehetett vele leadni. Mindezek alapján O. M. bűnös foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, ezért vele szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetést és pénzbüntetést indítványozok –

Összefüggések a baleset kapcsán

Az orvosszakértői vélemény alapján dr. Végső Attila bíró a következőket ismertette kedden a Nyíregyházi Járásbíróságon. A szakvélemény szerint bizonyítottan közvetlen ok-okozati összefüggés van a lövés és a sértett halála között. A lövedék a bal lapocka tájékán csapódott be, és felülről lefelé haladva roncsolta a lépet, a májat, a hasfalat – éppen ezért nem volt esély a férfi életének megmentésére. A mentők elsőként a sértett keringését próbálták stabilizálni, majd csak ezután látták meg, hogy lövés érte a későbbi áldozatot. Az igazságügyi orvosszakértő szerint valamennyien a szakma szabályai szerint jártak el.

Dr. Görömbei Zoltán védőügyvéd ezzel szemben a következőket nyilatkozta: – A zárójelentésben az áll, hogy a sértetten volt egy fél centiméteres vérző seb, egy másik orvosi dokumentumban viszont az szerepel, hogy nem volt rajta ilyen sérülés. Nem azt állítom, hogy nem kell vizsgálni a védencem büntethetőségét, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit tettek, illetve mit nem tettek a mentők és az orvosok. Vagy nem vették észre a vérző sebet vagy nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget, ezt nem tudjuk, de az biztos, hogy nem a sérülése alapján látták el a sértettet – mondta és hozzátette: meredek dolog azt állítani, hogy az ellátás során senki sem hibázott.

A gondatlanság azonban vitathatatlan

Marjay Zsolt a sértett családjának ügyvédje azt kérte a bírótól, tegye megfontolás tárgyává a foglalkozástól való eltiltást. – Bicskanyitogató, hogy valaki úgy próbáljon ki egy számára majdnem, hogy teljességgel ismeretlen fegyvert – annak működését előző nap mutatta meg O. M.-nek egy vadásztársa –, hogy ki sem száll egy autóból. A harmadik lövés után a vadászok nem győződtek meg arról, hogy a lövedék hová csapódott, és bár a hatalmas távolság miatt nem valószínű, hogy megtalálták volna a sértett házát, ennél fontosabb, hogy ezt meg sem kísérelték – tette hozzá.

Végül dr. Végső Attila határozott a vadász ügyében, miszerint a vádlott egy év fogházbüntetést kapott 2 évre felfüggesztve, emellett 600 ezer forint pénzbüntetést is kell fizetnie. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

T. L.

/Fotó: https://assets.4cdn.hu//