A Long Range téma jelenleg nagyon népszerű – ez látszik is a nagy fegyverkiállításokon, de sok érdeklődőn is. Ezért egyre több cikk jelenik meg a Long-Range lövészettel kapcsolatban. Ebben a cikkben megtudhatjátok, hogy milyen tapasztalataink vannak és, hogy kezdőként mit kell tudnotok.

Írta: Matthias Recktenwald / VISIER

Timo Oehler készítette ezt a hangulatos felvételt, ami egy Accuracy International AX Long-Range puskát ábrázol Nightforce céltávcsővel, a szabadban.

Milyen távolságtól beszélünk Long-Range lövészetről?

Röviden: Ez a lövés nagy távolságokra, legtöbbször 300 és 2000 méter között. Egyes esetekben még távolabb is. Ahol a kiskaliberes sportolóknak minden 100 méter felett és a .308-Winchester puskák kollégájának minden 300 méter felett Long Range-nek (röviden: LR) számíthat. Így a besorolás függ a kalibertől és a fegyver típusától is.

A Long Range fogalom sokfelé ágazik. Magába foglalja az ilyenfajta lövéseket a vadászaton, természetesen a katonaságnál, de a sportban ágazik szét a legjobban: A történelmi stílusú, egylövetű puskákkal egy 500 méterre lévő vödörre lőni a felső megfogalmazás szerint éppúgy a Long Range-be tartozik, mint a valószínűleg legjobban elterjedt F-Class (röviden: F-C) Match vagy a King of 2 Mile-ként (röviden: KO2M – 2 mérföld királya) ismert Match szakértői, akik modern csúcsteljesítményű fegyverekkel vadásznak célokra 3000 méter felett. Szóval: Kevésbé jól csengő, de pontosabb megfogalmazás lenne a „sportos távollövészet”.

Ez a felvétel egy LR verseny tömeges jelenetét mutatja Olaszországban, a résztvevők fekvő helyzetből lőnek.

Nincs Long Range utazás nélkül

A terminológiai különbségeket figyelmen kívül hagyva sok minden egyesíti ennek a lövészetnek a rajongóit. Így ők egy utazni szerető népség. Mivel a Long Range egy olyan lőteret követel, ami elég nagy. És pont ez nem található meg minden sarokban és gyakran ezt nem gondolják át. Tehát fel kell készülni az adott időjárásra – felszerelés szempontjából a Long Range rajongók a kalandorok a lövészek között. Szembe kell szállniuk az esővel, széllel, hőséggel és extrém nyomásingadozásokkal. A Long-Range lövészek megfelelő felszerelést visznek magukkal (az időjárásálló íróeszközöket beleértve), amivel az esőben nem süllyednek el nyáron pedig nem sülnek meg, mint egy tojás a serpenyőben.

A találatok kiértékelése egy olaszországi Long-Range versenyen.

Eközben viszont egy olyan tájon találjuk magunkat, ami lélegzetelállító. Ez vonatkozik a változatos vidékekre Észak Olaszországban, Wales dombságaira, a lengyel Miedzyrzecz tengeri és erdős területeire (a távlövészeti verseny helyszíne) vagy a tipikusan vadnyugati hegyes tájakra Új Mexikó közelében a National Rifle Association Whittington Központjában. Egyébként ez egy sarok, ahol a földrajt kiválasztása is szerepet játszott: A Rocky Mountain nagy része észak-dél irányba vonul, itt azonban kelet-nyugat irányba ami tökéletes a lövészeknek,mert nem kell belenézniük a felkelő napba és hosszú árnyékokkal sem kell küzdeniük. A Long-Range-hez alkalmas lőterek sok helyet követelnek. Ideális esetben ott, ahol a lövés hangja nem nagyon zavaró. A két dolog kombinációja általában olyan lőterekbe torkollik, amik ugyan messze vannak, de cserébe egy olyan tájhoz vezetnek, amit sima turistaként nem találhatnánk meg. Ami viszont azt vonja maga után, hogy hasonló emberek között találjuk magunkat. „A Long Range összeköti a népeket és a barátságokat minden határon keresztül”, mondja ezt sok Long-Range lövész. Ez egy olyan dolog, ami a még vonzóbbá tesz ezt a sportot.

Kim Rasmussen ezzel a képpel azt bizonyítja, hogy a Long Range minden időjárásban lehetséges.

Kinek való a Long-Range sport?

Ez az élmény nem korlátozódik a fiatalokra. Aki körülnéz az F-C lövészek között az sok idősebb urat is talál. Jól ideillik egy mai F-C lövész, Larry Bartholome anekdotája: „41 évvel ezelőtt megfigyeltem egy nagyon idős lövész veteránt (én akkoriban 29 éves voltam), miközben kiszállt az autójából és lassan odavitte a lövész felszerelését az 1000 yardos vonalhoz. Reméltem, hogy képes lesz eltalálni a célpontot és nem fog megszégyenülni. Nem kellett volna aggódnom. Az a szerencse ért, hogy aznap egy csapatban lehettem vele. A verseny végén minden díjat megnyert, nekem pedig lett egy új életcélom. Olyan akartam lenni az ő korában, mint ő … képes lenni egy 1000 yardos versenyt megnyerni mindenki ellen, aki csak jön.” Ma is látni pont az F-Class-ban sok 70 vagy akár 80 éves lövészt. Születésnapot ünnepelve: Lehet, hogy a szemük romlott, de ezt bőven kompenzálja a felszerelés, tapasztalat és lelkesedés. És a Long-Range lövészethez elengedhetetlen összetartás: Nem csak az, hogy a „spotting” néven ismert célmegfigyelés spektívvel a versenytárssal történik, hanem az is, hogy kezdőként profitálhatunk az öreg rókák tudásából. És a közös utazással a költségek is csökkennek.

A Long Range legtöbbször szabadtéren történik. De Christopher Hockes a VISIER írója mutat egy képet az 500 méteres lőtérről Marienbergben: Vannak beltéri lőterek is.

És végül, de nem utolsó sorban a legfontosabb szempont: A késztetés, hogy próbára tegyük, vagy akár a határait feszegessük a kéz-szem koordinációnkat, ami a különösen nagy távolságokhoz kell. Semmi újdonság. Azóta, hogy a késői középkorban megjelentek az első „lőfegyverek”, arra törekedtek az emberek, hogy a hírhedt „realisztikus lövéstávolságot” megnöveljék. Mégpedig odáig, ahol egy tapasztalt lövész ismételten és pontosan találatokra számíthat. Ezen dolgoztak a fegyvermesterek, feltalálók, ballisztikusok és optikusok a lőfegyvergyártás kezdete óta. Ez aztán felgyorsult a 19. század közepe óta. Mindennél alapból nem arra törekedtek, hogy pl. egy kapjanak egy még hatékonyabb fegyvert a város vagy vár védelméhez. Sokkal inkább az volt a résztvevők fő szempontja és amit nagyon élveztek, hogy nagy távolságra lőhetnek.

Ami nagyon különleges a Long Range-ben:

A találati biztonság és a távolság szorosan kapcsolatban állnak egymással – minél nagyobb a távolság, annál nehezebb eltalálni a célt és annál nagyobb annak a tekintélye, aki beletalál a célba. Egy összehasonlítás világossá teheti, hogy sport szempontból a távolság maga miért nem dönt a lövés művészetéről: Állítsd fel azt a céltáblát, amire 10 méter felett lősz egy match légpuskával a lövészklubod 100 méteres lőterén. Most próbáld meg a sportpuskáddal a kis fehér pontot a feketében bemondásra eltalálni, ahogy azt a légpuskával szoktad. Nem megy? Nem csoda, a céltábla és a távolság nem passzolnak.

Franco Palamaro képe egy Long-Range lövészt mutat az Accuracy-International puskájával.

És mégis különleges követelményei vannak a Long Range-nek. Mivel a fizikai törvényszerűségek az ilyen távolságoknál sokkal erősebben észrevehetőek. Szóval: A külső ballisztika sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a lövészet más ágazataiban. A Long Range – ahogy említettük – legtöbbször a szabadban történik. Ott sokkal jobban hat a szél, időjárás és légnyomás a lövésre és a találatpont helyzetre, mint amúgy. A torkolat és célpont közötti nagy távolságok azt is megkövetelik, hogy alaposan foglalkozzunk a lövedékek röppályájával. És olyan aspektusokkal, mint a lövedék keresztmetszeti terhelése, az oldalirányú eltérése és ballisztikai együtthatója, a Coriolis erő, Magnus effektus és a lövedék forgása által előidézett sodródás. És azt is meg kell tanulni, hogy a délibáb is hibákhoz vezethet. Ezen sok írás miatt a jártas Long-Range oktató egy dolgot írt a diákjai emlékkönyvébe: „Senki nem talál célba elsőre ezeken a távolságokon, még a legjobb lövészek sem.” Ezek a távolságok megkövetelik a jó beavatást és a gyakorlást – a Long Range végül is kevésbé a tehetség kérdése és sokkal inkább a sok gyakorlásé.

Fegyverek és kaliberek a Long-Range lövészethez:

A Long Range lövészethez tényleg egy hiper-szuper puska és egy kubai szivar méretű lőszer kell? Ehhez egy további ökölszabály: Akinek van tapasztalata a nagy kaliberű puskákkal, az a kezdéshez egy bevált dugattyúzáras ismétlőpuskához nyúl pl. egy Remington 700 vagy Steyr SSG mondjuk .308 Winchester kaliberben. Helyettesítőként itt egy kis (biztos, hogy nem teljes) lista, megfelelő kaliberekről: Ez kiterjed a .223 Remingtonon át a .243 Winchester, 6,5 x 55 Schwedenmauser, 6 mm BenchRest, 6,5 Creedmoor, 7 mm Remington Magnumon keresztül a .300 Winchester Magnum és .338 Lapua Magnum (kérdés nélkül az egyik legfontosabb kaliber az igazán nagy távolságoknál), .408 CheyTac éa még a .50 BMG. Aki később még távolabbra akar lőni, az a beszálló puskáját le fogja cserélni egy speciálisan ilyen célra tervezett nagyteljesítményű puskára.

Long Range a svéd Ulfborgban.

A növekedéséhez egyébként hozzájárulnak a kelet európai gyártók: Németországgal ellentétben az olyan országokban, mint Lengyelország és Szlovákia vannak minden lövész számára hozzáférhető lőterek, amik nagyon nagy távolságokon engednek lőni. Így kapták a kelet európaiak azt a hírnevet, hogy ők a Long-Range rajongók Mekkája. Ez azonban nem áll meg a fegyverépítésnél. Még egy „egyébként Ugyan a dugattyúzáras ismétlőpuskák állítják fel a mércét, szemmel láthatóan törnek fel a félautomaták, főleg az AR-10-plattformok, megfelelő puskacsővel és optikával ellátva. Az optikáknál felhívjuk a figyelmet a magas felbontás trendjére. És arra, hogy ezek az optikák olyan skálázással rendelkeznek, ami megkönnyíti a találatpont helyzetének kiszámítását és ezáltal az célzást. Egyébként is a Long Range-nél az optika majdnem fontosabb, mint a puska – ökölszabály: Aki komolyan gondolja, ez egy jó és bevált fegyvert kombinál egy tényleg első osztályú optikával, aminek a vásárlásánál nem szabad fukarkodni. 

Long-Range rajongó Ralf Schuster készítette ezt a felvételt egy Fortmeier Generation 1a, Kaliber .50 BMG dugattyúzáras puskáról, amin egy Schmidt & Bender PM II céltávcső található.

Ha minden megvan, akkor el kell kezdeni számolni, hogy megfelelően meghatározzuk a röppályákat és a célzó segítséget megfelelően beállíthassuk, legyen az egy diopter, egy céltávcső, hogy megtaláljuk a megfelelő célpontot: Régebben ez számolóléccel történt. Itt is mint mindenhol nagy segítségnek bizonyult az okostelefon a digitalizált világ mindentudójaként: A megfelelő szoftver kiszámolja a röppályákat, célpontokat, torkolati és egyéb energiaértékeket és amit még a (gyakran újratöltő) Long-Range lövésznek még tudnia kell.